Alkoholin käyttö Lieksan katukuvassa.

Anonyymi

On se ihan mahotonta meininkkii nykyään. Toista oli ennen. Torin vieressä polliissilaitoksen katvveessa viinakaappa. Sitten Punasenristin nurkantaa ryypylle ja puarriin. Sen verran piti ottoo, jotta olla ilikis kumikengissä ja pihkalle haesevana jätkänä.
Nykysin ei kehttoo tuota viinnaa ottaa ennää, ku jos rapullaan korkkeinttaan pikkasen silloin, tällön.

23

273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kirjoitit et poliisilaitoksen vieressä ollu viinakauppa. Tommosta en oo kuulukkaan. Missä kohti sellanen ollu ? Mitä sen paikalla nykyään on ? Keski-ikäisenä, ei alkuperin lieksalaisena en oo moista kuullut. Samoin joku puhunut Serpparista,matkustajakodista, Wonkamiehestä (ravintola). Paljon muita "outoja" paikkoja oon kuulu muttei kerro yhtikäs mitään missä sellaset on ollu. Olis kiva kuulla asiallisia vastauksia.Ja kertokaa muitakin vanhoja kohteita ja mitä niis nykyään on vai purettuko ?

      • Anonyymi

        Kyllä se Alkoholiliike oli Urheilukadulla ns.virastotalon takana. .Muistan vieläkin, kun tulin täysi-ikäiseksi (18 vuottta v-1976)
        . Ja niinpä menin alkoliikkeeseen. Halusin kahvilikööriä, sitä ihanan makuista makoisaa juomaa. Sain kutakuinkin ostettua sen pitkäkaulaisen pullon. Myyjätär katsoi melkein syyttäen ja kääräisi pullon ohueen paperiin(tunsin itseni rikolliseksi ja ei toivotuksi asiakkaaksi). Katsoi varmaan pitkään, että mitäs maalaistollukka tulee viinakauppaan..Jäi ikuinen traumaattinen kokemus, joten Alkon kauppaan en mene. Lähikaupasta saa neloset ja vitoset!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä se Alkoholiliike oli Urheilukadulla ns.virastotalon takana. .Muistan vieläkin, kun tulin täysi-ikäiseksi (18 vuottta v-1976)
        . Ja niinpä menin alkoliikkeeseen. Halusin kahvilikööriä, sitä ihanan makuista makoisaa juomaa. Sain kutakuinkin ostettua sen pitkäkaulaisen pullon. Myyjätär katsoi melkein syyttäen ja kääräisi pullon ohueen paperiin(tunsin itseni rikolliseksi ja ei toivotuksi asiakkaaksi). Katsoi varmaan pitkään, että mitäs maalaistollukka tulee viinakauppaan..Jäi ikuinen traumaattinen kokemus, joten Alkon kauppaan en mene. Lähikaupasta saa neloset ja vitoset!

        Ei ollut viinakauppa missään virastotalon takana, vaan ihan sen vieressä. Sen ovelle oli suora näköyhteys poliisien kerroksista. Viinakortti rajoitti liian tiheää viinakaupassa käyntiä ja se oli voimassa vain yhteen viinakauppaan. Eipähän Lieksassa muita viinakauppoja ollutkaan. Viinakorttihan poistui käytöstä vasta vuonna 1970. Viinakortista piti maksaa leimavero vuosittain.


    • Hämärä muistikuva, että Alko olisi joskus ollut talossa, joka on poliisiaseman vieressä kirjastosta päin katsottuna vasemmalla. Vai oonko ihan hakoteillä?

    • Anonyymi

      Poliisilaitoksen osoite on Urheilukatu 3. Viinakaupan osoite oli silloin Urheilukatu 5, eli seuraava talo samalla puolella tietä urheilukentälle päin mentäessä. Siellä minäkin kävin 60-luvulla. Johtajana oli herra Luoma.

    • Anonyymi

      Seurahuone eli Serppari on Kulmaa vastapäätä Asemakadun toisella puolella. Vonkamies oli palaneessa rakennuksessa nykyisen Tokmannin paikalla. Talossa oli silloin Pielisen myymälä.

    • Anonyymi

      Lieksan kauppalan 50 - 60-luvun kaupoista löytyy hyvä kuvaus keskusteluketjussa Lieksan kaupat ”porvari” ja ”ykkönen”.

      • Anonyymi

        Kiitti tiedoista,,,oli kiva kuulla historiaa. Ja mikä parasta vastaukset oli asiallisia. Saa jatkossakin kirjoitella ja kertoo vanhoja kohteita.


    • Anonyymi

      Muistelen että vuonna -70 sai 18 vuotias vain viiniä ja olutta alkosta ja 20 tai 21 vuotias väkeviä? Muistanko väärin? Aika harvoin tuli käytyä joten ei jäänyt mieleen!

      • Anonyymi

        Ikäraja oli todellakin tuolloin 21 vuotta väkevien alkoholijuomien osalta.
        Nykyään 20 vuotta täyttänyt voi ostaa kaikkia alkoholijuomia ja 18–19-vuotias voi ostaa mietoja, eli enintään 22 %:n alkoholijuomia.


    • Anonyymi

      Joku olikin tehnyt vilppiä ja ostanut 18 vuoden iässä kahvilkööriä, ja en ihmettele jos myyjä on katsonut syyttäen! Tai sitten kertoi satuja!

    • Anonyymi

      Luoman johtajuusaikaan kontrolli oli tiukka Lieksan viinakaupassa. 21-vuotiaana 60-luvulla sain viinakortin. Syntymäpäiväaamuna menin Lieksan Alkoon, täytin lomakkeen, luovutin valokuvani ja jäin odottelemaan viinakorttia.

      Viinakortilla sain ostaa kerralla kaksi litraa väkeviä, joista yksi litra sai olla kirkasta viinaa. Viinakortti oikeutti ostamaan vain samasta kaupasta. Tosin Lieksassa oli vain yksi kauppa. Korttiin lyötiin leima ostoksista, jolloin myymälä pystyi tarkkailemaan ostosten määrää.

      Myymälän tarkastajat kävivät urkkimassa asiakkaidensa juomatapoja kyselemällä niitä jopa naapureilta. Juopumuspidätys aiheutti armotta viinakortin menetyksen.

      Viinakortti poistui käytöstä vuoden 1971 alusta. Kahden litran sääntö säilyi kuitenkin vielä 80-luvulle. Kotijuhlia, kuten häitä tai vastaavia järjestäessä piti neuvotella myymäläpäällikkö Luoman kanssa, että sai ostaa alkoholia hieman enemmän.

      Myyjät olivat tarkkoja ja jos esimerkiksi ulkotyöläisen naama punotti työpäivän jälkeen liikaa, saattoi selväkin mies jäädä ilman viikonloppuannostaan. Sanat "tulin autollani" eivät kelvanneet selitykseksi. Pärstäkerroin ratkaisi asian.

    • Kaksi on paikkaa joissa kohtelu on muuttunut ystävälliseksi: viinakauppa ja katsastusasema. Nykyään konttorilla pyydetään juomaan kahvia odotellessa, ja muutenkin kohtelu on ihmismäistä.

      • Katsastus on kyllä muuttunut, viinakaupasta en osaa sanoa, kun en ole asioinut.


      • kamuttaja kirjoitti:

        Katsastus on kyllä muuttunut, viinakaupasta en osaa sanoa, kun en ole asioinut.

        Minä olen vieraillut kymmenen vuoden aikana Alkossa kaksi kertaa. Kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran ja tänä keväänä toisen kerran. Molemmat kerrat Lieksan Alkossa. Sain molemmilla kerroilla erään joukon vanhimpana tehtäväkseni hankkia Lieksassa vierailleelle henkilölle viinipullo. Kyseessä oli molemmilla kerroilla pullon saajana sama henkilö. Ehkä sama toistuu taas kymmenen vuoden kuluttua, jos hengissä pysytään.


    • Anonyymi

      Nykyisin tosiaan taitaa saada ihan minkälaisen lastin vaan Alkosta. Riittää kun kertoo vakuuttavasti että on isot häät tai työpaikan suljettu pikkujoulu. Tullistakin taitaa samoilla perusteilla saada tuoda Suomenlahden yli lastin jonka takia pakun jouset notkuu iskarit pohjassa? Korjatkaa väärä tieto, tämä on vain hataraa arvailua.

    • Anonyymi

      Teijän mainos on näköjjään kuatunna, tuumas ukko Lieksan viinakauppaan tultuaan, kun eräs toveri pötkötteli nurkalla vedellen unta kaaliin.

    • Anonyymi

      Kyllä, kyllä. Hyvä on palvelu nykyisin Alkossa. Nykytrendikästähän on kaikenlainen lisämyynti ja asiakkaan ylitarpeista huolehtiminen. Alkokin voisi alkaa myymään lisävakuutuksia sen varalle, että tuotteen nauttimisen seurauksena sattuu joku vähemmän toivottava ”tapaturma”. Silmälasien rikkoutuessa voisi tilata uudet lasit optikolta monopooliyhtiön laskuun. Nurmeksen reissun sattuessa vakuutus korvaisi seuraavan päivän taksikyydin takaisin Lieksaan; ei tarvitsisi valtion litteralla kuljeskella. Ajokortin menetyksen kohdatessa saisi kohtuullisen korvauksen työmatkakustannuksista, jne.

      Vakuutus olisi ikään kuin kaskon tapainen. Ja tietenkin, jos pullo tipahtaa Citymarketin parkkipaikalla tai muualla ennen nautinnon hetkiä, särkyen, niin korkkaamattomalla kaulasirpaleella, kuitilla ja vakuutuskirjalla saisit uuden heti tilalle.

      Hjuumoria.

      • Palvelu on parantunut. Ennen muinoin paperipussiaikaan kun pussi hajosi ja pullo meni sirpaleiksi kassan jälkeen, sai viinakaupasta uuden paperipussin rikki menneen tilalle.


      • Anonyymi

        Enempi taitaa sattua vakuutuspetoksia ihan selvinpäin olevilla ihmisllä!


    • Anonyymi

      Lieksassahan alkoholisteja riittää. Sitten kuset housussa istutaan kaupan penkillä

    Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe