Pyöräni ohjaustankoa ei ole säädetty varmaan koskaan, nyt alkoi tuntumaan että se voisi olla parempi vähän korkeammalla. Mutta kuusiokoloruuvit näyttää olevan aivan tuhannen juntturassa, kun koitin niitä auki väännellä. Ohjaustanko on rungossa sellaisella eteenpäin kääntyvällä välipalalla kiinni eli siinä on tavallaan 2 nivelkohtaa. Uskaltaako tuota mennä aukomaankaan, jos pian on niin haperona ruuvit ja paikat että jää tanko käteen kun säädön jälkeen lähtee ajelemaan?
Ohjaustangon korkeuden säätö
38
5062
Vastaukset
- Anonyymi
Pistät ohutta ölkkää kierteisiin ja annat vaikuttaa jonkun aikaa. Kunnon kuusiokoloavain ja vääntämään. Jos hajoo niin sit hajoo. Ei se uusi ohjainkannatin paljon maksa.
- Anonyymi
Jos siinä on kaks nivelkohtaa, niin todennäköisesti se ohjaustangon kannatin putken ja rungon välissä oleva iso mutteri vaan löysälle ja alkaa ohjaustanko liikua ja pyörität sitä ylöspäin haluamaas korkeuteen ja mutteri taas kiinni.
Jos ei olis niitä niveliä vaan suora putki ohjaustangosta runkoon ni siinä vaan kuusiokoloruuvi löysälle ja vasaralla päälle niin ohjaustanko vapautuu nostat haluamaas korkeuteen ja ruuvi tiukalle, et näin. - Anonyymi
Niin sitä tankoa voip nostaa niin korkealle kuin etuhaarukan ruotoputkea riittää. Jos on jo putken päässä, niin yli ei ole meneminen.
- Anonyymi
Yleensä noissa putkissa on jokin merkki joka näyttää "rajan" jota ei pidä ylittää.
- Anonyymi
Roikkuu putkesta. Nykyään on noita ahed tyyppisiä etuhaarukoita joissa hökötykset on kiinni kävyllä. Kiristetään ohjainkannattimella. Järjestys on niin että ensin ne kaksi ruuvia löysälle ohjainkannattimesta sitten hilataan tankoa ylös tai alas. On vain niin, että usein se ruoto on vasten niin lyhyt, että tanko on jo kiinni kävyn lukkomutterin hokissa. Jos haarukkaan jäi välystä ensin kiristetään kävyn ruuvia jotta saadaan välys pois. Ei kuitenkaan liikaa jotta haarukkaa pyörii vapaasti. Sitten se ohjainkannatin kireälle. Siinäkään kannata apinanraivolla vääntää. Vain sopivasti.
- Anonyymi
Tosiaan siellä näyttäisi ohjaustangon putken juuressa olevan iso mutteri, metalliprikkoja ja sitten ilmeisesti tuo "käpy" jolla kiristetään haarukkaan. Eli ilmeisesti tuon päällimmäisen ison mutterin löysäys vaan ja pitäisi tangon alkaa liikkumaan. Voipi olla kuitenkin se putkikin "vähän" jumissa että lekaa varmaan tarvitsee siinäkin. AP
- Anonyymi
Ei se mihinkään liiku jos tangon muttereita ei löysää. Sitä stemmia. Sitten ne spacerit, niin kuin tuolla alla neuvotaankin. Semmoisia rinkuloita ruotoputken ympärillä. Jos niitä on liikaa se käpymutteri ei kiristy tarpeeksi, jos liian vähän, sama juttu.
- Anonyymi
Ahead ohjauksen voi kiristää kävyllä. Muoviläpykkä ei tietenkän kestä, niin että läpykän tilalle muutama tavallinen rautakaupan aluslevy, iso ja pari pientä. Ensin laitetaan stemmi, ei kiristetä, ja spacerit ym. paikoilleen. Sitten aluslevyt ja kävyn ruuvilla kiristetään ohjaus sopivaksi, niin että kääntyy jouhevasti, mutta ei tunnu pinintäkään väljyyttä. Sen jäkeen stemmi kiristetään paikoilleen ja katsojaan, että tulee linjaan. Lopuksi vaihdetaan aluslevyt läpykkään.
Aluslevyjä voi myös käyttää kävyn asentamiseen kaulaputken sisään. Homman tarvitaan aluslevyjen lisäksi pätkä kävyn kierteisiin sopivaa kierretankoa ja mutteri. Kierretanko kierretään käpyyn kaulaputken läpi alakautta. Aluslevyt ja mutterilla hiljakseen ja rauhallisesti kiristämällä käpy vedetään paikoilleen.
Kaulaputken suu on hyvä loiventaa sisäpuolelta ennen kävyn asettamista, mutta yleensä on jo valmiiksi hiottu. Jos haluaa ja on tarve laittaa kävy kaulaputkeen, jossa on sisäkierteet, niin kierteitten harjanteet pitää ensin hioa pois. Mootorisahan pyöröviila sopii hyvin kaulauputken hiomiseen.- Anonyymi
Niin juu. Aloittaja tuskin on asentamassa uutta haarukkaa. Siel on käpy jo paikoillaan, ja kaikki muutkin tykötarpeet. Se on vaan semmoinen juttu, että se stemmi on jo niin korkealla kuin mahdollista. Jos aloittaja irrottaa kävyn pultin ja stemmin, ja vielä nostaa runkoa, tulee koko hökötys alakautta ulos. Ruotoputkea ei voi nostaa yhtään ylemmäksi. Kaikki mikä on näkyvissä on näkyvissä.
- Anonyymi
Jos aloittaja haluaa ohjausta ylemmäs, niin stemmi pitää vaihtaa sellaiseen, jossa on nousua enemmän kuin alkuperäisessä, jos ei löydy tarpeeksi nostavaa stemmiä, niin sitten haarukka pitää vaihtaa sellaiseen, jossa on pitempi kaulaputki.
- Anonyymi
Tämä kuvaus "Tosiaan siellä näyttäisi ohjaustangon putken juuressa olevan iso mutteri, metalliprikkoja ja sitten ilmeisesti tuo "käpy" jolla kiristetään haarukkaan. Eli ilmeisesti tuon päällimmäisen ison mutterin löysäys vaan ja pitäisi tangon alkaa liikkumaan." on hieman sekava. Onko sinulla
-kierteetön (=A-head) https://www.parktool.com/blog/repair-help/threadless-headset-service (kuva on sivulla alempana)
-vai vanhan tyyppinen kierteellinen https://www.parktool.com/blog/repair-help/threaded-headset-service
???- Anonyymi
Jälkimmäinen linkki näyttäisi sellaiselta joka minulla on. Eli onnistuuko korkeuden säätö nyt vai pitääkö sinne vaihtaa jotain pitempää osaa? AP
- Anonyymi
Parktoolilla voi löytyä videoitakin aiheesta. Työkalujakin on sen nimisiä . Hyviä ja kalliita.
- Anonyymi
Aloittajalla on ilmeisesti säädettävä stemmi "eteenpäin kääntyvällä välipalalla kiinni eli siinä on tavallaan 2 nivelkohtaa".
Kävyllä ei oikeastaan kiristetä ohjausta, vaan käpy antaa tukea stemmille, joka kiristetään kaulaputkeen ja joka pitää ohjausken kasassa. Muovinen kävyn hattu on suoja ja koriste.- Anonyymi
Katsoin yhden videon ja siinä ammattilainen sanoi että säädettävät stemmit on aika rimpuloita ja itse suosii kiinteää joka vaan luisuu siinä putkessa ylös alas. Eli onko tuossa säädettävässä sitten vaara että käy kuin joissain kilpapyöräkisoissa että jää tanko käteen ja lennetään pää edellä asfalttiin? AP
- Anonyymi
No, ehkä se on kuitenkin parempi viedä ammattilaisen käsittelyyn kun kuitenkin jonkinverran kriittisestä ja turvallisuuteen vaikuttavasta paikasta lienee kyse, eikä näin tumpulana viitsi itse lähteä räpeltämään paikkoja pilalle. Kiitokset kuitenkin vastanneille! AP
- Anonyymi
Arvoisa AP, tuollaisia kierteellisen laakerin kannattimia on säätänyt amatööritkin vuosikymmeniä, älä luovuta.
Ne näkyvissä olevat isot mutterit liittyvät ohjauslaakerin säätöön ja kiinnitykseen, niihin ei ole tarve koskea ohjainkannatinta nostaessa.
Siellä ylhäällä, missä kannatin kääntyy eteenpäin, on kuusiokoloruuvi (voi olla muovisen peitelevyn alla). Sitä ruuvia löysäät vähän (nousee muutaman millin) ja napautat varovasti vasaralla ruuvin päähän (puupalikka vaikka väliin). Putken sisällä olevan kiilan pitäisi vapautua, ja ohjainkannattimen liikkua (vähän pyörittelyä). Sitten voit nostaa kannattimen pois ja katsoa onko siinä vielä nostovaraa (yleensä niissä on merkki, ainakin n. 5 cm (?) pitäisi jäädä etuhaarukan sisään. Tarvittaessa osta pidempi, ota vanha malliksi, niin läpimitat (tanko, haarukka) menee oikein.
Toivottavasti ohjainkannatin ei ole jumissa! - Anonyymi
Parktoolin ohjeet kierteellisen laakerin ohjainkannattimelle, videokin:
https://www.parktool.com/blog/repair-help/stem-removal-installation-quill-stems- Anonyymi
Alkaa vaikuttamaan jo vähän selkeämmältä, eipä olisi kyllä tullut mieleen että tuo putken päässä oleva kuusiokoloruuvi vaikuttaa asiaan. Ensin yritin kannattimen ruuveja avata siinä toivossa että sitä olisi saanut käännettyä ylöspäin ja sitten ropelsin sitä alimmaista isoa mutteria, mutta ei sen löysäämällä tanko liikkunut minnekään joten arvelin että taas mennään hakusalla. Seuraavaksi siis tuon putken päässä olevan kuusiokolon kimppuun ja vasaraa päähän. AP
- Anonyymi
Sinulla on sitten jokin pakonomainen tarve vadaroida. Ei näin. Etsi mieluummin kuusiokolon varteen pitempi putki niin saat vipuvoimaa. Tosin ihmettelen jos mutterit on noin piukassa. Jos vain väännät väärään suuntaan? Auki vastapäivään, kiinni myötäpäivään.
- Anonyymi
Tarkoitinkin, että vasaralla napauttaa se putki liikkelle kuusiokolon löysäämisen jälkeen, kuten näytti tekevän videossakin. AP
- Anonyymi
"Sinulla on sitten jokin pakonomainen tarve vadaroida. Ei näin. Etsi mieluummin kuusiokolon varteen pitempi putki niin saat vipuvoimaa... "
Katso tuo Parkin ohje, niin ymmärrät, mistä tässä puhutaan. Kysymys ei nyt ole A-head kannattimesta. Tuossa vanhassa systeemissä on putken sisällä kiila, joka pitää saada irti. Hieman löysättyä kuusiokolopulttia joutuu lähes aina napauttamaan.- Anonyymi
Ok. En vieläkään katsonut videota, mutta alan ymmärtää. Vadarointi voi olla hyvää ja tarpeellista joskus.
- Anonyymi
Jaa kylläpä se siltä näytti että ohjaustanko on jo maksimissaan kun heti tuli ne merkit putkessa esille kun vähän nostin. Hassua sinällään kun ei siinä kyllä sitä putkea esilläkään ole paljoa mitään joten mikä lie sporttitynkä sitten. Joutuuko nyt vaan pidempää putkea hommata eikä sillä kannattimellakaan varmaan viitsi alkaa säätämään kun ne ruuvit ei tosiaan hievahdakaan ja ennemmin näyttää kanta pyöristyvän. AP
- Anonyymi
Semmosia ne tuppaa olemaan. Jos etuhaarukan ajattelit vaihtaa niin ratkaisevaa on pystyputken paksuus, sekä tietysti pituus. Nykyisin kaikki alkaa olemaan paksuudeltaan tuota 1 1/8 tuumaa.
- Anonyymi
"Jos etuhaarukan ajattelit vaihtaa niin ratkaisevaa on pystyputken paksuus, sekä tietysti pituus. Nykyisin kaikki alkaa olemaan paksuudeltaan tuota 1 1/8 tuumaa. "
Tässä ketjussa on useamman kerran sanottu, että kyse ei ole a-head laakerista ja kannattimesta. Eli kommentillasi ei nyt ole mitään tekemistä tämän asian kanssa, muuten varmaan ihan hyvä.
- Anonyymi
Ai sinäkö määräät mitä saa kirjottaa? Kommentti oli aivan asiallinen ja tärkeä ajatus: "ratkaisevaa on pystyputken paksuus, sekä tietysti pituus".
- Anonyymi
Kierteellisellä ohjainlaakerilla varustetun systeemin ohjainkannattimen nostolla ja etuhaarukan vaihdolla ei ei ole mitään tekemistä keskenään.
- Anonyymi
Kakara onpa sinulla jutut. Etkö edes tiedä, että ohjainkannatin ja etuhaarukka ovat kummatkin polkupyörän osia? Ei mitään tekemistä keskenään, tuki turpasi!
Oletko palstan poliisi, vai mikä hörhö! - Anonyymi
Lisäisin vielä selvennyksenä edelliseen puhujaan, että etuhaarukka on kokonaisuus johon kuuluu myös ruotoputki. Ruotoputkilo on juuri se putki mihin se ohjainkannatin kiinnitetään.
- Anonyymi
Oikea nimi rungon putkilolle taitaa olla emäputki.
- Anonyymi
Rungossa on emäputki, jonka läpi kulkee etuhaarukan ruotoputki. A-head laakerisysteemissä ruotoputki nousee selvästi rungon yläpuolelle, ja ohjainkannatin kiinnitetään haarukan ruotoputken ympärille. Näitä on ollut viime vuusina myydyissä pyörissä lähes kaikissa.
Alkuperäisellä kyselijällä on vanhempi kierteellinen laakerisysteemi. Siinä ruotoputki jää emäputken sisälle, ja ohjainkannatin kiinnitetään ruotoputken sisälle kiilamaisella kiristyksellä.- Anonyymi
Noissa vanhoissa systeemeissä korkeuden säätäminen on siis helppoa mutta nykymallisissa pyörissä ei niinkään. Olenko oikeassa?
- Anonyymi
Olet sangen oikeassa. Nykyään vallalla oleva ahead on kiinteä putki jonka säätövara loppuu siihen mihin putki päättyy. Tosin niihinkin on saatavana sovitteella olevaa lisäputkua. Koska ahead - tyypin kasauksen erottamattomana osana on niin kutsutut spacerit, aiheuttaa semmoinen ylimääräistä piänvaivaa. Kun vaihdoin tuohon viisitoista vuotta vanhaan inseraani haarukan, tutisin lähemmin näihin alumiinista rakennettuihin rinkuloihin. Koska tässä uudessa teräshaarukassa on pidempi putkilo kuin vanhassa, jouduin hankkimaan lisää niitä spacereita. Monta viikkoa heitin lenkkiä pyörällä ja ihmettelin miksi korkin pultti löystyi alinomaa. Ei holtittomasti, mutta sen verran että haarukka lonksui lievästi. Lopulta löysin fillarifoorumilta syyn. Vastaus on :lisää spacereita. Toisin kuin voisi luulla, ohjaustankoon erottamattomana osana kuuluva, putkiloon kiinnitettävä osa tulee olla putkilon pään yläpuolella yläpäästään useampia millejä. Avaamalla nekin tosin saa irti toisistaan. Tarkoitan ohjaustankoa ja stemmia. Mutta kuinka paljon on kiinnityskappaleen ja putkilon pään oikea erotus tarkalleen? Vain kokeilemalla selviää. Liian paljon spacereita ja korkin pultti ei enää yletä käpyseen. Liian vähän ja säätäminen ei onnistu, tai ainakaan ei pysy säädöissään. Kokemukseni mukaan oikea määrä on siinä, että pultti vielä juuri kiertyy käpyseen. Siitä löytyy se oikea kireys, joka myös pitää. Kun sopiva kireys on saavutettu, ohjaustankoon kiinnitetty tekele kiristetään kahdella pultilla putkiloon. Kutsuttakoon putkiloa nyt vaikka sitten nimellä ruotoputki. Putki jonka sisään, tässä tapauksessa 11/8 tuumainen ruotoputki, ängetään olkoon tässä emäputki. Uskon että nyt haarukkani ei koskaan enää tutisee. Paitsi ehkä viimein vanhainkodissa.
- Anonyymi
Voi kakka. Kaikkien manööverien jälkeenkin huomaan taas, että pieni klappi löytyy. Olen varma että löydän ratkaisun. Koska tiedän, että tuhannet seuraa kamppailuani herkeämättä ja suurella mielenkiinnolla, lupaan tulla heti kertomaan tähän ketjuun kun ratkaisu löytyy.
- Anonyymi
Melko oikeassa. Pitää vaihtaa joko stemmi tai jos ei riitä, niin haarukka pitää vaihtaa. Säädettävillä stemmeillä voi hiukan muuttaa korkeutta, mutta säädettävät ovat rimpuloita, kuulemma.
- Anonyymi
Minulla on ollut säädettävä stemmi ja aivan yhtä jämäkkä se oli kuin kiinteäkin. Tuskin sitä haarukkaa tarvii vaihtaa? Minulla on nykyään yhdeessä pyörässä ohjausputken korkeusadapteri joka nostaa ohjaustankoa 70mm ja kätevä on sekin.
- Anonyymi
Säädettävä stemmi on ihan jämäkkä, tosin vähän painavampi.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jos yhdistät nimikirjaimet
Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne1117265Mies vinkkinä sulle
Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista635288- 954894
- 524045
Kyllä se taitaa olla nyt näin
Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee493996- 2223883
Odotan että sanot
Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san283598- 413243
- 522819
- 412397