Raamattu ei ole Jumalan kirjoittama

Liber_librorum

Ei todellakaan. Jahwe uskon jalostus nykytasolle on painottanut Raamattua varsin julmaan suuntaan. Raamattu on vain yksi kooste jumaltaruista , se jonka tunnemme. Ennen kun "uudesti syntyneet polttavat kääminsä" kannatta muistaa, että nykytekniikalla olemme lähempänä tarujen alkulähdettä - eihän se ole keneltääkään pois jos joku pitää Raamattuun liittyen lapsen uskonsa, se lienee uskonnon tarkoitus?

Simo Parpola on ollut vuosia tarujen alkulähteillä ja on yksi aikamme pätevimpiä tutkijoita.
https://en.wikipedia.org/wiki/Simo_Parpola

Kristinuskon juuria etsimässä
https://www.kaleva.fi/teemat/luonto/kristinuskon-juuria-etsimassa/508556/

Uskonnollisuuden alkuperä
https://eurooppalaisuus.wordpress.com/2016/11/16/3471/

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eka.mooses

      "Raamattu ei ole Jumalan kirjoittama"

      Totta. Raamatun tekstikokoelmassa ei ole yhdenkään liitteen kirjoittajaksi laitettu Jumala. Jumalalle on vain laitettu sanoja suuhun. Kirjoittajat ovat siis olleet kuin näytelmäkirjailijoita.

      Lisäksi ensimmäinen ihminen ei ollut Aatami vaan Mooses. Hän ei olisi pystynyt mitenkään muuten kirjoittamaan autenttista kertomusta luomistapahtumasta, jos hän olisi syntynyt Aatamin jälkeen. Raamattu olisi siinä tapauksessa alkanut Ensimmäisellä Aatamin kirjalla.

      • "Hän ei olisi pystynyt mitenkään muuten kirjoittamaan autenttista kertomusta luomistapahtumasta..."

        Luomistapahtuma, tai ainakaan Aatamin ja Eevan ensimmäinen parittelu ei ollut autenttista kuvausta. Se puhuu isänsä ja äitinsä jättämisestä ja vaimoonsa yhtymisestä.

        24 Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.

        Ensimmäinen poika, joka edes teoriassa saattoi jättää isänsä ja äitinsä oli Set, joka syntyi kun Aatami oli 130 vuotta vanha. Set jätti isänsä ja äitinsä ja yhtyi vaimoonsa kun oli 105 vuotias. Siispä luomismyytti on kirjoitettu vähintään 235 vuotta Aatamin ja Eevan ensimmäisen yhtymisen jälkeen.


      • Anonyymi

        Mooses ei ole ollut paikalla kun kirjoittanut aadamista ja eevasta.Tuskin oli paikalla
        kun kirjoitti,1 moos kirjan jossa on jumalan luomistyöt kirjoitettu.
        Oletko sitä mieltä ettei Jumala pysty antamaan tiedot esim telepaattisesti ?
        Jos epäilet raamattua,niin et varmaankaan usko Jumalaankaan.
        Sitäkään ei kukaan tiedä varmaksi,milloin mooses kirjoitti kirjat.Se mitä on kirjoitettu
        on kirjoitettu meille.mitä enemmän syvennyt yksityiskohtiin,sitä enemmän
        ymmärrät .Voisin kertoa paljonkin ennustuksista,mutta jätän sen tuonnemmaksi.Jos
        herää kiinnostusta asiaan voin kirjoittaa lisääkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mooses ei ole ollut paikalla kun kirjoittanut aadamista ja eevasta.Tuskin oli paikalla
        kun kirjoitti,1 moos kirjan jossa on jumalan luomistyöt kirjoitettu.
        Oletko sitä mieltä ettei Jumala pysty antamaan tiedot esim telepaattisesti ?
        Jos epäilet raamattua,niin et varmaankaan usko Jumalaankaan.
        Sitäkään ei kukaan tiedä varmaksi,milloin mooses kirjoitti kirjat.Se mitä on kirjoitettu
        on kirjoitettu meille.mitä enemmän syvennyt yksityiskohtiin,sitä enemmän
        ymmärrät .Voisin kertoa paljonkin ennustuksista,mutta jätän sen tuonnemmaksi.Jos
        herää kiinnostusta asiaan voin kirjoittaa lisääkin.

        "Oletko sitä mieltä ettei Jumala pysty antamaan tiedot esim telepaattisesti ?"

        Olen varma, ettei pysty. Jumala ei pystynyt itse kaikkivoivana kirjoittamaan edes Raamattua, vaan joutui kirjoitustaidottamana kirjoituttamaan sen ihmisillä. Kaikkivoivana Jumala olisi voinut sadattaa maapallon täyteen Raamattuja, mutta ei olemattomana kyennyt siihen. Vasta kun ihmiset kehittivät kirjoitustaidon ja rotaatiopainotekniikan Raamattuja alkoi ilmestyä kirjakauppoihin. Muussa tapauksessa Raamatut olisivat jääneet kamelinpaskaa nuotiossa polttavien beduiinien höpötykseksi.


    • tyryty

      "nykytekniikalla olemme lähempänä tarujen alkulähdettä"
      Eli olet tutkimassa tätä. Minkäslaista tekniikkaa käytätte siellä alkulähteillä? Millä ihmeellä määritätte kirjoittajan? Eihän sellaista tekniikkaa voi olla? Valehtelet? Kuvittelet? Olet syönyt kärpässieniä?

      • Liber_librorum

        Kun et koohkossasi kerennyt lukemaan tätä, vaan tärkeintä oli imeisesti kyseenalaistaa oikeat tutkijat.

        Mesopotamialainen uskonto

        Professori Parpola räjäytti vuonna 1992 kirkon ja teologien tarkasti vartioiman ”pankin”. Helsingin Sanomien artikkelissa otsikolla ”Kristinusko on mesopotamialainen uskonto” hän projektin yhteydessä esiin tulleisiin todisteisiin vedoten totesi, että ”kristinusko ei ole ensimmäinen yksijumalainen uskonto, vaan kristinuskon keskeiset opinkappaleet historiallista Jeesusta lukuun ottamatta ovat peräisin Mesopotamiasta”.

        Parpola viittaa juutalaisiin, jotka Babylonian vankeusaikanaan omaksuivat täydellisesti maan kulttuurin ja uskonnon.

        ”Ne fanaatikot, jotka sitten palasivat Israeliin, toivat sen mukanaan jokseenkin sellaisenaan. Molemmilla uskonnoilla oli tärkeässä asemassa tietty kuvio, Assyriassa Elämän puu, juutalaisilla aivan samanmuotoinen kuvio. Kristityillä symboli pelkistyi ristiksi”, Parpola kirjoitti.

        Parpolaa tietenkin myös kritisoitiin, jolloin hän vastasi: ”Assyriologian näkökulmasta juutalainen kulttuuri on vain yksi mesopotamialaisen kulttuurin osa-alueista. Kun totean, että juutalaisuus ja sen kautta myös kristinusko ovat perusolemukseltaan ’mesopotamialaisia’, tarkoitan yksinkertaisesti sitä, että kaikki näiden uskontojen keskeiset uskonnolliset käsitteet, käsitykset ja symbolit tavataan keskeiseltä sijalta myös Kaksoisvirranmaan uskonnoista.”

        Myöhemmin Parpola toi esiin muutaman yksityiskohdan.
        “Niniven arkistomateriaali osoittaa, etteivät esimerkiksi Vanhan testamentin profetiat suinkaan olleet ainutlaatuinen ilmiö. Myös Assyriassa oli runsaasti ‘huutavan ääniä erämaassa’.”
        “Näiltä on säilynyt kokoelmia, jotka kielellisiltä yksityiskohdiltaankin muistuttavat Raamatun profeettojen julistusta. Miten esimerkiksi suhtautua tekstiin, jossa liiton ateria asetetaan sanoilla “niin usein kuin te tästä juotte, tehkää se minun muistokseni”? Ainoa varsinainen ero näiden kahden profeettakunnan välillä on siinä, että edelliset julistavat Istarin, jälkimmäiset Jahven sanaa.”

        Parpola huomautti myös, että Jobin kirjan tematiikka esiintyy savitauluissa jo 2000-luvulta eaa. alkaen. “Assyriasta tunnetaan lukuisia psalmien kaltaisia rukouksia, joihin on löydetty tieto siitä, missä yhteydessä ne on esitetty. Myös monilla satovuoden kiertoon liittyvillä juhlillamme on kaukaiset juurensa.”


    • Kristitytkin kai nykyään ajattelevat että Raamattu ei ole Jumalan kirjoittama. Mutta he ajattelevat että se on Jumalan inspiroima. Tässä on vain yksi ongelma. Ei ole yhtä Raamattua. Raamattu on kirjakokoelma ja kaikista sen kirjoista on valtava määrä erilaisia kopioita vuosisatojen ajalta. Näistä on sitten valittu oikeilta tuntuvat kopiot ja koottu oikealta tuntuva Raamattu. Mutta näitten kopioiden välillä on tuhansia eroja. Todella merkittäviäkin. Esim Johanneksen evankeliumi 8:7, Jeesus sanoo että kuka on synnitön heittäköön ensimmäisen kiven. Ensimmäisissä kopioissa Johanneksen evankeliumista tätä tarinaa ei ole. Se ilmaantui vasta 400-500 luvulla. Silti se otettiin viralliseen versioon. Kysymys siis kuuluukin: Jos jumala inspiroi Raamatun, miksei hän taannut sen muuttumattomuutta?

      • Anonyymi

        "Jos jumala inspiroi Raamatun, miksei hän taannut sen muuttumattomuutta?"

        Jumala on heikko. Ei hän kykene. Jos joku ei usko häneen, hän kuolee. Hän on niin heikko.


      • Totta kirjoitit.

        Monet kristityt on aivopesty luulemaan, että Raamattu on kokonaan erehtymätöntä ja virheetöntä Jumalan sanaa. Muslimit on aivopesty pitämään Koraania samanlaisena (ikuisesti taivaassa olleena Jumalan sanana, joka on sitten tullut alas taivaasta ja annettu uskoville muuttumattomana eikä sitä ole lupa muuttaa).

        Kun ihminen saadaan uskomaan tuollainen valhe, niin sen jälkeen häntä on helppo hallita ja ohjata tuota valhetta hyväksi käyttämällä. Kun sitten Raamatussa ja Koraanissa on ristiriitoja, niin niistä saadaan aikaan erimielisyyksiä, riitoja ja vihaa eri tavalla samaan Pyhään Kirjaan uskovien välillä. Tästä on ollut seurauksena eri tavalla uskovien uskonveljien vainot ja jopa tappaminen sekä sodat. Rauhan uskontoja?

        Raamattu on tietysti ihmisten kirjoittama eikä Jumala ole kirjoittanut siitä yhtä ainoaa sanaa tai kirjainta. Jotkut luterilaiset ja muiden kirkkokuntien oppineet tunnustavat tämän asian, mutta uskovat silti Raamatun sanoman Jeesuksesta ja ovat siis tunnustavia kristittyjä: kukin oman tunnustuksensa ja suuntauksensa mukaan. Näitä suuntauksia on pakko olla olemassa juuri sen vuoksi, että Raamattu itsekin on ristiriitainen kirja eivätkä sen kirjoittajat ja henkilöt suinkaan olleet samaa mieltä asioista.


    • Uskontojen tutkimuksessa täytyy olla mahdollisimman neutraali, mutta
      onko siitä hyötyä, jos tutkija ei ole itse uskossa Jumalaan. Tässä tutkitaan uskonnollisuutta ja ihmisten, kulttuurien muokkaamia käsityksiä Jumalasta.
      Onko niin, että Raamatun profetiat Messiaasta tulevat samassa virrassa, johon
      on tarttunut rantahiekkaa historian saatossa. Itse Jumalaa ei ole hävitetty mihinkään
      eikä profetioita voida tutkia tieteellisesti. Raamattua on myös kirjoitettu suuremmalla todennäköisyydellä Henkeytettynä, kuin neutraalisti, koska Pyhä Henki avaa tekstejä.
      Ihmiset rukoilevat paljon ja saavat rukousvastauksia, mutta tiede ei voi tutkia kuin biosignaaleja erilaisin sensorimotorisin keinoin ja hyvin rajoitetusti. Onko rukous siis psykoaktiivinen näytös ja kemiallisen vaikutuksen tulosta.....pitääkö
      rukous lähettää jonnekin lausuntopalveluun tieteen analysoitavaksi. Ei. Henki ohjaa
      ihmisiä ja on olemassaa maallinen henki ja Jumalan Henki. Jumalan henkeä on
      mahdoton tutkia nykymetodein tieteellisesti. Maallinen puolestaan on tutkittavissa
      psykologian ja psykiatrian avulla. Paha henki, olkoon se saatana, tai piru pääsee maalliseen henkeen kiinni, eli maallinen on helpommin manipuloitavissa. Mutta miksi
      Jeesuksessa asuvat ovat täysin suojattuna, eikä mikään paha mene sen
      kilven läpi. Koska on syntynyt henkien erottelemisen kysy ja samalla on syntynyt
      hengellinen aisti. Miten tätä sitten tutkitaan??? ... Lisäksi yleinen rukousvastaus
      on: -Voita paha hyvällä- Tämä asia on täysin vastaan maallista inhimillistä sielullista ja egoistista tunnetta ja ymmärrystämme. Tämä voima täytyy jokaisen pinnistää ja
      yleensä se onnistuu viimeisillä voimilla, koska taistellaan omasta kunniasta... mutta jos
      ihmiset uskovat Raamatun Sanan ja olemme kuuliaisia sitä kohtaan, tulemme lepoon. Tämä on elämän laki. Jumalan viisaus on suurempi kuin omat aistimme. Omat tunteet
      täytyy erottaa Jumalan viisauden edessä. Tämän hengen herättäminen ja hengellisen mielen saaminen on mysteeri, varsinkin se, miten se voi olla pysyvä ja muuttaa ihmisiä.
      lavealta tieltä pois.

    • Taitaa olla niin, että : ‎Edgar Rice Burroughs kopioi Raamatusta erään tarinan. (Aatami&Eeva) ja loi uuden sadun Tarzan ja Jane. Siinä tarinassa myös eläimet puhuvat. No onneksi ei rikottu copyraittia.

    • Anonyymi

      Näitä uskossa olevia "raamatun argeologeja" varsinkin USA:sta löytyi useita mainittakoon vaikka edes mennyt Ron Wyatt. Monet "uskovat" ovat sen verran koukussa uskoonsa, että tutkimuksia johtaa enempi subjektiivisuus kun objektiivisuus. Toisaalta he eivät kovin mielellään tutki mistä Raamattu tai kristinusko on kotoisin.

      Tässä joukko suomalaisia tutkijoita, jotka ovat perehtyneet asiaan jota tutkiva. Osa on edesmenneitä osa hengissä, mutta tutkijoina ovat olleet aina alansa huippuja. He eivät ainakaan julkisesti ole uskoaan todisteleet, vaikka moni on ollut mukana raamatun käännöksiä oikomassa.

      Jaakko Frösén,kreikkalaisen filologian professori emeritus Helsingin yliopistossa.

      Jussi Aro, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten professori.

      Armas Salonen, Kaksoisvirranmaata tutkinut suomalainen professori. Salonen osasi muun muassa muinaisen Lähi-idän sumerin kieltä. Hän suomensi Gilgameš-eepoksen ja on tutkinut Osiris-tarua.

      Simo Parpola, suomalainen kielitieteilijä, Helsingin yliopiston professori ja maailman tunnetuimpia assyriologeja. Hänen johtamansa tutkijaryhmä julkaisi Assyrian säilyneet nuolenpääarkistot.

      Jaakko Hämeen-Anttila, suomalainen arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Moi vaan vielä kerran

      Kivaa päivää samalla. Kukaan ei kaipaa eikä rakasta. 💔🐺🌃🌧️☀️
      Ikävä
      322
      3393
    2. Nainen, millaisista miehistä tykkäät?

      Mielenkiinnosta kysyn 😄
      Ikävä
      212
      2817
    3. Nyt sitten ulos ihmiset!

      Älkää jumittako täällä. Menkää, näkykää ja hankkikaa kokemuksia. Ei teitä kukaan edes bongaile, jos önötätte täällä.
      Ikävä
      143
      2505
    4. Onnea Solatie !

      On sit valittu uusi kaupunginjohtaja.No ei menny Nivala-Harju- Tapio -Pikkarainen juntan mukkaan.
      Kemijärvi
      18
      2029
    5. Mitä jos saisit tietää että kaivatullasi

      on jo joku toinen?
      Ikävä
      109
      2025
    6. Naiselle varatulle

      Jos homma kariutuu kotona, niin saanko sinut ihan omakseni🙂??
      Tunteet
      10
      1676
    7. Minun pitää tehdä jotain

      En tiedä meneekö siihen viikko vai kuukausi. Mutta jos voit odottaa, niin löydän sinut sen jälkeen kun on homma hoidett
      Ikävä
      44
      1672
    8. Sarvisalon kesätori

      Onpa kiva paikka. Mutta torikahvila oli suorastaan naurettavan alkeellinen ja ne voileivät,olivat kuin pienen lapsen tek
      Loviisa
      17
      1578
    9. Sinä oot hyvä ihminen

      Mut ehkä me ei vaa sovita yhteen :(
      Ikävä
      122
      1286
    10. Hindulijat raivoavat täällä, ettei kristinuskossa

      ole itsessään mitään aitoa! No miksi sitten hyökkäilette "nollaa vastaan"? Eikö hnduilijan vaan kannattaisi pieht
      Hindulaisuus
      246
      1231
    Aihe