Hesarilta ajattelemisen aihetta kretuillekin

tutkiva.journalisti

Lainaus päivän Hesarin tiedeartikkelista:

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi

---------

Ihmiskunta on historian aikana uskonut monenlaisiin jumaliin. Nykyään valtaosa maailman uskonnollisista ihmisistä palvoo joko kristittyjen Jumalaa tai Allahia.

Kristittyjä on maailmassa 2,4 miljardia ja islaminuskoisia 1,8 miljardia. Noin 16 prosenttia ihmisistä ei tunnusta mitään uskoa.

Mutta kuka keksi jumalan? Uskonnon historian ja kehityksen tutkijoita on pitkään askarruttanut, miten erilaiset jumalat ilmaantuivat ihmisen ajatteluun ja miten uskonnot kehittyivät, kun ihmisyhteiskunnat alkoivat kasvaa yhä isommiksi ja monimutkaisemmiksi.

Yliluonnollisiin voimiin uskominen voi olla sivutuote ihmisen evoluutiosta, monimutkaisten aivojen tapa jäsentää maailmaa ja hakea selityksiä luonnonvoimille, jotka pitkään olivat ihmisen käsityksen ulottumattomissa.

Jumalusko alkoi muuttua järjestäytyneemmäksi, kun ihminen asettui aloilleen viljelemään maata ja rakensi suuria yhteiskuntia.

Yleisestä uskosta luonnonvoimia hallitseviin henkiolentoihin alkoi muotoutua konkreettisempia jumaluuksia. Niiden ajateltiin punnitsevan ihmisen hyviä ja pahoja tekoja. Ihminen alkoi kehittää jumalten tahtoon perustuvia moraalikoodistoja.

Suurten yhteiskuntien ja ihmismassojen hallitseminen oli helpompaa, kun maallisen lain tueksi kehitettiin yliluonnollinen selkänoja.

Tutkijat puhuvat ”moralisoivista jumalista”. Se tarkoittaa sellaisia jumaluuksia, joiden ajatellaan ottavan ihmisen elämään jollain tavalla kantaa, erotuksena luonnonuskonnoista, joiden jumalolennot ovat sangen välinpitämättömiä ihmisten tekosista.

Aihepiirin tutkijoilla on edessään klassinen kysymys, kumpi tuli ensin, muna vai kana. Edellyttikö kehittyneiden yhteiskuntien syntyminen uskoa moralisoviin jumaliin? Vai syntyivätkö lakia ja järjestystä valvovat jumalat vasta, kun yhteiskunnat olivat jo kehittyneet?

Tuore tutkimus Nature-tiedelehdessä julkaistu antaa tukea jälkimmäiselle näkemykselle.

Muun muassa Oxfordin yliopiston tutkijoista koostuva ryhmä tarkasteli, missä vaiheessa muinaiset ihmisyhteisöt alkoivat uskoa erityyppisiin moralisoiviin jumaliin ja millä tavalla usko suhteutui yhteiskuntien kulloiseenkin kehitysvaiheeseen.

Ryhmä käytti laajaa Seshat-tietokantaa, johon on kerätty tutkimuksia ja aineistoa varhaisista yhteiskunnista ja uskonnoista. Seshat oli muinaisessa Egyptissä palvottu viisauden, kirjanpidon ja kirjoituksen jumalatar.

Tutkijat tarkastelivat 414:ää ihmisyhteisöä ja yhteiskuntaa 10 000 vuoden ajalta 30 eri alueella ympäri maailmaa.

Yhteiskuntien monimutkaisuutta arvotettiin 51 erilaisella mittarilla. Miten suuri oli sen suurin kaupunki tai asutuskeskus, oliko kirjoitettua tai muuten virallista lakia, ja oliko esimerkiksi hallintojärjestelmä hierarkkinen. Sitten tutkijat määrittivät, millaisiin jumaluuksiin näissä yhteisöissä uskottiin.

Ensimmäiset moralisoivat jumalat ilmaantuivat aineiston perusteella Egyptin vanhan kuningaskunnan aikana 2 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Toisen dynastian aikaan egyptiläisillä oli näkemys kosmisesta järjestyksestä, jota symboloi Ma’at-jumalatar. Egyptiläiset uskoivat, että ihmisen kuoltua hänen sielunsa, tai tarkemmin ottaen sydämensä, punnittaisiin Ma’at -jumalattaren höyhentä vastaan.

Valehtelu, murhaaminen ja muut pahat teot painoivat vaakakupissa höyhentä enemmän. Syntiä tehnyt ihminen ei päässyt tuonpuoleiseen. Krokotiilidemoni Amemet söi pahantekijän sydämen ja tämä joutui kadotukseen.

Esimerkiksi tällaisiin jumaluuksiin uskominen kertoo siitä, että yhteiskunnan sääntöjä valvottiin yliluonnollisten rangaistusten avulla.

Lähes kaikissa tutkituissa yhteisöissä Lähi-idästä Aasiaan ja Etelä-Amerikkaan yhteiskuntien kehittyminen edelsi moralisoivien jumalien ilmaantumista. Toisin sanoen yhteiskunnat järjestyivät ensin, ja vasta sitten syntyivät sääntöjä valvovat jumalat.

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Jatkuu seuraavassa viestissä

48

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tutkiva.journalisti

      Tutkijat pystyivät myös määrittelemään rajan, jonka jälkeen jumalat syntyivät. Moralisoiviin jumaliin alettiin tyypillisesti uskoa siinä vaiheessa, kun yhteiskunnissa oli noin miljoona ihmistä.

      ”On hyvin silmiinpistävää, miten säännönmukaisesti ilmiö nousi esille miljoonan ihmisen väestön kohdalla. Ensin syntyvät isot yhteiskunnat, ja sitten tulevat nämä uskomukset”, kertoo yksi tutkijoista, antropologi Patrick Savage LiveScience-verkkojulkaisussa.

      Moraalia ja ihmisten hairahduksia valvovien jumalien kehittäminen saattoi artikkelin kirjoittajien mukaan olla luontainen ratkaisu vapaamatkustaja­ongelman kasvavissa yhteisöissä.

      Metsästäjä-kerääjien heimoissa on niin vähän jäseniä, että kaikki tuntevat toisensa. Sosiaalinen paine pitää ihmiset ruodussa ilman henkiolentoihin uskomista. Jos joku heimosta rikkoo sääntöjä, häntä rangaistaan, eikä luottamuksen menettänyt saa välttämättä enää apua muilta.

      Satojentuhansien ja miljoonien ihmisten yhteiskunnissa kurinpito on vaikeampaa. Yliluonnollisiin olentoihin nojaavan omantunnon iskostaminen kansalaisiin auttaa säilyttämään vakauden.

      ”Kaikkitietävät jumalat ovat älyttömän tehokkaita valvomaan sosiaalisia normeja. Ne eivät ainoastaan seuraa sinua jokaisella hetkellä, vaan näkevät jopa mielesi sisään”, kanadalainen historioitsija Edward Slingerland on muotoillut aiemmin Science-tiedelehdessä.

      ”Uskonto on syvällisesti kietoutunut siihen, mitä on olla ihminen, hyvässä ja pahassa”, tiivistää uudessa tutkimuksessa mukana ollut Savage.

      >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

      Käsittääkseni tämä tarkoittaa sitä että erityisesti kreationismin ja muun äärifundamentalistisen uskoivaisuuden elintila tässä maailmassa kapenee päivä päivältä.

    • "Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi"

      Tutkimuksen väite kuuluu samaan kategoriaan kuin väitteet: Leipä keksi leipurin, taidemaalaus keksi taidemaalarin, kuvapatsas keksi kuvanveistäjän, kirja keksi kirjailijan, kello keksi kellosepän, lapset keksivät vanhempansa. kananmuna keksi kanan jne.

      • niinpä.niin

      • Ei.luotu.eikirj

        Eli edelleen pidät ihmistä parempana luojana kuin jumalaasi. Eihän jumalasi ole saanut leivottua edes yhtä leipää ;)


      • IlkimyksenTeologitäti

        Lapsikulta, kukaan ei ole koskaan väittänyt että leipä olisi keksinyt leipurin, kirja kirjailijan, lapset vanhempansa jne. Ainoa moisia idioottimaisuuksia esittävä olet toistaiseksi ollut sinä.

        Totisesti olet esimerkki siitä, että Jumala on luonut paljon muutakin kuin täydellistä ja tarkoituksenmukaista.


      • Ei.luotu.eikirj kirjoitti:

        Eli edelleen pidät ihmistä parempana luojana kuin jumalaasi. Eihän jumalasi ole saanut leivottua edes yhtä leipää ;)

        Onkin mielenkiintoista, miten täysin näkymättömät ja kaiken testaamisen ulkopuolella olevat jumalat aina vaativat ihmisiä tekemään kaikenlaista, mitä vain ihmiset osaavatkaan tehdä, mutta mitä siis jumalat itse eivät näemmä osaa. Uskovaiset myös ylistävät jumaliaan kun kirurgi pelastaa potilaan hengen.

        Toisaalta joskus rukous ei auta, ja potilas menehtyy - silloin todetaan, että noh, jumalilla oli hänelle sellainen suunnitelma. Mitään ihmiselle näkyvää logiikkaa miksi viaton lapsi kuolee syöpään, mutta joku ilkeä paskiainen se vain saa porskuttaa, ei ole. Ennemminkin tuommoiset kirurgitilanteet yleensä osoittavat, että joskus ihmisen taidot riittävät, joskus eivät riitä. Maailma siis näyttääkin pyörivän ihan itsekseen, sellaisenaan, omilla lainalaisuuksillaan, ilman mitään jumalia. Aivan kuin niitä jumalia ei olisikaan. Hmm.


    • muistaakseni

      "Ensimmäiset moralisoivat jumalat ilmaantuivat aineiston perusteella Egyptin vanhan kuningaskunnan aikana 2 800 vuotta ennen ajanlaskun alkua."

      Muistaakseni jonkun näkemyksen mukaan Saharan kuivuminen juuri noihin aikoihin ajoi väestöä Niilin rannoille. Muodostuneille suuremmille ihmisjoukoille piti luoda järjestys ja yhteiselämän säännöt, näin syntyi ihmisiä yhdistävä jumalusko ja samalla yhteiskunnalliset käyttäytymisnofmit.

      Sahara todella kuivui tuolloin: https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Sahara


      "Sahara kuivui huomattavasti noin vuoden 3000 eaa. jälkeen."

      • muistaakseni

    • "Tutkimus: Ihminen keksi jumalat vahtimaan moraalia, kun yhteiskunnat kasvoivat suuriksi"

      Tutkimus ei anna mitään erityistä ajattelemisen aihetta kreationisteille, koska tutkimuksen väite on todistettu vääräksi jo Raamatun ensimmäisessä lauseessa: "Alussa loi Jumala taivaan ja maan" (1.Moos.1:1)
      Raamattu on Jumalan sanaa ja siksi absoluuttinen totuus. Jos tieteelliset tutkimukset ovat ristiriidassa Raamatun kanssa, niin silloin tieteellisissä tutkimuksissa on virhe.

      Toiseksi, Jumalan olemassaolo on todistettu myös rehellisen tieteen menetelmin. Kaikkialla maailmankaikkeudessa voimme havaita, että se on älykkäästi ja tarkoituksenmukaisesti suunniteltu. Ja jos joku on suunniteltu, niin silloin meillä on objektiivinen tieteellinen todiste myös siitä, että sillä on suunnittelija. Siksi tiedämme todistetusti, että maailmankaikkeudella ja luonnossa havaituilla kohteilla on älykäs suunnittelija eli Jumala.

      • Knark5

        Olet häpeäksi itsellesi, uskonnollesi ja Jumalallesi. Toisaalta teet erinomaista työtä ateismin hyväksi.


      • Knark5 kirjoitti:

        Olet häpeäksi itsellesi, uskonnollesi ja Jumalallesi. Toisaalta teet erinomaista työtä ateismin hyväksi.

        Pidin joskus ennen tuota, silloin Jaakob-nimimerkillä esiintynyttä sankaria ateistitrollina. Ihmiset ovat täällä jatkuvasti vakuutelleet, että hän on tosissaan. En vieläkään uskoisi, ellen sittemmin olisi tavannut livenäkin tuommoisia.


      • Justmythoughts

        Eihän mikään omaa uskoa kritisoiva ja kyseenalaistava anna uskovaiselle mitään ajattelun aihetta sillä muuten joutuisi mkettimään onko uskossani sittenkään mitään totuudellista. Puolustusmekanismi hakee aina jonkin tekosyyn jolla kiertää se väittämällä esim jotain rehellistä tiedettä jollaista käsitettä ei edes ole olemassa. Epärehellinen tiede taitaa olla kaikki se mikä ei sovi maailmankuvaasi.

        Uskonnothan perustuu uskoon jostakin yliluonnollisesta oliosta ja pyhistä teksteistä jotka kertovat hänen ajatuksia. Uskossa pitää aina olla lupaus jostain kuolemanjälkeisestä elämästä joka pitää ihmisen uskossa läpi elämän. Muodostetaan seurakuntia jotka omaksuu elämän pyhän tekstin mukaan ja mitä uskomuksia se sisältääkään. Nykyään uskonto on vallankäytön väline. Ongelma on se ettei ihmiset uskalla ja kykene kyseenalaistaa näitä uskomuksia.

        Yle areenassa on hyvä dokumentti nimeltä kuinka anni pastori menetti uskonsa jumalaan. Uskotaan ja toistetaan asioita kunnes niitä aletaan kyseenalaistamaan ja huomataan ettei niissä ole mitään logiikkaa ja usko asettuu filosofian tasolle joka sopi tuhansia vuosia sitten eläneiden ihmisten ymmärrykseen itsestä ja maailmasta. Aloittajalle kiitos artikkelin jakamisesta kun eilen harmitti kun se oli vain tilaajille. Mielenkiintoisesta näkökulmasta avattu jumala aihetta.


      • olet jo häpeäksi seurakunnallesi ja uskonveljillesi...


    • Loogisesti_14

      Hesarin evoluutiuskonnollinen julkaisu. Vähänkuin katolisen kirkon höpötyksiä. Pastorit sanelee ja runoilijat kirjottaa. Hesarihan toimii evoluutiokirkon teologian julkaisijana. Evoluutiopropaganda senkun lisääntyy loppua kohden mentäessä

      • Loogi. Olet oivaltanut. Skole ja valtamedia tyhmentää.

        EVIL-UUTIOSSA ei ole moraalia. Jokainen saa tehdä mitä haluaa. Maailma on skitso.


      • Vastaappa
        yurki1000jc kirjoitti:

        Loogi. Olet oivaltanut. Skole ja valtamedia tyhmentää.

        EVIL-UUTIOSSA ei ole moraalia. Jokainen saa tehdä mitä haluaa. Maailma on skitso.

        Miksi valehtelet ihan suoraan että jokainen saa tehdä mitä haluaa? Suomessakin vallitsee lait joita pitää noudattaa.


    • hiekkalaatikon.reunalla

      Kristittyjä on 2.4 miljardia, joihin lasketaan minunkin kaltainen maallistunut kirkonjäsen. Varmaan jossain kohtaa joku muu uskonto menee kristinuskosta ohi. Syntyvyyshän on mm. kristityssä Euroopassa varsin alhainen.

      Tätäkin aikaa historioitsijat arvioivat 2000 vuoden kuluttua täysin erilaisessa uskonnollisessa ympäristössä, ehkä nykyisistä uskonnoista kehittyneiden uskontojen äärellä.

    • yiutferw

      Ei kukaan ollut näkemässä mitään metsästäjä-keräilijöitä. Ei sellaisista ole mitään silminnäkijätodistuksia. Koittakaahan lukea Raamattua siellä Hesarissa.

      • Paitsi että metsästäjä-keräilijöitä elelee maapallon syrjemmissä kolkissa edelleen. Ei tosin ollut mikään yllätys, ettet sinä tiennyt asiasta mitään. Kun tuolla tavalla porskuttaa menemään pää omassa perseessä niin lopputulos on juuri tuota. Jooh, tiedän, että tuo saattoi olla trolli, kuten nuo aina voivat olla, mutta nyt kun olen kerrankin livenä todistanut tuommoista typeryyttä niin pidän tuota sikäli ihan mahdollisena, vakavasti esitettynä mielipiteenä.


    • thu.thu

      Artikkeli on ihan diipa daapaa ku se väittää jotain ollee 10000 vuotta sitte. Eiks kässää noin yksinkertasta juttuu.

    • Kyllä todellisia aitoja eläväuskolaisia on hyvin hyvin vähän.
      Kysy vaikka keneltä hyvänsä aidolta oikealta eläväuskolaiselta.

      • Aivan. Paitsi sitten kun kyse on politiikasta, Suomi onkin yhtäkkiä "kristitty maa". Mutta jos siitä puhutaan, että kuka lukee Raamattua oikein, niin tosiuskovia onkin vain kourallinen. On se jännää.


    • eikös-näin

      #Yliluonnollisiin voimiin uskominen voi olla sivutuote ihmisen evoluutiosta, monimutkaisten aivojen tapa jäsentää maailmaa ja hakea selityksiä luonnonvoimille, jotka pitkään olivat ihmisen käsityksen ulottumattomissa.#

      Vaikuttaa aivan luonnolliselta, että utelias ja tiedonhaluinen eli älykäs ihminen etsii selityksiä ilmiöille ja tapahtumille. Aluksi ilmiöiden selitykset ovat luonteeltaan yliluonnollisia, mutta tiedon ja ymmärryksen kasvaessa löydetään yhä enemmän luonnollisia ja rationaaleja selityksiä. Jumalvoimien ajattelun voi nähdä yhtenä alkuaskeleena ihmisen tietoisuuden kehityksessä.

      • Tieteenharrastaja

        Olet jyvällä vaikkakaan et vielä kovin syvällä tiedossa.

        Nimittäin on niin että todella älyään oikein käyttävä ihminen kyllä ymmärtää älyllisen rajallisuutensa. Nimittäin äärettömyydet ovat todellisuuksia joita emme helposti tajua. Esim. ajankulu tulevaisuuteen ja menneisyyteen on asia jolle ei tule alkua eikä loppua. Aina tulee olemaan eiliselle eilinen ikuisuteen asti samoin kuin huomiselle huominen ja ja jos päätät lähteä marsin suuntaan niin pian pian ohitat sen eikä ikinä tule seinää vastaan.
        Tässä valossa alkaa ihmisen tajunta alkaa hiukan tajuta Jumalan ikuista olemassaoloa.

        Vai mitä?


    • Vitsintyhmiänuioevot

      Kas, avaaja hoksasi että on olemassa moraali josta evousko ei tiedä yhtään ja siksi he aborttimurhaavat moraalittomuutensa hedelmät ja kärsivät sukukupuolitaudeista yms.

    • munkkinunna

      Hyvä postaus!!! Tällainen tarkastelu antaa hyvin laajempaa perspektiiviä kreationismipalstalla. Kreationismi sijoittuu fundamentalistien joukkoon - siinä missä vaikkapa äärihindut, ortodoksi juutalaiset ja ääri muslimit. Toki se on varsin nuori liike.

      Kreationismin sijoittuu (ääri)uskonnolliseksi liikkeeksi kristinuskon alle. Taitaa yhdistää sellaisia uskontokuntia, jotka tuskin muutoin toisilleen taivaspikkoja jakaisi. Ehkä se etääntyy aivan omaksi uskonnoksi, kuten jossain keskustelussa oli pohdintaa joku aika sitten. Vastaavia liikkeitä löytynee muistakin isoista uskonnoista, joilla on vain omat luomismyyttinsä.

      Millään muotoa kreationismi ei ole tieteen kanssa verrannollinen. Tieteellinen yhteisö on kuitenkin nykyään hyvin paljon ideologiset ja uskonnolliset rajat ylittävää, kunhan se ei törmää fundamentalistiseen rajaan.

      Positiivisesti katsoen, hauskaa hupia seurata, miten kreationismi joutuu keksimään aivan hulluja selityksiä sovittaakseen ääriuskonnollista maailman kuvaa kaiken aikaa kehittyvään tieteen avaamaan maailman kuvaan.

      • dfghjklyyy

        Älä yritä! Miten sinä sateenkaarievokki saat uskoteltua itsellesi että jos mies pökkii toista miestä persauksiin niin se on muka yhtä luonnnolloista kuin heterorakkaus vaikka se tapahtuu pääosin homobaareissa eikä luonnollisissa ympyröissä kuten heteroakkaudessa jossa voi syntyä lapsiakin.?

        Evot on ihan pipejä päästään ja ihan tahallaan.

        18 Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa,
        19 sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut.
        20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
        21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
        22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
        23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
        24 Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
        25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
        26 Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
        27 samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.
        28 Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.
        29 He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;
        30 ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia,
        31 vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta;
        32 jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.


        Paavali näki tämän jo ennalta.


      • MieleenJuolahtaa

        "Kreationismin sijoittuu (ääri)uskonnolliseksi liikkeeksi kristinuskon alle."

        Tuolla muilla tämän aihealueen palstoilla on pohdittu lahko-sanan merkitystä. Lahko tarkoittanee erillisjoukkoa. Tuleekin mieleen, että kristinusko on juutalaisuuden lahko, luterilaisuus on katolilaisuuden lahko ja meikäläinen kreationismi on luterilaisuuden tai kristinuskon lahko.


      • ihan.loogisesti
        dfghjklyyy kirjoitti:

        Älä yritä! Miten sinä sateenkaarievokki saat uskoteltua itsellesi että jos mies pökkii toista miestä persauksiin niin se on muka yhtä luonnnolloista kuin heterorakkaus vaikka se tapahtuu pääosin homobaareissa eikä luonnollisissa ympyröissä kuten heteroakkaudessa jossa voi syntyä lapsiakin.?

        Evot on ihan pipejä päästään ja ihan tahallaan.

        18 Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa,
        19 sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut.
        20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
        21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
        22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
        23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
        24 Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
        25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
        26 Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
        27 samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.
        28 Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.
        29 He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;
        30 ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia,
        31 vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta;
        32 jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.


        Paavali näki tämän jo ennalta.

        Ja sinulla on taas homot mielessä.


      • munkkinunna
        dfghjklyyy kirjoitti:

        Älä yritä! Miten sinä sateenkaarievokki saat uskoteltua itsellesi että jos mies pökkii toista miestä persauksiin niin se on muka yhtä luonnnolloista kuin heterorakkaus vaikka se tapahtuu pääosin homobaareissa eikä luonnollisissa ympyröissä kuten heteroakkaudessa jossa voi syntyä lapsiakin.?

        Evot on ihan pipejä päästään ja ihan tahallaan.

        18 Sillä Jumalan viha ilmestyy taivaasta kaikkea ihmisten jumalattomuutta ja vääryyttä vastaan, niiden, jotka pitävät totuutta vääryyden vallassa,
        19 sentähden että se, mikä Jumalasta voidaan tietää, on ilmeistä heidän keskuudessaan; sillä Jumala on sen heille ilmoittanut.
        20 Sillä hänen näkymätön olemuksensa, hänen iankaikkinen voimansa ja jumalallisuutensa, ovat, kun niitä hänen teoissansa tarkataan, maailman luomisesta asti nähtävinä, niin etteivät he voi millään itseänsä puolustaa,
        21 koska he, vaikka ovat tunteneet Jumalan, eivät ole häntä Jumalana kunnioittaneet eivätkä kiittäneet, vaan ovat ajatuksiltansa turhistuneet, ja heidän ymmärtämätön sydämensä on pimentynyt.
        22 Kehuessaan viisaita olevansa he ovat tyhmiksi tulleet
        23 ja ovat katoamattoman Jumalan kirkkauden muuttaneet katoavaisen ihmisen ja lintujen ja nelijalkaisten ja matelevaisten kuvan kaltaiseksi.
        24 Sentähden Jumala on heidät, heidän sydämensä himoissa, hyljännyt saastaisuuteen, häpäisemään itse omat ruumiinsa,
        25 nuo, jotka ovat vaihtaneet Jumalan totuuden valheeseen ja kunnioittaneet ja palvelleet luotua enemmän kuin Luojaa, joka on ylistetty iankaikkisesti, amen.
        26 Sentähden Jumala on hyljännyt heidät häpeällisiin himoihin; sillä heidän naispuolensa ovat vaihtaneet luonnollisen yhteyden luonnonvastaiseen;
        27 samoin miespuoletkin, luopuen luonnollisesta yhteydestä naispuolen kanssa, ovat kiimoissaan syttyneet toisiinsa ja harjoittaneet, miespuolet miespuolten kanssa, riettautta ja villiintymisestään saaneet itseensä sen palkan, mikä saada piti.
        28 Ja niinkuin heille ei kelvannut pitää kiinni Jumalan tuntemisesta, niin Jumala hylkäsi heidät heidän kelvottoman mielensä valtaan, tekemään sopimattomia.
        29 He ovat täynnänsä kaikkea vääryyttä, pahuutta, ahneutta, häijyyttä, täynnä kateutta, murhaa, riitaa, petosta, pahanilkisyyttä;
        30 ovat korvaankuiskuttelijoita, panettelijoita, Jumalaa vihaavaisia, väkivaltaisia, ylpeitä, kerskailijoita, pahankeksijöitä, vanhemmilleen tottelemattomia,
        31 vailla ymmärrystä, luotettavuutta, rakkautta ja laupeutta;
        32 jotka, vaikka tuntevat Jumalan vanhurskaan säädöksen, että ne, jotka senkaltaisia tekevät, ovat kuoleman ansainneet, eivät ainoastaan itse niitä tee, vaan vieläpä osoittavat hyväksymistä niille, jotka niitä tekevät.


        Paavali näki tämän jo ennalta.

        En löydä homouteen tai saateenkaareen liittyvää juttua kyllä kommentistani, vaikka kuinka kääntelen. Toki hauskaahan tuollaisiakin kirjoituksia on välillä lukea ja oppia samalla, että meitä on monenlaista tallaajaa.


    • munkkinunna

      "Aihepiirin tutkijoilla on edessään klassinen kysymys, kumpi tuli ensin, muna vai kana. Edellyttikö kehittyneiden yhteiskuntien syntyminen uskoa moralisoviin jumaliin? Vai syntyivätkö lakia ja järjestystä valvovat jumalat vasta, kun yhteiskunnat olivat jo kehittyneet?

      Tuore tutkimus Nature-tiedelehdessä julkaistu antaa tukea jälkimmäiselle näkemykselle."

      Sinällään aika selkeä päätelmä tässä Oxfordin tutkimuksessa. Tuo miljoonan raja on tosin aika suuren tuntuinen. Ei liene nimittäin kovin montaa yhteisöä ollut 5000 eaa. jotka olisi ylittäneet tuon 1 milj. rajan. Maapallon arvioitu väkiluku lienee kai ollut n. 7000-8000 vuotta sitten jossain n. 10 miljoonan paikkeilla eräiden arvioiden mukaan.

      • Tieteenharrastaja

        Ihan kivassa konseksuksessa Raamatun Aaatami je Eeva jutustelun kanssa. Ei me ihmiset olla täällä kovinkaan kauan palloiltu. Ei läheskään niin kauan kuin evoluutioviologia mutaatiolajiutumisineen edellyttäisi.
        ihmisen tunnettu historia on tosi nuorta.


      • Tieteenharrastaja kirjoitti:

        Ihan kivassa konseksuksessa Raamatun Aaatami je Eeva jutustelun kanssa. Ei me ihmiset olla täällä kovinkaan kauan palloiltu. Ei läheskään niin kauan kuin evoluutioviologia mutaatiolajiutumisineen edellyttäisi.
        ihmisen tunnettu historia on tosi nuorta.

        >ihmisen tunnettu historia on tosi nuorta.

        Mitä sitten? Kirjoitustaidon syntyyn kului ihmisiltä satoja tuhansia vuosia.


    • Agabe

      On ymmärrettävää että selität itsellesi kaiken tieteen mukaan. Tieteestäkin on tullut uskonto. Mitä luulet,, kuinka monta kertaa Ihmiskunta on joutunut korjaamaan käsitystään biologiasta, fysiikasta ja kemiasta viimeisen sadanvuoden aikana? . Leikitäänkö? Mitä jos kaikki minkä ihminen on "luonut "on ollut jo aikojen alusta..mitä jos kaikki olemassa oleva ON . RAKKAUS.??(.en tarkoita "rakkautta" mihinkään fyysiseen. Enkä tarkoita ihmisen himoja juustoja tai kenkiäkin "rakastetaan.

      • Tieteenharrastaja

        No kyllähän se tiedetään mitä sateenkaari-homo-evot rakastaa, siis sitä minne ei aurinko paista.

        Miten kukaan viitsii olla niin tavattonman ilmiselvä ääliö kuin sateenkaarievokki?


      • " Mitä luulet,, kuinka monta kertaa Ihmiskunta on joutunut korjaamaan käsitystään biologiasta, fysiikasta ja kemiasta viimeisen sadanvuoden aikana? ."

        No kerro sinä, kun tiedät. Montako kertaa fysiikassa tiedeyhteisön yleisesti hyväksymä teoria on osoittautunut viimeisen sadan vuoden aikana vääräksi. Voit myös mainita pari sellaista.
        Entä montako biologian tai kemian yleisesti hyväksyttyä teoriaa on jouduttu hylkäämään.

        Otetaampa esimerkki tieteen kehittymisestä.
        Graham Bell patentoi puhelimensa USA:ssa 1876. Puhelin perustui sen aikaiseen fysiikan tietämykseen, kuten 1961 julakistuihin Maxwellin yhtälöihin. SBellin puhelinta tuskin voi rinnastaa nykyiseen älykännykkään, mutta älykännykätkin kusoilevat Maxwellin yhtälöiden määrittämillä periaatteilla .


      • tieteenharrastaja
        Tieteenharrastaja kirjoitti:

        No kyllähän se tiedetään mitä sateenkaari-homo-evot rakastaa, siis sitä minne ei aurinko paista.

        Miten kukaan viitsii olla niin tavattonman ilmiselvä ääliö kuin sateenkaarievokki?

        Nikkivoroilmoitus.


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Nikkivoroilmoitus.

        Älä ota pulttia. Jokainen palstaa vähänkin seurannut tunnistaa Jyrin tyylistä.


      • munkkinunna

        "Mitä luulet,, kuinka monta kertaa Ihmiskunta on joutunut korjaamaan käsitystään biologiasta, fysiikasta ja kemiasta viimeisen sadanvuoden aikana? "

        Viimeisen 100 vuoden aikana tiede on tarkentanut niitä käsityksiä, jotka 1800-luvun lopussa monella alalla luontiin. Se, ettei luonnontieteen perustutkimuksen ole tarvinnut heittää mitään totaalisesti pois, on mahdollistanut esimerkiksi tämän teknisen kehityksen, jonka ansioista nytkin tässä puolijohdetekniikalla Internetin ihmeellisessä maailmassa surfaillaan. Lisäksi, jopa merkittävämpää on toisaalta se, että tiede ei koskaan lukkiudu sen hetkiseen tilaan. Jokainen ratkaistu ongelma luo aina monta uutta kysymystä ja näin homma etenee.

        Toki tuona aikana on useammalla alueelle käyty eri paradigmojen välistä vääntöä, mutta parhaaksi todettu teoria ei ole kai millään merkittävällä luonnontieteen alueelle heittänyt täysin vanhaa pohjaa pois.


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Nikkivoroilmoitus.

        Jyrbä on häpäissyt nikkiäsi ateismipalstalla saakka. Suositten rekkaamista, kuten suosittelin jo 10 vuotta sitten...


      • tieteenharrastaja
        agnoskepo kirjoitti:

        Älä ota pulttia. Jokainen palstaa vähänkin seurannut tunnistaa Jyrin tyylistä.

        Kunhan varmistelen.


    • Epiphaniuseikirj

      Ihan pätevän oloinen luonnollinenteoria jumaluskon syylle.

      Mielenkiintoisesti ehkä vähän ristiriidassa sekularistisen ajatuksen kanssa että "kuka hölmöläinen tarvitsee jumalaa moraalinvartijakseen?".

      Tutkijoiden mukaan ilmeisesti sangen moni, ainakin muinoin.

      Mielenkiintoista olisi myös nähdä simulaatio mitä ihmiskunnalle tapahtuisi jos kaikki jumalusko, kohtaloon ja karmaan usko yms poistettaisiin äkisti ihmisten mielistä.

      • munkkinunna

        Simulaatiot olisi toki mielenkiintoisia nähdä. Mutta ihan ilman simulaatiotakin länsimaissa voi havaita, että maallistuminen etenee ilman isoja yhteiskunnallisia järkytyksiä. Eikä se niin pahasta ole. Jos vaikka 1700-1800 lukuun vertaa, niin asukasmäärään suhteutettuna rikollisuus on tilstollisesti suorastaan romahtanut eikä esimerkiksi luolemantuomiota enää tarvita uhkana. Keskimäärin vain ihmisillä on enemmän menetettävää, jos alkaa rettelöimään.

        Toki luultavasti aina tulee olemaan osa ihmisistä uskonnollisia ja se heille suotakoon - kaikki kunnia oman elämänkatsomuksen noudattamisessa. Kunhan he taas vaikka kreationismin nimissä eivät tule vaikkapa tieteen saralle valheineen siitä, kuinka joku uskontoon perustuva oppi kaataa muka tieteen. He silloin myös jättäköön käyttämättä tieteen sovelluksia tuloksia - kuten tietoverkkoja - jos on selkärankaa elää kuten julistaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe