Kohtuullisuuden prinsiippi taloudessa?

Aivan äskettäin esitettiin televisiossa taloutta tarkastellut ohjelma, jossa yhtenä keskeisenä juonteena oli talouskasvun tarkastelu. Yleisenä ideanahan on jatkuvan kasvun pitäminen välttämättömänä "kehityksen kulkuna", jotta tulevaisuudessa yhteiskuntien asiat saataisiin hoidettua.

Kun juuri tuossa kyseisessä ohjelmassa mainittiin kapitalistisen markkinatalousjärjestelmän kahtena olennaisseikkana olevan yhtenä perusprinsiippinä kuluttamisen suosimisen ja toisena perusprinsiippinä velanoton, niin siitä meikäläisen syntymäkurittoman vastarannankiisken mieleen juohtuu ajatus, jotta jospa tehtäisiinkin jotain muuta toisin. Jospa edes meidän tavallisten tallaajien tasolla me alkaisimmekin nuukailla ja noudattaa kuluttamisessamme kohtuullisuutta eli itsellemme riittävää kulutusta. Silloin siinä astetelmassa saattaisimme onnistua välttämään myös velanottoa ja ehkä noin ylipäätään luopumaan velanotosta kokonaan paitsi poikkeusisojen hankintojen kohdalla..

Kuluttamisen suhteen me itsekukin voisimme pitäytyä riittävään kulutukseen. Jos ja kun esim. tarvitsemme autoa liikkumista varten, niin tavallinen kulkuneuvo voisi olla meille riittävä kapistus. Nollasta sataan kiihottumisen pikaisuus ei olisikaan olennaista eikä myöskään auton varustelu monenmoisilla mausteilla, joita ilmankin auto käy kulkuneuvona. Vastaavaa riittävää kohtuullisuutta voisimme noudattaa elämässämme yleensäkin.

Jos ja kenties kun laajat väestöpiirit herkeäisivät noudattamaan kulutuksessaan riittävää kohtuutta sekä velanoton välttelyä, niin miten siinä sitten kävisi kansantaloudelle? Ensi alkuun yleisenä talousprinsiippinä glorioitu talouskasvu saattaisi kärsiä, kun kulutus kansantaloudessa vähenisikin. Julkisen vallan verotulojenkin kertymä mitä ilmeisimmin alkaisi supistumaan ainakin arvonlisäverojen osalta. Monenlaisen "turhan tavaran" kauppaamisen markkinat saattaisivat suorastaan romahtaa. Meillä Suomessa se näkyisi mitä ilmeisimmin esim. itäisestä Aasiasta meille tulvivan tuontirihkaman kysynnän heikentymistä täällä meillä. Ajan oloon kansantalous sitten kuitenkin asettuisi uuteen balanssitilaan, jossa kuluttamisen suosiminen ja velanotto eivät olisikaan kaikki kaikessa,

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Varsinkin kun nykyään tuotteiden laatu on romahtanut kiinalaisvalmistuksen takia niin ei edes kiinnosta ostaa mitään rojua vaivoikseen.
      Pari uutta autoa olen ostanut tällä vuosikymmenellä mutta uutuudenviehätyksen haihduttua ei ne ole sen kummempia kuin käytettynäkään ostetut jos vaan onnistuu hyvän yksilön löytämään. Muutaman vuoden vanha, vähän ajettu yksilö ajaa varmasti saman asian ja on paljon edullisempi kuin uusi. Eikä mulla ole kuin B-segmentin pikkuauto, ei tarvinnut tätä varten ottaa velkaa. Isompaan autoon olisi pitänyt ottaa velkaa mutta kun en edes tarvitse ainakaan useimmiten tämän isompaa autoa.
      Asun kylläkin vuokra-asunnossa mikä ei tietysti taloudellisesti ole järkevää mutta kun on pienehköt tulot niin asuntolainan ottaminen ei sekään vaikuta järkevältä kun asuntojen hinnat ovat niin kalliita. Ei olisi varaa kuin pienempään kerrostaloasuntoon joka on niin vanha että kaikenmaailman remontit alkaisi olla ajankohtaisia ja sitten niitäkin varten pitäisi ottaa lisää velkaa. Ei, ei kiinnosta sellainenkaan vaihtoehto.
      Yksi mahdollisuus olisi ostaa vaikka omakotitalo pienemmältä paikkakunnalta mutta sitten työmatkakulut nousisivat ja asunnon arvo tuskin ainakaan nousisi, tokko sitä saisi ikinä enää myydyksikään.

      Asumisessa ei tunnu olevan oikein mitään hyviä vaihtoehtoja pienituloisille.

      Esim. telkkaria mulla ei edes ole koska ei kiinnosta nykyajan tv-sarjat, kaikenmaailman irstailua ja muuta kuvottavaa vastenmielisyyttä, lisäksi jos sattuisi joskus joku mielenkiintoinen sarja olemaankin, vuorotyön vuoksi sitä ei pysty seuraamaan. Muutenkin nykyään se aika mikä ennen meni television katseluun, kuluu netin selailuun ja esim. youtube videoiden katseluun.

      En käytä alkoholia enkä tupakoi joten sikäli rahaa säästyy vaikkapa siihen auton ostoon tai muihin harrastuksiin, kuten pienoismalliharrastukseen. Näissä arvo säilyy edes osittain, viinaan ja tupakkaan käytetyt rahat menisivät kokonaisuudessaan hukkaan.

      Pienimuotoisesti on tullut laitetuksi muutama kymppi kuukaudessa pariin rahastoon ja satunnaisemmin osakkeitakin ostellut mutta eipä ole oikein näissä peleissä tuuria ollut, osakesalkunkin arvo miinuksella muutamia kymppejä tällä hetkellä.
      Tänä keväänä mainostettiin olevan ennätysosinkokevät, no kävi niin että osingon nostavia yhtiöitä salkussani oli määrällisesti enemmistö mutta nousu oli niin pientä että ne muutamat pudottajat kun pudottivat osinkoa niin paljon niin sekin meni kokonaisuutena miinukselle viime vuoteen verrattuna! Että sellainen ennätyksellinen osinkokevät omalla kohdalla... kyllä tuntuu välillä että joka kohta potkii vain päähän eikä koskaan mikään mene minun edun mukaisesti...

      • Tuo talouspalstoilla melkoisesti esillä ollut ennätysosinkokevät on saanut myös minulta kriittistä arviota, kun pankissa asioidessa virkailija kysäisi meikäläisen näkemystä siitä asiasta. Tuumasin, jotta parempikin saattaisi olla eli semmoisen kommentin annoin joskus ennen Vappua. Perustelin käsitystäni sillä, että monien yhtiöitten, minunkin vähäisten omistusteni, kurssit olivat heikentyneet ja sitä myötä osingotkin euromääräisesti alentuneet. Ja onhan niitä muutamia osinkoa jakamattomia firmoja minunkin vaatimattomassa "salkussani". Rahastoihin en ole lähtenyut laisinkaan mukaan.

        Kun aika ajoin "taloustietäjäneropatit" luonnehtivat tavallisen kansan pankkitileillä olevia euromääräisiä talletuksia laiskaksi rahaksi, jonka rahan talletustileja parempana paikkana rikkiviisastelijat pitäisivät kiertoon eli heidän mielestään hyötykäyttöön siirtämistä, niin siitä astelmasta olen kyllä eri mieltä, vaikka onhan niitä pörssiosakkeitten omistuksia tosiaan itsellänikin. Jos tavallinen säästäväinen kansa tyhjentäisi pankkitilinsä, niin siitäpä taitaisi nousta itku ja parku, kun pankit alkaisivat keikkua kannattavuuden ja konkurssiin joutumisen rajoilla. Moni pankki varmaan menisi nurinkin. Ihmisillä pitää olla nyt Rinteen hallituksenkin aikana vapaa oikeus päättää itse omista säästöistään.


    • Anonyymi

      Itselle riittävä kulutus! Muuta ei tarvita.
      Mitä on itselle riittävää? Omat, todelliset tarpeet! Ei paineita kuvitelluista ympäristön mielipiteistä. Ei trendien seuraamista. Ei impulssikulutusta.
      Noilla periaatteilla eläen ei tarvitse säästää. Pienetkin tulot riittävät hyvin ja jotain jää kuluttamattakin.

      Minun ylellisyyttäni ja turhuutta oli pontikan keittäminen 15 vuoden ajan. Puutarha- ja luonnon marjoista valmistin kotiviiniä pitempään. Uuteolutta hieman lyhyemmän aikaa. Olisin pärjännyt muutenkin mutta oli kivaa kun kaverit kyläilivät ja itse voi ottaa alutessaan kännin ilman pehempia omantunnon tuskia.

      • Oluen, kotiviinin ja pontikankin oman tuotannon kuuluisi ilman muuta olla hyväksyttyä puuhaa, jos ja kun niin kiinnostaa puuhastella. Meillä Suomessahan on paljolti ollut vallalla prosenttipitoisten juomien paheksunta. Raittiusliike on edelleen nykyäänkin voimissaan. Hämmästyttää, että jopa kansainvälisesti myönteistä huomiota saanut sahtikulttuurimme on jäänyt asianharrastajien ylläpidon varaan eikä valtio ole sahdin tunnetuksi tekemisen eteen tehnyt juuri mitään paitsi yleinen alkoholin paheksunta kohdentuu totta kai myös sahtiin.

        Eipä sen puoleen minun omallakaan kohdallani kotitekoisten valmistaminen ole enää ajankohtaista. Aikaisemmin tein mm. omenaviiniä. Olen ylipäätäänkin lopettanut alkoholin käytön ja siihen on selvä henkilökohtainen syy eli muutaman viime vuoden aikana lääkärit ovat määränneet minulle eläkeläisäijälle sen verran lääkitystä (mm. sydänongelmia), että katsoin aivan itse vapaaehtoisesti viisaimmaksi kokonaan lopettaa alkoholin napostelun oluttakin myöten. Toki esim. perhejuhlissa lasi tai pari kuplivaa käy hyvin. Elämäntapojen muutos alkoholin kohdalla ei ole aiheuttanut mitään ongelmia. En ole mikään raittiusintoilija sinänsä enkä hyväksy holhoushenkistä alkoholipolitiikkaa.

        Meillä Suomessa kovasti puhutaan eurooppalaisuudesta EU-kuvioitten yhteydessä, mutta eurooppalaista alkoholikulttuuria emme tänne Suomeen meinaa saada millään tempullä. Toki Perussuomalaiset ovat suvaitsevan alkoholiin suhtautumisen kannalla kuten ovat olleet myös Siniset, mutta heiltähän menivät eduskuntapaikat viime vaaleissa. Raittiusliikkeen tukipylväitä ovat olleet vanhastaan ennen muuta kirkko ja työväenliike ja niin taitaa olla tilanne yhä edelleen nykyäänkin modernisuuspuheista huolimatta.


    • Anonyymi

      kohtuullisuuden pimppi taloudessa xD

    • Raittius ei vain ole pitkän iän salaisuus. Kohtuukäyttö pidentää ihmisten ikää, mutta onko se toivottavaa?

      1990-luvun alusta kun uusliberalismi tuli Reaganin ja Rautarouvan avustuksella politiikkaan, on valtiot pienentyneet, mutta yksityinen varallisuus on lähes tulkoon räjähtänyt. Hyvä vai huono asia, en tiedä, mutta se voi olla, että se varallisuus on kasautunut pienelle joukolle. Myös yrityksistä on tullut ISOJA. Niillä on paljon enemmän valtaa nykyisin kuin pieneillä valtioilla. Koska valtio kuten Suomi on pieni ja voimaton näitä suuria kansainvälisiä yrityksiä vastaan, on ratkaisuna nähty valtioiden liitot. Siitä päästään EU juttuun. Tästäkään en sano, hyvä vai huono. Mutta jotankin piti varmaan tehdä, kun jo 1990 luvulla yksi henkilö herra Soros pystyi heiluttamaan pienten valtioiden valuuttaa ja teki siten rahaa.

      Miten sitten opetat kansalle kohtuutta, kun tunnetusti ahneus on markkinatalouden polttoaine?

      • "Homo sapiens"-nisäkäslajin yksi piirre on todellakin ahneus ja sen ominaisuuden määrän tarkastelu menee hyvän ja vähemmän hyvän asteikolliseen tarkasteluun. Noin niin kuin periaatteessa voitaneen puhua liiallisesta ahneudesta jopa markkinatalouden yhteydessäkin. Vai pitäisikö kysymystä ruotia hyödyllisyyden näkövinkkelistä? Olen itse taipuvainen asettumaan semmoiselle kannalle, että patologinen ahnehtiminen ei olisi välttämätöntä eikä kenties hyödyllistä markkinataloudessakaan. Sattaisimme asennoitus niinkin, että kohtuullisuus olisi varsin yleishyödyllistä. Voipihan se olla niinniin tai sitten toisinniin, saattaisi joku savolainen tilannetta luonnehtia.

        Meikä-äijän ei tarvitse enemmälti murehtia oman ahneuteni kohdalla maksimoinnista, kun taloudelliset resurssit asettavat asetelmalle aika lailla ahtaat reunarajat. Köyhän pitää yrittää asettaa asiat tärkeysjärjestykseen ja siinä tulee kyllä kohtuuden noudattaminen olennaiseksi prinsiipiksi.

        Entä sitten tosiaan vastaus kysymykseen "Miten sitten opetat kansalle kohtuutta?". Me itse kukin voimme henkilökohtaisessa elämässämme ottaa kantaa asiaan omaksumalla kohtuuden mukaisen elämäntavan. Mahtaisiko se onnistua niin laajalti kansakunnan keskuudessa, että kohtuuden yleistyminen alkaisi vaikuttaa koko kansantalouteen? Siis näin markkinataloudellisissakin puitteissa? Tuo opettamistehtävä tuo mieleen kodit, perheet ja koululaitoksen. Kun meillä nyt on uusi hallitus tasavallassa, niin siinäpä opetusministerillekin työsarkaa viljeltäväksi.


    • En minäkään lähtisi opettamaan ihmisille elämätapoja. Kohtuutta voi oppia vain jos jotakin on yltäkylläisesti. Jos elää niukkuuden rajoissa pakosta, ei silloin voi puhua kohtuuden oppimisesta.

      Sillä tavalla myös alkoholin käyttö voi olla kohtuullista, jos sitä voi juoda kuinka paljon tahansa. Jos rajoja ei ole se on hallitsematonta. Silloin ei tiedä kohtuudesta mitään.

      Rahanahneus tuottaa markkinataloudessa voittoja. Usein täälläkään ei ole kohtuudesta tietoakaan. Siksi ne, jotka tulevat ökyrikkaiksi, lopulta jopa lahjoittavat ylimääräisen pois.

      Olihan Platonilla valaiseva ihmisjako, sydän, vatsa ja järki-ihmisiin. Sydän ihmiset olivat hyviä sotilaita, vatsaihmiset kauppiaita ja järki-ihmiset sopivia valtion hoitoon. Platon sanoi, että vain järki-ihmiset (joita oli vähän) kykenivät kohtuullisuuteen ja siksi heidän tulee olla valtion johdossa.

    • Aikoinaan kansakoulun alaluokkien ikävaiheessa sain äidiltäni pienen maailmankarttavihkosen, minkä joku pankki oli antanut asiakkuuslahjana. Siinä heti alkukuvituksena oli piirros resuisasuisesta pikkupojasta, jolla oli olkapäällä keppi ja nyytti sen kepakon päässä. Piirroksen teksti on jäänyt mieleeni: "Ei maailmalla liho mutta viisastuu".

      Taitaapa nykyäänkin usein käydä niin, että vasta aikuisikäisenä jossain vaiheessa ihminen alkaa viisastumaan. Vaikka paljon puhutaan, mitenkä koulun päästötodistuksen myötä ihminen olisi "valmistunut", niin kyllä sitä oppimisen varaa jää vielä myöhemmällekin iälle. Elämänkoulu opettaa sekin.

      Parhaimmillamme me itsekukin voimme ikävuosien myötä tehdä yhtä ja toista ja jopa paljonkin oman "viisastumisemme" hyväksi. Aikuisoppiminen suorastaan korostuu nykyisenä maailmanaikana. Kotitaustamme ja kouluvuotemme tarjoavat tietyn pohjan elämän taipaleella taaplailulle. Sitten siihen päälle meidän olisi osattava peiliin katsomisen tuloksena harjoittaa itsekehitystä, jonka tavoitteenomaisena nimityksenä voisi päteä esimerkiksi "omatahtoinen valveutuvaisuus". Siihen kuuluisi sitten niin ihmisiksi elämisen taito kuin kohtuullisuudenkin noudattaminen. Myönteisimmillään tuloksena olisi omilla jaloillaan pärjääminen tässä maailman tuoksinassa.

    • Toissapäiväisessä (sunnuntai 30.6.19) Kouvolan Sanomissa "Sana sunnuntaiksi" -palstalla Elimäen pastori kolumnoi otsakkeella "Jeesuksen Lada". Hän muisteli vuosia sitten kuulemaansa riimittelyä seuraavasti:
      - Jeesuksen Lada
      se kulkee uskon voimalla.
      On kyyti tasaista,
      ei aja ylinopeutta."

      Houkutus kävi ylivoimaiseksi eli laitanpa asiamaininnan tähän ketjuun mukaan kohtuullisuuden arvostamisen merkeissä.

      • Anonyymi

        Kohtuullisuuden nimissä, välttäisikö jeesuksen vanha Taunus ajoneuvoksi...


      • Varsin hyvin saattaisimme kuvitella, että vanha Taunus sopisi oivallisesti Nasaretilaisen kulkuneuvoksi.


    • Anonyymi

      80-luvulle asti tuntui kohtuullisuus, sivistys ja järkevyys olevan voimissaan. Sitten tuli 90-luvun lama, EU, globalisaatio, ym. paskat jolloin kilpailu kiristyi, ahneus, itsekkyys, ala-arvoinen käytös, pyrkyrikiipijät kyynärpäätaktiikoineen ym. alhainen ja sivistymätön käytös lähti yleistymään.
      Markkinatalous oikein ruokkii tuollaista primitiivistä käytöstä, toisten polkemista suohon, häikäilemätöntä oman edun tavoittelua ym. suunnilleen viidakon lakeja mistä ihmiskunta pyrki pois ja kohoamaan sellaisen yläpuolelle. Nyt markkinatalous vajottaa sivistyksen takaisin viidakkoon, täysin järjetöntä!!

      Olen pettynyt ihmiskuntaan, sivistys on pelkkää pintapölyä ja kulissia nykyään, sen takana ihminen on suunnilleen vajonnut petoeläimen tasolle!!
      Tällaisenaan maailma ei tunnu olevan ihmisille tarkoitettu. Vain rikkaat toisia polkevat siat pärjäävät taloudellisesti hyvin, muille ei haluta jättää mitään mahdollisuutta pärjäämiseen, esim. työpaikat viedään halvimman työvoimakustannusten maihin ja kalliimman kustannustason maiden duunarit jätetään oman onnensa nojaan väittämällä että heidän työttömyytensä on heidän oma syy!! Vittu mitä sikailua, kaksinaamaisuutta, vastuuttomuutta ja suoranaista vihamielistä toimintaa!! Tämä täytyy saada loppumaan hyvällä tai pahalla... luulen että joudutaan pahalla lopettamaan koska ei ne paskiaiset kuuntele puhetta!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      754
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe