Mikä vika kun ei toimi

Olen treenannut nyt ahkerasti tekniikkaa ja kataa seuran senseiden johdolla ja tuntuu, että heitot lähtevät hyvin, piiskamaisesti ja kohdalleen.

Sitten kun otan randoria meidän kisakoneiden kanssa en saa heitettyä ainuttakaan. En saa niistä edes otetta kiinni, ne vievät koko ajan kuin litran mittaa.

Kuinka paljon tahansa niiden kanssa randoria otankin ja tekniikkaa ja kataa huom niin tilanne ei tunnu paranevan. En saa otetta kiinni, en saa yhtään paikkaa tehdä hyviä tekniikoitani.

Mikä avuksi?
Ilmoita


44 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


Kyseessä on ns. heittäjän syndrooma. Ota yhteyttä märskyn urheilupsykologiin. Hän osaa auttaa.
Ilmoita
Mieluummin ota yhteyttä johonkin kokeneeseen, vanhankaartin ovimieheen Hesassa. Ne tutustuttavat sinut heittämisen saloihin, vaikka konkreettisesti!
Ilmoita
Kysy Mansesta tulos nähty viimeksi eillen
1 VASTAUS:
Kuka liipasi eilen? Tuleeko raastupaa?
+Lisää kommentti
Vastaus kysymykseesi löytyy nagenokatasta, muksujudon apuohjaamisesta ja judoliiton VOK1 kurssilta. Eivät ne turhaan ole kriteerit, jolla mustat vyöt myönnetään.
3 VASTAUSTA:
Hyvä provo, muttei mitään asiaa
Vikahan on siinä, että et toimi kuten Katassa toimit. Annat uken ottaa kiinni ensin ja sen jälkeen viet vastustajaa koko ajan kiristyvällä horjutuksella. Alkuperäisestä tekstistä päätellen omaksut itse uken roolin randorissa, etkä siten pääse itse toteuttamaan heittotekniikkaa.
Voisit myös antaa sensein katsoa randoriharjoitustasi. Pysyykö asentosi hyvänä kaiken aikaa? Siirtyykö voima todella sinusta ukeen vai oletko itse huomaamattasi kaiken aikaa ukena ja annat oman voimasi vastustajan käyttöön. Syynä voi tietenkin myös olla yksinkertaisesti se, että nopeutesi ei enää millään riitä "oikeaan" kamppailutilanteeseen. Katassa nopeus säätyy torin nopeuden mukaan ja uke vain myötäilee. Silloin rytminmuutos ei vaadi erityistä nopeutta.
komission provo osui.

Mustan vyön voi saada, vaikka judossa olisi juuri tuo vika mistä aloittaja puhuu eli se näyttää hyvältä, mutta ei toimi randorissa saatikka ottelussa. Vyö tulee silti, kun hankkii toimintapisteet ja tekee teatteriesitykset graduoitsijalle.

Sen sijaan mustaa vyötä ei voi saada, vaikka otteluvoittoja ja mitaleita löytyy ja judo on tehokasta randorissa. Mikään ei auta, jos katateatteria ei ole harjoiteltu ja pakolliset kurssit puuttuu.

Mikä judossa on pääasia?
+Lisää kommentti
Rakas kataaja, vaihda senseitä.

Judossa tapahtuu muutamia asioita peräkkäin: otteen haku, liikutus, paikan rakentaminen ja heitto.

Jos senseisi korjaa heittotekniikassa pikkusormen asentoa muttei osaa opettaa noita edeltävää kolmea neljäsosaa judosta, vaihda senseitä.

Otteen haku ja paikan rakennus ovat välttämättömiä toimivalle judolle. Vöitä toki voi suorittaa ilmankin.

Kaikki oppikirjatkin esittelevät yleensä heittoja, eivät kilpajudoa eli sitä, kuinka uke viedään tilanteesta kahville ja heitto tulee mahdolliseksi.
2 VASTAUSTA:
Nyt ymmärrän miksi judo ei ole randorissa koskaan toiminut. En ole missään vaiheessa ollut liikuttuneessa tilassa!! Tulen korjaamaan tämän puutteen omalta osaltani, kuuntelen Evakon Laulun ennen seuraavia treenejä!
Älä ole liikuttuneessa tilassa, pyri olemaan liikuttavassa tilassa :-)
+Lisää kommentti
Judo on laji jossa voi kolmikymppisenä aloittanut pääsät ihan sm-huipulle ja maajoukkueeseen asti, omat opettajani olivat aikuisena aloittaneet ja suomen mestareita ja maajoukkueottelijoita ja heillä oli perusteknikka ja katakin kunnossa.
Todellinen sensei osaa vahvan judon perustekniikan ja kun treenaa lajia kolme kertaa viikko, pari kertaa viikko punttia ja lenkit päälle niin sm-kisoissa ollaan korkealla.
Maailman huipulle vaaditaan jo jopa kaksi harjoitusta päivä mutta pitää soveltaa, laji, voima ja juoksu ettei jokin osio mene ylikuntoon.
Itse aloitin jo nuorena ja neljäs vuosikymmen alkoi lajin parissa mutta parhaan opin olen saanut omilta opettajiltani, teräksenkovilta judokoilta jotka aikuisena lajiin pariin tultuaan ottivat vahvalla perustekniikalla mitaleita melkoisen määrän ja olivat kovia judokoita ja myös katan taitajia.

Osu Rei!
Ilmoita
Euroopankin huipulle voi päästä judossa kolmella treenikerralla viikko kun muuten on kovassa kunnossa ja ottelusilmää,
Musta vyö ei takaa mitään, lahjakas kaveri pääsee mustaan vyöhön 3-5 vuotta treeniä mutta silti sinivöinen voi heittää kilpailuissa danin vaikka danin persutekniikka on paremin niin jos alemmalla on voima ja tahto kohdallaan vertaa paini aka nyrkkeily...
1 VASTAUS:
"paini aka nyrkkeily"
On niissä lajeissa kyllä sen verran paljon eroa, että itse en kyllä väittäisi painin olevan toiselta nimeltään nyrkkeily.
+Lisää kommentti
Aikamoisia viisauksia täällä heitellään, toivottavasti heitot kulkee myös matolla, puhejudoa parhaimmillaan.
Ilmoita
Treenatkaa judoå, siinä yritetään päästä takatyöntöön. Hikistä hommaa kun yrittää pysyä selässä vaikka vikuri vastustaja tempoilee ja vatkaa edes takaisin.
Ilmoita
JUdo on kova urheilulaji, itse treenasin sitä ikävuodet 8 v-18 v ja ruskea vyö, kuntoa tuli ja tekniikkaa mutta sitten löytyi Hokuto ryu jujutsu ja avautui maailma itsepuolustukseen, ahaa ai näin tehdään eli se mihin judo lopettaa siitä jujutsu vasta aloittaa.
Olen kiitollinen kaiksta harjoitteluvuosista ja jujutsussa suoritin danin ja nykyään on lajini Krav maga ja siinä expert 1 arvo ja voin sanoa että itsepuolustuskykyni on nykyään hyvä,
Kamppailu useampaa vastaa, aseet, astalot ne oppii näissä muissa lajeissa, silti judopohjani auttoi paljon vaikka paljon oli opittavaa ja yhä koko ajan..
2 VASTAUSTA:
Kirjoitit että itsepuolustuskykysi on hyvä. Oletko joutunut todistamaan sen?
En ole harrastannut mitään taistelulajia ikinä ja minullakin on hyvä itsepuolustuskyky.
Desert Eagle .50 AE toimii myös...
+Lisää kommentti
Taistelija!
Ilmoita
Kata kuntoon niin toimii ottelukin, judon perustekniikka on kaiken ydin, huonolla tekniikalla et pääse pitkälle vaan joudut heitetyksi tai taputat matossa.
Kata kuuluu judoon ja sen harjoittelu ohjelmaan, kunnon judotreeniin kuuluu jumpat, ja tunti perustekniikkaa, ehkä 15-20 minuuttia randoria ja kataa kolme kertaa viikko, rupeaa tekniikka avautumaan ja toimimaan myös ottelussa.
2 VASTAUSTA:
Pas-, run-, hui- ja nageno-kata ovat tärkeimmät.
Ikävä kyllä se katatreeni ei ole auttanut. Kisakoneista ei saa edes otetta kiinni. Eikä ne tule mukaan vetoliikkeisiin.
+Lisää kommentti
Jos Kata Kärkkäinen auttais?
1 VASTAUS:
Ei sekään enää auta kun ei löydy sillä nimellä missiä.
+Lisää kommentti
Perustekniikka kuntoon niin ottelu toimii, itse treenasin 70-80 luvulla itseni suomen mestariksi ja maajoukkueeseen ja kovalla perustekniikkajudolla ja harjoittelin myös kataa.
Ei pelkkää ottelua treenaamalla kehity judossa, paskalla perustekniikalla ei pääse pitkälle.
1970 luvun judon suomen mestarit pyyhkisivät tatamiin tämän päivän suomen mestarit koska heillä oli paljon parempi perustekniikka eli judo.
Menkää japaniin katsomaan siellä on judokoilla vahva perusta eli tekniikka ja tulosta syntyy.
Judokan pitää myöskin juosta, kympin lenkki vähintään kolme kertaa viikko ja voimaharjoittelu ja perustekniikka judo ja olet pitkällä lajissasi.
Ilmoita
No nyt on dinosaurus herännyt:)
Ilmoita
Perustekniikka?
Mitä se on?
Otetaistelu, ote, liikutus, horjutus, sisäänmeno?
Ajoitus, pumput?
Reaktio, vastareaktio?
Kaikki nuo tulee opittua vain randorissa, jota ne kaikkien ihailemat Jaapot tekee ja paljon!
Me vaan ymmärrämme randorin väärin. Se EI ole otteluharjoitus. Tai harjoitusottelu, harjoitus ottelut otellaan esim Hml shiai, mutta kun meidän tämän päivän ns. Huiput ei ota niitä, niin ei tule harjoiteltua otteluita ja randoreista joudutaan tekemään niitä, sitten ollaankin metsässä.
Tämä verrattavissa Jaappojen kuukausikisoihin.
Laskekaapa esim. Olympiaryhmän ottelumäärät? Aivan liian vähän. Siinä yksi syy tämän päivän perustekniikan kehittämistarpeeseen.
3 VASTAUSTA:
Juuri näin. Japsit ottavat todella paljon randoria mutta eivät hampaat irvessä putkikäsin vaan kokeillen ja oppien.

Venäläisillä on myös tapani "nujuta" paljon. Reaktion haun ja paikan rakentamisen oppii siellä, ei katassa eikä varsinkaan uchikomissa.
Ensin opetellaan perustekniikka eli heitot kataharjoittelulla. Kun heitot osaa tehdä katassa oikein voi alkaa harjoittelemaan niitä randorissa. Kun randorissa pystyy heittämään saman kokoisia vastustajia voidaan siirtyä shiaihin.
Mutta kun ne perustekniikat ja katat kulkevat hienosti vaan randorissa ei ole mitään mahdollisuuksia kisaajien kanssa, ei yhtään mitään.

Lisää perustekniikkaa ja lisää kataa? Ei taida auttaa.

Ketjussa on puhuttu otteista, rytmistä, rynkytyksestä, hämäyksestä ja heittopaikasta. Ei meidän senseit niitä opeta, ne korjaa ranteen ja pikkuvarpaan asentoa heitossa.

Kuka ja missä opettaisi ottelemaan?
+Lisää kommentti
Kakko näytti tänään että kyllä toimii .vielä kehtaa puhua tuen puuteesta ja että tähtää rengaskisoihin , riitää kotimaan shiait, sen todisti sm-kisatkin.
3 VASTAUSTA:
Miksi tulet kyseiseen ketjuun haukkumaan urheilijaa joka ei millään liity häneen? Syyhysikö sormesi heti ottelun jälkeen että nyt on aika dissata.
Kakko on vitsi
Anonyymi kirjoitti:
Miksi tulet kyseiseen ketjuun haukkumaan urheilijaa joka ei millään liity häneen? Syyhysikö sormesi heti ottelun jälkeen että nyt on aika dissata.
Ei dissata vaan kerrotaan faktoja.
+Lisää kommentti
Ja Kakon koutsi, se vasta vitsi on.
Miten Suomen judo on päässy tämmöseen tilaan?!
Apuva!
1 VASTAUS:
Suomen judo?
Mun judo ei ole Suomen judoa vaan mun omaa. Sit kun tulee rahaa tai liitto tarjoo enemmän valmennusta kuin pomotusta, voitte alkaa sanoa mun judoa Suomen judoksi.
+Lisää kommentti
Penkissä kun nousee 200+ niin judossakin pärjää, ennen oli suomessa väkivahvoja judokoita, kolme kertaa viikossa judoa, heittotekniikka, matto, pyyhkäisyt kuntoon ja ottelu ja penkki, talja, jalkakyykky 3kertaa viikko, kaksi kertaa viikko juoksulenkki.
Tällä harjoittelulla otin itse sm-mitalejakin 70 ja 80 luvulla ja voimaa oli ei judossakaan pärjää jossei ole yhtään ruista ranteessa vaikka judon tekniikka onkin tärkeä asia.
Ilmoita
Totta kova penkkivoima niin ihan heti työnnetä mattoon ja jos matossa niin alta pääsee pois voimalla jos tekniikkakin kunnossa
Muutama vuosikymmen sitten sm-kisoissa oli sinivöinen kaveri jolla penkkitulos 180 kg ja vastassa musta vyö joka penkkasi 50 kg, ei ollut danilla jakoa siinä ottelussa, sinivöinen vei kuin kuoriämpäriä.
3 VASTAUSTA:
240 kilon penkillä(puhtaana) ollaan jo em ja mm-mitaleilla että yritystä suomen judokoille.
70 luvulla oli kovia raskaan sarjan voimamiehiä jotka myös ovimiehinä toimivat ja 200 kiloa oli kevyttä rautaa, harmi että judoharjoittelunsa oli vähäisempää oli ruskeaa ja mustaa vyötä mutta ei ne jaksanut treenata judoa kuin 3-4 kertaa viikko kun voimaharjoittelu ja ovihommat vei muun ajan, jos historian voisi kirjoittaa uudelleen niin olisi täällä usemampi maailmanmestari ja olympiavoittaja.

Hollannin wim ruska oli kovan luokan voimamies ja nosti penkistä paljon ja niin mies voitti olympiakultaa judossa 1972, muistan kun kodokanin kävijät hämmästelivät ruskan voimia ja mies tekikin kovaa jälkeä tatamilla.
Niin, oli tosiaankin sellainen aika jolloin harrastelijat pärjäsivät judossa. Voimalla runnomalla sai mitaleita jieman kömpelötkin.

Ei toimi enää.

Kaikki huippujudokat ovat nyt kyllin vahvoja. Erot tulevat taidosta, nopeudesta ja taktiikasta. Judollinen osaaminen on ihan eri tasolla kuin ennen vanhaan, pelkkä voima ei riitä.
Anonyymi kirjoitti:
240 kilon penkillä(puhtaana) ollaan jo em ja mm-mitaleilla että yritystä suomen judokoille.
70 luvulla oli kovia raskaan sarjan voimamiehiä jotka myös ovimiehinä toimivat ja 200 kiloa oli kevyttä rautaa, harmi että judoharjoittelunsa oli vähäisempää oli ruskeaa ja mustaa vyötä mutta ei ne jaksanut treenata judoa kuin 3-4 kertaa viikko kun voimaharjoittelu ja ovihommat vei muun ajan, jos historian voisi kirjoittaa uudelleen niin olisi täällä usemampi maailmanmestari ja olympiavoittaja.

Hollannin wim ruska oli kovan luokan voimamies ja nosti penkistä paljon ja niin mies voitti olympiakultaa judossa 1972, muistan kun kodokanin kävijät hämmästelivät ruskan voimia ja mies tekikin kovaa jälkeä tatamilla.
Ruska oli myös erittäin taitava judoka (harai-goshi, o soto gari, tai o toshi) ja harjoitteli kovaa Japanissa. Hän voitti Munchenin 1972 olympiakisoissa raskaan ja avoimen sarjan kultamitalit - mutta ei olisi voittanut nykysäännöillä, sillä hän hävisi yhden ottelun molemmissa sarjoissa. Silloin keräilyerien voittajat ottelivat vielä toisen lohkon voittajaa vastaan ja yksi tappio ei siis merkinnyt kultamitalin menetystä.
+Lisää kommentti
Unohda hetkeksi kata ja tekniikan hiominen, kun keskityt randoriin. Pukumiehet loistaa parketilla sillä aikaa, kun duunarit menestyy haalarihommissa. Molempia tarvitaan, mutta joka paikkaan ei voi revetä samaan aikaan.

Pelinlukutaito..
Aloita otteen hausta. Pyri hakemaan lempiotteesi, samalla estäen vastustajan ottamasta omia otteitaan. Ottelussa joudut hyväksymään sen tosiasian, että yhteistä säveltä ei ole ja välillä toinen vie. Seuraa, mitä vastustaja tekee ja pyri yllättämään sitä kautta.

Kun otteet alkaa löytyä, tee seuraava tavoite.. Alkuun esim. horjutus tai puolittainen heitto ja steppeinä eteenpäin, aina ipponiin asti!
Ota mielummin 20 randoria turpaan ja opettele soveltamaan muutama heitto eri tilanteisiin ja vastustajan liikkeisiin sopiviksi. Ottelemaan oppii ottelemalla. Ennen muutamaa rökäletappiota ei saavuta murskavoittoa. ;)

Sitten kun randorit alkaa sujumaan niin kilpatatameille taas turpaa ottamaan. Ei se niin vakavaa ole, vaikka välillä kysyykin pitkää pinnaa.

Tsemppiä ja muista myös välillä naatiskella mukavuusalueen puolella, ettei hymy hyydy kesken matkan!
Ilmoita
Olen treenannut nyt ahkerasti sulkeisharjoituksia ja pinkan tekemistä, mutta en silti osu rynnäkkökiväärillä maaliin. Miksi?
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Mikä vika kun ei toimi

Olen treenannut nyt ahkerasti tekniikkaa ja kataa seuran senseiden johdolla ja tuntuu, että heitot lähtevät hyvin, piiskamaisesti ja kohdalleen.

Sitten kun otan randoria meidän kisakoneiden kanssa en saa heitettyä ainuttakaan. En saa niistä edes otetta kiinni, ne vievät koko ajan kuin litran mittaa.

Kuinka paljon tahansa niiden kanssa randoria otankin ja tekniikkaa ja kataa huom niin tilanne ei tunnu paranevan. En saa otetta kiinni, en saa yhtään paikkaa tehdä hyviä tekniikoitani.

Mikä avuksi?

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta