Muita joille EI ole tullut escitalopramista haittavaikutuksia?

Anonyymi

Tunnustan aloittaneeni Cipralex-lääkityksen kauhunsekaisin tuntein, mutta kyllä ne auttoivat! Ei ahdista ollenkaan ja ihme ja kumma: myös seksihalut tulivat takaisin. Enemmän olen kuullut näistä lääkkeistä huonoa ja voin kuvitella että ei ne kaikkia auta. Mistähän näin rajut yksilölliset vaikutukset johtuu, kaikki lääkkeet ei sovi kaikille ja joillekin ei käy mikään lääke? Itse olen syönyt lääkettä 8 vuotta, en ole vielä uskaltanut lopettaa koska elämäntilanne ei ole vakiintunut (pätkätöitä ja taloudellista stressiä)

15

1380

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hyvä että toimii. Pitää kokeilla useita, että löytyy sopiva. Väsääkö joku nyt Fingerpori-vitsin aiheesta 'paniikkihäiriöinen aloitti lääkityksen kauhunsekaisin tuntein'? :-)

    • Anonyymi

      Mä aloin tuntea uudelleen Cipralexin myötä ja monet sanoo että ssri-lääkkeet vie viimeisetkin tunteet... Ennen lääkitystä olin pelkkä jännittynyt möykky joka tunsi vaan kauhua.

    • Anonyymi

      Mun kokemus Escitalopramista oli, että aluksi ei tullut aloitusoireina, paitsi "sirinän" tunnetta päässä. Tunsin ensimmäiset kuukaudet jonkinlaista nousua mielialassa, kunnes vaikutus alkoi vähetä, tai se oli plaseboa. Selkeä vaikutus oli kumminkin ahdistuksen kanssa, joka lieveni, kuten jälkikäteen ajatellen myös tunteiden kokeminen leikkautui eli olin vähän jotenkin välinpitämättömämpi asioita ja jopa ihmisiä kohtaan. Isompi annos toi lisäksi voimakasta päiväväsymystä sekä apatiaa, aiheuttaen muutamiksi kuukausiksi samanlaisen buustin mielialaan. Tämä kääntyi kuitenkin taas nopeaa ja vaikutus oli enemmän turruttava ja väsyttävä. Olin todella lamaantunut lääkityksellä, eikä aloitekykyni varmaan osaksi ollut hyvä välinpitämättömyyden lisääntymisen takia. Mikään asia ei hetkauttanut kuten ennen, mikä oli sekä helpottavaa, että ahdistavaa pitkällä tähtäimellä. Mitään vaikutusta masennukseen lääkityksellä ei ollut enää, vaan enemmän turruttava vaikutus, mikä onneksi helpottui pienentäesä annosta. Lopetusvaikeuksien takia jatkoin lääkitystä ja siitä syystä, että olin masennuspotilas joka tarvii lääkitystä ja jota jopa peloiteltiin miten masennus voi uusia lääkityksen lopetuksen jälkeen. Seksuaalipuoli toimi lääkkeillä alkuun melkein paremmin kuin masentuneena (mikä ei kuitenkaan ollut totuus jälkikäteen ajatellen, mutta silloin haitat ei vielä hetkauttaneet) kunnes vuosien mittaan ja isommalla annoksella tämä haittavaikutus paheni lähes sille tasolle, että ei kokenut seksuaalisia tuntemuksia samalla tavalla ja tuntui niinkuin alapää olisi puudutettu ja ei saanut mielihyvää kosketuksesta. Pupillit oli monesti Escitalopramia käyttäessä lautasen kokoset. Olin pitkään illuusiossa, etten kokenut lääkkeestä haittoja, mutta jälkikäteen ajatellen niitä oli useita ja ne pahenivat vuosien käytössä. Fyysisistä haittavaikutuksista yksi oli silmäongelmat (valonarkuuden pahentuminen ja "paineen tunne" silmissä), toinen kuiva suu ja narskuttelu mikä tuhosi hammaskalustoani ja kolmas virtsaamisvaikeudet eli hankala aloittaa virtsaamista. Puhumattakaan mitä muita haittoja yleisesti elämässä tuosta lääkkeestä oli.

      Kun unohti ottaa yhdenkin annoksen isommalla annoksella, tajusi kuinka voimakkaasta aineesta oli kyse. Sähköiskut napsui, huimasi kun liikutti katsetta, oli todella omituinen olo päässä ja toimintakyky kärsi. Joskus unohtaessa lääkkeen niin että en saanut sitä pariin päivään olin aivan niin hirveässä fyysisessä olossa sähköiskuineen, että lääkettä oli saatava! Tämä siis lääkeaineesta, minkä lääkäri sanoi ettei aiheuta minkäänsorttista riippuvuutta.

      Varsinainen haittojen ymmärrys tuli alasajettaessa Escitalopram vuosien käytöllä. Mitään niin helvetillistä en ole elämässäni kokenut

      Tällöin myös aukeni ymmärrys miten lääke oli vaikuttanut minuun negatiivisesti, leikannut tunteita. Lääkkeen jälkeenkin jatkuviksi haitoiksi on jäänyt pysyvästi alentunut seksuaalisuus sekä edelleen jatkuvat mm. satunnaiset sähköiskumaiset tunteet päässä. Lääkkeen alasajossa minulle tuli myös nukkumisvaikeuksia sekä lukuisia erilaisia fyysisiä ja henkisiä vieroitusoireita, mitkä olivat itse masennustakin mihin se oli aloitettu, pahempia.

      En tajua miksi käytetään tuommoisia lääkkeitä niin innokkaasti masennuksessa, joista hyöty on marginaalista, ja joiden lopettamisen jälkeen tulee entistä huonompi olo lopetusoireineen. Ja joista on hankala vieroittautua. Itsekin lykkäilin vuosia kun ei ikinä tullut sopivaa elämäntilannetta, missä olisi pystynyt sen alasajamaan

      Olen onnellinen ja kiitollinen päästessäni kyseisestä lääkkeestä eron, mutta kävin vieroittautuessa todella synkässä paikassa. Yksi elämäni vaikeimmista kokemuksista vieroittautua tuollaisesta lääkeaineesta, mihin mieli, keho ja aivokemiat tottuneet vuosien käytöstä.

      • Anonyymi

        Unohdin mainita sydämentykytykset mitä koin Escitalopramin aikana. Sain monesti tykytyskohtauksia/rytmihäiriöitä.

        Minulla tuntui Escitalopramia käyttäessä usein, että mieli oli levoton ja kävi kierroksilla. Tämä erityisesti isommalla annoksella. Oli hankala keskittyä, koska tuntui että mieli kävi välillä kierroksilla ja "suikoili" kokoajan ja oli aloitekyvyn kanssa ongelmia ja kaikki tuntui hankalalta sen "suikoilun" takia.
        Sen lopettamisen jälkeen olen tajunnut, että tuo lääke sekä pisti kierroksille että aiheutti päiväväsymystä. Olo on ollut seesteisempi ja rauhallisempi lopettaessa ja tunnen jälleen motivaatiota tehdä juttuja. Jostain syystä asioihin tarttuminen ja aito motivaatio karisi ja vaikeutui tuon lääkkeen turruttavuuden takia. Olo oli jotenkin EVVK.

        Kun joskus lopettamisen jälkeen otin murusen, kun kärsin vieroitusoireista, minulle tuli epämukava olo, lääkitty olo. En enää koskisi masennuslääkkeisiin ja ihmettelen miten vuosia vaan käytin niitä. Melko pienellä kynnyksellä sitä otti elämän ongelmiinsa aivokemioiden muokkauksen lääkkeillä ratkaisuksi, mutta tieto mitä silloin ymmärsin oli vähäisempää ja olin lääkärin tiedon varassa. Tai, no, pakkohan se oli napsia joka päivä pillereitä, kun olo yhdenkin unohduskerran takia oli sellainen, että pakko ottaa tai sähköiskut iskee ja lopetus vaikeaa. Olotila oli aina vain normaali otettua aamupillerin. Tunnen oloni oikeastaan kusetetuksi perusteiden takia miksi minulle sanottiin että pilleri kannattaa aloittaa ja sitä kannattaa jatkaa. Vieroitusoireista ei lääkäri ymmärtänyt oikein mitään.

        Vieroitusoireista ahdistavimpia oli unen ja kognition ongelmat. Elin sumussa, univaikeuksissa, sähköiskujen napsuessa päässä. Olo ei ollut normaali, ei ollut oma itsensä, oli yliherkistynyt tunnereaktioiltaan, kuin suojakuori olisi otettu pois. Yliherkistyminen ulottui myös ääneen ja valoon, aistitkin oli herkistyneet. Olo oli kuin olisi ollut hyvin hauraassa tilassa. Kuin kerralla olisi vyörynyt liikaa asioita ja vieroitusoireet siihen päälle. Aivot ei toimineet kunnolla ja aivokemiat heitti häränpyllyä kun aine minkä alla oli elänyt vuosia vaan lähti pois jonka käyttöön aivot oli "kalibroituneet". Stressinsieto oli heikkoa ja väsymys tilanteen kuormittavuudesta suurta.
        Koko olo oli kuin jotain mind fuckia, jotain todella käsittämätöntä ihmismielelle. Tuli tunteita että itse ja ympäristö tuntuu vierailta kun lääkkeenkäyttö loppui. Ahdistava kokemus joka jätti jäljen.

        Tunsin lääkettä ottaessani oloni itsevarmemmaksi. Kun ahdistus lieveni, muutuin yhtäkkiä paljon sosiaalisemmaksi ja uskaltavammaksi. Olin paljon vähemmän oma itseni ja tunteellinen lääkettä käyttäessä, koska tunneskaala leikkautui. Tein erilaisia ratkaisuja mitä normaalisti ennen lääkkeen käyttöä, mistä osa oli impulsiivisempia. Lääke erkaannutti minua omista tunteistani koska leikkasi niitä ja muokkasi minua negatiivisestikin. Tunsin vähemmän asioita mitä minun olisi pitänyt tuntea, en pystynyt oikein itkemäänkään. Nykyään tiedän, että negatiiviset tunteet on ok ja kompasseja miten toimia ja mitä muuttaa elämässään. Joskus vain lääkitsin niitä pois, mutta sitä en aluksi tajunnut, koska en ymmärtänyt mitä lääke minulle teki. Olen löytänyt selviytymiskeinoja ahdistukseen, vaikka raskas prosessi se oli. Lääkkern lopetus toi suurta ahdistusta, omanlaisensa taakan ahdistukseen.

        Tunsin henkistä ja fyysistä riippuvuuden tunnetta lääkkeeseen. Pelkäsin aina että pillerini loppuvat, ja iskee sähköiskut päähän. Tunsin lopetettuani etten pärjää ilman Escitalopramia ja ajattelin useasti aloittavani sen uudelleen.

        Minulla olo Escitalopramilla ei ollut aina kuitenkaan täysin kurjaa, vaikka haittavaikutukset alkoi lisääntyä vuosien mittaan. Mutta kuten aina, asioissa on kaksi puolta. Olisinko koskaan aloittanut Escitalopramin tällä tietämyksellä? Usein toivon että en, ja en olisi uskonut psykiatria ja hänen vakuutteluaan lääkkeen tehokkuudesta jossa unohtui mainita että siinä on paljon, paljon todella merkittäviä negatiivisia puolia joista nyt ekana se että en itse kuvailisi kyseistä ainetta "masennuslääkkeenä" miten itse koin sen vaikutukset. Se roiskii vähän kaikkea kehossa ja aiheuttaa negatiivisiakin seurauksia mielenterveydelle ja keholle. Se on kemiallinen aine, millä on erilaisia vaikutuksia kehossa, mistä negatiivisetkin vain osa sen vaikutusta. Siihen tulee riippuvuuden tunne helposti ja lopetusta alkaa lykkäilemään.

        Näin pitkään en olisi Escitalopramia etenkään käyttänyt,mitä käytin.


      • Anonyymi

        Lähes 1:1 minun kokemukseni. Olen nyt lopettanut 10 vuoden käytön jälkeen, lopetusoireet päällä. Aloittamista en kadu. Lääke pelasti silloin. Sitä kadun etten lopettanut esim. viisi vuotta sitten.


    • Anonyymi

      Raha ratkaisee.

      https://www.sitruunakustannus.fi/tappavat-laumlaumlkkeet-ja-jaumlrjestaumlytynyt-rikollisuus.html

      Miksi reseptilääkkeet aiheuttavat länsimaissa kolmanneksi eniten kuolemia sydänsairauksien ja syövän jälkeen? Lääketeollisuuden kliiniset kokeet ovat tieteeksi naamioitua markkinointia, uusia lääkkeitä ei tutkita riittävän hyvin ja lääkevalvonta katsoo kaikkea läpi sormien. Diabeteksen lääkehoito on korruptoitunutta ja laihdutuslääkkeet puolestaan niin vaarallisia, että useimmat niistä on vedetty karmeiden haittavaikutusten takia myynnistä. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat hirvittävän määrän kuolemia ja psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Lääkkeet aiheuttavat lisäksi joka vuosi miljoonille ihmisille vakavia invalidisoivia haittoja.

      Professori Peter C. Gøtzschen mukaan lääketeollisuuden liiketoimintamalli muistuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta ja sen tärkein tavoite on suuret voitot, ei suinkaan potilaan terveys. Hän osoittaa, kuinka teollisuus on ostanut puolelleen lääkäreitä, tutkijoita, lehtiä, ammatti- ja potilasjärjestöjä, yliopistojen laitoksia, toimittajia, lääkevalvojia ja poliitikkoja. Rikokset ovat levinneet niin laajalle, että on pakko vetää se johtopäätös, että ne on tehty tietoisesti ja tarkoituksella, koska rikos kannattaa.

      Gøtzsche ei ole kompromissintekijä eikä teeskentelijä vaan puhuu aiheesta siekailemattoman suoraan. Ne jotka kääntävät kirjalle selkänsä, saattavat menettää tilaisuuden ymmärtää jotain tärkeää maailmasta – ja järkyttyä.

      • Anonyymi

        Ja miten tää sun pelottelusi eri lääkkeistä liittyy aloittajan viestiin? Hän on saanut avun mainitsemallaan lääkkeellä on tyytyväinen. On se kumma kun joka välissä on tultava pätemään "tiedoillaan" ja ilkeilemään lääkkeitä tarvitseville.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten tää sun pelottelusi eri lääkkeistä liittyy aloittajan viestiin? Hän on saanut avun mainitsemallaan lääkkeellä on tyytyväinen. On se kumma kun joka välissä on tultava pätemään "tiedoillaan" ja ilkeilemään lääkkeitä tarvitseville.

        "En tajua miksi käytetään tuommoisia lääkkeitä niin innokkaasti masennuksessa, joista hyöty on marginaalista, ja joiden lopettamisen jälkeen tulee entistä huonompi olo lopetusoireineen. "

        Kyseessä oli vastine yllä olevaan.Lääketeollisuuden tarkoitus on tehdä mahdollisimman paljon voittoa se on fakta en näkisi sitä pelotteluna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten tää sun pelottelusi eri lääkkeistä liittyy aloittajan viestiin? Hän on saanut avun mainitsemallaan lääkkeellä on tyytyväinen. On se kumma kun joka välissä on tultava pätemään "tiedoillaan" ja ilkeilemään lääkkeitä tarvitseville.

        Minä voisin tuoda Peter Gøtzsche tekemän spesifin, toki täysin irrelevantin, huomion escitralopamista. Hän toi sen kerran esille kritisoidessaan paljon julkisuutta saanutta Cipriani et al. (2018) tutkimusta Mad in America sivustolla. Lääkeyhtiöiden rahoittamien tutkimusten mukaan escitralopami oli tehokkaampi kuin citralopaami, eli se oli parempi kuin stereoisomeerinsa. Toisin sanoen lääkeyhtiöt ovat tieteellisissä menetelmissään niin pitkälle kehittyneitä, että heidän tutkimuksissaan lääkeaine voi olla tehokkaampi itseään! Kun käytetään verkostometa-analyysia, jossa vertaillaan kahta saman aktiivisen aineen omaavaan lääkkeen vaikutusta keskenään, saadaan paremmin voittoa tuottavan stereoisomeerin eduksi tuotettua ero, jota ei ole olemassa ja jota ei kaiken logiikan ja järjen valossa pitäisi ollakaan. Tietenkin kun näitä molempia lääkkeitä vertaillaan toisiinsa plasebokontrolloitujen tutkimusten pohjalta, niin niiden teho ei eroa toisistaan. Tämänkaltaisesta "tutkimusnäytöstä" voi tehdä vain päätelmän, että ihmisiä pidetään a) todella yksinkertaisina ja hyväuskoisina b)todella tietämättöminä siitä, mitä syövät.

        Mutta jatkakaa relevantteja keskustelujanne escitralopamin turvallisuudesta ja terveellisyydestä, jos se tuottaa teille hyvän mielen. Ette te ole yksinkertaisia tai tietämättömiä, tuhmat tutkijasedät vain höpisevät omiaan ja pelottelevat sairaita ihmisiä.


      • Anonyymi

        Minulle lääkäri joskus 2000- luvun alkupuolella kertoi kuinka Escitalopram on tehokas ja uusi lääke. Määräsi kalliimpaa Cipralex-nimistä lääkettä, Citalopramin sijaan.

        Aika tiukkaa tavaraa on Escitalopram, varsinkin annoksella 20 mg. Kuulostaa pieneltä määrältä, vaan ootapas kun käytät vuosia ja kokeilet lopettaa. Kamala olo.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten tää sun pelottelusi eri lääkkeistä liittyy aloittajan viestiin? Hän on saanut avun mainitsemallaan lääkkeellä on tyytyväinen. On se kumma kun joka välissä on tultava pätemään "tiedoillaan" ja ilkeilemään lääkkeitä tarvitseville.

        https://www.goodreads.com/book/show/17852736-cracked
        Näitten masennuslääkkeitten efektihän on placeboa vastaava. Sanot, että lääke auttaa, mutta ehkä se ei autakaan, kun joku muu on auttava tekijä. Sitten, kun lääkettä vähennät, tulee sivuvaikutukset lääkkeistä luopumisesta, joka tulkitaan siten, että lääke auttaa. Ehkä jollakin auttaa, ja sitten tätä tapausta toitotetaan kaikille. Kannattaa lääkkeen käyttäjänkin ymmärtää tämä. Sitä eivät psykiatrit kerro.
        https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30292574
        Siis kyllä voin sanoa näitä hörhöjä kokeneena, että ne kyllä lääkitsevät sinut hautaan asti ja seuraavat tilannetta ikuisesti, jotta uuden lääkityksen saavat ehdotettua.


    • Anonyymi

      Pelkkä terapia ei auttanut joten oli pakko kokeilla Escitalopram Orionia. Tiedän riskit mutta tämä lääke on auttanut ja olen toimintakykyinen. Kai se on niin että jokainen ihmiskeho on yksilöllinen.

      Ja oikeastaan eihän mikään lääke loppupeleissä ole hyväksi ihmiselle, syöpälääkkeet voivat aiheuttaa uuden syövän eri paikkaan, kipu- ja verenpainelääkkeet aiheuttaa kamalaa riippuvuutta ja tuhoaa maksan ym.

      • Anonyymi

        Eiköhän kohdallasi ole tärkeintä, että lääkkeen avulla olet toimintakykyinen ja muutenkin tyytyväinen olotilaasi. Näitä lääkekriittisiä on jatkuvasi irvistelemässä ja pelottelemassa lääkkeitä tarvitsevia omilla mielipiteillään.


      • Anonyymi

        Minä en ole aina ollut itse lääkekriittinen syyttäsuotta, tai pelottelemassa ihmisiä. Kerron vaan kokemukseni Escitalopramista jota on useiden vuosien ajalta ja sen lopetuksesta. Luulisi että kaikilla on oikeus sanoa kokemuksensa, niin niillä ketkä on kokeneet siitä hyötyä ja haittaa. Itse olen kokenut kumpaakin, loppuakohden enemmän tosin haittaa.


    • Anonyymi

      Noiden lääkkeiden mukanahan tulee pakkausseloste jossa on lueteltu haittoja,onko sekin pelottelua?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1957
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      43
      1506
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      27
      1423
    4. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1421
    5. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      17
      1418
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1385
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1357
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1290
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1220
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1217
    Aihe