Tasojoukkueet AAA ja AA

Bouin

Tasojoukkueet ovat periaatteessa hyvä idea, mutta oikeantasoisten vastustajien löytäminen on joskus haasteellista. Otetaan esimerkiksi vaikkapa iso paikkakunta, jossa ikäluokkaa esim 35 junioria. Siinä pelaajat on jaettu AAA ja AA joukkueisiin. Ja tarkoitan nyt 10-11 vuotiaita junnuja, joilla on vielä maailma avoinna ja intoa riittää.

Otetaan esimerkiksi AA-joukkue. Sen vastustajat katsellaan lähistön pikkukunnista, joissa on kuitenkin vain yksi joukkue, jossa tasoa on laidasta laitaan. Käytännössä tämä ison paikkakunnan AA-joukkue käy ottamassa turpiin 8-0 jokaiselta pikkupaikkakunnan joukkueelta. Miksi, siksi, että pikkupaikkakunnan joukkueessa on yleensä väkisinkin muutama AAA tason pelaajaa ja loput AA-tason pelaajia. Käytännössä maalit tulee useimmiten niin että AAA-tason pelaaja kiemurtelee yksin läpi ja tekee maalin. Pikkupaikkakunnalla saattaa olla kuitenkin vain se 12 pelaajaa, eikä sitä pystytä näin jakamaan tasojoukkueisiin.

Sanotaanko siis näin, että AA-pelaajan on kivempi pelata pikkupaikkakunnalla, koska ne muutamat AAA-pelaajat kuitenkin luo niitä tilanteita ja kuskaavat kiekkoa. Ja näiden imussa AA-pelaajakin pääsee ainakin välillä satunnaisiin onnistumisiin. Mutta isomman paikkakunnan pelkistä AA-pelaajista koottu jämäjoukkue, ei pysty kyllä useimmitenkaan minkäänlaiseen peliin näitä pikkupaikkakuntien sekajengejä vastaan, ja pelit ovat lähinnä siellä omalla puolustusalueella selviytymistä ja kiekon purkamista.

Ratkaisu tietysti olisi yrittää löytää vastustajiksi toisia AA-jämäjoukkueita, mutta se on monesti aika hankalaa etäisyyksistä johtuen. Sitä vaan, että useasti tällaisen isomman paikkakunnan AA-joukkueen pelaajien mielenkiinto lajia kohtaan loppuu melko äkkiä, kun joka peli päättyy tyyliin 0-8 tappioon.

Olisiko kuitenkin paras pitää tiettyyn ikään asti sekajoukkueita, jossa tasoa laidasta laitaan. Ja tehdä junnusarjaan isomman paikkakunnan osalta kaksi sekajoukkuetta, jossa 1-joukkue olisi hieman enemmän AAA-painotteinen, vrt 2-joukkue. Näin kuitenkin 2-joukkueessakin olisi sitten muutama AAA-pelaaja, joiden imussa nämä AA-pelaajatkin kehittyisivät, tai ainakin säilyttäisivät intonsa hyvään harrastukseen. Ja näin ollen myös sitten tämä 2-joukkue pystyisi pelaamaan tasaväkisiä pelejä pikkupaikkakuntia vastaan.

7

1644

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ZonZorbas

      Kun puhutaan 10 - 11 vuotiaista niin pelin lopputulos ei ole niin tärkeä vaan se että pelaajia kehitetään. Pelien takia en missään nimessä lähtisi tekemään isolla paikkakunnalla mitään "sekajoukkueita" 3a ja 2a:n kesken koska se vaikuttaa harjoitteluun niin paljon. Jos 2a:n pelaaja ei pärjää treeneissä niin eihän se mukavalta tunnu ja lopettamisia tulee varmasti ja toisaalta 3a:n pelaajat ei saa riittävää haastetta.

      Vastapainona sitten vielä näistä pikkukaupungin joukkueista pitää siirtyä isompiin seuroihin monesti jo C junnuissa jos haluaa päästä kiekossa pitkälle niin ei se helppoa ole siellä pienillä paikkakunnillakaan.

      • Bouin

        Joo asioilla on puolensa ja puolensa. Mutta kyllä väitän, että osa 2A-pelaajista pysyy kyllä hyvinkin 3A-pelaajien vauhdissa, koska seuran omissa harjoituksissa pelataan kuitenkin sekajoukkueilla, mikä onkin järkevää.

        Tietysti jako pelkkään 3A 2A on hieman harhaanjohtavaa. Sillä jos pelaajat laitetaan paremmuusjärjestykseen, niin se tasoero ranking 3vs4 tai 14vs15 välillä on hyvin pieni. Eli huonoin 3a ja paras 2a pelaajan välillä ei ole välillä kovinkaan suurta eroa.

        Oikein pienten paikkakuntien kohdalla käy kuten kuvailit. Mutta sopivan kokoinen paikkakunta riittää kyllä B:hen tai A:han asti pelaajia, lisäksi niissä on usein pelaajapolku johonkin isompaan seuraan.


    • Isävalkku

      Tasojoukkueiden suurin ongelma on usein se, että kun ne kerran lyödään lukkoon, niin muutosten teot ovat vaikeita. Systeemiin pitää luodaa automatiikka, jossa esim 5 aaa pelaajaa vaihtuu kerran kuussa eli 5 aa pelaajaa tulee aaa peleihin. (Jos on eri treeniryhmät, niin pelaajat vaihtavat myös treeniryhmää. Osa aaa:han menneistä voi kuunnvaihtuessa toki jäädäkin sinne, jos valmentaja näin tilanteen arvioi).

      Jos näin seuran säännöt sanovat, niin yksittäisen valkun ei tarvitse perustella toimiaan; vanhempien taustakeplottelujen hyöty laskee ja parhaimmillaan tarve jopa poistuu. Näin varmistetaan edes jonkinlainen mahdollisuuksien tasa-arvo ja useamman motivoituneen pelaajan kehitys.

      • Bouin

        Joo kyllä oman kokemuksen mukaan nuo 2A ja 3A paikat menee kyllä ihan oikeille pelaajille. Mun mielestä tuon ikäiset pelaajat on aika helppo laittaa ns ranking järjestykseen, ne tasoerot näkee kyllä aika helposti. Itsekin varmaan muodostaisin suunnilleen samat jaot, tällä systeemillä. Kaikki ovat tavallaan ansainneet sen paikan mihin kyvyt riittävät.

        Kierrätys ei ole hyvä juttu, koska siinä vaihtuu sitten ne totutut kuviot liikaa. Parempi olisi jos olisi kaksi sekajoukkuetta, toinen tietty 3A painotteisempi. Tällöin myös tuo edustus/farmi asetelma ei olisi niin selkeä, vaan toinen joukkue olisi lähtökohtaisesti vain vähän heikompi. Ja kuitenkin molemmissa joukkueissa 3A pelaajat kehittyisivät aivan yhtä hyvin, mitä pelkkä tähdistöjoukkue. Lisäksi, nämä "huonoimmat" 3A pelaajat saisivat paremmat mahdollisuudet saada toteutettua itseään sekajoukkueessa. Koska pelkkä tähdistöjoukkue on usein niin että ne kaksi huonointa 3A pelaajaa, eivät saa kiekkoa tarpeeksi kun jäävät parempiem 3A pelaajien varjoon.


    • Isävalkku

      Toi kommentti oli kaiketi vitsi / ironiaa.

      • Joookkeerii

        Huhhuh.. eikös joukkueeseen kuulu kaikki 1A - 3A ..? Pelottavaa jos pojille myydään näitä teidän tekemiä ( joukkue jakoja) puhutaampas nytten jatkossa peliryhmistä . Kiitos.


    • Junnukoutsi

      Minusta se hässäkkä syntyy siitä, että usein ne tasojoukkueet ei ole rakennettu pelaajien rason perusteella vaan vähän muilla kriteereillä. Aina on mukana todellisia hiomattomia timantteja, joita pitää roikottaa eteenpäin vaikka taidot ja/ tai motivaatio ei riitä. Ei tästä sen enempää.

      Jos kaverilla on palava halu pelata ja kehittyä pelurina niin heti vaan isoihin seuroihin ja hyvään valmennukseen. Jos ei sitten riitä niin ei riitä. Kaiken maailman pelaajapolut yhteistyöseuroineen on sellaista puhetta vaan, viimeistään C-nuorissa kun aletaan tekemään kilpajoukkueita niin eroja alkaa syntyä, sitten ehkä B-nuorissa voi alkaa katselemaan kenestä niitä kiekkoilijoita tulee ja kenellä motivaatiota riittää...

      Antaa pikkujunnujen vaan pelata ja nauttia. Eikä vanhempienkaan tarvitse niin hampaat irvessä puskea omaa talenttiaan eteenpäin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8464
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2575
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2297
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1509
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1462
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1193
    Aihe