Yritin tehdä imellettyä perunalaatikkoa marttojen ohjeella, mutta eihä siitä mitään tullut. Lopputuloksena oli hapan perunavelli minkä heitin pois.
Tuntuukin siltä että nuoret martatkaan ei osaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa.
Lopulta sain tutulta perunalaatikon tekijältä apuja ja kehitettiin se marttojen ohje ainakin auttavasti toimivaksi...
Valmistusohje:
2 kg perunoita, kaikki perunalajikkeet imeltyy, moni suosii jauhoisia lajikkeita
3/4 dl vehnäjauhoja
keitinvettä tarpeen mukaan
maitoa, tarve vaihtelee lajikkeen mukaan
1-2 teelusikallista suolaa
50-75 g voita
1. Valitse perunoiksi lajike maun mukaan.
2. Pese ja kuori perunat ja keitä ne suolattomassa vähässä vedessä kypsiksi. Survo perunat soseeksi keittoveteen niin että saadaan tukeva puuromainen sose.
3. Jäähdytä sose erittäin huolellisesti 75-76 asteiseksi. Tarkista soseen lämpötila tarvittaessa lämpömittarilla
4. Lisää 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen jauhot ja sekoita hyvin.
5. Pane kannella peitetty perunasosekattila noin 70 asteiseen uuniin imeltymään 3-4 tunniksi.
6. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa. Samalla voi seurata imeltymisen edistymistä maistamalla.
7. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ja maitoa niin että saat löysähkön, puuromaisen seoksen.
8. Mausta sose suolalla.
9. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Jos haluat, pane voinokareita pinnalle. Jos haluat ripottele pinnalle korppujauhoja.
10. Paista laatikkoa 180 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja alkaa kupliminen ja alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu "hymyilyksi".
Onnistuin niin hyvin että siirappia ei tarvittu.
Viimevuoden sato on juuri nyt parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon.
.
.
.
Imellettyä perunalaatikkoa nuoret ei osaa
72
1347
Vastaukset
- Anonyymi
Minulla ei ole perunalaatikko onnistunut. Molemmat tyttäreni tekevät hyvää. Laitanpa tuon kirjoittamasi ohjeen muistiin ja kokeilen jossakin vaiheessa.
- Anonyymi
Vähän historian havinaa 1700-1800 luvuilta ja edelleenkin toimii. Ohje on artikkelimuotoon kirjoitettuna vähän vaikeaselkoisempi verrattuna vaihe vaiheelta laadittuun ohjeeseen. Välillä voi tehdä yksinkertaisempiakin laatikkoruokia. Nautitaan joululaatikoista sitten jouluna.
PERINTEINEN VANHAN AJAN IMELLETTY PERUNALAATIKKO:
Perinteisesti imellettyä perunalaatikkoa valmisteyttiin arkiruoaksi. Kun leivinuuni lämmitettiin, niin leivinuunin jälkilämmösässä paistettiin imelletty perunalaatikko ja muita laatikkoruokia. Massiivisten leivinuunien jälkilämpö saattoi riittää vielä seuraavanakin päivänä laatikkoruokien valmistamiseen.
Perinteinen vanhanajan imelletty perunalaatikko on imelletty perinteisellä vanhanajan menetelmällä vällyillä eristettynä. Imeltyminen perustui siihen että hyödynnettiin perunan oma kuuma massa. Vedestä ja perunoista valmistettu kuuma sose jäähdytettiin mahdollisimman tarkasti jauhojen palamislämpötilan alapuolelle ja lisättiin jauhot. Jauhojen lisäyksen jälkeen imeltymisen alkamista seurattiin maistamalla. Jos imeltymistä ei ollut havaittavissa, jauhot oli todennäköisesti lisätty liian kuumaan soseeseen ja jauhojen imeltymisentsyymi oli tuhoutunut – ”jauhot oli palaneet”. Jauhojen palaminen korvattiin lisäämällä uudet jauhot ja tässä vaiheessa sose oli todennäköisesti jäähtynyt tarpeeksi ja yleensä toisen lisäyksen jäkeen imeltyminen alkoi. Yleensä emännät onnistui lämpötilan arvioinnissa ja jauhojen lisäyksessä jo ensimmäisellä kerralla ja toistoja tarvittiin aniharvoin. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä – siitä riittää lämpöä riittävästi imeltämiseen.
Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon tarvitaan vain yksinkertaiset raaka-aineet. 2-3kg perunoita on hyvä minimimäärä varmistamaan imeltymisen onnistumisen. Kaikki lajikkeet imeltyy, jauhoiset ja kiinteät ja kaikki siltä väliltä. Lisäksi tarvitaan vettä keittämiseen ja tönkkösoseen notkistamiseen ja imeltymisen edistämiseen - voi käyttää keittovettä. Kuiva tönkkö sose ei aina edes imelly. Kuoritut perunat voi keittää pienessä vesimäärässä ja soseuttaa suoraan keittoveteen.
Ruisjauhoja, nykyisin vehnäjauhoja tarvitaan imeltymiseen. Jauhot tulee lisätä noin 75-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Kuumemmassa 78 asteisessa tai yli jauhot palaa.
Sosekattila eristetään nopeasti hyvin "vällyillä" - useilla kerroksilla keittiötekstiilejä ja laitetaan imeltymään lämpimään paikkaan ja annetaan imeltyä 2-4 tuntia. Pitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistulosta. Imeltymisen aikana sosetta sekoitetaan 2-4 kertaa ja samalla voi imeltymisen edistymistä seurata maistamalla. Erittäin hyvin eristettynä sose imeltyy hyvin huoneenlämmössäkin vedottomassa paikassa.
Imeltämisen jälkeen lisätään makua antaamaan suola ja voi. Muita mausteita ei tarvita. Perinteiseen imellettyyn perunalaatikkoon käytettiin sian lihasta sulatettua rasvaa. Suolaa saatiin myös suolatusta sisanlihasta. Voi on nykyisin korvannut sianlihasta sulatetun rasvan.
Maito lisätään imeltämisen jälkeen. Maidon määrä vaihtelee perunalajikkeen mukaan. Jauhoisille perunpoille enemmän maitoa ja kiinteille perunoille vähemmän maitoa - ja myös halutun lopputuloksen mukaan.
Sose laitetaan voideltuihin uunivuokiin ja pinnalle sian rasvaa. Nykyisin ripotellaan muutamia voinokareita ja myös voidaan sirotella korppujauhoja.
Imelletty perunalaatikko paistetaan leivinuunin jälkilämmössä 2-4 tuntia. Sähkölieden uunissa paistamisen voi aloittaa kuumassa 185-200 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, uunin lämpötila alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu. Sähkölieden uunissa paistoaika on noin 2-3 tuntia. - Anonyymi
Imeltäminen onnistuu kattilassa kun...
...kypsät perunat soseutetaan kuumana.
...kuuma tönkkösose notkistetaan puuromaiseksi kuumalla vedellä.
...kuuma notkistettu sose jäähdytetään huolellisesti 74-76 asteiseksi.
...jauhot lisätään 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen (tarvittaessa lisätään tilkka 75
asteista vettä).
...sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin imeltymään.
...sosetta imelletään 65-70 asteisessa uunissa 2-4 tuntia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Imeltäminen onnistuu kattilassa kun...
...kypsät perunat soseutetaan kuumana.
...kuuma tönkkösose notkistetaan puuromaiseksi kuumalla vedellä.
...kuuma notkistettu sose jäähdytetään huolellisesti 74-76 asteiseksi.
...jauhot lisätään 74-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen (tarvittaessa lisätään tilkka 75
asteista vettä).
...sosekattila laitetaan 65-70 asteiseen uuniin imeltymään.
...sosetta imelletään 65-70 asteisessa uunissa 2-4 tuntia.Täh! Sittenkö vielä paistat uunissa 4 tuntia ? Eiköhän tuo ole jo leivinuunin aikaisia preseptejä !
Sähkön väärinkäyttöä jo kerrassaan. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Täh! Sittenkö vielä paistat uunissa 4 tuntia ? Eiköhän tuo ole jo leivinuunin aikaisia preseptejä !
Sähkön väärinkäyttöä jo kerrassaan.Mikä olisi mielestäsi oikea nykyajan resepti ???
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Täh! Sittenkö vielä paistat uunissa 4 tuntia ? Eiköhän tuo ole jo leivinuunin aikaisia preseptejä !
Sähkön väärinkäyttöä jo kerrassaan.Laita se oikea resepti esille - älä turhan takia pihtaa.
- Anonyymi
On hyvä että joillakin ihmisillä on asennetta ja taitoa hyvän kotiruuan valmistukseen. Ostan joskus kiireisenä marketin valmisruokia. Ei niistä kovin maittavia aterioita löydä. Maksalaatikko kyllä kelpaa.
*kiireinen hösöttäjämän*- Anonyymi
Valmisruoka kaupasta ei korvaa sitä aitoa itsevalmistettua perunalaatikkoa tai muuta. On kauppojen hyllyillä hyvänmakuisia laatikoita olemassa, riippuu firmasta, joka on valmistanut. Itse ostan useinkin valmislaatikkoruokia kaupasta. Lämmitän pannulla taikka uunissa ja hyvää on. Ite voi lisätä sitten mausteita tai hilloja riippuen, mistä laatikosta on kyse.
Hienoa ja peukutan kaikkia, jotka valmistavat ruokansa itse niinkuin imelletyn perunalaatikonkin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Valmisruoka kaupasta ei korvaa sitä aitoa itsevalmistettua perunalaatikkoa tai muuta. On kauppojen hyllyillä hyvänmakuisia laatikoita olemassa, riippuu firmasta, joka on valmistanut. Itse ostan useinkin valmislaatikkoruokia kaupasta. Lämmitän pannulla taikka uunissa ja hyvää on. Ite voi lisätä sitten mausteita tai hilloja riippuen, mistä laatikosta on kyse.
Hienoa ja peukutan kaikkia, jotka valmistavat ruokansa itse niinkuin imelletyn perunalaatikonkin.Kaupan laatikot on tietenkin maukkaita tai ainakin makeita, kun niihin mätetään rutkasti siirappia ja sokeria. Ne siis valmistetaan melkoisiksi sokeripommeiksi.
- Anonyymi
Pottuja ei kannata kuoria ennen niitten keittämistä. Enkä ole ikinä muusatun perunan lämpöä mitannut enkä uuniin pannut lämpimään. - Nm. Kummallisia ohjeita keskellä kesää
- Anonyymi
Ehkä jollakulla on aikaa vain lomalla tehdä enemmän työtä vaativia ruokia. Itse en pidä imelletystä perunalaatikosta, muut saavat tykätä. on Siksi en ole edes yrittänyt tehdä. Tämä ruokalaji on tosi hieno biokemian sovellus. Jauhojen amylaasi pilkkoo perunan tärkkelyksen sokeriksi. Entsyymit ovat tarkkoja lämpötilasta, ennen vanhaan imellytettiin puuhellalla vähän sivummalla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ehkä jollakulla on aikaa vain lomalla tehdä enemmän työtä vaativia ruokia. Itse en pidä imelletystä perunalaatikosta, muut saavat tykätä. on Siksi en ole edes yrittänyt tehdä. Tämä ruokalaji on tosi hieno biokemian sovellus. Jauhojen amylaasi pilkkoo perunan tärkkelyksen sokeriksi. Entsyymit ovat tarkkoja lämpötilasta, ennen vanhaan imellytettiin puuhellalla vähän sivummalla.
joo kyllä grilliperunat on hyviä, keitettyjä kuorineen tai kuorittuna foliioon
voita sekaan, ja antaa olla parisenkymmentä minuuttia, niin hyvää on.
sipulia ja smetanaakin saa laittaa mukaan, jos maittaa - Anonyymi
Miten niin kummallisia ohjeita. Imellettyä perunalaatikkoa on valmistettu perinteisesti aina silloin kun leivinuuni on ollut lämmin, usein siis kerran viikossa esimerkiksi leipomispäivinä. Imelletty perunalaatikko on ollut perinteisesti varsin yleisesti valmistettu ympärivuotinen ruoka.
Vasta viimeaikoina imelletyn perunalaatikon maine oikeana ruokana on romahtanut ja sitä ei juurikaan valmisteta. Nykyisin imelletty perunalaatikko ei ole edes jouluruoka, vaan siitä on muodostunut varsin vähäpätöinen sokerilla tai siirapilla tai molemmilla makeutettu jouluruokien "pakkolisuke". - Anonyymi
Varsin ajankohtainen ohje, jos haluaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa vanhasta sadosta. Niitä viimeisiä perunoita kellarista ei kannata haaskata kompostiin, koska talven yli varastoitu peruna on mitä parhainta imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.
- Anonyymi
Imelletyn perunalootan imellyttäminen tapahtuu vehnäjauhoilla, ei sokerilla ja / tai siirapilla, joita jotkut käyttävät lisämauksteiksi. Ehkä imelletyn suosio laantuu siksi, että sen ravintoarvo ei ole enää kovin hyvä, kun on keitetty ja paistettu. Samasta syystä en koskaan keitä kuorittuja perunoita ikinä enkä missään tapauksessa. - Nm. Ravinto on kuoressa
- Anonyymi
Yks oikea asiantuntija totesi, että hyvä kun keitettyjä perunoita yleensä syö, olkoon sitten kuorineen tai ilman. Minä pidän kuorittuina keitetyistä juuri kypsyneistä.
- Anonyymi
Ja heität potun ravintoaineet keitinveden mukana viemäriin. - Nm. On asiantuntijoita ja 'asiantuntijoita'
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Varsin ajankohtainen ohje, jos haluaa tehdä imellettyä perunalaatikkoa vanhasta sadosta. Niitä viimeisiä perunoita kellarista ei kannata haaskata kompostiin, koska talven yli varastoitu peruna on mitä parhainta imelletyn perunalaatikon valmistamiseen.
Peruna kuin peruna, oli sitten uusi tai vanhempi. Eli pottu mikä pottu.
- Anonyymi
70 ikäluokka muistaa kun keväällä otettiin siemenperunat kellarista itämään, niin samalla lajiteltiin kesäksi vanhasta sadosta parhaat perunat imellettyä perunalaatikkoa varten.
- Anonyymi
Jauhoiset potut kannattaa kuoria ennen kypsentämistä ja keittää kypsiksi vähässä vedessä ja soseutetaan keittoveteen. Näin vältetään kuorimis ja keittotappiot vaikka perunat hajoaisi kypsennettäessä.
Kiinteät perunat voi kuoria myös kypsinä ja kuumina.
Raakana kuoriminen vähentää kitkerää makua. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja heität potun ravintoaineet keitinveden mukana viemäriin. - Nm. On asiantuntijoita ja 'asiantuntijoita'
Kaikki on suhteellista. Mitenkähän paljon imelletyssä perunalaatikossa on C-vitamiinia.? Miksi pitää tehdä ruoanlaitosta niin monimutkaista? Perunassa on energiasisältöön verrattuna melko paljon esim. hyvää proteiinia. Nykyään peruna ei ole niin tärkeä C-vitamiinin lähde, koska syömme runsaasti tuoreita kasviksia.
- Anonyymi
Loppukesällä ja vielä alkusyksynä tehdään imellettyä perunalaatikkoa edellisen syksyn sadosta. Siis varsin ajankohtainen aihe arkisesta imelletystä perunalaatikosta.
- Anonyymi
En tee kuin jouluksi. - Nm. Jouluruoka
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En tee kuin jouluksi. - Nm. Jouluruoka
Mikä on perusteena, kun varsin arkiset laatikkoruuat ovat menettäneet suosion jokapäiväisenä arkiruokana ja laatikkoruuat ovat saaneet jouluruokastatuksen. Ei ole kovin pitkää aikaa siitä kun laatikkoruokia valmistettiin yleisesti arkipäiväiseksi ruuaksi.
- Anonyymi
No kun arkinen loota on menettänyt suosionsa jokapäiväisenä murkinana, niin siitä on tullut erikoislaatuisempi juhlapyhän muona. Nykyajan imhiset eivät valmistele paljon muitakaan safkoja pitkään ja vaikeasti. Kun on paljon muuta menemistä ja puuhaamista, ruuan pitää tulla helposti ja nopeasti. - Nm. Ennen oli ennen, nyt on nyt
- Anonyymi
Jauhoiset herkästi keitossa hajoavat perunat kannattaa kuoria raakoina. Näin vältetään keitossa hajoavien perunoiden kohtuuttoman suuret kuorinta ja keittotappiot.
- Anonyymi
Tässä arkinen ja samalla kesäinen imelletty perunalaatikko ohje.
Keväällä simenperunoiden valinnan yhteydessä valitaan parhaat perunat kesäajan imellettyyn perunalaatikkoon. Talven yli varastoituneet perunat ovat varastoinnin aikana saaneet hiukan makeuttakin.
Imelletty kesäinen perunalaatikko.
Ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Maku saadaan imeltämällä.
Valmistusaineet:
niukasti keitinvettä, perunat soseutetaan kuumina suoraan keitinveteen
2 1/2 kg talven yli varastoituja perunoita, kaikki lajikkeet imeltyy
4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja, perinteisesti ruisjauhoa ja myös ohrajauhoa
noin 0,8 litraa maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla ja tavoitteen mukaan
50-100 g voita
noin 2 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu kesäinen imelletty perunalaatikko:
1. Pese perunat.
2. Kuori perunat, halkaise isot perunat ja keitä ne suolattomassa pienessä vesimäärässä kypsiksi. Arvioi vesimäärä niin että koko keittovesimäärä voi jäädä soseeseen. Survo perunat kuumina keittoveteen niin että saat puuromaisen soseen. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly. Isot perunat voivat olla sisältä viallisia - vika tulee esille kun peruna halkaistaan.
3. Jäähdytä perunasose huolellisesti ja sekoittaen noin 70-75 asteiseksi.
4. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi.
5. Pane kannella peitetty perunasosekattila noin 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana noin 3 kertaa ja seuraa maistamalla imeltymistä. Aitoon imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä sokeria eikä siirappia eikä mitään muutakaan makeuttavaa. Aito imelletty maku saadaan aidosti imeltämällä, kun soseen lämpötila on noin 65 astetta. Sose imeltyy alemmassakin lämpötilassa, mutta silloin imeltymisaika pitenee - 60 asteinen sose imeltyy noin 10-15 tunnissa ja 55 asteinen sose imeltyy noin 30 tunnissa.
6. Lisää imeltyneeseen soseeseen sulamaan voi ohuina siivuina. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen. Lisää suola. Sekoita hyvin.
7. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan vain. Jos haluat, pane pari voinokaretta pinnalle. Paista aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 125-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
10. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.
Kesäinen imelletty perunalaatikko sopii hyvin täydentämään kesäisen grilliaterian. Grillissä kesäinen imelletty perunalaatikko pysyy hyvin lämpimänä grillin lämpötasolla. Loppukypsennykseen grillin lämpötaso sopii myös hyvin. - Anonyymi
Niiden kummallisten ohjeiden lisäksi löytyy täysin toimiviakin ohjeita.
Mutta jouluaika on varsinaisten kummallisten ohjeiden aikaa, kun tuntuu ettei mikään joulun aikana julkaistu ohje toimi. Jopa lehtien ruokasivuilla ja blogeissa on mitä kummallisempia toimimattomia ohjeita. - Anonyymi
Kesäajan imelletty perunalaatikko valmistetaan talven yli varastoiduista perunoista. Peruna on silloin parhaimmillaan imellettyyn perunalaatikkoon. Kun keväällä lajiteltiin siemenperunat, niin samalla valittiin parhaat perunat kesäajan imellettyä perunalaatikkoa varten. Talven yli varastoituun perunaan muodostuu jo valmiiksi hiukan "omaa makeutta" ja on siitä syystä mitä parhainta raaka-ainetta imellettyyn perunalaatikkoon. Perunan myyjillä on vielä loppukesästä tarjolla edellisen vuoden satoa imelletyn perunalaatikon raaka-aineeksi.
Vältät kuorimistappiot, keittotappiot ja liukenemistappiot, kun kuorit jauhoiset helposti kypsennettäessä hajoavat perunat raakoina.
Kesäinen imelletty perunalaatikko edellisen vuoden sadosta.
Näistä valmistuu kesäinen imelletty perunalaatikko:
2½ kg talven yli varastoituja perunoita
pieni määrä vettä kypsentämiseen, arvioi määrä, vesi jää imellettyyn perunalaatikkoon.
4 runsasta ruokalusikallista jauhoja, perinteisesti ruisjauhoja, nykyisin usein vehnäjauhoja
75-150 g voita
1 litra maitoa, tarvittava määrä vaihtelee runsaasti eri lajikkeilla
2-3 teelusikallista suolaa
Näin valmistuu imelletty perunalaatikko talven yli varastoiduista perunoista:
1. Valitse talven yli varastoituja perunoita. Pese ja kuori perunat raakoina kattilaan. Halkaise isot perunat - isoissa perunoissa saattaa olla sisävikaa.
2. Keitä perunat täysin kypsiksi vähässä suolattomassa vedessä ja soseuta perunat suoraan keittoveteen niin että saadaan puuromainen sose. Kuiva tönkkösose ei aina edes imelly.
3. Jäähdytä sose huolellisesti ja välillä sekoittaen 70-73 asteiseksi.
4. Lisää soseeseen vähitellen koko ajan sekoittaen jauhot. Lisää vain tarvittaessa tilkka noin 73 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
5. Imellä sose noin 70 asteisessa sähkölieden uunissa. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita välilla ja seuraa maistamalla imeltymistä.
6. Lisää soseeseen sulamaan voisiivut. Lisää maitoa niin että saat notkeahkon puuromaisen soseen . Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
7. Laita sose voideltuun posliiniseen tai vastaavaan kunnolliseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Jos haluat, voit lisätä pinnalle kevyesti sirottelemalla korppujauhoa.
8. Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu. Kun kupliminen rauhoittuu, voit paistaa lähes täysiä vuokia.
9. Paista kesäajan imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En tee kuin jouluksi. - Nm. Jouluruoka
Vanhanajan tapaan perunalaatikkoa valmistettiin ympäri vuoden niin kuin laatikkoruokia yleensäkin . Kun kerran viikossa oli tapana lämmittää perinteiset leivinuunit , niin leivinuunin jälkilämmösää oli tapana tapana valmistaa laatikkoruokia - niin kuin esimerkiksi imellettyä perunalaatikkoa. Samalla valmistui usein jotain lihapataa.
Perinteisesti laatikkoruoat ovat varsin tavallista arkiruokaa ja niitä valmistettiin niin että niitä oli ruokapöydässä viikonlopun jälkeen vielä arkipäivinäkin. Vielä 50-60 luvuillakin laatikkoruoat olivat varsin tavallista arkiruopkaa ympäri vuoden - myös imelletty perunalaatikko.
- Anonyymi
Keskellä kesää emännät tekee jouluruokia.
Pakkaseenko on tarkoitus tehdä?
Kaikelviisii , nyt tulee uusista potuista hyviä voiperunoita , kun kattilassa tekee.
Ossaatteko? Takuulla parempia oikein tehtynä, kuin sellaiset imelletyt kesähelteellä!- Anonyymi
Ohje on varsin arkinen imelletty perunalaatikko. Joululaatikko maustetaan jouluiseksi ja ei niin väliä vaikka ei imeltäminen onnistuisikaan, koska jouluinen perunalaatikko juhlistetaan makeuttamalla sokerilla tai siirapilla.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ohje on varsin arkinen imelletty perunalaatikko. Joululaatikko maustetaan jouluiseksi ja ei niin väliä vaikka ei imeltäminen onnistuisikaan, koska jouluinen perunalaatikko juhlistetaan makeuttamalla sokerilla tai siirapilla.
Se on suorastaan synti, jos sokerilla tai siirapilla! Silloin on aito resepti todella hukassa.
- Anonyymi
Laatikkoruuat on perinteisesti vanhanajan tavallisia ruokia. Kun isoihin uuneihin jäi sopivaa lämpö leipomisten jälkeen juuri sopivasti laatikkoruokien valmistamiseen, niin laatikkoruokien valmistaminen oli varsin luonnollista leivinuunin jälkilämmössä. Laatikkoruokia valmistettiin usein niin että niitä syötiin useampanakin päivänä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se on suorastaan synti, jos sokerilla tai siirapilla! Silloin on aito resepti todella hukassa.
Monissa jouluisissa "imelletty perunalaatikko ohjeissa" käytetään joulun kunniaksi jouluisia mausteita, ja makeus saadaan siirapista ja sokerista tai molemmista.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Monissa jouluisissa "imelletty perunalaatikko ohjeissa" käytetään joulun kunniaksi jouluisia mausteita, ja makeus saadaan siirapista ja sokerista tai molemmista.
Kunhan joulu lähestyy, niin lehtien ruokapalstat täyttyy pilalle maustetuista ja pilalle sokerilla ja siirapilla makeutetuista perunalaatikko-ohjeista.
- Anonyymi
Minä teen tavallista arkista imellettyä perunalaatikkoa usein viikonloppuina , niin kuin joskus kymmeniä vuosia sitten oli yleisestikin tapana. Teen sen hyvin yksinkertaisista raaka-aineista - perunasta, hieman vettä, vähän vehnäjauhoja, voita ja suolaa - siis varsin arkinen ruoka. Ja minun puolesta saavat tehdä joululaatikoitakin vaikka keskellä kesää, jos vain intoa riittää.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se on suorastaan synti, jos sokerilla tai siirapilla! Silloin on aito resepti todella hukassa.
Tässä aito siirapilla tai sokerilla makeutettu perunalaatikko
Näistä se valmistuu:
2kg perunoita
1-2 dl siirappia, vpoi makeuttaa myös sokerilla
0,5 litraa maitoa, määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen mukaan
50-100 g voita
1-2 teelusikallista suolaa
Näin se valmistuu:
1. Kuoritaan perunat ja keitetään kattilassa hyvin niukassa vesimäärässä kypsiksi. Niukka vesi saa jaadä kattilaan. Lisätään siirappi (sokeri) voi suola ja lisätään maitoa niin että soseuttaminen helpottuu. Jos halutaan niin voidaan lisätä hiukan jauhoja. Lisätään lopuksi maitoa niin että saadaan notkean puuromainen sose.
2. Siirapilla ja tai sokerilla makeutettu sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle ripotellaan voinokareita ja jos halutaan niin pinnalle voi ripotella korppujauhoja
3. Sose laitetaan paistumaan kuumaan noin 200 asteiseen uuniin. Kun paistopintaan tulee väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen, niin soseen kupliminen rauhoittuu.
4. Paistetaan 3-4 tuntia. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se on suorastaan synti, jos sokerilla tai siirapilla! Silloin on aito resepti todella hukassa.
Lähes kaikki "imelletty perunalaatikko" ohjeet perustuu siihen että imeltäminen epäonnistuu ja ohjeissa lisätään siirappia ja joskus myös sokeria epäonnistumisen varalta.
- Anonyymi
Peruna on erinomaista, voinokare je keitetty uusi peruna.
Hienoa kun valmistatte itse perunalaatikkoa ja muita ruokia. Tämän ajan nuoret tuskin osaavat riisiä keittää, vaikka se on helppo asia. Siitä vaan ajattelin, kun kaupoissa myydään keitettyä riisiä muovipusseissa. - Anonyymi
Osa on ihan avutonta ja kädetöntä sormi suussa sitten valmisruokia lämmitetän mikrossa.
- Anonyymi
Niin tai voileipäpakkaukset menevät marketeissa kuin kuumille kiville. Ne kolmionmuotoiset pakkaukset tietenkin heitetään syöntipaikalle, mikä minnekin.
Perunasta on moneksi. Minun jääkaapissaan nökötti viikkoja huuhdottu kuorimaton peruna. Tänään laitoin paistinpannun levylle voipalan kanssa. Siivutin perunan kuorineen ja laittelin ne kannen alla kypsymään miedolla lämmöllä. Olivat iltapäivän pikkunälässä maittava välipala.
Kokeilen seuraavatteks Rosamunda lajikkeen perunaa samalla sapluunalla. Bataatti vois soveltua kun tykin sen hiukan imelästä mausta mm. laatikkosafkana.
Lopetin tupanpolton kun lääkäri toistuvasti niin painosti. Olin viikon verran hermona, mutta eipä röökaamattomuuteen näytä kuolevan. - Anonyymi
Eivät valmisruoat huono vaihtoehto ole. Kyllä voivat olla parempiakin kuin itse tehdyt. Ei kaikki ollut paremmin ennen.
- Anonyymi
Anoppini teki aikoinaan, niin hyvää imellettyä perunalaatikkoa, ettei unohdu, kiitollisena muistan vieläkin.
- Anonyymi
Minulle kelpaa kaupan valmiista laatikkoruuista maksalaatikkokin. Amerikan pekoniviipaleista saa sen tai keitettyjen perunoiden kanssa sapuskaa. Perunoita keitän kerralla enemmän.
Pika-kaurapuuroa voi annospusseista tehä nopeasti aamupuuroa. Erikoisherkut erikseen. Vinetto-ville. - Anonyymi
Lapsuuskodissani imelletty perunalaatikko oli arkiruokaa. Kun perunasosetta jäi, se imellytettiin lieden reunalla ja paistettiin uunissa. Omassa perheessäni ei syödä laatikoita jouluna. Meillä syödään juuressosetta, jossa on perunaa, porkkanaa. lanttua.
- Anonyymi
Ei onnistunut muusin tähteen imeltäminen kunnolla, johtunee suolasta ja rasvasta. Teenkin muusin tähteestä nykyisin lähes yksinomaan siirapilla makeutetun perunalaatikon, ei tietennkään vastaa imellettyä, mutta melkein yhtä hyvää kuitenkin.
- Anonyymi
Tuohan juuri sellaista vauvan ruokaa, jota tein kun totutin vauvojani kiinteään ruokaan. Kaupassa se oli nimellä Bona.
- Anonyymi
Tämän seudun kaupasta saa varmaan Suomen parasta perunaa. Meillä on työnjako: miesystävä keittää perunat ja minä hoidan särpimen. Yleensä on tosi herkullista, seurakin mitä mainioin. Miksi tehdä asioita niin monimutkaisesti esim. keittää ja paistaa?
Kyllä minäkin syön perunat mieluummin keitettynä, mutta joskus myös muussina. Lapsuudessani äitini teki myös perunavelliä ja siihen kun lisäsi suolasieniä, niin ai´että, se oli hyvää.
Imelletystä perunalaatikosta en pidä, samoin kuin maltailla (makea) ja kuminalla maustettu tumma/vaalea leipä on mielestäni syömäkelvotonta.
Lapsuudesta tuttu porkkanalaatikko ei ole kaupoissa hyvää (ne riisit, jotka syön puurona), joten laitan sitäkin itse ja siihen tulee sakeutusta vehnäjauhoilla.Kyllä minäkin syön perunat mieluummin keitettynä, mutta joskus myös muussina. Lapsuudessani äitini teki myös perunavelliä ja siihen kun lisäsi suolasieniä, niin ai´että, se oli hyvää.
Imelletystä perunalaatikosta en pidä, samoin kuin maltailla (makea) ja kuminalla maustettu tumma/vaalea leipä on mielestäni syömäkelvotonta.
Lapsuudesta tuttu porkkanalaatikko ei ole kaupoissa hyvää (ne riisit, jotka syön puurona), joten laitan sitäkin itse ja siihen tulee sakeutusta vehnäjauhoilla.Kristiina23 kirjoitti:
Kyllä minäkin syön perunat mieluummin keitettynä, mutta joskus myös muussina. Lapsuudessani äitini teki myös perunavelliä ja siihen kun lisäsi suolasieniä, niin ai´että, se oli hyvää.
Imelletystä perunalaatikosta en pidä, samoin kuin maltailla (makea) ja kuminalla maustettu tumma/vaalea leipä on mielestäni syömäkelvotonta.
Lapsuudesta tuttu porkkanalaatikko ei ole kaupoissa hyvää (ne riisit, jotka syön puurona), joten laitan sitäkin itse ja siihen tulee sakeutusta vehnäjauhoilla.No, just´joo. Taas tuplana ja nyt en käynyt edes tupakalla.
- Anonyymi
Kristiina23 kirjoitti:
No, just´joo. Taas tuplana ja nyt en käynyt edes tupakalla.
Ei tarvi kun 3-4 kertaa käydä tupakalla, niin siirapilla makeutettu perunalaatikko on valmis.
- Anonyymi
Kristiina23 kirjoitti:
Kyllä minäkin syön perunat mieluummin keitettynä, mutta joskus myös muussina. Lapsuudessani äitini teki myös perunavelliä ja siihen kun lisäsi suolasieniä, niin ai´että, se oli hyvää.
Imelletystä perunalaatikosta en pidä, samoin kuin maltailla (makea) ja kuminalla maustettu tumma/vaalea leipä on mielestäni syömäkelvotonta.
Lapsuudesta tuttu porkkanalaatikko ei ole kaupoissa hyvää (ne riisit, jotka syön puurona), joten laitan sitäkin itse ja siihen tulee sakeutusta vehnäjauhoilla.Kyllä ne perunat imellettyyn perunalaatikkoonkin keitetään. Mallasleipä on terveellistä ja hyvää, kuminat arvostettu mauste, josta on tullut Suomelle vientituote. Tupakka sen sijaan tuhoaa terveyden eikä tuo valkoinen vehnäjauho porkkanalaatikossa ole ravitsemuksellisesti hyvä juttu ja varmaan ihan sotkuista mössön näköistä tulee.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ei tarvi kun 3-4 kertaa käydä tupakalla, niin siirapilla makeutettu perunalaatikko on valmis.
Imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta edes sokerilla.
Imellys tapahtuu vehnän ja perunan omilla sokereilla.
Mene vain tupakalle, jos siirappia perunalaatikkoon laitat, sehän on heti vaslmista kun potut on muusattu ja siirappi lisätty!
- Anonyymi
T a r t t e e k o
o s a t a ?
Ei se mössö ole vaivannäön arvoistakaan.
Nuoret ei ole mitään kaskinauris sukupolvea, niillä on omat mieliruuat,
joista te ette tiedä mitään, ettekä osaisi tehdä.- Anonyymi
T a r t t e e k o
o s a t a ?
Ei se möss...
Voi hyvä Sylvi!
Kun sinun taitosi eivät riitä, älä nyt hyvä (henkilö) kuvittele että se ei kelpaa nuorisolle, mitä vanhat ihmiset tekevät. Imelletty perunalaatikko. paisti ja sen kastike, sekä oikein hyvä riisipuuro ovat tilauslistalla ympäri vuoden kun nuoriso vierailee isomummilla.
Osaan kaiken tuon valmistaa ja sen lohikeiton mitä juuri lapsenlapsi tilasi, kun he tulevat lapsineen käymään. Sitä soppaa keitetäänkin kokonaisesta merilohesta, he vievät pakastettuna mukanaan, koska haluavat herkutella myöhemminkin.
Että se siitä, imelletty pottulaatikko on valmistumassa, porkkanat laatikkoa varten kiehumassa ja nauriitakin on jääkaapissa, mutta ne laitetaankin uuniin tapaninpäivänä. Tiedätkökään kuinka hyvää on uunissa haudutettu nauris. Tuskin juuri saakaan kaskinauriita, kasken poltto kun on lopetettu, mutta nauris, kuin nauris, nuorisonkin nherkkua.
Mutta, kuinka noin äreä vanhus voikaan tietää mistä nuoret tykkää, luulen!
- Anonyymi
Täällä Pohjois-karjalassa ei ole perinteisesti tehty imellettyä perunalaatikkoa, vain keitetyt perunat karjalanpaistin ja laatikoiden kera, tosin Helsinki lähtöiset vävyni tekevät perheissään tätä heille tuttua herkkua.
Pirre - Anonyymi
Meillä on päinvastoin, minä vahana en "osaa " imellettyä perunalaatikkoa tehdä, mutta molemmat Helsinki lähtöiset vävyni tekevät sitä kyllä, perinne ruokaa ilm. etelässä.
- Anonyymi
Ei ole mikään herkku.
- Anonyymi
Anoppini aikoinaan teki hyvää imellettyä perunalaatikkoa, söin eka kerran eläessäni nuorena ja en unohda anoppia, enkä perunalaatikkoa.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Anoppini aikoinaan teki hyvää imellettyä perunalaatikkoa, söin eka kerran eläessäni nuorena ja en unohda anoppia, enkä perunalaatikkoa.
Osasiko rakas anoppisi tehdä myös imarreltua maksalaatikkoa?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Osasiko rakas anoppisi tehdä myös imarreltua maksalaatikkoa?
Teki ihan tavallista maksalaatikkoa ja hyvää oli.
Oletan että ei edes osannut valmistaa imarreltua maksalaatikkoa.
- Anonyymi
Olishan se pitäny syyä...sekin epäonnistunu perunalaatikko. Hiukan soveltaen. Hyvät perunat hukkaan. Mie olisin tehny niistä perunaleipää.
- Anonyymi
Muistaakseni näin
https://keskustelu.suomi24.fi/t/13923805/imeletty-perunalaatikko - Anonyymi
Kuinka nuori pitää olla,että hyväksytään kerhoon?
- Anonyymi
Kuka tuollaisen "herkun" haluaa syödä, kun tarjolla on pizzaa ja hampurilaisia?
Kokista juomaksi. - Anonyymi
Aloittaja haluaa nostaa tämän mössö-aiheensa kuolemaansa asti esiin.
Vanhan pää sekoaa kellä mitenkin. - Anonyymi
Mistä kalasta pidät? Seistä ja haista !
- Anonyymi
Onneksi ei tarvitse moista tehdä. Hampurilaispaikassa istutaan valmiisen pöytään ja nautitaan.
- Anonyymi
Ei nuo pottulooran tekijät ajattele energian haaskuuta yhtään., Olkoon sähkö tai puuhella kyseessä. Monien tuntien kypsytteleminen sen makeuden aikaansaamiseksi, on todellakin turhaa!
Idän Kiina ja Japanin ruokakulttuurin suikaloimisnopeus kypsyä, on ajat sitten syrjäyttänyt pitkät haudutusajat. Eri asia on, jos huoneiden lämpö olis vielä leivinuunin varassa.
Kynsin hampain jotkut puolustaa vain perinteitään, pääseekö niiden varjolla moittimaan muuttuvassa maailmassa, ai jai sitä nuorisoa jotka viittaa vaan kintaalla looraa taitaville! - Anonyymi
Tietenkin ne osaa,jos haluaa.älkää aliarvioiko nuorisoa.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2257017Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää451295Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271102- 75911
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal49875Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a62867Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.96836Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38801Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14776- 43753