Missä säilytätte kananmunia?

Anonyymi

Kysyn kun tästä asiasta on paljon erilaisia mielipiteitä. Kaupoissa kananmunat olivat ennen kylmäkaapin tavaraa, mutta nyt niitä pidetään kesät talvet huoneenlämmössä. Ei nyt sentään ole alettu hautomaan niitä.

26

129

1Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huoneenlämmössä säilyvät pitkään ja hyvälaatuisena.

    • Anonyymi

      Niinkuin joskus aikoinaan koulussa opetettiin niin kylmässä. Jääkaapissa meillä.

    • Anonyymi

      Huomioi, että kaupoissa on lämpötila alle 20,
      Alle normaalin huoneenlämmön,
      muutenhan niissä talvella takki päällä hikoilisi.
      Kauppojen kylmäkaappien lähellä lämpötila on vielä alempi.

      Nyt on viikkoja ollut huoneenlämpö kotona 30,
      joten siirsin kananmunat jääkaappiin.

      Minun koulussani ei opetettu säilyttämään jääkaapissa.
      Harvalla oli jääkaappia 50-luvulla,
      mutta olenkin tavallisesta perheestä maaseudulta.

      • Anonyymi

        Kananmunien säilymiseen liittyä tosiasia. Kaupoissa joskus näkee alennetulla hinnalla myytäviä kanamunia. Joko ei tiedetä tai ei vaan kehdata ottaa ale-elintarvikkeita. Munat ovat tuoreita vielä viikon, pari asiallisesti säilytettynä.


    • Anonyymi

      En pahemmmin hilseile niiden kanssa ja yleensä ne löytävät nopeasti tiensä kattilan kautta kylmään veteen ja jääkaappiin ne jotka eivät mene käyttöön.
      Keittämättömiäkään en säilyttele huoneen lämmössä päiväkausia. Tosin ne menevät nopeammin kulutukseen.

    • Sanovat, että niistä häviää makua jääkaapissa säilytettäessä.

      Silti laitan ne aina jääkaappiin ja on ne syötyä tullut, koska ei siellä nyt näy olevan yhtään.
      Nythän on EU määrännyt, ettei kananmunia saa myydä enää sen jälkeen kun niissä on enää/vielä viikko aikaa viimeiseen käyttöpäivään vaikka ne olisivat syötäviä vielä kaksi ja kolmekin kuukautta viimeisen käyttöpäivän jälkeen.

      https://www.aftonbladet.se/ledare/a/RRK055/kasta-eus-idiotlag--inte-svenska-agg

      " Lagen gör det olagligt att sälja ägg sju dagar innan deras datummärkning går ut. Butikerna tvingas alltså att slänga prima ägg som ofta hade gått att äta både två och tre månader efter utsatt datum."

      Minä olen monestikin käyttänyt pari kuukautta vanhoja munia (vanhempiakin) sellaiseen mihin ne rikotaan, niin näkeehän sen keltuaisesta onko se vielä syötävä. Jos keltuaisen väri on epäilyttävän tumma ja leviää, niin silloin olen joskus varalta heittänyt, harvoin tosin.

    • Anonyymi

      Samoin olen syönyt pari kk yli päivämäärän, niin maku on vähän puisevampi.
      Jotkut ihmiset ovat kaupoissa äärettömän tarkkoja noista päivämääristä .
      Riippuu tuotteesta hyvin paljon, koska kantsii kuten kalat , broilerit ja jauhelihakin.
      Joku mummo oli suurennuslasin kaa katseli e-koodeja ynnä muita. Ikää oli reipas 80 vee.
      Ehkä oli satanen tähtäimessä.

      • Anonyymi

        Todella fiksu mummo. Syöpää saa kun ei välitä E-koodeista vaan popsii sellaisia tuotteita, joissa on paljon erilaista kemiaa mukana.


      • Ehkä hänellä tai jollakin jolle aikoi niitä tarjota, on allergiaa tai yliherkkyyttä joillekin aineille.

        Minä sain lukea aina E-koodit silloin kun nuorempi tyttäreni asui vielä kotona, koska hän sai sai oireita erilaisista lisäaineista. Hänellä oli melkoinen lista niistä E-koodeista, joita piti välttää.

        Toisaalta taas, joko mummo tai joku hänen vieraistaan on niin jyrkkä vegaani, ettei sa olla mitään eläinkunnan tuotetta missään, mitä hän syö. Esim. joku elintarvikeväri valmistetaan jostain kirvoista (vai kirpuista).


    • Anonyymi

      Useimmat elintarvikkeet vaativat toiminnassa olevan jääkaappilämmön. Ehkä siinä 4-6 C
      Ton ny ällikin samoo

    • Anonyymi

      Hosunnalla ei hyviä lusikkaminia keitetä. Jostain syystä löysäksi keitetty muna on vaan maukkaampi. Laitan eisi 6-vaihteen s-liedellä päälle.
      Jään kyttäämään siehen lähistölle kun ne 6 munnaa kasarissa alkavat kiehumahan. Pudotan lämmmön kolomoseen. laitan kannen päälle ja katon kellova. Parin minuutin päästä katkon virran liedeltä.
      Jotai siinä 2½ min ja lusikkamunat oovat parhaimmillansa. Niitä marketin halvimpia aina ostan. sippi-santtu

      • Anonyymi

        Todella hyviä ne "lusikkamunat", mikäli ymmärsin oikein, että kelltuainen on viellä hieman löysä.

        Osaan minä sellaisia laittaa, mutta aina on kotona kananmunat huoneenlämmössä, koska jos jääkaapi kylmiä munia ottaa, niin niissä on taas oma niksisnsä, mikäli ei niitä malta pitää huoneenlämmössä ennen keittämistä, mutta minähän en malttaisi ja sitäpaitsi, ei minulla kananmunat kovin kauan kestä, kunnes haen uusia kaupasta.

        ps. miksi laitat sen kannen päälle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Todella hyviä ne "lusikkamunat", mikäli ymmärsin oikein, että kelltuainen on viellä hieman löysä.

        Osaan minä sellaisia laittaa, mutta aina on kotona kananmunat huoneenlämmössä, koska jos jääkaapi kylmiä munia ottaa, niin niissä on taas oma niksisnsä, mikäli ei niitä malta pitää huoneenlämmössä ennen keittämistä, mutta minähän en malttaisi ja sitäpaitsi, ei minulla kananmunat kovin kauan kestä, kunnes haen uusia kaupasta.

        ps. miksi laitat sen kannen päälle?

        Ai miksikö kannen laitan keittyviän munien katteeks. Haluan kuulla sen porinan kun sen ikivanhan hellan vaihteen olen 3 tasolle laittan. Katkaisen virran kokonaan. Minuutin... toista ja munat ovat kypsiä.
        Tiskialtaaseen kylmään juoksevan veteen vähätteks aikaa.
        Tuo olisi uutta meidän Edlallekin (terkkuja sinne poutapilven reunalle) että ne kypsyvät vaikka virran katkaisee heti kun kiehuminen alkaa. sippi-santtu


    • Anonyymi

      Energiansäästöä ja näppärää:

      Miten saat hyvän kahden, kolmen, neljän, viiden, kuuden, tai seitsemän minuutin munan ?
      Kun vesi on alkanut kiehua, sammuta levy samantien.

      Anna munien olla kattilassa 2-10 minuuttia
      riippuen siitä monenko minuutin munan haluat
      ja ota sitten kattila levyltä pois ja kaada vesi pois.

      Munia ei tarvitse ollenkaan keittää.

      Opin tämän vuosia sitten ulkomaalaiselta ystävältäni, joka ihmetteli miksi Suomessa keitetään munia koko ajan, nehän kypsyy ilmankin.

      • Anonyymi

        Ihme.
        Kokeilin ohjettasi tänä aamuna. Se todella toimii. Seitsemän munasta tuli sellainen kuin piti. Keittämättä, vaikka vesihän kiehuu vähän aikaa vielä levyn sammuttamisen jälkeen.


    • Anonyymi

      Tellukka: "Nythän on EU määrännyt, ettei kananmunia saa myydä enää sen jälkeen kun niissä on enää/vielä viikko aikaa viimeiseen käyttöpäivään "

      Näin se menee. Ohjeet on hulluja varten ja ne tekevät viisaat hulluiksi

      Juttelin muutama vuosi sitten mikrobiologinaisen kanssa joka oli parhaassa tiedeiässään ja hän piti paljain käsin agaria (bakteerien kasvualustasakkaridi) kädessään ja sanoi että terve ehjä iho kestää, ei siinä mitäään aidsia ollut vaan tavallisia ihmisbakteereja vessasta

      Kysyin häneltä mikä on vanhin ruoka mitä hän on syönyt ja sanoi että päiväyksen jälkeen vuoden vanhan hillon josta hajuaistilla näkee jopa haistaa että täyttä kunnon tavaraa se on

    • Anonyymi

      "Opin tämän vuosia sitten ulkomaalaiselta ystävältäni, joka ihmetteli miksi Suomessa keitetään munia koko ajan, nehän kypsyy ilmankin"

      termistä sen verran että veden kiehumispisteellä 100 ei ole tekemistä valuaisaineen hyytymisen kanssa, muna ei siis kypsy kuten liha mikä tehdään lihalle jotta se karamellisoituu

      vaan munan proteiini HYYTYY liimaksi eli liukoisesta ei-liukoiseen muotoon
      60 asteessa jota on vaikea pitää yllä joten kiehuminen annetaan nousta sataan
      veden faasitransitioon

    • Anonyymi

      Oikea vastaus oli lähes alussa!!!!

    • Anonyymi

      Muistukin mieleen kun meillä on lasivettä, niin pistänkin munat lasineteen, nyt eivät kulu kun muorikin on ulkomailla.

      Kol-kot

      • Anonyymi

        Oho...tuli näpyttelyvirhe! Siis en pistä munia lasineteen vaan LASIVETEEN.

        Kol-kot


    • Anonyymi

      Menee vaikeeksi tuo munankeitto, kun sekundaattorilla aikoja otetaan.
      Munalaatikkoa säilytän keittiönkaapin hyllyllä.
      Ostan munat Lidlistä niitä halvimpia, ihan kelpo vapaan kananmunia.
      Aikamoisia hintaeroja näkyy löytyvän munien välillä. Luomut ovat moninkertaiset, kuten muissakin tuotteissa.

      • Anonyymi

        Totta. Lidlissä on myös edullisia kananmunia. Lähi marketin halvimmat munat ovat 6-pakkauksissa 1.09 €. Käsitän että ns. luomutuotteet ovat enemmän henkimaailman asioita.
        emppu.vanha.


    • Anonyymi

      Säilytän kaupassa,on niin lyhyt matka.

    • Anonyymi

      Säilytän jääkaapissa koska siellä on parhaiten tilaa ja koska siellä ne myös parhaiten säilyvät. Käytän melkeinpä joka päivä 4 valkuaista ja ostan tavallisesti monta 15 tai 10 munan kennoa kerralla. Mielestäni valkuaisten erottelu keltuaisista on helpompaa kun munat ovat kylmiä. Jos taas teen jotain mihin munia on vatkattava, laitan vatkauskulhon tiskialtaaseen lämpimään veteen, kylmät munat eivät vaahtoudu yhtä hyvin ja nopeasti kuin huoneenlämpöiset.

      Bessie

      • Anonyymi

        Miten jääkaapissa säilytetty kananmuna säilyy paremmin kuin huoneenlämmössä säilytetty? Jos meillä on kaksi pakkausta kananmunia, toinen esim. viikon jääkaapissa ja toinen saman ajan huoneenlämmössä säilytettyjä jotka kaikki siirretään johonkin yhteiseen astiaan ja pyydän sinua tulemaan kertomaan mitkä munat olivat jääkaapissa ja mitkä huoneenlämmössä, niin mitäpä teet? Arvaukseksi menee, että se siitä säilyvyyserosta.
        Entä miksi niitä jääkaappikylmiä munia lainkaan pitää ryhtyä vatkaamaan ja ylimääräisen vedenkulutuksenkin kanssa lutraamaan, vieläpä lämpimän veden? Entä jos vaan ottaisit ne pois sieltä jääkaapista muutamaa tuntia aikaisemmin tai vaikka edellispäivänä...
        Jos kanamunat kaupoissa säilyvät hyvin lämpimässä, ne säilyvät hyvin suunnilleen samassa lämmössä myös kodeissa. Viileätä säilytystä vaativat tuotteet ovat kaupoissa viileässä, oletko koskaan huomannut?


    • Anonyymi

      Vierastan ruskeita munia. Olen valkoisten munien ystävä ja loppukäyttäjä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kerro kiva muisto

      Kaivatustasi
      Ikävä
      94
      1783
    2. Sinkkujen kommentti järkyttävään raiskaukseen

      Mikä on kommenttisi tähän järkyttävään raiskaukseen? https://www.is.fi/uutiset/art-2000011204617.html Malmin kohuttu sa
      Sinkut
      359
      1196
    3. Susanna Laine, 43, pohtii tätä muutosta itsessään iän karttuessa: "En tiedä, onko se vähän ikäjuttu"

      Susanna Laine on kyllä nainen paikallaan Farmi-juontajana ja myös Tähdet, tähdet -juontajana, eikös vaan! Lue Susanna
      Suomalaiset julkkikset
      18
      1188
    4. Mikä on horoskooppisi?

      Entä tiedätkö kaivattusi?
      Ikävä
      96
      1058
    5. Onks se väärin jos

      Tutustuttaisiin edes vähän enemmän?
      Ikävä
      63
      848
    6. Vanhemmalle naiselle

      Kirjoitan tällä vanhalla otsikolla vaikka se joku toinen anonyymi naisen kaipaaja innostuukin tästä ja käyttää taas sam
      Ikävä
      36
      821
    7. Hyvää yötä

      Söpöstelen kaivattuni kanssa haaveissani. Halaan tyynyä ja leikin että hän on tässä ihan kiinni. *olet ajatuksissani
      Tunteet
      6
      774
    8. Lapuan liike nyt! rähinöimässä Tampereella

      Avoimen rasistisen ja fasistisen sinimustan liikkeen poprukat riehuvat Tampereella parasta aikaa.
      Maailman menoa
      141
      723
    9. Mitä meidän välillä

      Tulee tapahtumaan? Sinusta paljon kiinni
      Ikävä
      46
      716
    10. En vaan ymmärrä

      Sinulla on hyvä puoliso, perhe, periaatteessa kaikki palikat kohdillaan. En ymmärrä, miksi haluat vaarantaa sen. Minulla
      Ikävä
      42
      690
    Aihe