Väntäkääs rautalangasta älykääpiölle!

Anonyymi

Milkywayn kuvaaminen on intohimoni,sekä myös muu yökuvaus. Netti on pullollaan mitä hienompia kuvia näistä ja nykyään monissa on menetelmänä stacked/tracked. Minulla on tarpeeksi hyvä kamera{Canon 6d} ja hyvät linssit (jalusta tietty myös) ja pelkästään näillä olen tähän asti kuvaillut. Mitä muuta siis tarvin? Ilmeisesti tracker on joku seurantalaite mutta millä periaatteella se toimii? Pitääkö olla vielä jokin erillinen ohjelma kameran ja trackerin välillä? Ja stacking on pinoamista, mutta yhdistetäänkö tässä nyt eri valotuksia( -0) vai eri "sommitelmia" vai sekä että? Miten panoraamakin tähän vielä voidaan liittää? Millanen tracker mulle sopisi? Kertokaas kaikki!

10

149

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Träkkeri on laite, joka kääntää kameraa niin että se on koko ajan samassa asennossa kuvattavan tähtitaivaan suhteen. Maapallohan pyörii josta syystä johtuen pitkällä valotusajalla ilman träkkeriä kuvattuna tähdet eivät ole pisteitä vaan viiruja.

      Träkkeri suunnataan "taivaannapaan" ja sitten se omia aikojaan liikuttaa kameraa. Kiertonopeus on tietenkin vakio koskapa Maapallon pyörimisnopeuskaan ei paljoa vaihtele.

      Stäkkäys tarkoittaa sitä, että yhden pitkän valotuksen sijaan otetaan useita lyhyempiä. Kameralla on joku optimipituus valotuksella ja ISO-arvolla, joilla kuvattuna kohinan määrä kuvassa on mahdollisimman pieni signaaliin nähden. Tuollaisia optimivalotuksia sitten otetaan vino pino ja stäkätään niistä lopullinen kuva.

      Ilman träkkeliä joutuu yksittäisen kuvan valotusajan pitämään lyhyenä jotta tähdistä ei tulisi viiruja. Silloin kuvia tulisi varsin paljon ja kamerasta voisi loppua akku kesken kuvauksen.

      Träkkerikuvassa maisema kiertyy kameraan nähden eli silloin kuvataan vain tähtiä, ei ympäröivää maisemaa.

      Eri valotuksia yhdistetään kun teet suuren dynamiikan HDR kuvausta eli yrität saada samaan kuvaan sekä kirkkaita kohteita (katulamppujen valaisema tie) että tähtitaivasta.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta! Näin vähän aavistelinkin, mutta jossain asioissa taas menin entistä enemmän sekaisin. Tähän asti olen kuvannut linnunrataa asetuksilla n. 30sec/F.2.8/iso 3200 . Tässäkin ajassa tähdet ehtivät liikkua(tulee viirua) joten jos haluan kuvata lyhyemmällä ajalla(oisko 10 sec hyvä?) Joutuu sitten isoa nostamaan aika paljon, mikä sitten taas lisää kohinaa?! Vai onko niin että trackerin kanssa voi ottaa PITKÄN valoituksen pienellä isolla!? Onko "taivaannapa" pohjantähti? Miten sommittelet pelkän taivaan muuhun maisemaan eikö kuvasta tule hieman "vääristynyt" kun taivas on suunnattu ylös ja muu maisema suoraan edessä? Yhdistetäänkö kuvat hdr:llä vai millä? Vaikeaa!!


    • Anonyymi

      Pohjantähti on lähellä taivaannapaa. Asiaa monimutkaistaa prekessio.
      https://duckduckgo.com/?q=prekessio&t=ffab&ia=web

      Jos olisi ohjelmisto, jolla kuvia voi pyörittää erittäin pienen asteluvun, sitten noita tähtitaivaskuvia voisi tehdä vaikka sekunnin valotusajalla, ja yhdistää kuvat, ilman mitään seurantalaitteita...

      • Anonyymi

        Onhan sellaisia. Esimerkiksi (Windows) Irfanview pyörittää kuvaa halutun määrän ja tuon määrän voi ilmoittaa 0.01 asteen tarkkuudella. Sillä voi kokeilla mitä tapahtuu.

        Imagemagick - paketin komentoriviltä ajettava komento mogrify osaisi tuon myös tehdä. Sitten pitäisi vain joko löytää tai itse kirjoitella lyhyt skripti, joka ottaa kuvat tiedoston numeron mukaisessa järjestyksessä ja kiertää jokaista kuvaa järjestysluvun ja kuvien välisen ajan mukaisesti kasvavalla määrällä asteita. Irfanview:n osalta homman voisi automatisoida Autohotkey - ohjelman skriptin avulla. Eli onnistuu kyllä. Muistettava sitten, että kierto tapahtuu kuvan keskipisteen suhteen eli kuvien tarkka kohdistaminen tapahtuisi joka tapauksessa stäkkäysohjelman avulla.

        Tähtitaivas kiertyy 360 astetta ajassa 23 h 56 min 4.1 sekuntia (86164.1 sekuntia, sideerinen vuorokausi), josta seuraa sekuntia kohti 0.00417807 asteen kiertymä.


    • Anonyymi

      No nyt meni kyllä ihan yli ymmärryksen!! Eikö kukaan osaa oikeesti kertoo..

    • Anonyymi

      Kyseessä on synkronointilaite, joka laitetaan seuraamaan tähtien likettä.
      Näin netissä erään tee se itse laitteen, joka kohdistettiin pohjantähteen ja sähkömoottori pyöritti siirtolaitetta. laitteet ei vaadi erillisiä ohjelmia ne tuppaa olemaan laitteen säätöpanelissa.
      Laitteita saa kaupasta ja ohjeita löytää, kun pistää netissä hakuun vaikka tähtikuvaus.

      Stacking on pinoamista ja sillä pyritään lähinnä vähentämään kohinaa. Vaatii ohjelman, esim. ilmaisen DeepSkyStackerin.

    • Anonyymi

      Ok, kiitti! Eli siis otetaan lyhyitä valotuksia( kuinka lyhyt on lyhyt?) isolla ISOlla pelkästäään kohinan vähentämiseksi? Muuta ihmeellistä syytä tähän menettelytapaan siis ei ole?

      • Anonyymi

        Päinvastoin, pienellä ISO-lukemalla vältetään kohinaa. Voidaan kuvata esim. sekunnin ajalla, jos kuvat pyöritellään sopivaan asentoon, ja yhdistetään. Kuvien yhdistämisellä kasvaa valomäärä, kirkkaus lopulliseen kuvaan, summaksi. Jos tällainen pyörittelyn ja yhdistämisen ohjelmisto löytyy, sitten ei välttämättä tarvita tuota seurantalaitetta.


    • Anonyymi

      Ahaa! Tulee siis lähes mustia kuvia? Antakee joku asetusesimerkki 1s ajalle? Kuinka monta pitäisi näitä sitten ottaa että saisi tarpeeksi valoisan kuvan?

    • Anonyymi

      Mitä lyhyempi polttoväli sitä pidempiä valotusaikoja voi käyttää ilman että tähdistä tulee viiruja. Tässä vähän lisää aiheesta:

      https://www.theseus.fi/handle/10024/168545

      http://www.maisemanlumo.fi/artikkelit/vinkkeja-tahtien-linnunradan-ja-meteoriparvien-valokuvaamiseen/

      https://wingavekka.kuvat.fi/blog/17/linnunradan-kuvaaminen-ja-kuvankasittely-part-i/

      http://astro.kuvat.fi/tahtikuvaus/

      ja lisää saat etsiä esim googlella ihan ite... (hakusanoiksi esim. "linnunradan kuvaamiminen", "astrokuvaus", "yömaisemien kuvaus" jne...)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2804
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      520
      2642
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1845
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1767
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      117
      1723
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1659
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1272
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      87
      1106
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1082
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      54
      1067
    Aihe