Kuinka paljon säästää ensiasuntoa varten?

Anonyymi

Minulla hyvä mahdollisuus säästää rahaa ensiasuntoa varten kun mahdollisuus asua kotona ilman vuorkia enkä sen takia myös tahdo muuttaa vuokrille vaan ajatuksena olisi päästä mahdollisimman nopeasti käsiin omaan asuntoon sitten kun "pesästä lennän". Kuinka paljon minun tulisis säästää esim 200- 250 tuhatta euroa olevaa asuntoa varten? jos vaikka saan reilussa kahdessa vuodessa säästettyä 30 000 niin onko mahdollista saada lainaa tuollaisen hintaluokan asuntoihin yksin vakituisella työpaikalla? ja mielellään myös jos mahdollista säästää sen verran ettei tarvitse lainkaan ottaa vakuuksia tai olenko täysin pihalla ja omassa fantasia maailmassa pitkältä todellisuudesta. Kiitos vastauksista, olkaan mukavia kommenteissa jos vaikutan epätietävältä kun tosiaan olen vasta nuoren aikuisen alku.

17

1419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      30 tonnin käsiraha teoriassa riittää ensiasunnon kohdalla tuollaiseen asuntoon (ensiasunnon ostajilla on alhaisempi käsiraha). Mutta yksin asuvalla pitää olla todella korkeat tulot, jotta voisi saada 200 tonnin lainan. Ehkä jopa yli 5 tonnia bruttona. Kannattaa muistaa, että pankki laskee 5% koron perusteella lainanmaksukyvyn, ei siis nykyisen koron perusteella. Ja silloin 25 vuoden lainalla yli 1000 euroa kuussa menee pelkkään lainaan ja tuon päälle tulee vielä vastikkeet (oletetaan tässä noin 200 euroa) ja tietenkin kaikenlaisiin yllättäviin remontteihin pitäisi riittää rahaa. Ja koska asumiskuluihin pitäisi mennä mielellään alle 40%, pitäisi palkan olla NETTONA vähintään 3000 euroa.

      Enkä alle 3 tonnin nettotuloilla edes uskaltaisi ottaa noin suurta lainaa yksin, vaikka pankki sellaisen myöntäisikin. Riskit olisivat liian suuret, koska pelivaraa ei pahemmin jäisi. Varsinkaan kun toista ihmistä ei ole turvana.

      • Anonyymi

        Kyllä tuon kokoisen lainan saa ja siitä selviää jo 3000€ bruttotuloilla. Eri asia sitten jos pitää samalla maksella 50k€ autorahoituksia ja huonekaluostoja.

        Aloittajan kannattaa avata heti asp-tili. Saa sitten takauksen valtiolta helpommin ja lisäkoron säästöille. Korkotukilainan lisäksi saa myös asp-lisälainaa, jos asp-raja ei muuten riitä kunhan käsirahaa on 10% asunnon hinnasta.


    • Anonyymi

      Juu olen laskeskellut myös asiaa ja todennut että palkka pitäisi bruttona vähintään olla se joku 3 000 ja olen pyrkimässä alalle jossa alkupalkkakin mahdollisesti lähemmäs tuota (vuorotyötä) joten sen osalta myös jos kaikki menee suunnitelmien mukaan pitäisi minun olla kykenevä maksamaan sen reilut 1 000 kuukaudessa asuntolainaan mutta en vielä sillä kyseiellä alalla ole joten mikään ei ole varmaa vaan ainoastaan se että tällä hetkellä olen kykenevä säästämään ainakin sen 10% asunnon hinnasta ja toivottavasti säästämisen jälkeen pääsen alan koulutuksiin ja työelämään mahdollisimman pian jotta pystyn hankkimaan asuntolainan. Onhan tämä ehkä kaukaa haettua mutta joku suunnitelma tulevaisuudelle pitää olla vaikka aina on oltava myös se b vaihtoehto jos ei onnistu kaikki miten itse kuvitellut. Kiitos vastauksistanne!

    • Anonyymi

      En näe järkeä ostaa noin kallista ensiasuntoa. Vertaatko itseäsi muihin, minkä takia tarvitset noin arvokkaan asunnon?

      Suomalainen ihminen tekee kuin muutkin. Ostetaan niin kallis asunto, kuin voidaan. Ostetaan niin kallis auto kuin voidaan.

      Siinä jää muut mahdollisuudet käyttämättä ja ollaan pankin orjia. Muuta varallisuutta ei kerry. On kahdenlaista varallisuutta, sitä joka tuo rahaa ja sitä, joka kuluttaa rahaa. Minulla on tuota ensimmäistä.

      • Anonyymi

        Ei muuta kuin summaa tulevan omistusasumisen kulut lyhennyksineen yhteen ja mieleisen vuokrakämpän kustannukset toiseen. Ensinmainitun yhtälössä on kiinteinä termeinä vakuutukset, verot, sähköt, vedet ja roskikset. Muuttujana lainan lyhennyserä. Jälkimmäisessä termeinä todennäköisesti vuokra, sähköt, vedet ja mahdollinen autopaikka.

        Lyhennyserän mukaan valitsee sitten käsirahan päälle tarvittavan lainasumman pitkällä laina-ajalla, ja näillä ehdoilla vasta sitä hintatasoa katselemaan.

        Tällöin ei ole pankin orja enempää kuin vuokrallakaan asuessa, ja tuleva ura- ja siten palkkakehitys ottaa nousevista koroista kopin. Siihen vielä mahdollisesti ruokakuntaan ilmestyy ajan oloon toinenkin maksaja jolloin laina-aikakin lyhenee huomattavasti.

        Edellistä pitää kompata. Joku joskus sanoi, että asumiskulujen on hyvä olla sellaiset, että riittää muutakin ajateltavaa.


      • Anonyymi

        Sellainen reilu 200 000 asunto ihan perus hintainen omakotitalo varsinkin jos jonkun verran tonttia\metsää haluu omaa rauhaa ajatellen kun maalla aina asunut ja harrastukset vaatii kun sitten aikoinaan tulevaisuudessa suunnitteilla hankkia hevoset omaan pihaan. Varsinkin täällä pk seudun suunnilla harvempi hyväkuntoinen omkotitalo alle 200 tuhannen eikä ole edes mikään luksus linnake vaan ihan perus talo joten en koe sen hintaista taloa mitenkään todella arvokkaaksi että olisi jollain tasolla leveilyä. Haavena olisi myös rakennuttaa talo itse joten siihenkin kuluu varmasti vähän enemmän rahaa kun että hommaisi "valmiin" omakotitalon. Itse toivosin myös pysyvän siinä asunnossa sitten loppu ikäni joten miksi ei heti sijoittaa enemmän sellaiseen kun haluu eikä ajatella että on pelkkä "ensiasunto" vaan ihan ensi ja ikuinenasunto eikä vaihdella asunnosta asuntoon vaikka nuori olenkin eikä mikään varmaa koskaan. Tietenkin sitten tilanteen mukaan (tulojen) valitsee sellaisen talon ja budjetin että pärjää eläämän.


    • Anonyymi

      Kolmasosa! Siis minimisäästöosuutta ei kannata ajatella, että se minimi täyttyy. 200t on jumalaton määrä rahaa, ja edes 75/250 tai 60/200 ei ole MINUN mielestäni riittävä!

      • Anonyymi

        Sen takia et tule koskaan ostamaankaan mitään. Helppo keksiä jotain hypoteettisia säästölukuja. 1 on maksanut jo asuntolainansa puoleen väliin ja toinen kerää edelleen käsirahaa, koska sitä pitää olla ja hinnat romahtaa.


    • Anonyymi

      Mitä jos kuitenkin ostaisit itsellesi ensin pienen yksiön hyvältä paikalta ja maksaisit sitä pois pari vuotta? Ensiasunnonostajana sinusta ei ole juuri kertynyt pankille tietoa rahankäytöstäsi saati lainanhoitotavoistasi. Tämä näkyy marginaalissasi, raha on sinulle kalliimpaa. Ehdit hyvin katsella ympärillesi ja löytää loistokohteen.
      Ja sitten et myy sitä yksiötä vaan pistät sen vuokralle. Aina on hädän tullen helpompaa myydä katto jonkun toisen pään päältä kuin omalta.

      • Anonyymi

        Ostaisit itselle tarpeettoman asunnon, odottaisit mieluisan asunnon hinnan nousua, polttaisit ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroedun. Polttaisit asp-lainan edut. Todella hyvä idea.

        Itseä ainakin harmittaa, että ensiasunnon aikana keksin omasta päästä ehdottoman hintakaton vaikka lainaa olisi saanut enemmänkin.


      • Anonyymi

        Varainsiirtovero ei ole asuntokaupassa ongelma. Se kuittaa ensiasunnon ostajalle pankin järjestelypalkkion ja muutto kulut. Sen summan ryssii hoitovapaata koroissa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ostaisit itselle tarpeettoman asunnon, odottaisit mieluisan asunnon hinnan nousua, polttaisit ensiasunnon ostajan varainsiirtoveroedun. Polttaisit asp-lainan edut. Todella hyvä idea.

        Itseä ainakin harmittaa, että ensiasunnon aikana keksin omasta päästä ehdottoman hintakaton vaikka lainaa olisi saanut enemmänkin.

        Kyse on myös siitä, mitkä ovat tulot. Jos tienaa hyvin, ei 250teur laina ole ongelma.

        Omat tuloni ovat n. 7500eur/kk, saisin otettua varmasti hurjasti asuntolainaa, mutta näen järkevänä investoida rahani muualle.


    • Anonyymi

      Itse olen katsellut joskus tutulla paikalla asuntoja. Harrastan exceliä ja siinäpä yhtälö. Mutta mistä joku saa päähänsä tämän 30/200 tai 30/250 yhtälön. Siis 10-15%. Siis jos pääoma on 200-250, niin tuskun edes 30% riittää. siis 30% on noissa luvuiss sellainen, että velkaa jää 150-220. Itse ainakin suhtaudun sillee, että n. 80 000e pääomasta pitäisi olla omana 50%. Siis lasketaan hintaluokaksi 100 000e ja siitä 30%, niin saadaan 80 000e asuntoon määrä jonka jälkeen velkaa 50 000e. Tuon 100 000e päälle 100 000e mukaan lasketaan vielä 10% irrallista rahaa josta maksetaan asuntoon liittyviä maksuja vaikka remonttiin ja tietenkin se 2-4% varainsiirtovero. Jos varaisiirtoveroon lasketaan 4 000r, niin se tekee 80 000e asunnon kohdalla 2500e siitä 4000e summasta säästyy taas 1500e siitä 10 000e lisäbudjetista.

      Nämä n. 250 000e asunnot pitää budjetoida vielä tarkemmin. Ja älkää sönköttäkö kirjoitukseni sekavuutta..... pelin voittaa se joka selviää konkasta pienemmin vauruioin.

      • Anonyymi

        Ei tuossa ole mitään mieltä, saa vaan asian kuulostamaan vaikeammalta mitä se on. Oma neuvoni on, että mahdollisimman aikaisessa vaiheessa maksimimäärä lainaa järjellisillä korkokuluilla (ei ongelma nykyään) ja maksamaan sitä heti. Jos tulee muuttujia, ei muuta kuin kämppä myyntiin ja katselemaan uutta suuntaa. Tappion todennäköisyys vähenee jokaisen maksetun lainaerän myötä.

        Mitä aiemmin kämppä on maksettu, sitä nopeammin sijoituksestaan pääsee nauttimaan, siis elämisestä "pelkillä vastikkeilla".


      • Anonyymi

        Tätä viestiä edeltäneen viestin kirjoittanut kommentoi.

        Teet miten vain, niin asia kuullosta ja on vaikea. Asiaan ei vaan voi mennä fiiliksellä. Tuo 80 000€ teoria tulee vastaan myös silloin kun hinta on 300000€. Rahoitus kannattaa jakaa osiin projektin päälle on oltava rahaa menoihin joita ei ole järkevää lainnottaa. Velan määrää pitää minimoida. Ja älkää sanoo että 2-4% varainsiirtovero estää asuntokaupan, se ei ole totta. Riittämättömän omarahoitusosan seuraus on se, että maksettavan koron määrä kasvaa ja asunnon vakuusarvo laskee sen myötä.


    • Anonyymi

      PK-seudun suunta taitaa olla aika kaukana Helsingistä mikäli hyväkuntoinen omakotitalo irtoaa 200.000 eurolla. Sinänsähän tuo 30.000 euron omarahoitusosuus kyllä riittää tuossa hintaluokassa kun loppuun vakuusvajeeseen käyttävaltiontakausta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pankki ei välttämättä arvosta vanhaa omakotitaloa vakuusarvoltaan yhtä korkealle kuin esimerkiksi kerrostalohuoneistoa (joissa pääsääntö 70 % ellei ole pahasta muuttotappiosta kärsivällä paikkakunnalla).

      Rakentamisesta haaveileminen on sitten jo aika epärealistista. Mikäli tulevaisuudessa haluaa pitää hevosia, niin maata pitää hankkia vähintään hehtaari. Kun lisänä on vielä tuo kaunis (mutta elämän tilanteiden muuttuessa harvoin toteutuva) ajatus rakentaa talo, jossa voi asua koko elämänsä, niin kokoa pitää olla yli 100 m2, 120 m2 on ehkä realistinen. Tuollainen rakennuspaikka 50 km säteellä Helsingistä maksaa sellaiset 50.000 €, päälle liittymät ja tuo 120 m2 talo, jonka rakentaminen tänä päivänä edullisesti tehtynä maksaa noin 240.000-270.000 €, niin ollaan jo reippaasti yli 300.000 eurossa. Lisäksi pankki ei yleensä kokemattoman rakennuttajan tekemänä ei arvosta tällaista projektia kun 50-60 % vakuusarvoon. Lisäksi rakennuttajan pitää tarvittaessa selvitä sellaisesta 10 % budjetin ylittymisestä joutumatta taloudellisiin ongelmiin.

      • Anonyymi

        Kyllä tosiaan etelä suomessa maa- metsä tilat maksavat reilusti enemmän kun mitä esimerkiksi pohjois suunnilla lapissa jossa metsän arvo matalampi. Itsellä olisi tarkotuksena/haaveena muuttaa mahdollisuuksien mukaan pohjois suomeen joten sen mukaan pidän myös enemmän realistisena ajatuksena että mahdollista myös hommaa mukaan jonkun verran maata myös ilman että puolet lainasta menee jo pelkästään maa pläntin hintaan. En tiedä kuinka realistita tämäkään aina vältämättä mutta tavoitteena ainakin olisi. Jos etelä suomeen haluisin/joutuisi jäämään olisi minulla fiksuinta rakentaa isovanhempien tiluksille välttäen maa pläntin maksut ja samalla kuitenkin mahdollistaa omassa rauhassa oleva asuin ympäristö. Näin tekvivät myös omat vanhemmat sekä äitini veli ja nyt mahdollisesti tulevaisuudessa myös oma serkkuni. Eri asia sitten haluuko asua omassa paikassa ilman että puolet suvusta asuu naapurissa joka ei minua kovinkaan miellytä ajatuksena plus että en henkilökohtaisesti etelä suomen suunnilla tahtoisikaan mieluiten asua.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      52
      2844
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      530
      2692
    3. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      48
      1865
    4. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      32
      1837
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1748
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      301
      1679
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1312
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      89
      1135
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      60
      1129
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1102
    Aihe