Omituinen väestöennuste

Pohjois-Karjalan väkimäärä hupenee, se on ollut tiedossa jo kauan. Viime vuonna Lieksan väkimäärän vähenemä oli suuruudessaan, prosenteissa laskien, itäsuomalaisten kuntien ja kaupunkien kärkikastia.
Jos oikein tulkitsin, niin tuon YLE:n sivuilla olevan ennusteen "graafi" näyttää, että Lieksan väkiluku vuonna 2040 olisi n. 9000 henkeä. Aika omituinen väite.
Nyt lukema on n. 11000. Viimeisten 30 vuoden aikana väki on vähentynyt keskimäärin 260-270/vuosi.
Jos pysytään realistisina, niin vaikka kuinka koettaisi viilata vuotuista vähenemää pienemmäksi niin tuo 9000 väestömäärä ei onnistu oikein mitenkään. Vuotuinen poistuma saisi olla keskimäärin 100/vuosi eli paljon alle puolet nykyisestä. Ei onnistu.
Oikea väestölukema vuodelle 2040 on tuskin edes 8000 hengen tuntumassa. Ensimmäinen numero on seitsemän.

https://yle.fi/uutiset/3-10721037
2
Ilmoita


22 Vastausta

Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.


Kyllä ministerit ja eduskunta pitävät siitä huolen, että väkimäärä vähenee jatkuvasti Pohjois-Karjalassa. Lieksassa vuonna 2040 ei asu enää ketään. Tämä on ollut valtion tavoite jo usean vuosikymmenen ajan. Maanteiden ja rautateiden kunnostaminen on lopetettu kauan sitten. Teollisuutta ja liiketoimintaa Lieksaan ei enää saada huonojen liikenneyhteyksien takia. Kuka hullu Lieksaan enää tulee?
2
Ilmoita
Eikös keskustapuolueella ole aina ollut kampanja maaseudun puolesta? Olikos se niin että maaseutu pitää olla asuttuna, vai oliko se niin että kaikkien pitää muuttaa etelään? Taisi olla jälkimmäinen vaihtoehto!
1
Ilmoita
Jos maaseutu autioituu niin silloin maaseudun kuuluu autioitua. Nuorempi väestö ei jaksa olla kiinnostunut korvessa asumisesta, eikä enää edes vanhempi. Jos se olisi siitä kiinnostunut niin sehän asuisi siellä.
Ihminen on sosiaalinen eläin ja sosiaalisella eläimellä on tapana kasaantua yhteen, myös asumisessa.
Jopa muutamat maidontuottajat asuvat nykyisin taajamassa ihan vaan siksi kun se on mukavampaa. Navetta karjoineen hoituu roboteilla ja karjanhoitajat käyvät siellä vain ajoittain tai tarvittaessa, kun tai jos robotti ilmoittaa jostakin ongelmasta.
Viljanviljelijä asuu kesät maalla ja talvet Italiassa, koska se on hänestä mukavampaa.
Keskustapuolue on aina pyrkinyt puolustamaan maaseudun asuttavuutta. Se on kuitenkin aika hassua ja turhaa, koska kyllä Keskustassakin tiedetään ja tunnetaan tämän sosiaalisen eläimen tavat.
Mikään puolue ei pysty estämään muuttoliikettä. Jos joku vakavissaan yrittää, niin siitä tulee pian entinen puolue.
Niin se maailma muuttuu. Muutama kyydistä pudonnut vinkuu ja valittaa kun ei tyhmyydeltään ymmärrä mitä on tapahtumassa.
Keskuksiin suuntautuva muuttoliike (en nyt tarkoita muuttofirmaa) on luonnollista ja suotavaa. Antaa ihmisten asua siellä missä haluavat - siis kaupungeissa.
1
Ilmoita
Muuten mitähän järkeä olisi vanhemman eläklöityneen väestön muuttaa etelään jossa eläkkeen suuruus ei riittäisi edes vuokraan? Sama se on asua syrjäseuduilla kun se on halvempaa? Yhtälailla se valtio taitaa joutua avustamaan asuipa missä tahansa jos on pärjääminen tulojen vuoksi heikkoa, mutta rohkenen väittää että syrjäseudulla sitä avustusta tarvitsee vähempi, kun asuminen on halvempaa!
Eli sama se on missäpäin suomea sitä vanhana on heitteillä, ei se ole kunniakkaampaa kitua siellä etelässäkään!
2
Ilmoita
Lukion jälkeen jouduin muuttamaan Lieksasta opiskelukaupunkeihini Tampereelle ja Helsinkiin. Tavoitteeni opiskellessani oli, että minä valitsen itse työnantajani eikä päinvastoin. Valitsin työpaikkani Lieksasta, jossa työskentelin eläkkeelle jäämiseeni saakka. Olen ollut vanhuuseläkkeellä toistakymmentä vuotta ja asun edelleen Lieksassa. Mikään ei houkuta muuttamaan enää pääkaupunkiseudun tai ulkomaiden kaupunkien ruuhkiin. Sain "nauttia" niistä kyllästymiseen asti lukuisilla työmatkoillani helsinkiläisiin ja eurooppalaisiin kohteisiin. Nautin Lieksan erämaista ja Pielisen rantamökkeilystä, en suurkaupunkein pölyisestä metelistä ja kiireestä.
3 VASTAUSTA:
Lieksan ikärakenne on juuri vähän sen kaltainen jota sinä edustat. Aloittaja on mielestäni pitkälti oikeassa. 2040 olet joko noin satavuotias teräsvaari tai Mähkön kankaassa. Tämä ikärakenne on kanssa Lieksan ongelma. Olisiko hyvä idea jos ruvettaisiin markkinoimaan Lieksaa eläkeläisten superkaupunkina kautta Euroopan? Kaikki rikkaat eläkeläiset houkuteltaisiin tänne. Asuntoja kyllä riittää, ja jos markkinointi onnistuisi hyvin, niin saattaisi kamuttaja vielä muuttaa Lieksaan? Toisi pari ystäväänsäkin vanavedessä tänne mukanaan. Jos asunnot rupeavat loppumaan, niin saadaan uutta rakennusteollisuutta ja nuorempaakin väkeä Lieksaan sitten sitä myötä. Äänestysprosenttikin nousisi kerta heitolla, sillä onhan tutkittua, että paremmin koulutettu väki äänestää uskollisemmin.
Ihmettelen kyllä Helsingissä asuvaa eläkeläistä. Mitä ihmeen autuutta on käydä kauppatorin kahvilassa pulujen paskomassa kojussa juomassa kuppi kuumaa. Monikohan sitä kulttuuritarjontaa ,josta aina puhutaan oikeasti käyttää kovin paljon. Ainakin tukea kaikki Helsingin kulttuuripaikat tarvitsevat. Jos väkeä on aina tupa täynnä luulisi lipputulojen riittävän toiminnan pyörittämiseen. Mutta itse asiaan. Helsingissä asutaan aika kalliisti. Kaksiosta saa maksaa ja saa myös myydessä helposti 400000 €. Lieksasta saa todella hyvän ja tilavan asunnon alle 100000 € . Käyttöön jäisi 300000 € riihikuivaa. Sillä tekisi aika monta etelänmatkaa tai jotain muuta kivaa.
Valkama13 kirjoitti:
Ihmettelen kyllä Helsingissä asuvaa eläkeläistä. Mitä ihmeen autuutta on käydä kauppatorin kahvilassa pulujen paskomassa kojussa juomassa kuppi kuumaa. Monikohan sitä kulttuuritarjontaa ,josta aina puhutaan oikeasti käyttää kovin paljon. Ainakin tukea kaikki Helsingin kulttuuripaikat tarvitsevat. Jos väkeä on aina tupa täynnä luulisi lipputulojen riittävän toiminnan pyörittämiseen. Mutta itse asiaan. Helsingissä asutaan aika kalliisti. Kaksiosta saa maksaa ja saa myös myydessä helposti 400000 €. Lieksasta saa todella hyvän ja tilavan asunnon alle 100000 € . Käyttöön jäisi 300000 € riihikuivaa. Sillä tekisi aika monta etelänmatkaa tai jotain muuta kivaa.
Hyvä että asennetta riittää.
Minä en yhtään ihmettele Helsingissä asuvaa eläkeläistä. Jos hän tuntee olevansa oikeassa paikassa niin se on silloin hänen asiansa. Tuo pulujenpaskoma koju taas on lähinnä sinun aivojesi tuote. Kyllä niissä kojuissa ihan siistiä on. Olen käynyt aika monesti, vaikken siellä päin ole asunutkaan kuin satunnaisesti komennuksilla.

Sitä väheksymääsi kulttuuritarjontaa käyttää todella moni , sinäkin. Minäkin käytän ja käyttäisin paljon enemmän jos olisi muutakin kuin kaksi viikkoa soitantaa ja yksi umpikaupallinen hämärä ilta. Nyt sitä herkkua on haettava vähintään sadan kilometrin takaa ja se hiukkasen rajoittaa.

Useimmat kulttuurimuodot ja tapahtumat tarvitsevat tukea. Tukea ja tukijoita on monenlaisia, mutta sen puolen avaaminen veisi aikaa, joten jätän sen nyt ruotimatta.
Et varmaankaan tullut ajatelleeksi, että kulttuuritarjontaan kuuluu muukin kuin ooppera ja teatteri.
Edellä mainittujen lisäksi siihen kuuluu rock -konsertit, urheilutapahtumat (yu -kisat, ravit, soudut, rallit, akanheitot ja sappaankannot...), laulujuhlat, kaupunkitapahtumat (mm. Joen yö), taidenäyttelyt, kylätapahtumat jne...
Minun on mahdotonta luetella edes kymmenesosaa vuosittain Suomessa järjestettävistä kulttuuritapahtumista.

Ymmärrän kyllä jos sinä sanot, että ei kiinnosta. Ei ole pakko jos ei taho, mutta anteeksi nyt, se ei ole käypä peruste määritellä muiden kulttuuritarpeita.
Ymmärrän myös jos sinä haluat asua vaikka Hiijenkuusessa tai sen juurella. Senkun asut, mutta se ei ole käypä peruste määritellä muiden asumistarpeita.
Katsos kun sinä olet vain sinä ja minä olen vain minä. Kumpikaan meistä ei ole yhtään enempää.
+Lisää kommentti
Eiköhän kysytä neuvoa eräältä asiantuntijalta, joka joskus aiemmin keksi ratkaisun niin väestön vähenemiseen, kuin myös huutavaan työvoimapulaan. Houkutellaan Lieksaan ainakin 10000 korkeasti koulutettua huippuammattilaista. Kyllä se siitä.
4 VASTAUSTA:
No tuo alkaa olla hiukan hiekan kulunut vitsi rattaissa ja ajatuslaakereissa tällä palstalla, eikä aivan hiukankaan. Jotain toimivampaa pitäisi nyt keksiä, tai vähintäänkin jotain uutta naurettavampaa. Ja eiköhän yhtä lyötyä ole jo tarpeeksi hutkittu.
Luultiin tulevan huippuammattilaisia, tulikin jopa lukutaidotonta kehitysmaan porukkaa. Lieksa "nousuun" vai mitenkä se oli.... Huonoja ratkaisuja hätäpäissään tai salaista agendaa toteuttaen, tiedä sitä en.
Kyllä tämä joka alan asiantuntija on lyöntinsä ansainnut. Onhan se vääristellyt ja valehdellut niin monessa asiassa. Kertaakaan en ole huomannut jotta se olisi suoraan olleensa väärässä. Päin vastoin.
Tottaon kirjoitti:
Kyllä tämä joka alan asiantuntija on lyöntinsä ansainnut. Onhan se vääristellyt ja valehdellut niin monessa asiassa. Kertaakaan en ole huomannut jotta se olisi suoraan olleensa väärässä. Päin vastoin.
Ei kannata vähätellä tuon asiantuntijan antamaa panosta Lieksan työmarkkinoille kun hän sai ylipuhuttua lauman koneinsinöörejä
Lieksaan! Ilman koneinsinöörejä Lieksan alamäkin olisi paljon jyrkempää
ja yritykset ilman työvoimaa!
+Lisää kommentti
Lieksan kuntatalouden suhteen ei kannata henkseleitä paukutella vaikka lehdissä jotain muuta silloin tällöin kirjoitellaankin. Sen lisäksi, että työssäkäyvät kasvavat pesät vähenevät jatkuvasti kunnasta, Lieksa kuuluu todennäköisesti niihin samoihin kuntiin, joiden työntekijöiden palkat ovat takavuosina kasvaneet samaa tahtia tai jopa nopeammin kuin yksityisellä sektorilla, vaikka tuottavuus on laskenut. Onko otettu velkaa velan päälle? En ole niin tarpeeksi tarkkaan selvittänyt näitä asioita, että voisin saitavarmasti kuntatalouden päättäjiä tukistella, mutta ainahan sitä havaittua, todennäköisintä epäillä sopii. Monet suunnitellut uudistukset vain korostavat usein kuntatalouden ongelmia. Kirjanpidosta olen sen verran perillä, että sillä kikkailu ei pidemmän päälle vetele. Siitä on joku lämmin vertauskin pakkasella, jne...

Vastuullisuus, asioiden selkeä näkemys ja rehti kuntapäättäminen olisivat enemmän kuin toivottavaa, varsinkin näinä aikoina kun on monta aivan erinomaisen erilaista näkemystä.
Ilmoita
"YLE:n sivuilla olevan ennusteen "graafi" näyttää, että Lieksan väkiluku vuonna 2040 olisi n. 9000 henkeä. Aika omituinen väite. Nyt lukema on n. 11000."

Ennuste ottaa huomioon sen faktan, että suurin osa Lieksan nykyisistä, parhaassa iässä olevasta väestöstä kuppaa sosiaalitukia siellä vielä kuusikymppisenäkin, vuonna 2040.

Väestökäyrän nähdään siis laskevan yhä loivemmin mitä enemmän aikaa kuluu;
Ensin lähti töiden ja opiskelujen perässä kyvykäs porukka jo 30 vuoden aikana nähdyllä jyrkällä tahdilla. Ne jotka vielä siellä on, tulevat myös sinne jäämään, kunnes vain luonnollinen poistuma vie käyrän loivasti kohti nollaa.

Suurten ikäluokkien poismeno saattaa vähän notkauttaa käyrää sitä ennen, mutta syntyvyyden ja kuolleisuuden erotuksella pääosin mennään loppua kohti. Toisaalta mikäli huono-osaisuus todella on periytyvää, saattaahan siellä vielä sadankin vuoden päästä jokunen tuhat elättiä haaveilla maahanmuuton lopettamisesta ja sitä myötä avautuvasta paremmasta elämästä.
Ilmoita
Ministerit ja kansanedustajat olisi syytä taluttaa peilin eteen ja kysyä näkyykö syytä miksei synny lapsia? Eihän nuoret uskalla perhettä perustaa kun ei ole varaa hankkia omaa asuntoa, asuntolainasta puhumattakkaan kun verovähennyksiä poistetaan, samoin lapsilisiä leikataan ja sitten syyllistetään laiskaksi aidiksi jos pitäisi hoitaa lapsia kotona eikä käy työssä! Päivähoitopaikkoja on vähennetty!
Ei ole työpaikkoja, siis sellaisia josta saatavalla palkalla pärjäisi, eli elättäisi perheensä ja maksaisi asuntolainaa! Pätkähommilla ei perhettä elätetä eikä maksella asuntovelkaa! Ei politikkoja kiinnosta miten syntyvyys saataisiin nousuun, ne vain valittaa kun ei lapsia synny!
4 VASTAUSTA:
Sinut olisi syytä taluttaa peilin eteen ja kysyä muutama aiheeseen liittyvä kysymys. Et sinä niihin pystyisi vastaamaan, mutta olisi hauska nähdä ymmärrätkö sinä mitä sinulta kysytään (tuskin) ja miten maailma elää (tuskin).
Kuvitelmia sinulla kyllä on, mutta todellisuudentaju on näköjään kadonnut, josko sitä lie koskaan ollutkaan.
NoVoihanPissapotta kirjoitti:
Sinut olisi syytä taluttaa peilin eteen ja kysyä muutama aiheeseen liittyvä kysymys. Et sinä niihin pystyisi vastaamaan, mutta olisi hauska nähdä ymmärrätkö sinä mitä sinulta kysytään (tuskin) ja miten maailma elää (tuskin).
Kuvitelmia sinulla kyllä on, mutta todellisuudentaju on näköjään kadonnut, josko sitä lie koskaan ollutkaan.
No kerroppa mikä tuossa kirjoituksessa ei pitänyt paikkaansa? kerro sinä todelliset seikat mitkä vaikuttaa asiaan ettei lapsia synny? Miten edellisen hallituksen tomet lisäsi syntyvyyttä? Kerro kun olet huippuviisas!
Syynä et lapsia syntyy vähän on monia. Rankimmasta päästä minun mielestä on se et yksinkertaisesti ei vaan saa lapsia. Vaikka olis miten tutkittu ja tutkittu,,,hyvin usein syy jää täysin epäselväksi. Vastausta ei saada mistä johtuu.
vanhempi kirjoitti:
Syynä et lapsia syntyy vähän on monia. Rankimmasta päästä minun mielestä on se et yksinkertaisesti ei vaan saa lapsia. Vaikka olis miten tutkittu ja tutkittu,,,hyvin usein syy jää täysin epäselväksi. Vastausta ei saada mistä johtuu.
Mitenkäs moni jättää lapset hankkimatta kurjan politiikan takia jota lapsiperheille on tarjolla! Lapsilisien leikkauksia ja veronkorotuksia!
Siihen päivähoitopaikkojen vähennykset!
Moni nuori ei uskalla perustaa perhettä kun se saattaa johtaa työpaikan menetykseen! Lasta jos jää kotiin kasvattamaan saa laiskan työtävierioksujan maineen! Mutta voi tätä ilon päivää!
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/8d376ef5-6826-46be-9cba-83265172f39f
+Lisää kommentti
Minusta on loppupelissä tärkeää vain se, että täällä asuisi vuonna 2040 ihmisiä - ihan sama minkävärisiä, painoisia tai pituisia. Surkea on kohtalo, jos asukkaita ei ole. Sellaisia kyliäkin Lieksasta löytyy, joista on valot sammuneet ja rauniot jääneet jäljelle.
Ilmoita
Ei siitä taliaivosta ollut vastaajaksi kysymykseeni!
Ilmoita

Vastaa alkuperäiseen viestiin

Omituinen väestöennuste

Pohjois-Karjalan väkimäärä hupenee, se on ollut tiedossa jo kauan. Viime vuonna Lieksan väkimäärän vähenemä oli suuruudessaan, prosenteissa laskien, itäsuomalaisten kuntien ja kaupunkien kärkikastia.
Jos oikein tulkitsin, niin tuon YLE:n sivuilla olevan ennusteen "graafi" näyttää, että Lieksan väkiluku vuonna 2040 olisi n. 9000 henkeä. Aika omituinen väite.
Nyt lukema on n. 11000. Viimeisten 30 vuoden aikana väki on vähentynyt keskimäärin 260-270/vuosi.
Jos pysytään realistisina, niin vaikka kuinka koettaisi viilata vuotuista vähenemää pienemmäksi niin tuo 9000 väestömäärä ei onnistu oikein mitenkään. Vuotuinen poistuma saisi olla keskimäärin 100/vuosi eli paljon alle puolet nykyisestä. Ei onnistu.
Oikea väestölukema vuodelle 2040 on tuskin edes 8000 hengen tuntumassa. Ensimmäinen numero on seitsemän.

https://yle.fi/uutiset/3-10721037

5000 merkkiä jäljellä

Rekisteröidy, jos haluat käyttää nimimerkkiä.

Peruuta