"Mopoluokka" saatava myös ilmailuun. (kysykää vaalitilaisuuksissa ehdokkaanne mielipidettä)

CessnaMonkey

Ajatelkaa jos tieliikenteessäkään ei olisi mitään tai kevari- tai mopoluokkia, vaan jokainen ajoneuvo luokiteltaisiin varsinaiseksi moottoripyöräksi, joka vaatisi täysi-ikäisyyden sekä moottoripyöräkortin, oli siinä miten pien moottori hyvänsä. Mitähän teinipäristelijät siitä tuumaisivat? Ja kannattaisiko siinä tapauksessa minkään tehtaan edes valmistaa mopoja?

Tällainen hierarkia-asetelma luo nimittäin epätervettä kilpailu- ja pyrkyryyskulttuuria liikenteeseen. Mopoilijoilla on kova tarve käyttäytyä uhmakkaasti koska he tietävät kulkupeliensä olevan aina heikompia moottoripyöriin verrattuna. Ärsyttääkö valtiovalta tahallaan lapsiperheitä tarjoamalla teinipojille 'melkein' oikean, "harjoitus"-moottoripyörän? Että saavat puolestaan sorsia mopoillaan nuorempia polkupyöräpoikia.

Lentämisestä kiinnostuneille halvinkin ultrakevytlupakirja maksaa n. 4000 euroa. No tietenkin, kun täytyy oppia välttämään syöksykierrettä ja sakkaamista, kiitotien loppumista kesken laskeutumisen, moottorin toimintahäiriöitä, väärän polttoaineen tankkaamista jne.

Ei siis ole tarjolla mitään "harjoittelu"-koneita niille, joka eivät varsinaisesti halua "oppia lentämään", vaan haluaisivat helppokäyttöisen koneen, jolla pääsisi vaivattomasti jossain maan korvessa huonokuntoisten teiden takana olevalle mökilleen, tai vaikka Lapin hillasoille.

Jos ihmisillä olisi helpommin mahdollisuus katsella maailmaa yläilmoista, niin se helpottaisi myös yleistä ahdistuneisuutta, ja avartaisi ihmisten näköaloja uusiin sfääreihin.

Tiesittekö, että jo 50-luvulla keksittiin helikoptereita, joissa saattoi käyttää mitä tahansa polttoainetta, joiden roottorimekanismi oli itsetasapainottuva, eli ne pysyivät vakaina vaikka päästi irti ohjaimista, ja joiden moottoreissa ei ollut liikkuvia osia. Niiden propelleita pyörittivät lapojen päissä olleet ns. patoputket. Ne olivat täysin luotettavia.

https://youtu.be/hI2cvaAx8j4

https://youtu.be/6f0v4UXWjZg

https://youtu.be/MSDZ2x1LgMc

Kyllähän sen ymmärtää, ettei nyt sentään jumbojetin rattiin ketään pääsetetä mopokortin hinnalla, mutta miksi ei ole vuosien varrella kehitetty harjoitteluhelikoptereita nuorille?

No siksi tietysti, että niitä ei kannata valmistaa, koska niitä kuitenkin saisi lentää vasta, kun on ensin opetellut lentämään varsinaista helikopteriakin.

Entä nykyään sitten? Nykytekniikalla olisi mahdollista tehdä helppokäyttöisiä sähkölentokoneita, joissa myös on varsin vähän liikkuvia osia.

https://youtu.be/FIKE_I80A8g

https://youtu.be/Jcpq6XYYoY4

Sähköllä ei tietysti pitkälle pötkitä, mutta ei luulisi olevan vaikea homma lisätä koneeseen pieni polttomoottori, joka vain pitää matkanopeuden yllä, kun on ensin noustu sähköllä ilmaan.

Ja jostain ihmeen syystä nämäkään koneet eivät useimmiten ole päällystetyt aurinkopaneeleilla. Ovatko ne vieläkin liian kalliita vai liian tehottomia? Mikroprosessorien teho suhteessa hintaan on kuitenkin kaksinkertaistunut joka toinen vuosi. Kuka päättää, millä aloilla tekniikka kehittyy ja millä ei?

Niin, Suomessakin on kyllä ollut jo ainakin 10 vuotta sellainen laki, että jos lentokone painaa korkeintaan 70 kg, niin sillä saa kuka tahansa lentää ilman lupakirjaa ja rekisteröintiä (tiesittekö edes?), kunhan pysyy possa "valvotusta ilmatilasta", mitä se sitten tarkoittaakin, mutta painoraja taitaa olla vähän liian tiukka, jotta sillä voisi tehdä asiallisen lentokoneen, jolla voi myös matkustella kohtuullisen mukavasti.

Täällä Suomi24:ssäkin moottoripyörät ja mopot löytyvät liikenne-aihealueen alta, kun taas ilmailu on sijoitettu harrastukset-aihepiiriin. Se myös osaltaan edistää käsitystä, että lentäminen ei ole mikään "oikea" liikkumismuoto.

0

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Maisa meni synnyttämään

    Hyvinkään sairaalaan. https://www.seiska.fi/kotimaa/maisa-torppa-saapui-synnyttamaan-mikko-rakas-kuvasi-kultaansa-videokameralla-katso-kuvat?utm_sou
    Kotimaiset julkkisjuorut
    197
    7666
   2. Nikokin nauraa Sofian ikävälle

    https://www.seiska.fi/kotimaa/niko-ranta-aho-sai-kuulla-sofia-belorfin-rajusta-piikittelysta-tvssa-paljonkertova-reaktio Mutta nainen ei vaan älyä hä
    Kotimaiset julkkisjuorut
    130
    2856
   3. Onko Maralla rahat loppu

    Elkö ole varaa ottaa remppamiestä vaan Pikkarainen joutuu maalaamaan. Vitsi mikä teatteri video taas. Vaimo katsoo kun mä maalaan. En kestä, mut ei mu
    Kotimaiset julkkisjuorut
    92
    2214
   4. 42
    1561
   5. Onko Martina Aitolehden rikostuomiot este USA-matkalle?

    Avataanpa tästä kokonaan oma keskustelu nyt kun aihe nousi toisen otsikon alla esiin. Miten käy maailmanmestaruuskisojen? Pääseekö rikostaustainen Mar
    Kotimaiset julkkisjuorut
    131
    1336
   6. Sano että sä

    Huijasit mua, et halusit vain testata mun tunteita? 🥺
    Ikävä
    79
    1109
   7. Maran ja Hannun yhteenmuutto

    Ai että mä odotan sitä, että pariskunnan arki alkaa. Tähän asti ollut alkuhuumaa ja siinä jo yksi välirikko, Mara poisti hempeilykuvat instasta. Katot
    Kotimaiset julkkisjuorut
    53
    1094
   8. Stefan mitä mietiskelet, et kihlanut Sofiaa vaikka nättiä kihlasormusta näytti toinen kädessään.

    Sofi odottaa sormusta kuin kuuta taivaalta ja mikähän on Stefanin laittanut nyt niin mietteleväiseksi ja epävarmaksi ykskaks. ?
    Kotimaiset julkkisjuorut
    41
    1060
   9. Mama Aitolehti syömässä

    Ja säilyttää maskia käsivarressa. No onpa hygieenista.
    Kotimaiset julkkisjuorut
    54
    900
   Aihe