Ahdistaako pakkoruotsi? Tässä ohjeet koululaisille vapautukseen

Nyt, kun hallitus aikoo runnoa pakkoruotsin takaisin yo-kirjoituksiin, tässä vinkki kaikille, joiden äidinkieli ei ole maistraatissa virallisesti Suomi tai Ruotsi:

Sinun ei tarvitse opiskella pakkoruotsia.
Vapautuksen mahdollistavat Valtioneuvoston asetus (Hki 05.07.2001) ja lukiolain 13§.

Valtioneuvoston asetus (Hki 05.07.2001) Tutkintojen rakenteesta ja yhteisistä opinnoista ammatillisessa peruskoulutuksessa annetun valtioneuvoston päätöksen 2 §:n muuttamisesta

Jos opiskelijan äidinkieli on muu kuin suomen tai ruotsin kieli, koulutuksen järjestäjä voi päättää äidinkielen ja toisen kotimaisen kielen opintojen jakamisesta 2 momentissa säädetystä poikkeavalla tavalla kuitenkin siten, että mainittujen opintojen yhteislaajuus on opetuskieleltään suomenkielisessä koulutuksessa viisi opintoviikkoa ja opetuskieleltään ruotsinkielisessä koulutuksessa kuusi opintoviikkoa.

Jos äidinkielesi on maistraatissa Suomi tai Ruotsi:
Vaihda äidinkieli maistraatissa muuksi kuin Suomi (ei Ruotsi). Sinulta ei tällöin enää vaadita kuin toisen kotimaisen kielen eli Suomen kielen osaaminen. Sinun pitää toimittaa todiste vieraasta äidinkielestäsi lukiosi rehtorille. Vaikka laillista estettä vapautukselle pakkoruotsista ei enää olekaan, rehtorin on silti vedottava johonkin lainkohtaan (vaikka heppoisin perustein), lukiolain 13§ (opiskeluvaikeudet) on paras.

Huonoista Ruotsin-numeroistakin on tässä hyötyä. Anomus menee läpi (mikäli se lähtee), koska sinulta ei enää voida vaatia Ruotsin osaamista. Näin voit vapautua sekä lukion pakkoruotsista, että yliopiston pakkoruotsista (virkaruotsi) ja ”hankkia” lukion Ruotsista pelkkiä nelosia kunnes täytät 18.

Alla on Helsingin yliopiston toisen kotimaisen kielen suorittamisesta:
Jos opiskelija on vapautettu toisen kotimaisen (ruotsi/suomi) kielen oppimäärästä peruskoulussa tai lukiossa tai yliopistotutkinnossa ylioppilastutkintolautakunnan luvalla, hänet voidaan vapauttaa tutkintoon kuuluvien kielilainsäädännön ja tutkintoasetuksen mukaisista toisen kotimaisen kielen opinnoista ja hän voi korvata toisen kotimaisen kielen opinnot ruotsin kielen osalta vastaavanlaajuisilla alemman tason ruotsin kielen suorituksilla tai jonkin muun kielen opinnoilla oman valintansa mukaan.

Kielisuoritusten korvaamista haetaan tiedekunnan opiskelijapalveluista toimittamalla kopio todistuksesta, jolla vapautus on annettu. Päätös vapautuksesta merkitään rekisteriin ja henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Tutkintotodistukseen ei tule merkintää asetuksen mukaisesta toisen kotimaisen kielen taidosta.

Opiskelija, joka ei ole kirjoittanut toista kotimaista kieltä ylioppilastutkinnossa, mutta on lukiossa suorittanut toisen kotimaisen kielen oppimäärän, ei voi saada vapautusta toisen kotimaisen kielen suorituksesta.

Maahanmuuttajataustaisia lapsia, joiden äidinkieli ei ole Ruotsi tai Suomi, ei ohjeisteta kouluissa vapautukseen pakkoruotsista, vaan pakotetaan oletuksena. Jouduin itse yläasteella selvittämään oikeuteni.

En olisi koskaan saannut tarpeeksi korkeata keskiarvoa lukioon, jos en olisi saannut vapautusta. Moni maahanmuuttajataustainen lapsi osaa jo kolmea kieltä, ennen kuin aloittaa Ruotsin. Se tiputtaa keskiarvoa ja maahanmuuttaja lapsi ei pääse lukioon.

Nauttikaa nuorukaiset. Tein itsekin näin. Minun ei tarvinnut päivääkään opiskella Ruotsia ja tuhlata aikaani kieleen, millä ei tee Suomessa yhtään mitään.

https://www.anteryasa.fi/ahdistaako-pakkoruotsi-tassa-ohjeet-koululaisille-vapautukseen/

23

241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vad skulle fenno inte anstränga sig med för att få vara en 2:a-klass medborgare?

      • Jag kunde skriva på flera andra språk men det är inte tillåtet på denna spalt.

        P.S. Since your new native language is English, you could bother to learn how to spell it. Nice to hear that you have some understanding regarding Finnish. Now, just brush up your Swedish and you are in par with just any other Finn.

        För att följa reglerna följer en översättning:
        P.S. Eftersom ditt nya modersmål är engelska kan du störa dig för att lära dig att stava det. Trevligt att höra att du har viss förståelse för finska. Nu borsta bara din svenska och du är i nivå med bara någon annan finländare.


      • Nä - kör Google translate och och finner inte golftermer speciellt intressanta. Svara gärna på svenska.


      • Enligt er älskade maskinöversättning är "Proper Finn" en från Egentliga Finland - Proper Finland. De utgör ensamma en minoritet i Finland, precis som varje landskap separat betraktat. Jag skulle dra mig för att kalla dem fenor.


    • Anonyymi

      "Maahanmuuttajataustaisia lapsia, joiden äidinkieli ei ole Ruotsi tai Suomi, ei ohjeisteta kouluissa vapautukseen pakkoruotsista, vaan pakotetaan oletuksena. Jouduin itse yläasteella selvittämään oikeuteni. "

      En ole koskaan kuullut, että missään maassa mamulapset vapautettaisiin perusopetusohjelmasta, jos he ovat käyneet alusta asti maan peruskoulun kuten kantaväestökin.

      On eri asia tulla maahan vaikka lukioikäisenä. Tällöin oppilas voi aloittaa ruotsin (tai suomen) alkeista. Mamujen tilanne kyllä otetaan huomioon kouluissa, mutta mitään yhtenäistä käytäntöä ei tietenkään voida soveltaa, vaan jokainen tilanne on yksilöllinen.

      • Kutes jutusta kävi ilmi niin maahanmuuttajille ei tarjota tietoisesti tätä vaihtoehtoa vaan se pitää osata vaatia. Jos äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi niin silloin ei voi vaatia kuin toisen kotimaisen. Laki suojaa ihmisiä myös toisinpäin.


      • Anonyymi
        Sven-Håkan kirjoitti:

        Kutes jutusta kävi ilmi niin maahanmuuttajille ei tarjota tietoisesti tätä vaihtoehtoa vaan se pitää osata vaatia. Jos äidinkieli on joku muu kuin suomi tai ruotsi niin silloin ei voi vaatia kuin toisen kotimaisen. Laki suojaa ihmisiä myös toisinpäin.

        Mitä "vaihtoehtoa" maahanmuuttajalle pitäisi tarjota, jos hän on käynyt suomalaisen peruskoulun?

        Ja jos mamu ei osaa ruotsia yhtään lukioon tullessaan, niin kuvitteletko, että hän aloittaa ruotsin 4 vuotta lukeneitten ryhmässä?


      • Et tainnut ymmärtää että mamu on vapautettu kokonaan ruotsin opiskelusta. Ei sitä tarvitse silloin opetella myöskään luokiossa tai yliopistossa. Ymmärrätkö että ihmisellä voi olla myös joku muu äidinkieli kuin ruotsi?

        Sattuuko sydämmeen kun kaikkia ei voikkaan pakottaa 😂


      • Anonyymi
        Sven-Håkan kirjoitti:

        Et tainnut ymmärtää että mamu on vapautettu kokonaan ruotsin opiskelusta. Ei sitä tarvitse silloin opetella myöskään luokiossa tai yliopistossa. Ymmärrätkö että ihmisellä voi olla myös joku muu äidinkieli kuin ruotsi?

        Sattuuko sydämmeen kun kaikkia ei voikkaan pakottaa 😂

        Mistä "vaihtoehdosta" sitten puhut, jos kerran on vapautettu kokonaan ruotsin opiskelusta? Missä on nyt se ongelma, en ymmärrä?

        Moni mamu menestyy koulussa hyvin, ja lukee ruotsia ja muita kieliä siinä missä muutkin lapset. Ei kannata tehdä nyt mamuista jotain esimerkkitapauksia, joiden kautta yritetään esittää ruotsi kauheana asiana, josta ei voi selvitä ja joka pilaa elämän. Ruotsi ei ole kauhea asia ja kielenäkin monelle helpottavan helppo (vertaa ranska, saksa, kiina, venäjä).


      • Onegelma on se että koulujen rehtorit eivät kerro oppilaille että näillä ei ole mitään velvollisuutta opiskella ruotsia.

        Tosin sama pätee myös suomenkielisiin jos nämä vaihtavat äidinkielensä vaikka karjalaksi ja kas olet vapautettu ruotsista. Sitä tässä kokeillaan kaupata ihmisille.


      • Anonyymi
        Sven-Håkan kirjoitti:

        Onegelma on se että koulujen rehtorit eivät kerro oppilaille että näillä ei ole mitään velvollisuutta opiskella ruotsia.

        Tosin sama pätee myös suomenkielisiin jos nämä vaihtavat äidinkielensä vaikka karjalaksi ja kas olet vapautettu ruotsista. Sitä tässä kokeillaan kaupata ihmisille.

        Eli siis mamuilla ei ole velvollisuutta opiskella ruotsia ??

        Onko jokin laki säädetty tästä, kerrotko tarkemmin ?


      • Eiköhän se lue jo tuossa avauksessa mihin lakeihin se perustuu. Katso sieltä. Ei saamenkielisilläkään ole velvollisuutta opetella kuin toinen kotimainen omansa lisäksi.


      • Anonyymi

      • Tavotteita voi olla monenlaisia mutta Anter Yasa tuossa ylhäällä kertoo kuinka välttää ruotsin opiskelu Suomessa. Hän myös mainitsee että joutui itse olemaan aktiivinen välttääksen ruotsin sillä kukaan ei varsinaisesti tarjonnut tätä vaihtoehtoa.

        Lue nyt vain se teksti, omaksu ja kommentoi sitten. En jaksa toistaa samaa asiaa jatkuvasti.



    • Anonyymi

      Meillä suomalaisilla on kai ihmisoikeudet omassa maassamme, eli oikeus käyttää omaa äidinkieltämme SUOMI. Pakkoruotsin opiskelulle ei ole mitään tarvetta, ei edes ulkomaille matkustettaessa. Ainoastaa ammatikseen NUUSKAA rahtaavilta se ehkä voitaisiin vaatia.

      • Anonyymi

        Kuka estää sinulta suomen käytön? Minä käytän suomea päivittäin, kukaan ei ole vielä tullut kieltämään.


    • Anonyymi

      Ruotsin kieli hallitsee taustalla suomalaista kulttuurin kehittymistä. Palataan takaisin runebergiläiseen ihanteeseen, jossa juntit sivistetään ruotsin malliin. Asenne ei ole miksikään muuttunut. Kivi, Leino, Linna, Kalevala, ne erottuu syvä sivistyksestä. Ne ei ole soveliaita Eroopanan sivistys salonkeihin. Siksi Suomeen tuodaan ns. vieraslajeja, ettei oma kulttuuri ala kukoistamaan.

      • Stackars, stackars er - det är så att man har svårt att hålla tårarna tillbaks då man läser om hur hårt ni har haft det i alla tider.


      • Anonyymi
        Peppu-Reino kirjoitti:

        Stackars, stackars er - det är så att man har svårt att hålla tårarna tillbaks då man läser om hur hårt ni har haft det i alla tider.

        Tais ylimielisyyteen kalikka kalahtaa, heitettiin takaisin kuin koiralle luu. Bingo!


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tais ylimielisyyteen kalikka kalahtaa, heitettiin takaisin kuin koiralle luu. Bingo!

        Muista käyttää päähinettä auringossa, muuten voi tulla sekavaa tekstiä.


    • Anonyymi

      Anter on kyllä tosi hyvä jäbä haistaoot hänen vihaajansa paskat :)

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      47
      4683
    2. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      95
      4542
    3. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      615
      4141
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3097
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      79
      2661
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      129
      2193
    7. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      347
      2153
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      213
      2130
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      29
      1755
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1492
    Aihe