Aurinkopaneeli kettuilee?

Anonyymi

Moi,

Laitoin pari viikkoa takaperin mökille
aurinkosähkösysteemin:
-Solarxon 150w paneeli
-epever tracer mppt lataussäädin 40a/520w
-2kpl 250ah akkuja rinnan
-edecoa 2500w pure siniaaltoinvertteri

Sitten tuntui, että tuo paneeli ei ehdi millään latamaan akkuja ja hankin toisen aurinkopaneelin eilen Dexter(tai jotain sinnepäin) 140w Hongkongissa ja kytkin rinnan alkuperäisen paneelin kanssa. Alkuun tänään aamu päivällä näyttikin hyvältä. Lataili yli kymmenellä amppeerilla. Kävin iltapäivän puolella melkeinpä parhaaseen aikaan paneelien suuntaukseen nähden ja säädin näyttikin 7v ja 0a ..... onkohan jollain tietoa, mistä tuollainen voisi johtua?

18

<50

  Vastaukset

  • Ja mitkähän niiden paneeleiden nimellisjännitteet mahtavat olla?

  • Solarxon 150w: Teho 150w, jännite 12v, lataus: 9,10a
   Hongkongin paneeli: teho 140w ja nuo muut tiedot hiukan erilailla annettu sivustolla enkä näin täydellisenä aloittelijana oikein tiennyt mitä noista tiedoista tarvitaan, niin tässä näitä:
   Pmax jännite 17,2v
   Pmax sähkövirta 8,14a
   Avoimen piirin virta: 21,6v
   Oikosulkujännite: 9,05a

   • Paneelit ovat kyllä keskenään riittävän samanlaisia sähköarvoiltaan.
    Jos paneelit ovat asennettu vierekkäin, kannattaisi kytkeä ne sarjakytkentään, niin mppt-säädin saisi niistä enemmän tehoa irti.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Paneelit ovat kyllä keskenään riittävän samanlaisia sähköarvoiltaan.
    Jos paneelit ovat asennettu vierekkäin, kannattaisi kytkeä ne sarjakytkentään, niin mppt-säädin saisi niistä enemmän tehoa irti.

    Tuosta 150w paneelista ei saa kun tuon 8A jos kytkee honkkarin paneelin kansssa sarjaan, mutta toisaalta jännitehäviöt pienenee ja ehkä pilvisäällä vois tuottaa paremmin mikäli säädin toimii kunnolla.
    Oma tracerini ei toimi kunnolla paksemmassa pilvessä, pudottaa jännitteet 15V kun yleensä paneelijännite on noin 29V paisteella. Silloin amppeerit ovat samat paneeleilta säätäjään ja säätimestä akkuun. Ei hyvä


  • Maallikkona tuntuu siltä että noin pienet paneelit eivät ehdi päivässä ladata akkupatteristoa. 275w paneelit ovat jo halpoja. Rapiat päälle satasen Tuontitukussa. Akut ovat kallein investointi.
   Itse olisin laittanut 24v järjestelmän jota olisi voinnut helposti kasvattaa kun tulee tarvetta pakastimille ym...
   So....en pysty auttamaan sinua ongelmassasi . Jokin ristiriita tuntuu olevan kahden erimerkkisen paneelin ja säätimen yhteistyössä.

   • Kiitos jokatapauksessa vastauksesta. Ilmeisesti tuossa kokoonpanossa ei sinänsä ole mitään ilmiselvää vikaa tai virhettä ja tosiaan varmasti aika vaikea tuota on tietty diagnosoida tämän perusteella. Se mikä herätti tuossa vastauksessa mielenkiintoa, niin mitä etua tuosta 24v järjestelmästä käytännössä olisi saanu/saa jos lähtee sellaista vaihtoehtoa miettimään?


  • Tutki nyt niitä johtoja ja sulakkeita että ovat kunnossa. Joku liitin tms.... kyllä ne rinnan kuuuluu pelittää.

   2000a

   • Itsellä oli joskus pikkupaneelissa kopan sisällä johdon säije yhdistämässä oikkariin ja oli uusi paneeli


  • Mitä kulutusta päällä? Irroita paneelien piuha säätimestä ja mittaa voltit. Mitä näyttää akun voltit? Mistä otetaan kulutus? Onko Traceria säädetty?

  • Pääsin tuossa vasta tarkkailemaan paneelisysteemiä seuraavan kerran ja en tiedä mitä on tapahtunut mutta nyt taas tuntuu latailevan järkevästi. Seuraavaksi sitten ihmettelyä tuon lataussäätimen asetuksissa. Systeemi on 12v mutta lataussäätimen oletus asetus näyttää olevan 24v... tuo kannattanee vaihtaa 12 volttiin?

   • Toimen mitä noissa asetuksissa mietin, että siellä on laitettu akun koko 200ah ja minulla kun on nuo kaksi rinnan kytkettyä 250ah akkua niin pitäisikö tuo arvo olla silloin 500ah, vai 250 🤔?


   • Pitää olla asetuksissa 500 Ah


   • No aika hyvin olet onnistunut ryssimään systeemisi.


   • Anonyymi kirjoitti:

    No aika hyvin olet onnistunut ryssimään systeemisi.

    Itse asiassa en ole kerennyt mitään ryssimään, kun kaikki nuo vielä vakioasetuksilla ja yritän hankkia jotain ymmärrystä ennen kuin lähden niitä muuttamaan.


  • Säädin tunnistaa akuston voltit, ei tarvi ite säätää. Onko säädin ostettu käytettynä?
   Pitäiskö säädin laittaa tehdasasetuksille, ja sit laittaa omia säätöjä.

   • Uutena ostanut juu, jostain syystä ei ole noita oikein tunnistanut, niitä asetuksia en ole vielä millään tavalla yrittänytkään säätää


   • Anonyymi kirjoitti:

    Uutena ostanut juu, jostain syystä ei ole noita oikein tunnistanut, niitä asetuksia en ole vielä millään tavalla yrittänytkään säätää

    Ehkä olet ensin kytkenyt paneelin säätimelle ja silloin paneelin 22V riitti siihen että säädin kuvitteli akuston olevan 24V, mutta silloinhan sen pitäis ladata tauotta ja yrittää saavuttaa 28V akkuihin


   • Näinpä sen kytkennän muuten taisin tehdä. Nyt kun laittoi tuon alun kapasiteetit ja viltit oikein, niin toimii huomattavasti paremmin. Kiitos pljon kommentoijille, että olette antaneet asiallisia vastauksia ja vinkkejä pöljälle 😊


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Marin: Meillä on kaksi ongelmaa keskusta ja vihreät

   Hallituksella oli tiukka tammikuu, Marin kiteytti jo omilleen: ”Meillä on kaksi ongelmaa: keskusta ja vihreät” https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b
   Maailman menoa
   165
   5151
  2. 175 pakolaista tulossa Suomeen

   Sisäministeriö vahvisti IL:n tiedot: Suomi ottaa Välimeren pakolaisleireiltä enintään 175 alaikäistä tai yksinhuoltajaperheiden jäseniä https://www.il
   Maailman menoa
   137
   2633
  3. Sara Siepin "työt" ?

   Sieppi on lomalla noin kolmen viikon välein. Koska hän tekee töitä ? Mitä työtä? Miten voi siis olla koko ajan lomamatkoilla, ja ei mitää las palmas h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   113
   1689
  4. 2/3 suomalaisista tyytyväisiä Marinin hallitukseen

   Hallitus etenee hallitusohjelmassaan kuin juna – suomalaiset tykkäävät. https://yle.fi/uutiset/3-11220404
   Maailman menoa
   261
   828