Rinne tyrmää asiantuntijat

Anonyymi

Rinne pyyhkii takapuolensa Valviran suosituksella hoitajamitoituksesta.
Rinne sanoo, että oikea luku on 0,7 ja Kokoomus ja Valvira saavta vetää viikseen!

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Oikea luku on vähintään 0,7. Vanhustyötä tehneenä voin sanoa, että liian pienellä mennään.

    • Anonyymi

      Mikä on oikein mikä väärin Suomessa, ikäihmisten hoitotyössä ja elämänlaadussa? Viime hallituskaudella oppositio teki asiasta välikysymyksen helmikuussa.

      Vanhusten hoivassa on todettu pahoja puutteita sekä laitoshoidossa pääomasijoittajien yksityisessä bisneksessä ja myös julkisen sektorin järjestämässä hoivassa. Niinpä toimeen tarttui perhe- peruspalveluministeri Saarikko, kepu.

      Ilta-Sanomat julkaisi Saarikon 25 kohdan toimenpidelistan 5.2. vanhustenhoidon parantamiseksi. Saarikon listaan ei sisältynyt henkilöstömäärän lisääminen 0,7 hoitajaan vanhusta kohden, jota oppositio, keskusta ja siniset kannattivat mutta kokoomus ei.

      Saarikon listan 25 toimenpidettä:
      - ihmisarvoiseen ikäihmisten hoivaan sitoutuminen ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen.
      - päättäjien arvokeskustelun systemaattinen jatko kuntatasolla ja valtakunnallisesti
      - hoiva-alan houkuttelevuudesta huolehtiminen
      - hoiva-alan ammattien (lähihoitaja) soveltuvuuskokeiden tarpeellisuus
      - hoitajien määrien ilmoittaminen rehellisesti, haamuhoitajien kitkeminen pois
      - vanhusten aterioinnista huolehtiminen - aliravitsemuksen nollatoleranssi
      - rationaalisen lääkehoidon periaatteisiin sitoutuminen
      - hoitoalan henkilöstön turvallisuuteen panostaminen
      - vuoropuhelun tiivis jatkaminen toimijoiden välillä - pyöreä pöytä, jossa myös palveluiden tuottajat mukana
      - palveluiden järjestäjät nykyisiä kuntia vahvemmaksi
      - hoidon porrastus, uusia asumisen ratkaisuja tarvitaan
      - kotihoidon roolin kasvun tunnistaminen ja sen kehittäminen ympärivuorokautisen hoivan rinnalla
      - esimiestyön vahvistaminen
      - valtakunnallinen vuosittainen yhteinen palautekysely kaikille
      - palveluiden järjestäjän velvollisuuus laatia omaisille tietopaketti, mitä palveluita on lupa odottaa
      - teknologian hyödyntäminen hoivan tukena nykyistä järjestelmällisemmin
      - valvonnan resurssien vahvistaminen nopeasti
      - palveluntuottajien lakiin kirjattu tuntuva sanktiointi tietoisista toistuvista laiminlyönneistä hoivan laadussa, sopimuspoikkeamat ym.
      - palveluntuottajien henkilöstön työsopimuksiin kohta, joka rohkaisee henkilöstöä epäkohdista raportointiin
      - yksityisen ja julkisen palvelutuotannon raamittaminen samalle viivalle, mm. luvitus (palvelutuottajalaki) sekä kustannusten avoimuus myös julkisella
      - THL:n vannhuspalvelujen tila - raportoinnin kehittäminen
      - tuottajien omavalvonnan kuukausittainen raportointi palveluiden jäjestäjälle
      - hankintaosaamisen vahvistaminen
      - laatusuoskituksen päivittäminen konkreettisemmaksi
      - henkilöstömitoitusta ei voi alentaa nykyisestä laatusuosituksesta
      https://www.is.fi/uutiset/kotimaa/is paljastaa: tällainen on Saarikon luottamuksellinen 25 kohdan lista .

      ... valviran mukaan asiakasturvallisuus olisi vaarantunut vakavasti, jos toimintaa olisi jatkettu... aika monessa vanhusten palvelutalossa...

      Uutissuomalainen uutisoi vanhuskuolemista vuosilta 2017-2019: "Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää tällä hetkellä noin kuuttakymmentä kantelua, joissa vanhuksen kuolemaan saattaa liittyä hoitovirhe tai vakava laiminlyönti. "

      Saarikon listassa on toimenpide-ehdotuksia, joita ei tarvittaisi, jos vanhuspalvelulakia noudatettaisiin. Lain tarkoituksena on tukea ikääntyneen väestön (vanhuuseläkeläisten) hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoritumista.
      Kuntien tulee tehdä vanhusväestön osalta toimintasuunnitelmat, jotka laki toteutuu.
      Jokaisen hoivayrityksen, yksityisen tai kunnallisen tulisi tehdä jokaisesta asiakkaasta hoitosuunnitelma, johon kirjataan hoivan laatu ja määrä ja miten se toteutetaan. Jokaisella vanhuksella on oikeus tietää ja tuntea vastuuhoitaja eli omahoitaja, joka huolehtii yhteyksistä vanhuksen omaisiin, jotta nämä saavat sen tiedon, minkä tarvitsevat tukiessaan vanhustaan.

      Saarikon toimenpidelistaan olisi pitänyt kirjata vanhuspalvelulain puutteet, jotta vanhusten kaltoinkohtelu, turhat kuolemat ja itsemurhat loppuvat. Turvallinen ja inhimillinen saattohoito tulee myös kirjata vanhuspalvelulakiin. Kuolevaa vanhusta ei saa siirtää "varastoon" yksin kuolemaan, kun kuoleva ei kykene tai halua enää syödä, juoda... elää.
      Omaisten mahdollisuudet osallistua inhimillisen hoidon tukemiseen tulee turvata, mikä tulisi myös kirjoittaa lakiin. Vanhuksen on voitava vaihtaa hoivakotia, ellei hoivan laatu ja olosuhteet korjaannu.

      Vanhuspalvelulaki tulee päivittää ajan tasalle huomioiden tehdyt virheet ja vanhusten sekä omaisten hätä. Mitä halvempi hoiva, mitä vähemmän hoitajia ja mitä huonompi ruoka (jopa vedellä jatkettu)... sitä suuremmat voitot. Monikansallisten hoivayritysten johtajien miljoonapalkat ja palkkiot kerätään hoitajien ja vanhusten "selkänahasta". Ja sama meno näyttää jatkuvan, ellei lainsäädäntöä korjata ja konkretisoida. Omavalvonta ja lupaukset ovat yhtä tyhjän kanssa, kun pääomasijoittajat vaativat sijoitetulle pääomalle mahdollisimman kovan tuoton, johon hoivafirmojen johto on sitoutunut osakeyhtiölainkin mukaan ja parempien palkkioidensa vuoksi.

    • Anonyymi

      Mistä joku kandidaatti voi tietää Valviraa paremmin, mikä on sopiva hoitajamitoitus?

    • Anonyymi

      Ehkäpä ne hoitajat siellä palvelutaloissa tietävät, mikä riittää vanhuksille ja mikä riittää pääomasijoittajille. Ehkäpä Valvirakin tietää lukuisten kanteluiden takia ja tehtyään hoitotyön tarkistuksia.

    • Anonyymi

      Suositukset on suosituksia .Päätöksen teossa kuullaan yleensä useita asiantuntia tahoja ja päättäjät vetävät johtopäätökset ja tekevät päätökset.

    • Anonyymi

      En tiedä muuta kun Sipilän hallitus yritti laskea hoitajamitoituksen Sipilän hallituksen alkutaipaleella , ja muistaakseni peräti 0,4 :ään, johon Valvira puuttui , silti mitoitus putosi edellisestä hallituskaudesta.
      Miettikää siitä...... Kiitos hallituksen ,Kokoomus, Keskusta ja Perussuomalaiset..

      • Anonyymi

        Joo muistat väärin tais siis et muista mitään.
        Orpo oli sitä mieltä, että pitäisi odottaa Valviran tukimusta, joka on siis tullut nyt ulos.

        Kandidaatti Rinne oli sitä mieltä ettei tarvitse koska HÄN KYLLÄ TIETÄÄ, onhan hän KANDIDAATTI :D


    • Anonyymi

      Suomessa Valvira on joutunut tekemään päätöksiä: uhkasakkoja, toimunnan keskeytyksiä jne. Myös poliisi on joutunut puuttumaan, kun työn alla on 60 kyolemantapauksen tutkinta.
      Joko Suomen lainsäädäntö ei ole ajantasainen tai sitten sitä ei noudateta. Tai sitten niin, että ei-ajantasaista vanhuspalvelulakia, koska päättäjät eivät ole osanneet/tahtoneet päivittää vanhuslakeja nykypäivään. Jo lähes puolet vanhuspalveluista on yksityisten hoivayritysten järjestämiä, eivätkä kuntien päättäjät ole osanneet ikäihmisten etuja valvoa kuten olisi pitänyt. Geriatria on outo oppi sekä kuntapäättäjillä että hoitajilla. Joka palvelutalossa pitäisi olla sekä lääkeopin että geriatrian osaajia.

      • Anonyymi

        Valvira on myös tehnyt tutkimuksen ja laskenut hoitajamitoituksen tarpeen toisin kuin Rinne, joka ei ole sitä tehnyt koska ei osaa.


    • Anonyymi

      Puolueiden puheenjohtajat tai ministerit eivät tee tutkimustyötä. Poliitikot tekevät poliittiset päätökset kuultuaan ASIANTUNTIJOITA, TUTKIJOITA, TIEDEMIEHIÄ jne.
      Toki KOKEMUSASIANTUNTIJOITAKIN tulee kuulla, erityisesti tutkijoiden.
      Vanhusten kaltoinkohtelu on lisääntynyt ja yleistynyt kuntien ulkoistuksen yleistyessä. Valvira on tehnyt hienoa työtä tutkiessaan palvelutalojen käytäntöjä ja esim. omaisten tekemiä huomautuksia ja vanhusten kuolemantapauksia palvelutaloissa. Media on tuonut epäkohtia esiin.
      Voitaneen todeta, että hyvä näin. Epäkohdat tiedetään ja tunnistetaan syyt. Valitettavasti se ei riitä. Seuraukset eivät vanhalla vanhuspalvelulailla muutu: vanhukset jäävät vaille tarvitsemaansa hoitoa ja hoitajat uupuvat, eikä hoitoalalle saada riittävästi koulutettuja ja hoitotyöhön soveltuvia hoitajia, ellei vanhuslakia täsmennetä ja päivitetä nykyaikaan.

      Vanhustyöstä ja -hoivasta ei saa tehdä hoivabisnestä, jossa parhaan tuloksen tehnyt palveluyhtiö jakaa suurimmat osingot ja tuottaa Suomeen uusia "hoivamiljonääriä" kovien arvojen johtajien päättäessä hoivan laadun. Vanhusten hoidon taso pitää säätää vanhuslaissa, jossa tulee olla selkeä hoitomitoitus. Julkinen sektori ei saa siirtää hoitovastuutaan yksityisille pääomasijoittajille. Kuntien vanhusneuvostoilla ei käytännössä ole ollut mitään merkitystä vanhusten kaltoinkohtelun ehkäisyssä. Lainmuutosta ja julkista sektoria tarvitaan.

      Rinteen hallitus huolehtii sote-lakuen uudistamisesta siten että kunnat ja tulevat maakunnat hoitavat vastuunsa tulevan ja uudistetun lainsäädännön perusteella.

    • Anonyymi

      Ei se mitoitusarvo ole kovin tärkeä itseasiassa. Päätetään luku, sen jälkeen lasketaan hoitajat jonka jälkeen tiedetään monta vanhusta voidaan hoitaa.
      Ei asioita kannata tehdä liian vaikeaksi.

      • Anonyymi

        Tuo on aika selväpiirteinen ratkaisu. Nykytekniikka vielä helpottaa vuoronvalvomista, pienestäkin määrän lipsumisesta pitää skaalata hoidettavien määrää vastaamaan vuoron tekemisen edellytyksiä.


      • Anonyymi

        Hiukan ihmetyttää tyo hoitajamitoituksen kiinteä lukuarvo nyt, kun valviralta on valmistunut selvitys aiheesta. Kaikkien yllätykseksi (sarkasmia) ei ole yhtä lukua, joka sopisi kaikille hoidettaville vaan se johtuukin hoidon tarpeesta :D

        Nyt jatketaankin Orpon viitoittamalla tiellä eli hoitajien määrä riippuu tarpeesta eikä se ole kaikille sama. Kuka olisi uskonut :D


    • Anonyymi

      Nyt jätti terveysfirma jo teki tappiota..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      54
      5309
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3437
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1572
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      192
      1463
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      76
      1066
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      988
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      897
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      826
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      788
    10. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      71
      779
    Aihe