Baltia, Skandinavia ja Venäjä naapuruusalueitamme

Suomen tasavalta sijaitsee geopoliittisesti pohjoisessa Euroopassa naapureinaan Skandinavia lännessä ja Venäjän idässä. Suomenlahden eteläpuolella sijaitsee uudelleen v.1991 itsenäistynyt Viro ja varsin lähellä meitä on koko Baltia.

Suomi sijaitsee keskellä omaa ympäristöään eli nykyisessä asetelmassa meidän lähimmät naapuruusalueemme ovat siis (aakkosjärjestyksessä mainittuina) Baltia, Skandinavia ja Venäjä.

Lähtökohtaisesti meidän, Suomen, olisi jo oman sijaintimme johdosta viisasta käydä monipuolista vuorovaikustusta kaikkien naapuruusalueittemme kanssa. Käytännön todellisuus on kuitenkin muokkaantunut semmoiseen tilanteeseen, että nimen omaan Skandinavian suuntaan harjoitetaan kontaktointia erityisen aktiivisesti ja skandinaavista suuntautumista lienee objektiivista luonnehtia jopa yksipuoliseksi suuntautumiseksi. Jopa Baltian suunta on meillä jäänyt kovin kevyelle huomiolle puhumattakaan Venäjästä kanssakäymisen kumppanina.

Kontaktoimisen suuntauksia sopii mitata vaikkapa kielten opiskelulla. Meillä on jo peruskoulussa pakollinen ruotsi oppiaineena. Edes viron kieltä (latviasta ja liettuasta puhumattakaan) ei meillä juurikaan noteerata opiskelun aiheena, vaikka kysymys on läheisestä heimokielestämme. Ajatus latvian ja liettuan kielten opiskelusta taitaa olla meillä Suomessa suorastaan outo idea. Hämmästyttävän heikolla kannalla on myös venäjän opiskelu ja osaaminen itäisen naapurimaamme suuruudesta ja yleisestä tärkeydestään huolimatta. Runsasväestöinen lähimaamme on edelleen Puola ja vielä merkittävämpi Saksa.

10

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Et voi verrata ruosin kielen opiskelua viroon, latviaan tai venäjään. Ruotsin kieli on meidän maamme väestön oma kieli. Kyse on yleissivistyksestä.

      Monimuotoista kanssakäymistä Venäjän kanssa estää Venäjän oma käytös. Voisimme pyrkiä keskustelemaan sikäläisten järjestöjen kanssa esim. seksuaalivähemmistöjen tilanteesta tai ympäristökysymyksistä Venäjällä. Käytännössä sikäläiset kansalaisjärjestöt on luokiteltu ulkomaisiksi agenteiksi, mikä estää avoimen keskustelun.

      • Anonyymi

        Sinulla ei ole oikein hallinassa yhteiskuntatietouden perusasiat. Käy tarkistamassa lainsäädännöstä, mikä on ruotsin kielen asema Suomessa. Sen jälkeen voit vetäytyä takavasemmalle häpeämään järjettömiä möläytyksiäsi.

        Täällä on ennenkin keskusteltu siitä, miten suuren trauman olet kokenut siitä, että joku ruotsalainen on pannut vaimoasi. Ei minulla ole mitään seksuaalivähemmistöjä.

        Seuraavaksi voisit mennä pihalle potkimaan palloa. Siitä paha olo helpottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinulla ei ole oikein hallinassa yhteiskuntatietouden perusasiat. Käy tarkistamassa lainsäädännöstä, mikä on ruotsin kielen asema Suomessa. Sen jälkeen voit vetäytyä takavasemmalle häpeämään järjettömiä möläytyksiäsi.

        Täällä on ennenkin keskusteltu siitä, miten suuren trauman olet kokenut siitä, että joku ruotsalainen on pannut vaimoasi. Ei minulla ole mitään seksuaalivähemmistöjä.

        Seuraavaksi voisit mennä pihalle potkimaan palloa. Siitä paha olo helpottaa.

        Etkö tunne itsesi idiootiksi(mikä muuten oletkin!), kun ensin vastaat kommenttiin ja sitten poistat sen? Puhut siis aaveelle! ;-)


    • Anonyymi

      Tässä karu totuus:

      Suomen ruotsinmielinen eliitti eli svekoeliitti ajaa Ruotsin etua jopa Suomen edun sijasta! Ei Suomea turhaan sanota svekokratiaksi ja Ruotsin alusmaaksi.

      Siksi svekoeliittimme harjoittaa Venäjän vastaista politiikkaa, vaikka hyvät suhteet ainoaan naapurimaahamme ja ikuiseen suurvaltaan ovat ehdottomasti Suomen etu.

      Valta- eli svekomediamme on tietysti kytketty mukaan levittäämään Venäjän vastaista propagandaa.

      • Anonyymi

        No mitähän tuo sinun vuosikausia jatkunut jankutuksesi on paitsi propagandaa ;-).

        Ruotsinkieliset ovat syntyperäisiä suomalaisia, hyviä veronmaksajia ja yritteliäitä ihmisiä. Enemmän hyötyä noista on kuin sossussa notkuvista persuloisista.


    • Anonyymi

      Miekalla Suomen vallanneet halua orjilleen oman kielensä.. Vaalirahallakin..

      • Anonyymi

        Millähän vuosisadalla sinä elät ;-)

        Ruotsi on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Ruotsi-kaupalla maksetaan persuloisien sossurahat..


    • Anonyymi

      Venäjää pidetään yleisesti koko Euroopassa erittäin huonona naapurimaana.

      Miten Venäjä on senkin onnistunut duunaamaan?

    • Aattelin tuota aloitustani laatiessa, että hyvä meidän olisi harjoittaa vuorovaikutusta kaikkiin ilmansuuntiin kaikkien naapureittemme kanssa. Onhan niitten "suuntautumisten" kanssa mittelystä käyty menneinä aikoina mitenkä milloinkin. Mieleen juohtuu mm. maailmansotien väliseltä aikakaudelta itsenäisytemme kahdelta ensimmäiseltä vuosikymmeneltä näkemyserot pohjoismaisen suuntaumisen ja "reunavaltiosuuntautumisen" välillä. Tuossa reunavaltiolinjauksessa oli tietenkin kyseessä hyvien suhteitten ylläpitäminen Baltian maitten ja Puolan kanssa. Asetelmaan oli vahvasti vaikuttamassa Venäjän bolshevistinen vallanpito ja traagiset tapahtumat v. 1918 täällä kotimaassamme. Suuntautumisvalintatilanne kääntyi skandinavismin hyväksi. Eräänä seurauksena oli mm. ulkoministeri Holstin syrjäytyminen, kun hän oli kannattanut monipuolista kanssakäymistä yhden johtavan suuntautumislinjan sijasta. Mielelläni myönnän ihailevani Holstin harjoittamaan ulkopolitiikkaa, jota voi pitää merkittävänä valtioviisautena. ja se malli kelpaisi mielestäni osviitaksi nykyäänkin v. 2019. Sitten silloin 30-luvun päätteeksi tuli Talvisota ja sen jälkeen kimppalaisuus Saksan, Hitlerin Saksan kanssa. Saksalaismyönteisyys oli virinnyt jo melkoiset ajat ennen Talvisotaa. Jääkärien vaikutus oli siinä varsin keskeisenä tekijänä. Sotien jälkeen v.1944 suuntautumisasetelma taas muuttui uuteen kuosiin. Onhan niitä aikoja ollut ja kokettu.

    • Kun Unkari, Tsekkoslovakia, Puola, itäisen Saksan DDR, Romania ja Bulgaria irtaantuivat CCCP-suurvallan alaisuudesta ja kun ssen jälkeen itse Neuvostoliiton osavaltiot Baltiassa, Kaukasuksella ja Keski-Aasiassa lähtivät omille teilleen ja kun vielä Valko-Venäjä ynnä Ukraina itsenäistyivät nekin, niin se oli suuri historiallinen muutos, mikä tapahtui muutamassa vuodessa. Niin ikään Tsekkoslovakia jakaantui kahtia. Samaan myllerrykseen tuli jatkona vielä Jugoslavian hajoaminen hiukan myöhemmin.

      Neuvostoliiton perillisenä sosialistisesta järjestelmästä toisenlaiseen yhteiskunnalliseen rakenteeseen siirtynyt "uusi Venäjä" on ollut vuodesta 1991 lähtien meillä itäisenä naapurinamme. Kaiken kaikkiaan lienee perustellusti todettavissa, että nykyinen Venäjä on meidän kannaltamme myönteisempi naapurimaa kuin mitä oli CCCP-valtio. Joka tapauksessa meidän vuorovaikutuksemme Venäjän kanssa on luontaisetunamme naapurin järjestyksen vaihteluista huolimatta. Olisi todella kevytmielisen ajattematonta pelkästään käännellä selkää itäisen naapurimaamme suuntaan. Asiallinen kanssakäyminen on paras suhtautumistapa.

      Suomen kannattaa huolehtia myönteisestä kontaktoinnista kaikkien naapuruusalueittemme eli Baltian, Skandinavian ja Venäjän kanssa niin kuin annoin ymmärtää jo tuossa tämän tuumailuketjun aloituksessanikin. Samalla meidän on osattava toimia monisorttisesti myös laajassa globaalissa perspektiivissä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3910
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      604
      3717
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3702
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2351
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      63
      2291
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      327
      1988
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1967
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1806
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      28
      1479
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1372
    Aihe