"Mopoluokka" saatava myös ilmailuun. (kysykää vaalitilaisuuksissa ehdokkaanne mielipidettä)

CessnaMonkey

Ajatelkaa jos tieliikenteessäkään ei olisi mitään tai kevari- tai mopoluokkia, vaan jokainen ajoneuvo luokiteltaisiin varsinaiseksi moottoripyöräksi, joka vaatisi täysi-ikäisyyden sekä moottoripyöräkortin, oli siinä miten pien moottori hyvänsä. Mitähän teinipäristelijät siitä tuumaisivat? Ja kannattaisiko siinä tapauksessa minkään tehtaan edes valmistaa mopoja?

Tällainen hierarkia-asetelma luo nimittäin epätervettä kilpailu- ja pyrkyryyskulttuuria liikenteeseen. Mopoilijoilla on kova tarve käyttäytyä uhmakkaasti koska he tietävät kulkupeliensä olevan aina heikompia moottoripyöriin verrattuna. Ärsyttääkö valtiovalta tahallaan lapsiperheitä tarjoamalla teinipojille 'melkein' oikean, "harjoitus"-moottoripyörän? Että saavat puolestaan sorsia mopoillaan nuorempia polkupyöräpoikia.

Lentämisestä kiinnostuneille halvinkin ultrakevytlupakirja maksaa n. 4000 euroa. No tietenkin, kun täytyy oppia välttämään syöksykierrettä ja sakkaamista, kiitotien loppumista kesken laskeutumisen, moottorin toimintahäiriöitä, väärän polttoaineen tankkaamista jne.

Ei siis ole tarjolla mitään "harjoittelu"-koneita niille, joka eivät varsinaisesti halua "oppia lentämään", vaan haluaisivat helppokäyttöisen koneen, jolla pääsisi vaivattomasti jossain maan korvessa huonokuntoisten teiden takana olevalle mökilleen, tai vaikka Lapin hillasoille.

Jos ihmisillä olisi helpommin mahdollisuus katsella maailmaa yläilmoista, niin se helpottaisi myös yleistä ahdistuneisuutta, ja avartaisi ihmisten näköaloja uusiin sfääreihin.

Tiesittekö, että jo 50-luvulla keksittiin helikoptereita, joissa saattoi käyttää mitä tahansa polttoainetta, joiden roottorimekanismi oli itsetasapainottuva, eli ne pysyivät vakaina vaikka päästi irti ohjaimista, ja joiden moottoreissa ei ollut liikkuvia osia. Niiden propelleita pyörittivät lapojen päissä olleet ns. patoputket. Ne olivat täysin luotettavia.

https://youtu.be/hI2cvaAx8j4

https://youtu.be/6f0v4UXWjZg

https://youtu.be/MSDZ2x1LgMc

Kyllähän sen ymmärtää, ettei nyt sentään jumbojetin rattiin ketään pääsetetä mopokortin hinnalla, mutta miksi ei ole vuosien varrella kehitetty harjoitteluhelikoptereita nuorille?

No siksi tietysti, että niitä ei kannata valmistaa, koska niitä kuitenkin saisi lentää vasta, kun on ensin opetellut lentämään varsinaista helikopteriakin.

Entä nykyään sitten? Nykytekniikalla olisi mahdollista tehdä helppokäyttöisiä sähkölentokoneita, joissa myös on varsin vähän liikkuvia osia.

https://youtu.be/FIKE_I80A8g

https://youtu.be/Jcpq6XYYoY4

Sähköllä ei tietysti pitkälle pötkitä, mutta ei luulisi olevan vaikea homma lisätä koneeseen pieni polttomoottori, joka vain pitää matkanopeuden yllä, kun on ensin noustu sähköllä ilmaan.

Ja jostain ihmeen syystä nämäkään koneet eivät useimmiten ole päällystetyt aurinkopaneeleilla. Ovatko ne vieläkin liian kalliita vai liian tehottomia? Mikroprosessorien teho suhteessa hintaan on kuitenkin kaksinkertaistunut joka toinen vuosi. Kuka päättää, millä aloilla tekniikka kehittyy ja millä ei?

Niin, Suomessakin on kyllä ollut jo ainakin 10 vuotta sellainen laki, että jos lentokone painaa korkeintaan 70 kg, niin sillä saa kuka tahansa lentää ilman lupakirjaa ja rekisteröintiä (tiesittekö edes?), kunhan pysyy possa "valvotusta ilmatilasta", mitä se sitten tarkoittaakin, mutta painoraja taitaa olla vähän liian tiukka, jotta sillä voisi tehdä asiallisen lentokoneen, jolla voi myös matkustella kohtuullisen mukavasti.

Täällä Suomi24:ssäkin moottoripyörät ja mopot löytyvät liikenne-aihealueen alta, kun taas ilmailu on sijoitettu harrastukset-aihepiiriin. Se myös osaltaan edistää käsitystä, että lentäminen ei ole mikään "oikea" liikkumismuoto.

0

78

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

        Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
        Ikävä
        51
        3487
      2. Mikä sai sut ihastumaan

        Mitä tapahtui?
        Ikävä
        156
        2109
      3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

        https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
        Sinkut
        206
        1805
      4. Mitä tehdä asialle?

        Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
        Sinkut
        134
        1716
      5. 80
        1165
      6. Hyvää heinäkuuta

        Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
        Ikävä
        234
        1104
      7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

        Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
        Maailman menoa
        285
        1071
      8. Ethän syytä itseäsi

        siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
        Ikävä
        130
        999
      9. Olen pahoillani mies

        Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
        Ikävä
        52
        939
      10. Olet mies varmasti peto

        Makkarin puolella. 🤤
        Ikävä
        72
        895
      Aihe