Riisin kasvatus

Anonyymi

Olen laittanut jonkin verran riisin jyviä multaan. Täysjyväriisissä on useimmiten joukossa kokonaisia kuorellisia. Näitä olen käyttänyt ja nyt on parikymmentä senttisiä alkuja. Ovat astiassa rapun pielessä.
Mutta miten tästä eteenpäin? Olen nähnyt filmejä kaukoidästä, joissa juuri tälläisiä (esikasvatettuja) taimia tökitään veden peittämään peltoon. Vaatiiko riisi tälläisen, vai onko kyseessä vain tulva/sadevesi, joka sittemmin kuivuu/haihtuu? Ei kai riisin kuulu koko kasvuaikaansa vesipellolla olla?
Odotan kuitenkin satoa. Mukavaa olisi keittää ja maistella itse kasvatettua riisiä. Varmaan osa pitäisi jättää siemeneksikin.

8

3780

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      riisin siemenet idätetään, ja taimet esikasvatetaan pienillä peltotilkuilla ennen varsinaista viljelyä. Riisin taimet istutetaan käsin veden peitossa oleville pelloille.

      Riisipelto on pidettävä koko kasvukauden ajan veden peitossa. Vesi lasketaan pelloille pumppaamalla tai kanavia pitkin. Pellot kynnetään vesipuhvelien tai traktorin avulla
      1.
      2.
      Riisi kuivatetaan, ja siitä irrotetaan kuorikerros myllyssä. Tässä vaiheessa riisiä kutsutaan ruskeaksi riisiksi. Ruskeastsa riisistä irrotetaan vielä ydinosa, jonka jälkeen sitä kutsutaan valkoiseksi riisiksi.

      4.
      Kolmen kuukauden kuluttua riisisato on valmista korjattavaksi. Vesi johdetaan pois pelloilta juuri ennen sadonkorjuuta. Riisi leikataan yleensä käsin sirpeillä ja sidotaan lyhteiksi. Riisinjyvät irrotetaan lyhteistä hakkaamalla niitä ritilää vasten.

      • Anonyymi

        kiitos paljon avusta! voin nyt valmistaa kouluprojektini


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kiitosta vastauksesta. Vesi onkin tärkeä elementti kasvatuksessa. Tosin suurin haaste näillä leveysasteilla, taitaa olla tuo talvi... ja siitä johtuva lyhyt kasvukausi.

      • Anonyymi

        Eipä taida enää ehtiä jos ei vielä tähkiä ole. Pitäisi esikavattaa aikaisin keväällä, mutta maksaako vaivaa kun ei taida niin koristeellinenkaan olla. Voihan sitä huvin vuoksi kokeilla ja istuttaakin vaikka johonkin rantaan jos lähellä. Kaipa se sankossakin onnistuu.

        Raskasta työtä riisinkasvatus, silti vuoden palkka Thaimaassa 800€, Suomessa marjoja poimimalla saavat monta tonnia kuukaudessa. Tuli vaan mieleen uutisista.


    • Anonyymi

      Jaoin niitä riisintaimia silloin elokuussa eri astioihin. Osan laitoin isoon pönttöön, johon kaadoin vettä niin paljon, että sitä on muutama sentti mullan päälläkin. Osan taimista laitoin isoon säiliöruukkuun. Ja nämä molemmat ovat nyt olleet kuistilla ikkunoiden edessä. Kuisti on kylmäkuisti, mutta kuitenkin lämpöisempi ja tuulettomampi, kuin ulkoilma.
      Osan taimista jätinkin ulos rapun pieleen edelleen. Kasvusta voi nyt todeta, että molemmissa kuistin pöntöissä, on kasvua riiseille venähtänyt reilusti, verrattuna ulos jätettyihin. Mutta jyviä ei vielä ole.
      Nyt juuri tänään otin tuon säiliöruukun sisälle lämpöiseen. Saa nähdä, kuinka tässä käy?

    • Anonyymi

      Mielenkiintoista olisi kuulla miten kävi. Toisin kuin yleensä luullaan, riisi EI vaadi pellon uittamista veden alla, vaikka näin monet riisiä viljelevät. Riisin juuret itse asiassa kärsivät ollessaan jatkuvasti vähähappisessa tilassa (vedessä). Esimerkkinä viljelyyn voi käyttää vaikkapa Masanobu Fukuokan "One Straw Revolution" kirjassa kuvattua menetelmää.

      • Anonyymi

        Niinhän siinä kävi, että eivät ehtineet jyviä tuottamaan, kun jo alkoi talvea vasten kylmenemään. Kasvihuoneessa ja lampun alla kesä olisi tietysti jatkunut, mutta sitä ei nyt tullut kokeiltua.
        Mutta sisätiloissakin purkissa riisinsiemeniä kasvatettaessa, kasvustosta tulee kaunis. Aivan kuin pieni palmun alku, joten kyllä tämäkin monille muille viherkasveille vertoja vetää.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      57
      2996
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      543
      2838
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      36
      1999
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      1932
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      119
      1788
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      303
      1735
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1452
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      94
      1214
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1178
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      22
      1142
    Aihe