Väntäkääs rautalangasta älykääpiölle!

Anonyymi

Milkywayn kuvaaminen on intohimoni,sekä myös muu yökuvaus. Netti on pullollaan mitä hienompia kuvia näistä ja nykyään monissa on menetelmänä stacked/tracked. Minulla on tarpeeksi hyvä kamera{Canon 6d} ja hyvät linssit (jalusta tietty myös) ja pelkästään näillä olen tähän asti kuvaillut. Mitä muuta siis tarvin? Ilmeisesti tracker on joku seurantalaite mutta millä periaatteella se toimii? Pitääkö olla vielä jokin erillinen ohjelma kameran ja trackerin välillä? Ja stacking on pinoamista, mutta yhdistetäänkö tässä nyt eri valotuksia( -0) vai eri "sommitelmia" vai sekä että? Miten panoraamakin tähän vielä voidaan liittää? Millanen tracker mulle sopisi? Kertokaas kaikki!

10

273

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Träkkeri on laite, joka kääntää kameraa niin että se on koko ajan samassa asennossa kuvattavan tähtitaivaan suhteen. Maapallohan pyörii josta syystä johtuen pitkällä valotusajalla ilman träkkeriä kuvattuna tähdet eivät ole pisteitä vaan viiruja.

      Träkkeri suunnataan "taivaannapaan" ja sitten se omia aikojaan liikuttaa kameraa. Kiertonopeus on tietenkin vakio koskapa Maapallon pyörimisnopeuskaan ei paljoa vaihtele.

      Stäkkäys tarkoittaa sitä, että yhden pitkän valotuksen sijaan otetaan useita lyhyempiä. Kameralla on joku optimipituus valotuksella ja ISO-arvolla, joilla kuvattuna kohinan määrä kuvassa on mahdollisimman pieni signaaliin nähden. Tuollaisia optimivalotuksia sitten otetaan vino pino ja stäkätään niistä lopullinen kuva.

      Ilman träkkeliä joutuu yksittäisen kuvan valotusajan pitämään lyhyenä jotta tähdistä ei tulisi viiruja. Silloin kuvia tulisi varsin paljon ja kamerasta voisi loppua akku kesken kuvauksen.

      Träkkerikuvassa maisema kiertyy kameraan nähden eli silloin kuvataan vain tähtiä, ei ympäröivää maisemaa.

      Eri valotuksia yhdistetään kun teet suuren dynamiikan HDR kuvausta eli yrität saada samaan kuvaan sekä kirkkaita kohteita (katulamppujen valaisema tie) että tähtitaivasta.

      • Anonyymi

        Kiitos vastauksesta! Näin vähän aavistelinkin, mutta jossain asioissa taas menin entistä enemmän sekaisin. Tähän asti olen kuvannut linnunrataa asetuksilla n. 30sec/F.2.8/iso 3200 . Tässäkin ajassa tähdet ehtivät liikkua(tulee viirua) joten jos haluan kuvata lyhyemmällä ajalla(oisko 10 sec hyvä?) Joutuu sitten isoa nostamaan aika paljon, mikä sitten taas lisää kohinaa?! Vai onko niin että trackerin kanssa voi ottaa PITKÄN valoituksen pienellä isolla!? Onko "taivaannapa" pohjantähti? Miten sommittelet pelkän taivaan muuhun maisemaan eikö kuvasta tule hieman "vääristynyt" kun taivas on suunnattu ylös ja muu maisema suoraan edessä? Yhdistetäänkö kuvat hdr:llä vai millä? Vaikeaa!!


    • Anonyymi

      Pohjantähti on lähellä taivaannapaa. Asiaa monimutkaistaa prekessio.
      https://duckduckgo.com/?q=prekessio&t=ffab&ia=web

      Jos olisi ohjelmisto, jolla kuvia voi pyörittää erittäin pienen asteluvun, sitten noita tähtitaivaskuvia voisi tehdä vaikka sekunnin valotusajalla, ja yhdistää kuvat, ilman mitään seurantalaitteita...

      • Anonyymi

        Onhan sellaisia. Esimerkiksi (Windows) Irfanview pyörittää kuvaa halutun määrän ja tuon määrän voi ilmoittaa 0.01 asteen tarkkuudella. Sillä voi kokeilla mitä tapahtuu.

        Imagemagick - paketin komentoriviltä ajettava komento mogrify osaisi tuon myös tehdä. Sitten pitäisi vain joko löytää tai itse kirjoitella lyhyt skripti, joka ottaa kuvat tiedoston numeron mukaisessa järjestyksessä ja kiertää jokaista kuvaa järjestysluvun ja kuvien välisen ajan mukaisesti kasvavalla määrällä asteita. Irfanview:n osalta homman voisi automatisoida Autohotkey - ohjelman skriptin avulla. Eli onnistuu kyllä. Muistettava sitten, että kierto tapahtuu kuvan keskipisteen suhteen eli kuvien tarkka kohdistaminen tapahtuisi joka tapauksessa stäkkäysohjelman avulla.

        Tähtitaivas kiertyy 360 astetta ajassa 23 h 56 min 4.1 sekuntia (86164.1 sekuntia, sideerinen vuorokausi), josta seuraa sekuntia kohti 0.00417807 asteen kiertymä.


    • Anonyymi

      No nyt meni kyllä ihan yli ymmärryksen!! Eikö kukaan osaa oikeesti kertoo..

    • Anonyymi

      Kyseessä on synkronointilaite, joka laitetaan seuraamaan tähtien likettä.
      Näin netissä erään tee se itse laitteen, joka kohdistettiin pohjantähteen ja sähkömoottori pyöritti siirtolaitetta. laitteet ei vaadi erillisiä ohjelmia ne tuppaa olemaan laitteen säätöpanelissa.
      Laitteita saa kaupasta ja ohjeita löytää, kun pistää netissä hakuun vaikka tähtikuvaus.

      Stacking on pinoamista ja sillä pyritään lähinnä vähentämään kohinaa. Vaatii ohjelman, esim. ilmaisen DeepSkyStackerin.

    • Anonyymi

      Ok, kiitti! Eli siis otetaan lyhyitä valotuksia( kuinka lyhyt on lyhyt?) isolla ISOlla pelkästäään kohinan vähentämiseksi? Muuta ihmeellistä syytä tähän menettelytapaan siis ei ole?

      • Anonyymi

        Päinvastoin, pienellä ISO-lukemalla vältetään kohinaa. Voidaan kuvata esim. sekunnin ajalla, jos kuvat pyöritellään sopivaan asentoon, ja yhdistetään. Kuvien yhdistämisellä kasvaa valomäärä, kirkkaus lopulliseen kuvaan, summaksi. Jos tällainen pyörittelyn ja yhdistämisen ohjelmisto löytyy, sitten ei välttämättä tarvita tuota seurantalaitetta.


    • Anonyymi

      Ahaa! Tulee siis lähes mustia kuvia? Antakee joku asetusesimerkki 1s ajalle? Kuinka monta pitäisi näitä sitten ottaa että saisi tarpeeksi valoisan kuvan?

    • Anonyymi

      Mitä lyhyempi polttoväli sitä pidempiä valotusaikoja voi käyttää ilman että tähdistä tulee viiruja. Tässä vähän lisää aiheesta:

      https://www.theseus.fi/handle/10024/168545

      http://www.maisemanlumo.fi/artikkelit/vinkkeja-tahtien-linnunradan-ja-meteoriparvien-valokuvaamiseen/

      https://wingavekka.kuvat.fi/blog/17/linnunradan-kuvaaminen-ja-kuvankasittely-part-i/

      http://astro.kuvat.fi/tahtikuvaus/

      ja lisää saat etsiä esim googlella ihan ite... (hakusanoiksi esim. "linnunradan kuvaamiminen", "astrokuvaus", "yömaisemien kuvaus" jne...)

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      8
      3296
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      68
      1848
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      540
      1549
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      75
      1156
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      60
      966
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      32
      940
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      208
      861
    8. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      170
      813
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      59
      796
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      758
    Aihe