308 subsonic luodin vaihto

Anonyymi

Lapuan 308 subsonic kaupasta ostettuna tulee aina kokovaippaluodilla. Nyt kuitenkin olisi tarve haaskametsästyksessä ketun ja supin pyyntiin reikäpää tai tasakärkiluoti. Ammutaan sen verran lähellä asutusta että subsonic on paljon naapurustoystävällisempi.
Kuinka luodinvaihto olisi helpointa valmiiseen patruunaan ?
Onko purkuvasara ainut vaihtoehto ?

9

<50

Vastaukset

 • Tuota, mahdatko ymmärtää jälleenlatauksesta mitään?

  Kyseinen patruuna on turvallinen tuolla yhdistelmällä. Jos vaidat siihen luodin, niin siitä voi tulla vaarallinen. Pahimmassa tapauksessa aikaansaat aseräjähdyksen. Sub sonic latauksissa ruudin määrä alkaa olla aika pieni ja on vaara alilatausdetonaatiolle.

 • Koska olet jo henkisesti valmistautunut patruunan modaamiseen, suosittelen sinulle ns. Onteloammuksen tekemistä.

  Tämä on varsin helppo operaatio, tarvitset vain normaaleja metsästyspaukkuja ja pylväsporakoneen.
  Poraa luoti läpi asti, aloittaen ensin pienellä, esim. 2mm terällä —> koeammunta äänenvaimentajan kanssa, mikäli pitää meteliä, hiukan isompi reikä seuraavaan paukkuun ja uusi koeammunta.

  Homman juju on aikaansaada juuri oikeanlainen ohivirtaus luodissa laukaisun jälkeen. Kun osa paineesta päästetään ”karkuun” luodissa olevasta reiästä, luodin nopeus luonnollisesti hidastuu alle äänen nopeuden, mitä tässä kai tavoitellaankin.
  Ikään kuin kaupan päälle saadaan onttopäinen luoti, joka oli syystä tai toisesta toinen toivottu ominaisuus.

  Ampujalle suosittelen hyvälaatuisia aurinkolaseja (suuliekki tulee olemaan miehekäs...).
  Ennen ensimmäistäkään koelaukausta on myös hyvä varmistaa että sekä testamentin että henkivakuutuksen edunsaajaluettelo on ajantasalla.

  Yllä antamani ohjeet patruunan osalta johtavat kohtalaisella varmuudella ampujan vammautumiseen, parhaassa lykyssä jopa kuolemaan...

  Yllä antamani ohjeet testamentin ja henkivakuutuksen osalta ovat yleispäteviä ihan KAIKKEEN patruunoiden modaamiseen, mukaanlukien itselataamisen

 • Ensimmäiselle vastaajalle: tottakai ymmärrän tuon. Jos käyttää samanpainoista luotia mutta puolivaippaisena tai tasakärkisenä jolloin paineenmuodostus ei ole ongelma. Vain luodin kärjen muoto muuttuu vahinkoeläimelle sopivammaksi.

  • Vaikka käyttäisit samanpainoista luotia, niin sen läpimenovastus saattaa olla erillainen. Jokaisen subsonic latauksen ominaisuudet riippuvat lämpätilasta ja aseesta . Tuosta on tietenkin hyvä lähteä kokeilemaan, sillä lähellä ollaan oikeaa latausta. Tuosta voi saada vielä lisää osviittaa kuinka latausta haetaan http://guns.connect.fi/gow/ruutiset12.html


 • Joo-o...
  Jospa nyt vain lopettaisit houreilut onttokärkisestä sub-sonicista.

  Mikäli kuvailemasi ”ihannepatruuna” olisi mahdollista turvallisesti toteuttaa, joku maailmanluokan toimija (esim. Lapua) olisi sellaisen jo markkinoille tuonut aikapäivää sitten...

  Siihen on olemassa ihan fysikaaliset syyt miksei näin ole tapahtunut!

  Luodin massa on vain yksi tekijä.
  Piippukitka ja muotosymmetriset tekijät pesäpaineen hallintaan ovat oma lukunsa, joita sinua viisaammat ovat miettineet päänsä puhki saavuttamatta stabiilia ratkaisua.

  Kun nyt kerran olet itsepäisesti päättänyt lähteä leikkimään vakavalla asialla, mulla on sulle vain yksi toivomus:
  Suorita koeammunta ympäristössä jossa vammautat/tapat vain itsesi (lue: ei muita ihmisiä näköetäisyydellä)

  Kiitos etukäteen...

 • Kiväärin aliäänilatauksessa on pakko käyttää nopeapaloista ruutia, koska kivääriruudit eivät pala kunnolla niin pienillä latauksilla. Käytännössä se on jotain pistooliruutia, esim Vihtavuoren N310 tai N320. Näin ollen koppaan edellistä vastaajaa, että älä helvetissä ala muuntelemaan tehdaslatauksia. Nopeapaloisilla ruudeilla pienikin muutos luodin painossa, kitkassa tai niippauksessa voi aiheuttaa ylipaineen.

 • Kun kääntää sen subuluodin perä edellä meneväksi, saa trumpetoituvan kuppipäisen osavaippaluodin, jonka aliäänisen lennon ballistiset ominaisuudet on paremmat, kuin terävä pää edellä lennätettävän subun, CG kulkee ACn edellä.
  Mutta,,
  Patruunan sisätilavuus muuttuu, luodin asetussyvyys tulee määrittää ja molemmat vaikuttavat ruutiannoksen kokoon. Kantikkaampi luodin perän muoto saattaa muuttaa palopaineiden nousua kun luoti on menossa kontaktiin piipun sisään.

 • Jos vaan viilaat siihen luodin kärkeen uran ja katsot miten supikoira lysähtää kasaan niin et tarvitse hankalaa luodinvaihtoruljanssia. Kokeile tauluun nopeusmittarin läpi ammuttuna, huomaat että nopeusvaihtelu on luokkaa 3-5m/s verrattuna alkuperäiseen eli pysyy aliäänisenä vielä hyvinkin ja naapurit saa nukkua rauhassa kun ei haaskalla tapahtuva toiminta aiheuta häiritsevää melua, siinä supikoirat vaan vähenee maisemista.

 • Jos viilaat luodin kärkeä niin muista myös puhdistaa viilauslastut huolellisesti pois etteivät kulkeudu piippuun tai koneistoon.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.