Histonitietokanta ja ihmisen ominaisuudet

Histonien epigeneettiset markkerit ovat tieteelle vielä melko tuore havainto, mutta tutkimuksia niiden merkityksestä yksilön ominaisuuksiin alkaa jo löytyä. Histonit ovat DNA:n pakkaajaproteiineja, tietynlaisia proteiinisylintereitä, joiden ympärille DNA kiertyy. DNA pakkautuu ns. nukleosomeiksi ja jokainen nukleosomi sisältää kaksi aliyksikköä, jotka on tehty histoneista H2A, H2B, H3 tai H4. Histoni H1 toimii vakauttajahistonina. Histonien aliyksiköissä on ns. histonihäntä (histone tail), johon voi kiinnittyä laaja kombinaatio erityyppisiä epigeneettisiä markkereita, kuten metylaatio-, asetylaatio-, fosforylaatio- , ubikitinaatio-, sumoylaatiomarkkerit jne.

https://www.abcam.com/epigenetics/histone-modifications-a-guide

Histonimarkkerit ohjaavat monia solun tapahtumia, erityisesti proteiinisynteesiä. Niiden tärkein tehtävä on kontrolloida DNA:n transkriptiota joko sulkemalla kromatiini tiukaksi siten, etteivät DNA-jaksot päädy transkriptioon tai avaamalla sitä, jolloin solu lukee DNA:ta transkriptioon. Histonimarkkerit ohjaavat myös vaihtoehtoista silmukointiproseduuria, mikä siis mahdollistaa sen, että solu voi valmistaa jopa kymmeniätuhansia erilaisia proteiineja käyttämällä pohjatiedostona yhtä ja samaa DNA-jaksoa. Transkriptionaalisen säätelyn lisäksi histonitietokanta ohjaa post-translaatiota. Vakavasti otettava tiede löytää histonimarkkereille jatkuvasti uusia, monimutkaisia säätelytehtäviä.

Hakusanat: histone transcription regulation, alternative splicing histone, histone post-translational regulation

Histonien epigeneettisille markkereille on olemassa kirjoittajat (writers), lukijat (readers) sekä pyyhkijät (erasers). Koko histonitietokanta on siis täysin dynaaminen informaatiokirjasto mahdollistaen eliöiden tehokkaan adaptoitumisen muuttuvissa olosuhteissa. Mutta koska kyseessä on vain biologisen informaation säätely, ei tässä tarkkoihin mekanismeihin perustuvassa säätelyssä tapahdu mitään evoluutiota. Laita valot päälle ja sammuta ne, laita taas valot päälle, tapahtuiko evoluutiota? Evoluutiouskovaisten mukaan kyllä, mutta heillä ei olekaan valot päällä.

Vakavasti otettava tiede on löytänyt histonimarkkereille useita säätelytehtäviä, jotka ohjaavat ja vaikuttavat useisiin yksilön ominaisuuksiin. Esim. kallon ja luuston morfologia on histonien deasetylaation säätelemä ominaisuus. Samoin ihmisen pituuskasvu. Mehiläisyhdyskunnassa histonien deasetylaatio kontrolloi sitä, kasvaako toukasta työläinen, kuhnuri vai kuningatar. Histonimarkkerit vaikuttavat sukupuolen määräytymiseen. Miehillä X-kromosomi tulee vaimentaa, jotteivät naiselliset piirteet pääse vallalle. Tästä tehtävästä vastaavat histonien epigeneettiset markkerit. Hiirten karvan väritys on histonimarkkereiden säätelemä ominaisuus. Alkionkehityksessä tapahtuva tarkka transkription ajoitus ja säätely on histonimarkkereiden ohjaama prosessi jne. Tiede löytää jatkuvasti uusia tehtäviä histonimarkkereille. Näyttää jo ilmeiseltä, että histonimarkkerit muodostavat monimutkaisen biologisen tietokannan, joka vaikuttaa ratkaisevasti eliön ominaisuuksiin ja terveyteen.

Koska yksilön ominaisuudet periytyvät, tulee vakavasti otettavan tiedemiehen kysyä, millä mekanismeilla histonien epigeneettiset markkerit voisivat periytyä. Tästäkin löytyy jo tutkimustuloksia. Histonimarkkereiden paikalleenasettamista ohjaavat koodaamattomat RNA-molekyylit, kuten miRNA:t, lncRNA:t, piRNA:t, siRNA:t, rRNA:t ja tRNA:t. Onko siis mahdollista, että vastaavat mekanismit ohjaisivat histonimarkkereiden periytymistä lisääntymisen ja alkionkehityksen aikana? Kyllä. Esim. siemennesteessä on kymmeniätuhansia erilaisia koodaamattomia RNA-molekyylejä, jotka toimittavat epigeneettistä informaatiota alkion soluille. Tästäkin löytyy jo paljon tutkimuksia.

Hakusanat: embryonic cell development histone non coding rna

Evoluutiota ei siis epigeneettisessä kytkennässä tapahdu. Mutta vakavasti otettava tiede on kylläkin havainnut, että kun nukleosomi ja histonin ympärille kiertynyt DNA avautuu transkriptiota varten, altistuu DNA geneettisille virheille, eli mutaatioille. Kaikkia virheitä ei solu korjaa, minkä vuoksi geneettinen rappeutuminen on biologinen fakta.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Norsun kärsä on ongelma, onko se snorkkeli vai tartuntaelin.

    • Anonyymi

      Peppi Pitkätossu ei nouse kirkossa seisomaan jumalanpalveluksen aikana.

    • Anonyymi

      Kerrohan nyt viimein, mitä tarkoitat vakavasti otettavalla tieteellä.

      Epigenetiikka, joka auttaa lajia adaptoitumaan nopeammin ympäristömuutokseen, on kiistatta evolutiivinen mekanismi.

      Porttin:
      "Evoluution kannalta epigenetiikka merkitsee kahta tärkeää asiaa. Ensinnäkin epigeneettiset muutokset muodostavat uuden aikaisemmin tuntemattoman perinnöllisen muuntelun muodon. Ne ovat tärkeitä yksilöiden ja populaatioiden sopeutumisessa, sillä ne nopeuttavat adaptaatiota...
      Kun tähän saakka on ajateltu vain geneettisen muuntelun olevan merkityksellistä evoluutiossa, on nyt otettava huomioon myös perinnöllinen epigeneettinen muuntelu. "

      • Kuten sanoin, evoluutiouskovaiselle valojen päälle/poiskytkeminen on evoluutiota. Vielä, kun tuo kytkeminen johtaa geneettisiin virheisiin...

        Nyt valot päälle evoluutiouskovaiset!


    • Anonyymi

      Lakkaa puhumasta evoluutiosta ja geeneistä ja epigenetiikasta - nehän kuuluvat ateistis-evolutionistiseen tieteeseen - ja keskity luomisen mekanismien selvittämiseen ja todistamiseen, tai sinulle ei kunnian kukko laula eikä Jumala ole sinua kohtaan suopea.

    • RaamattuOnTotuus

      Suosittelen, että puolimutkateisti lukee tämän aloitukseni ja oppii, että epigeneettiset mekanismit eivät johda evoluutioon ja että pitkälle ulottuva epigeneettinen periytyminen on jo tieteellisesti todistettu ilmiö.

      • Anonyymi

        Mitä jos kävisit vastaamassa muissa ketjuissa sinulle esitettyihin kysymyksiin ennenkuin aloitat uusia.
        Olet pakoileva pelkuri!!


      • Anonyymi

        Voi hömelö hyvä, kun kaikki periytyvät muutokset johtavat evoluutioon. Sinulla täytyy olla varsin omalaatuinen käsitys evoluutiosta. Epigenetiikkaa on pitkään pidetty evoluutiota tukevana mekanismina.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä jos kävisit vastaamassa muissa ketjuissa sinulle esitettyihin kysymyksiin ennenkuin aloitat uusia.
        Olet pakoileva pelkuri!!

        Kun ei pysty eikä kykene. Kun tiedeviikko sessiossakin tuli turpaan notta tukka lähti, piti siirtyä kreationistien suosimaan Gish gallop menetelmään.

        Suomalainen sananlasku valaisee oivallisesti, mitä Gish gallopilla tarkoitetaan: "Yksi hullu kysyy enemmän kuin seitsemän viisasta ehtii vastata."


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voi hömelö hyvä, kun kaikki periytyvät muutokset johtavat evoluutioon. Sinulla täytyy olla varsin omalaatuinen käsitys evoluutiosta. Epigenetiikkaa on pitkään pidetty evoluutiota tukevana mekanismina.

        //Voi hömelö hyvä, kun kaikki periytyvät muutokset johtavat evoluutioon. //

        Ja millähän mekanismilla? Muutokset kun johtavat mutaatioihin, eli geenivirheisiin. Evoluutio on tuhoava prosessi.

        Esim. Wikipediassa evoluution todisteena käytetty Madeiran kotihiiri menetti 500 vuodessa lähes puolet kromosomeistaan 'evoluution' tuloksena. Mitä evoluutiota se tällainen informaation menettäminen on? Ja tuo sama ilmiö tapahtuu luonnossa kaikkialla. Mitä enemmän adaptoitumista ja lajiutumista, sitä enemmän informaation korruptoitumista.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      305
      3517
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      252
      1973
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      97
      1414
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1333
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      91
      1285
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1188
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      59
      1164
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1024
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      986
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      904
    Aihe