Mustaherukat rupsahtaa

mustiksenystävä

Mökilläni on metsäisessä ympäristössä muutama mustaherukkapensas. Ne kasvaa hyvin ja tuottaa marjoja mutta suunnilleen kaikki marjat rupsahtaa jo kypsyessään. Niistä tulee ryppyisiä ja huonon makuisia. Tämä tapahtuu joka vuosi. Onko kyseessä joku home ja mitä sille voisi tehdä? Lehdissä ei ole mitään ongelmia eikä pensaissa ole näkynyt mitään tuholaisia.

5

<50

  Vastaukset

  • Miten lannoitat niitä? Saavatko varmasti riittävästi vettä? Leikkaatko vuosittain 20% vanhoista oksista pois jolloin pensaat uudistuvat 5 vuodessa kokonaan. Onko maa multaa ja minkä verran? Ovatko suorassa valossa vai puolivarjossa? Näkyykö lehdissä jotain outoa? Kerro nämä niin aletaan etsimään syytä.

   • Kevätlannoitetta saavat, samoin syyslannoitteen kun marjat on "kypsyneet". Taimet oli hyviä ja elinvoimaisia ja pensaat näyttävät edelleen hyvältä n. 10 vuoden jälkeen. Lehdet on erinomaisessa kunnossa enkä ole löytänyt niistä mitään epäilyttävää. Aika vähän olen leikannut mutta ei niissä paljon kuivia oksia olekaan. Kasvavat lähellä mökkiä mihin tuotiin paljon multaa. Paikka on aika varjoinen, pohjoisen suuntaan mökin seinästä mutta aamupäivän aurinko osuu sinne. Veden riittävyydestä en osaa sanoa mutta en ole tavannut mustaviinimarjapensasta joka kärsisi veden puutteesta?


  • Pensaita pitää leikata paljon ennen kuin oksat kuolevat. Eli ei saa olla yhtään yli 5v vanhaa oksaa. Kyllä se mustaherukkakin vettä kaipaa eli kokeile kesällä onko multa kostean tuntuista 15 cm syvyydessä. Älä anna lannoitetta kuin kourallinen tasaisesti siroiteltuna pensaasta n.70cm alueelle eli. Halkaisija n.1.5m. Liiallinen lannoituskin haittaa kasvua. Kuinka korkeita pensaat ovat? Pitäisi olla n.1.3-1.5m ja kunnon oksia 10-15 kpl. Paljonko oli multaa? Vähintään pitäisi olla 40cm. Tuo takapäiväinen on hiukan huono asia. Kokeile vetää poikki huonokuntoisin pensas 5cm pituiseksi ja katso miten kasvaa. Uutta kasvua pitää tulla vähintään 50cm ekana vuonna. Mustaherukka kestää kyllä alasleikkauksen. Kyllä niistä toisena vuonna satoa saat ja marjat on isoja.

  • Kokeilenpa leikata ensin. Sitä ei varmaan ole tullut tehtyä tarpeeksi. Ja seuraan noita muitakin asioita. Kiitos neuvoista!

  • Eipä kestä. Leikkaa tänä keväänä vaikka niin että jätät max. 10 uusinta oksaa jäljelle. Hyvää kevättä!

  SEISKA.FI

  • Kuvat! Laulaja Rita Ora sovituskopissa pelkissä rintsikoissa: &quot;Vihaan shoppailua!&quot;
  • Laulaja Matti Esko ujutti salaa levyilleen Suomessa hyväksymätöntä musiikkia – paljastaa nyt Seiskalle uransa käännekohdan!
  • Onko Krista Siegfrids tuleva Bond-tyttö? Laulaja vieraili kuululla kuvauspaikalla - katso huima kuva!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   329
   6494
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   183
   3194
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   93
   1415
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   16
   746