Missä on aarteesi, siellä on sydämesi

Anonyymi

Jeesuksen tunnetuinta puhetta kutsutaan Vuorisaarnaksi. Nimensä puhe on saanut siitä, että Jeesus piti sen vuorella. Matteuksen evankeliumissa kerrotaan, kuinka suuret väkijoukot seurasivat Jeesusta. Kun Jeesus näki heidät, hän nousi vuorelle ja istuutui. Sitten hän alkoi opettaa. (Matt. 5:1–2.)
Miksi Jeesuksen seurassa oli Vuorisaarnan aikana paljon väkeä? Evankelista Matteus kertoo, että Jeesus oli hiljattain aloittanut julkisen toimintansa, ja hänen maineensa oli kiirinyt jo koko Syyrian alueelle. Jeesus oli opettanut seudun synagogissa ja julistanut ilosanomaa Jumalan valtakunnasta. Hänen luokseen tuotiin erilaisista taudeista kärsiviä ihmisiä, ja Jeesus paransi heidät. (Matt. 4:23–25.) Ei siten ollut ihme, että Jeesuksen mukana kulki suuri joukko ihmisiä.

Jeesus opetti uskomisen lahjan tärkeydestä

Kenelle ja mitä Jeesus opetti Vuorisaarnassa? Vuorisaarna on niin rikas ja laaja, että sen sisältöä on vaikea luonnehtia lyhyesti. Vuorisaarnan kokonaisuudesta on kuitenkin pääteltävissä, että puhe oli suunnattu ensi sijassa Jeesuksen seuraajille, hänen opetuslapsilleen eli uskovaisille ihmisille. Tämä käy ilmi myös Matteuksen tapahtumakuvauksesta. (Matt. 5:2).

Vuorisaarnan keskeinen sanoma koskettaakin syvästi Jeesuksen seuraajien elämää. Jeesus opettaa laajassa opetuskokonaisuudessa uskovaisen ihmisen osasta maan päällä, uskomisen lahjan tärkeydestä ja Jumalan huolenpidosta elämän eri vaiheissa.

Jeesus opetti saarnassaan puhuttelevasti asioiden tärkeysjärjestyksestä ja ihmiselle tärkeimmistä perusarvoista. Vuorisaarnassa, kuten useasti muulloinkin, Jeesus käytti havainnollisia, kuulijoille ymmärrettäviä vertauksia ja kielikuvia. Jeesus asetti vastakkain ajallisen elämän pyrkimykset ja iankaikkisen elämän osallisuuden. Tässä hän käyttää kuvaa aarteesta, joka merkitsee Jeesuksen opetuksessa ihmiselle tärkeintä asiaa.

Ajalliset aarteet ovat katoavia

Jeesuksen opetus on pysäyttävä ja aina ajankohtainen: ”Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen” (Matt. 6:20). Jeesus opettaa ytimekkäästi, kuinka uskomisen asian tulisi olla ihmiselle tärkeintä. Kun ihminen uskoo ja seuraa Jeesusta, hänellä on aarre odottamassa taivaassa. Jeesus myös perustelee opetuksensa. Hän kuvaa sitä, kuinka ajallisen elämän saavutukset, ”aarteet maan päällä”, ovat vain väliaikaisia – toisin kuin taivaalliset aarteet. Koit ja ruoste tekevät työtään ja varkaat varastavat. (Matt. 6:19–20.)

Jokainen meistä voi tänäänkin pelkän arkikokemuksen perusteella yhtyä Jeesuksen opetukseen ajallisen häviämisestä. Kaunein ja parhaiten rakennettu rakennus kerran häviää, hienoin autokin menee lopulta romutettavaksi. Työelämässä saatu menestys, kunnia ja maine himmenee ja unohtuu ajan saatossa. Mikään ajallisista asioista ei ole pysyvää. Koko elämän lahjakin on ikuisuuden rinnalla lyhyt: ”Vain kourallisen päiviä sinä annoit minulle, elämäni on sinun silmissäsi kuin ohikiitävä hetki. Vain tuulenhenkäys ovat ihmiset, kaikki tyynni.” (Ps. 39:5.)

Siksi Jeesus opettaa, että ihmisen ei tule liikaa kiintyä ajallisen elämän asioihin ja rakentaa elämäänsä niiden varaan. Jeesus ei kuitenkaan vähättele ajallisen elämän tarpeita, vaan hän opettaa asioiden tärkeysjärjestystä. Jos ajalliset asiat tulevat liian tärkeiksi, uskomisen asia voi jäädä taka-alalle tai menettää kokonaan merkityksensä. Tätä Jeesus tarkoittaa todetessaan: ”Missä on aarteesi, siellä on myös sydämesi” (Matt. 6:21). On tärkeintä, että sydämen asukkaana on elämän herra Jeesus ja ihminen omistaa uskon lahjan.

Jeesus muistuttaa: ”Kukaan ei voi palvella kahta herraa. Jos hän toista rakastaa, hän vihaa toista; jos hän toista pitää arvossa, hän halveksii toista.” Jeesuksen mukaan hänen opetuslapsensa eivät voi palvella sekä Jumalaa että mammonaa. (Matt. 6:24.)

Aarteita taivasta varten

Mitä tarkoittaa aarteiden kokoaminen taivaaseen? Jeesus vastaa tähän myöhemmin Vuorisaarnassa: ”Etsikää ennen kaikkea Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan” (Matt. 6:33). Tämä merkitsee kuuliaisuutta Jumalan sanalle ja Jeesuksen seuraamista opissa, elämässä ja kärsimisessä. Ennen muuta se tarkoittaa Jeesuksen sovitustyön uskomista omakohtaisesti: Jeesus on minutkin lunastanut ja armosta valmistanut minulle tien taivaallisten aarteiden omistajaksi.

Jeesuksen Vuorisaarna oli vaikuttava. Matteus kertoo, että kun Jeesus oli lopettanut puheensa, kansanjoukot olivat hämmennyksissä. ”Hän opetti niin kuin se, jolle on annettu valta, ei niin kuin lainopettajat.” (Matt. 7:28–29.) Armon ja lohdutuksen sanat, kuvaus Jumalan huolenpidosta ja Jumalan rakkauden suuruuden kirkastaminen lämmittivät monien kuulijoiden sydämiä.

(jatkuu...)

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Jeesus opettaa yhä yhtä vaikuttavasti. Maan päällä on vieläkin Jeesuksen seuraajien joukko, joka Pyhän Hengen voimalla ja Jeesuksen antamalla valtuutuksella kuuluttaa ajassamme asioiden tärkeysjärjestystä: ”Älkää kootko itsellenne aarteita maan päälle – – Kootkaa itsellenne aarteita taivaaseen” (Matt. 6:19–20). Syntejään katuvalle ihmiselle julistetaan synninpäästöä Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä. Tällöin kootaan aarteita taivaaseen.

      Antti Savela

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      1779
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      20
      1694
    3. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      104
      1525
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      69
      1521
    5. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      72
      1508
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      58
      1395
    7. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      16
      1371
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1202
    9. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1150
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1135
    Aihe