Olisiko aika alentaa äänestysikää?

~ https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006068823.html - HS

...
Ilkka Luoma 13.4.2019 - 7:47:

Hyvä nosto. Äänestysikärajaa tulee alentaa. HS-jutun lopussa oli se oleellinen huomio: " ... Vastustajien mukaan 16-vuotiaat eivät ole riittävän kypsiä tekemään äänestyspäätöksiä. Siinä iässä he ovat kuitenkin vastuussa teoistaan ja voivat joutua vaikka vankilaan ... " -HS-ote.

Nuoret perivät maan sellaisena kuin me vanhemmat sen ojennamme heille. Nuorilla on oikeus saada äänensä kuuluviin, ennen kuin se on myöhäistä. Nuori osaa nähdä vastuuta seuraavaksi noin 70 vuodeksi, koska elää tilastojen mukaan vielä tuolloin - keskimäärin. Sen sijaan aikuinen, joka maailmanlaajuisesti sotki pallomme, on nyt ikähahlossa 45 ja yli - onkin elossa vielä "vain" keskimäärin alle 35 vuotta.

Nuoret mukaan. Äänestysikäraja lasketaan 16-vuoteen tai jopa sitten siinä iässä saa äänestää, kun nuoren oma ikä tulee äänestettävän vaalikauden aikana 18-vuoteen. Näin annamme arvoa nuorillemme; sillä he ovat monin osin herkempiä ympäristövastuulle kuin jo kokeneeseen ikään ehtineet.

Btw. SDP-Antti Rinteen puolihumoristinen vihjaus makuuhuoneiden vällyjen pelmuamaan laitosta oli hyvä ja kannatettava heitto - mutta miten saisimme poliitikkomme olemaan luottamuksemme arvoisia, nythän Wikipediakin on luotettavampi kuin suuri osa eduskuntapoliitikoistamme. On muutoksen aika.
...

88 - 3698

30

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • aboy

   EI OLE SYYTÄ ALENTAA äänestysikää.

   Nuoret ovat uskoakseni eniten alttiita propagandalle, joka virallisessa valtamediassa on kaikki maahanmuuttomyöneistä pskaa.
   Kuulemma jo partolaisille hiljattain tehdyssä pelissäkin oli ilmastonmuutospropagandaa.
   Siinä kehotettiin olemaan hankkiman lapsia, koska se ei ole kestävää kehitystä. Näinkö Kanta-suomessa tehtäisiin tilaa issssssllllamilaisille? Nuo kyllä lisääntyvät kuin kanit. Ainakin So.ngr harrastavat kovaa hssimistä, muuta tekemistä niillä ei taida olla jos vain 20% maahantulleista on työllistettyinä. Ai niin, onhan se yks h..me kasvi jota pureskelevat.

   • Eimissäännimessä

    Samaamieltä .Alaikäiset eivät ole vielä riittävän kehittyneitä henkisesti pytyäkseen harkitsemaan asioita monipuolisesti , riippumattomina yksilöinä. Poikkeuksia saattaa löytyä ,mutta lapset joita alle 18 vuotiaat vielä ovat ,ovat vaikutuksille liian alttiita ,eikä heitä tule altistaa manipuloinneille alttiiksi. Sellainen ei ole aikuista vastuullista toimintaa. Jos he olisisvat tuossa suhteessa riittävän kypsiä ,tulisi heille suoda myös muut aikuisen ihmisen vapaat oikeudet,kuten ajokortti ja alkoholin osto oikeus jne.kaikki lienee siitä samaa mieltä että tuo ei olisi hyvän suuntaista kehitystä lapsen kasvua ja kehitystä silmällä pitäen. Tämänpäivän nuoret kun näyttävät saacvuttavan aikuisiän kypsyyden huomattavasti myöhemmin kuin varhaiselmmat polvet jotka joutuivat usein kantamaan aikuisiän vastuut jo varhaisnuorina jolloin vastuu kasvatti heistä äkkiä aikuisia.


  • Suomen.puolesta

   EI tule alentaa ikärajaa. Uskoisin muutoksen satavan propagandapuolueiden laariin, siis vihervassareille. He haluavat lisää kannatusta itselleen. Nuoria ja lapsia on jo nyt käytetty nykytuuban levittäjinä. Se on lasten hyväksikäyttöä siinä kuin muunkilainen hyväksikäyttö.

  • 18-on-hyvä-raja

   Ei ole aihetta alentaa. Vasta 18-vuotias saa täysin päättää omista asioistaan. Alle sen ei monesti saa päättää edes omasta kotiintuloajastaan, kun on ulkona kavereittensa kanssa.

   • iso_ei_kiitos

    Niinpä niin. Miksi haluaisin että joku sellainen äänestäisi yhteiskunnallisista asioista, joka ei edes saa päättää omasta kotiintuloajastaan.


   • Anonyymi

    18 vuotiaskin on vielä lastensuojelulain alainen nuri 20 :neen ikävuoteen ja tuota ikää ollaan harkittu nostettavaksi 24 ikävuoteen. Antaa lasten olla lapsia eikä sälytetä heille aikuisten vastuuta valtakunnan asioista .


  • Niinkiireeiolepois

   Käyhän halvasti esitys vateismista. Sehän on vatulismin ja kepulismn liitto notifikaatioitta vastaisuudessa. Alentajia on liiankin kanssa.

  • Merkillistä

   Ensimmäinen hulluLuoman avaus, jossa ei haukuta USAa

   • Ilkka.Iuoma

    Kohta riekkuminen loppuu neljäksi vuodeksi kun vaalit on ohi


   • PerttiLin

    Näyttää blogistaniasta katsottuna tehneen avauksia jo vuodesta 2005, onhan tuonne mahtunut jo monet eduskuntavaalit

    Ikäraja voidaan alentaa 17 v


   • vähäpiikkinen.harava
    PerttiLin kirjoitti:

    Näyttää blogistaniasta katsottuna tehneen avauksia jo vuodesta 2005, onhan tuonne mahtunut jo monet eduskuntavaalit

    Ikäraja voidaan alentaa 17 v

    On on ja ääniä on kertynyt lähes sata 2005 - 2019 kaikki vaalit mukaanlukien.


   • Anonyymi

    Kommentoijan dosetti tyhjä ja peräkammarin ovi lukossa?


  • Kappasvuan

   Valtaosalle täysi-ikäisistäkään ei kuuluisi äänioikeutta ihan jo oman edunkin vuoksi. Vallankäyttö edellyttäisi perehtymistä, mitä monella ei esiinny. Nytkin suhtaudutaan kuin sketsihahmoäänestykseen.

   • Anonyymi

    Voisin kuitenkin tällä kertaa EU-vaaleissa äänestää Teuvo Hakkaraista. Itse olen helsinkiläinen Halla-ahon kannattaja. IS:n vaalikone katsoi minulle sopivimman EU-vaaliehdokkaan olevan Teuvo Hakkarainen. Olihan siellä muitakin hyviä ehdokkaita, mutta Teuvo voisi päästä isolla määrällä protestiääniä EU-parlamenttiin. Äänet tulisivat ympäri Suomea. Teuvolla olisi EU.ssa apunaan tietysti tulkki, ei siellä kielitaitoa pidä vaadittaman.

    Suomi säilyttäköön tulevaisuudessakin oman kielensä, kulttuurinsa ja r0tunsa. EU:sta kannattaisi pyrkiä eroon, vaikka vaalikone väittikin Suomen nettojäsenmaksun/henkilö EU:Lle olevan vain 50€/vuosi. EU tuo varmasti mukanaan kaikenmaailman velvotteita, joista onneksi vihjailtiin IS:n vaalikoneessa.
    Laittakoon kuka itse haluaa rahansa samaan kassaan EU:n persaukisten ja huijarivaltioiden kanssa.


  • dyykkari2

   Siis ei roskaväkeä uurnille?! Hetkinen.

  • eialenneta

   Ei missään tapauksessa pidä alentaa äänestysikää! Eiväthän nämäkään juuri äänestysiän saavuttaneet ymmärrä asioista vielä mitään, eivätkä edes ota niistä selvää. Äänestetään tv:stä ja somesta tuttua tai jonkun yleisen pinnalla olevan vouhotuksen mukaan. Elämän kokemusta pitää olla edes jossain määrin kyetäkseen arvioimaan yhteiskuntaa.

  • ikihhj

   Äänestysikä pitää laske tietenkin 15 vuoteen. Siinä iässä nuori on lain mukaan rikosoikeudellisessa vastuussakin. Seksuaalinen suojaikäraja on myös samalla alennettava 15 vuoteen.

   • Anonyymi

    Entä pojat, jotka vielä leikkivät neppistä hiekkiksillä?


  • kokoomuspomo

   Ei pidä sotkea tätä 70 prosentin demokratiaa!

  • rehabeam

   Joo, 16 v

   • Anonyymi

    Ei, vaan 18 v on paras.


  • Anonyymi

   Laitetaan kerralla 15 vuoteen!

  • 16 on perusteltua!

   • Anonyymi

    Olisit saanut 10% enemmän ääniä...se olisi...öö kolme ääntä.


   • Anonyymi

    Ei ole .Äänestämisen edellytys on se että on yhteiskunnallisesti tunnutettu täysivaltaiseksi.Jotta on virallisesti täysivaltainen täytyy olla täysi ikäinen .

    Kun näin on täysivaltaiseksi toteaminen 16 vuotiaana edellyttäisi muiden aikuisille kuuluvien oikeuksien myöntämistä 16 vuotiaille ,kuten esim- alkoholin osto oikeuden ,sekä muita aikuisuuteen liittyviä oikeuksia, jolloin he irtaantuisivat itsenäisiksi vastaamaan kaikista asioista aikuisen tavoin, eikä huoltajan suostumusta tarvittaisi mihinkään.

    ´Jos aivan rehellisiä ollaan nykyinen täysi ikäisyyden määritelmä on 18 vuotta ja se on tänä päivänä joidenkin kohdalla jopa liian matala ,sillä nykyisin ei vastuu kasvata ihmisiä samoin kuin aiemmin . Nykyisin itsenäistytään myöhemmin ,kuin aiemmat polvet ja tuo näkyy henkisten valmiuksien suhteen vastata yhteiskunnassa aikuisen tavoin kypsästi ja vastuullisesti asioihin siirtäen aikuisuuteen kypsymistä myöhäisemmäksi.

    Lähtökohtaisesti on täysin vastuutonta siirtää yhteiskunnallista vastuuta keskenkasvuisille lapsille jotka ovat aikuisuuden kynnyksellä teini iässä .Tuo on jo sinänsä muutoksena suuri käsiteltävä nuorelle joka on astumassa lapsen roolista nuoreen kypsyvään aikuisuuteen jossa hormoonit heittelevät ja fysiikka muuttuu.


  • Anonyymi

   18 vuotta, eli täysikaisyys on perusteluta. Saa itse päättää omista tekemisistään. Ei kovin innosta että sellainen henkilö päättää maamme asioista, joka ei välttämättä saa päättää edes omasta kotiintuloajastaan. Vanhemmat päättävät vielä aika usein alle 18 vuotiaan asioita.

  • Anonyymi

   Suoraan 15:sta!

  • Anonyymi

   Kyllä 18 v on paikallaan. Toisesta päästä olisi syytä harkita enneminkin, kyllä 75 voisi olla yläikäraja. Toki vaihtelut ovat isoja, kuten myös junioreissa.

  • Anonyymi

   Ei todellakaan. En halua sellaisten pystyvän vaikuttamaan yhteiskunnan tärkeisiin asioihin jotka eivät saa edes päättää omia kotiintuloaikoja. Täysikäisyys on minimi. Tuntuu siltä, että pitäisi jopa nostaa äänestysikää.

  • Anonyymi

   Ei mutta eläkeikää olisi. Se on tullu monenne taiteilijallekin tuo elin iän odoite enne aikaisesti täyteen vaikkei työ ole raskaimmasta päästä, eikä niitä kertyneitä eläkkeitä makseta perikunnalle.

  Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Voi ei! Rita Niemi-Manninen avautuu Donna-tyttärestään: "Viime yönä ei sitten nukuttu juurikaan..."

   Niemi-Mannisen perheessä on juhlittu hulppeasti Donnan 2-vuotissynttäreitä prinsessa-teemalla. Mutta iän karttuessa joistain asioista pitää myös luopu
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   5505
  2. Että osaa olla Suomalaisella mansikalla kova hiilijalanjälki

   kun poimijat lennätetään tänne kymmenillä matkustajakoneilla ja sitten aikanaan takaisin. En osta kotimaista mansikkaa enää koskaan. Sen verran luonn
   Maailman menoa
   397
   4297
  3. Stefu ja 56v. perhetuttu

   56v. perhetuttu veti pidemmän korren 💓Soffa jäi nuolemaan näppejään.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   46
   1648
  4. Sofian huumeyhteydet. Taas uusi!

   Sofialla niitä riittää huumeyhteyksiä. Huomasin että hänhän on parasta kaveria FBI:n operaatiossa kiinni jääneen Jarnon vaimon Jennan kanssa. Jarno ja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   51
   1201
  Aihe