Imperiumin vastaisku arvostelussa

Heippa! Siitä onkin aikaa, kun olen täälläpäin pyörinyt! :D Ajattelin pistää tänne arvosteluani Imperiumin vastaiskusta. Arvostelu löytyy myös leffatykistä, käyttäjänimellä Vapa12.

Imperiumin vastaiskun veroista kokonaisuutta ei ole mielestäni toistaiseksi nähty yhdessäkään toisessa Tähtien sota-elokuvassa.

Kapinallisilla on vaikeat oltavat. Vaikka kuolontähti tuhottiin kolme vuotta sitten, imperiumi on edelleen pahasti niskan päällä. Luke, Han ja Leia kuitenkin jatkavat muiden kapinallisten kanssa sinnikkäästi taistelua imperiumia vastaan, samalla kun Darth Vader suunnittelee, miten saisi Luken kynsiinsä...

Vau, tässä elokuvassa tuntuu kokonaisuus niin vahvalta ja loppuunhiotulta, että ei voi kuin ihailla. Irvin Kershnerin ohjauksella on varmasti tähän iso vaikutus. Vaikka elokuva on trilogian keskimmäinen osa, ja elokuvassa seurataan kolmea juonikuviota samaan aikaan, sillä päähahmot hajaantuvat eri puolille, Kershner on hyvin saanut pidettyä kokonaisuuden kasassa, ja jokainen juonikuvio on saanut elokuvassa juuri tarpeeksi huomiota. Näyttelijä suorituksista on myös sanottava, että Kersher vaikutti osaavan näyttelijöiden ohjaamisen selvästi paremmin kuin Uuden toivon ohjannut, Tähtien sodan luoja George Lucas.

Tästä pääsemmekin elokuvan näyttelijäsuorituksiin. Mark Hamill tekee mielestäni tässä elokuvassa yhden parhaista roolisuorituksistaan Luke Skywalkerina, joka haluaa tulla jediksi, kuten hänen isänsä ennen häntä. Hamill vaikuttaa pääsevän tässä elokuvassa kovin hahmonsa sisään, ja saa hänen hahmonsa näyttämään aidosti haavoittuvalta, ja monessa kohtaa surulliselta. Tässä elokuvassa Luke kokeekin paljon haasteita, ja näiden kautta paljon surua ja tuskaa, ja oikeastaan tuntuu epäonnistuvan melkein kaikessa elokuvan aikana, ainakin sen jälkeen, kun hän on ovelalla strategialla ja sinnikkyydellään antanut kaikkensa Hothin taistelussa, joka päättyi kapinallisten murskatappioon. Luke, oma suosikkihahmoni Tähtien Sodasta, oli oivallinen ja kovin samaistuttava jo Uudessa toivossa, mutta tässä elokuvassa hänen hahmonsa saa paljon syvyyttä, ja pääsee näyttämään erilaisia tunteita monipuolisesti. Mark Hamill on kertonut haastatteluissa, että hänestä tuntui usein yksinäiseltä elokuvan kuvausten aikana, sillä hän näytteli ison osan kohtauksistaan yksin, ilman muita ihmisnäyttelijöitä. Uskon, että Hamill, yhdessä Kershnerin opastuksen avulla, pääsi kuitenkin näiden tunteiden ansiosta vielä syvemmin Luken hahmon sisään, sillä Lukesta jää todella vahvasti elokuvan aikana kuva, että hän tuntee itsensä kovin yksinäiseksi, kun on erossa Hanista ja Leiasta, käyden samalla vaikeaa ja monipuolista jedikoulutustaan.

Myös Harrison Ford ja Carrie Fisher ansaitsevat kunniamaininnat roolisuorituksistaan elokuvan aikana. Harrison Ford tekee mainiota työtä lurjusmaisena, mutta silti pohjimmiltaan kilttinä, Han Solona, ja hänkin vaikuttaa pääsevän tässä elokuvassa vielä syvemmin hahmon sisään, kuin aiemmassa elokuvassa. Han Solo on tässä elokuvassa hieman kiltimpi kuin aiemmassa elokuvassa, mutta silti hän on vielä välillä kovin röyhkeäkin, erityisesti kohtauksissa, joissa Han kuittailee Leialle. Hänestä myös aistii, että samaan aikaan hän haluaa auttaa kapinallisia taistelussa imperiumia vastaan, mutta samalla osa hänestä ajattelee, että ensisijaisesti hänen tulisi pitää huolta itsestään. Carrie Fisher myös tekee hyvinkin onnistuneen roolisuorituksen elokuvassa Prinsessa Leiana. Leia jäi vielä Uudessa toivossa aika perinteiseksi "neito pulassa"-hahmoksi, vaikka olikin siihen nähden hyvinkin vahva ja määrätietoinen hahmo, mutta tässä elokuvassa hänenkin hahmoon syvennytään paljon enemmän. Fisher onnistuu näyttelemään Leiaa monipuolisesti ja taitavasti, ja hänen kemiansa Harrison Fordin kanssa toimii elokuvassa kuin junan vessa. Fordin ja Fisherin hahmot tuntuvat olevan monessa mielessä toistensa vastakohtia, jotka kuitenkin juuri tämän takia vetävät toisiaan hitaasti mutta varmasti puoleensa, täydentäen toisiaan. Hanin ja Leian romanssi on kaunista katsottavaa, eikä siitä tulee liian siirappista tai vie liikaa huomiota muista elokuvan asioista, vaan pysyttelee sopivasti elokuvan tärkeänä juonikuviona, mutta vain yhtenä niistä.

2

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Arvostelu jatkuu...

      Jos Luke oli lempihahmoni elokuvassa, heti hänen jälkeensä tulevat Yoda ja Darth Vader. Yoda, tämä pieni vihreä olento, jonka nukkea Frank Oz elokuvassa liikuttaa ja puhuu samalla Yodan vuorosanat, on yksi parhaista lisäyksistä Tähtien Sodan hahmogalleriaan, ainakin omasta mielestäni. Yodan hahmo tuo paljon mysteeriä Tähtien Sota-universumiin, ja onnistuu olemaan samaan aikaan hauska ja vakava hahmo. Lempikohtaukseksi elokuvasta nouseekin kohtaus, missä Yoda kertoo turhautuneelle Lukelle Voiman olemuksesta ja että koolla väliä ei ole, ja Luken luovutettua asian suhteen nostaa itse Voiman avulla Luken X-siipisen ulos suosta, mihin se on vajonnut. Tämä kohtaus jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen lapsena, muistan edelleen, miten ihmeelliseltä se tuntui, että joku pystyi Voiman avulla liikuttamaan kokonaista alusta.

      David Prowse ja James Earl Jones tekivät kyllä yhdessä mielettömän hyvää työtä tuodessaan valkokankaalle yhden elokuvahistorian suurimmista pahiksista, Darth Vader. Darth Vaderkin tuntuu kovin syvälliseltä hahmolta elokuvan aikana. Hän on koko elokuvan aikana pelottava ja uhkaava pahis, joka ei epäröi tappaa alaisiaan, jos nämä tekevät virheitä, ja hänen hengityksensäkin saa ihon kananlihalle, mutta toisaalta silti elokuvan loppupuolella hänen hahmonsa alkaa vaikuttaa omalla tavallaan kovin sympaattiselta. En spoilaa tätä kenellekään siltä varalta, että joku ei ole nähnyt elokuvaa, mutta elokuvan loppupaljastuksen jälkeen aloin pohtimaan, että onko Darth Vaderissäkin jotain hyvää, ja että kykeneekö hänkin tuntemaan rakkautta ja kaipuuta.

      John Williamsin musiikkia elokuvassa ei myöskään voi olla ihailematta. Elokuvan musiikki on alusta loppuun kaunista kuunneltavaa, mutta mielestäni musiikki on elokuvassa paljon muutakin kuin kaunista kuunneltavaa. Musiikki tuntuu sopivan elokuvaan, ja sen erilaisiin kohtauksiin, niin hyvin, että se toimii jopa eräänlaisena tarinankertojana elokuvalle. Mielestäni Williams tekee tässä elokuvassa yhden parhaista sävellystöistään, ja vaikka hän voitti Oscarin jo ensimmäisestä Tähtien Sota-elokuvasta, olisin suonut hänelle Oscarin myös tästä elokuvasta, niin hyvää työtä hän tätä elokuvaa varten yhdessä alaistensa kanssa teki.

      Aiemmin jo vähän kerroinkin, että pidin Irvin Kersherin ohjausta todella onnistuneena elokuvassa. Voisin vielä tästä kertoa tarkemmin. Usein tuntuu vaikealta miettiä, mistä tunnistaa, onko elokuva ohjattu hyvin. Ajattelen kuitenkin, että elokuvan ohjauksen laadun tunnistaa siitä, miten elokuva toimii kokonaisuutena, mihin kuuluu muun muassa näyttelijäsuoritukset, tarinankerronta ja musiikin laittaminen elokuvan kohtauksiin. Nämä kaikki asiat ovat kaikin puolin todella onnistuneita elokuvassa, josta saamme varmasti kiittää myös Kersheriä. Kershner osasi ohjata näyttelijöitä siihen suuntaan, että nämä pystyivät antamaan tähän elokuvaan parastaan. Hän kuitenkin antoi myös näyttelijöille sopivasti vapautta, ja kuunteli heidän ideioitaan. Yhtenä hyvänä esimerkkinä toimii kohtaus, missä Leia sanoo Hanille rakastavansa tätä, mihin Han vastaa tietävänsä tämän. Alunperin Harrison Fordin piti sanoa tässä kohtauksessa "minäkin rakastan sinua", mutta Harrison Fordin mielestä tämä ei sopinut Han Solon hahmoon, joten hän sanoikin tämän kohtauksen kuvaamisen aikana "tiedän". Kershner piti tätä erittäin hyvänä muutoksena suunniteltuun kohtaukseen, ja tämä Fordin improvisoima muutos tuotiinkin sitten elokuvaan mukaan. Kershner siis selvästi osasi myös kuunnella näyttelijöiden ideioita.

      Tähtien Sota-elokuvat ovat olleet lähellä sydäntäni seitsemän-vuotiaasta asti, ja edelleen niitä haluan katsoa, ja kovin sarjaa fanitan. Pienempänä pidin enemmän Jedin Paluusta ja Sithin Kostosta, kuin Imperiumin vastaiskusta, mutta nyt aikuisempana pidän Imperiumin vastaiskua parhaana Tähtien Sota-elokuvana. En ole aivan varma siitä, onko tämä suosikkini Tähtien Sota-elokuvista, sillä suosikki vaihtelee säännöllisin väliajoin Sithin koston, Imperiumin vastaiskun ja Jedin paluun välillä, mutta pidän tätä elokuvaa kuitenkin ylivoimaisesti parhaana Tähtien Sota-elokuvana. Se, mikä mielestäni nostaa tämän alkuperäisen Tähtien sota-trilogian parhaaksi osaksi, on sen alusta loppuun toimiva kokonaisuus, mihin ei ole lisätty ollenkaan turhia asioita, eikä tärkeitä asioita ole mielestäni jätetty pois. Uusi Toivo on mielestäni myös alusta loppuun toimiva kokonaisuus, mutta se ei kuitenkaan mielestäni saavuta Imperiumin vastaiskun veroista kylmät väreet-jättävää vahvaa kokonaisuutta, mihin vaikuttaa varmasti Uuden toivon hyvä mutta aika yksinkertainen juoni. Jedin Paluussa on taas mielestäni paljon kohtauksia, mitkä ovat mielestäni samalla tasolla kuin Imperiumin vastaiskussa, ja oma lempikohtaukseni kaikista Tähtien sota-elokuvasta tulee Jedin Paluusta, mutta Jedin paluu on mielestäni rakenteeltaan epätasaisempi kuin Imperiumin vastaisku. Imperiumin vastaiskun veroista kokonaisuutta ei ole mielestäni toistaiseksi nähty yhdessäkään toisessa Tähtien sota-elokuvassa.

    • Viimeinen osa arvostelusta...
      Lopuksi voisin vielä sanoa yhden kehun Imperiumin vastaiskulle; se toimii mielestäni erinomaisesti sekä viikonlopun rentouttavana elokuvana, jonka aikana voi syödä poppareita ja fiilistellä kaverien kanssa, että syvällisenä elokuvakokemuksena, jolloin elokuvan haluaa katsoa hiljaa, ilman taukoja ja hyvin keskittyneesti.

      Paljon puhuin elokuvasta, mutta silti tuntuu että jäi paljon tärkeää sanomatta. Kaikkea sanottavaa ei kuitenkaan ole mielekästä kirjoittaa yhteen arvosteluun, joten totean lopuksi; jos et ole vielä nähnyt tätä elokuvaa, katso se, niin näet omin silmin, millainen mestarielokuva tässä on kyseessä. Ensin kannattaa tosin katsoa Uusi toivo, jotta pääsee samantien kärryille elokuvan alussa.

      Isot kiitokset kaikille niille, jotka tavalla tai toisella olitte mukana elokuvan tekemisessä. Teitte upeaa työtä, saaden samalla valmiiksi kenties yhden parhaista elokuvista, mitä on koskaan tehty.

      5/5

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe