Ei nyt ihan elektroniikkaa mutta sähkötekniikkaa kuitenkin. Onnistuisiko voimavirta oikosulkumoottorin käämintä 24v moottoriksi. Tulisi sähköautoon ja ohjataan trukin säätimellä. Onko joku täällä kääminyt moottoreita. Jos laittaa useamman rinnakkaisen käämin että saa tarpeeksi neliöitä. Onko laskentaan jotain kaavaa.
Moottorin käämintä
13
1531
Vastaukset
- Anonyymi
Kyllä täällä käämitekniikasta saa puhua kun se on älyllistä keskustelua. Sähköturvallisuuden kansalaispoliisit ja tukes-hörhöt ohjataan oitis vähä-älyisempien palstoille tasoistensa joukkoon.
Oikosulkumoottori on siinä mielessä hyvä että ei ole liukurenkaistoa joka ei kestäisi kasvanutta virtaa, kyllä käämilangan voi tehdä laittamalla useamman langan rinnan, ja niin se kannattaakin tehdä koska yksi paksu lanka on vaikeampi saada tiivisti sinne kelattua.
Sellaista käämivyyhtiä en tosin ole koksaan kelannut, ja sitten pujotellut sitä sinne napaväleihin, eli siihen ohjeet joltain toiselta. Hartsin purkaminen ja uudelleen hartsaaminen tuo myös mukavaa näpräämistä. Ja kytkentäkotelo on varmaan vähän avarrettava.
Helpommalla voisit saada vaikka 24V laturista rakennettua, tasuri pois vaan. Tosin tahtikoneella tulee roottorin asento kolmannesta vaiheesta mitä ei oikosulkumoottorissa tarvi..
Mutta "kaava" käämilangan paksuuteen menee niin että jos on vaikka 230V/400 D/Y moottori niin nykyisen paksuisenlangan laittaa 2x rinnan niin moottorin jännitteet muuttuu 115/200V
Jos laitat neljä alkuperäistä lankaa rinnan niin moottori 57.5/100V ja kahdeksalla langalla 28.75/50V. Muut kombinaatiot saa laskea joku muu tarkemmin.
Meikä-- Anonyymi
Tuo 8 lankaa rinnan, kävis jos laittaa 48v akuston. Miten sitten käämikierrokset, vähennetäänkö samassa suhteessa. Linja-auton laturi voisi olla tehokas moottorina.
- Anonyymi
Joo siis kuparin ja raudan määrä kiloina on moottoreissa ratkaiseva asia. (tai induktanssin periaatteessa määrää kait vain virta, mutta kuparit palaa)
Eli jos alkuperäistä lankaa on ollut 100 kierrosta niin kun käämit kahdella rinnakkaisella langalla niin kierroksia tulee puolet eli 50, kuparin määrä sama.
on varmaan niin kovaan hartsattu että menee rikkomiseksi langan poisto. Silloin pitää vaan hermo kestää ja kerätä kaikki palaset karkki-vaa´alle.. Tai vastaavasti vaan käämit tarkasti niin paljon kuparia kun moottorin mahtuu, juttu on se että käämit on keskenään identtisiä. Mutta vaa´alla saat selvyyden siitä paljonko lankaa on ollut metreinä alun perin.
Voithan laittaa myös 16 lankaa jolloin moottori osuu tuolle 25V jännitteelle tähtikytkennässä. Tai jos käytät eri paksuista lankaa niin mitä vaan kombinaatioita.
Käämikierrokset tulee luontaisestaan oikein jos sulla on sama määrä kuparia vain eri paksuutena. Jos navalle kuitenkin mahtuu kelaamaan enemmän kuparia kun siellä on alun perin ollut, niin ylimääräisistä kierroksista moottorin jännitetarve kasvaa, ja vastaavasti jos saat sinne samat kierrokset paksummalla langalla niin moottori ottaa nimellisjännitteellä enemmän virtaa, on tehokkaampi ja myös kuumenee enemmän.
Itse olen joskus nuorena poikana virittänyt vinssimoottoria ihan siten, että vaihdoin sarjakäämimoottorissa staattorille vähän paksumpaa lankaa saman pituuden jonka jonka jotenkin sinne sain nysväämällä ujutettua. Moottorista tuli ajoneuvokäytössä paljon hätäsempi mutta myös kuumeni nopeammin.
Meikä- - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuo 8 lankaa rinnan, kävis jos laittaa 48v akuston. Miten sitten käämikierrokset, vähennetäänkö samassa suhteessa. Linja-auton laturi voisi olla tehokas moottorina.
Käämikierrokset puolittuvat samalla kun lanka kaksinkertaistetaan ja jännite puolittuu/ virta kaksinkertaistuu. Eli kokonais langan pituus pysyy koko ajan samana, kuten ns. ampeerikierroksetkin. Moottorin teho periaatteessa pysyy samana. Vaihtosähkön taajuutta ei tosin voi paljon nostaa ilman tiettyjä korjauksia tähän nyrkkisääntöön.
- Anonyymi
Ei onnistu ainakaan trukin säätimellä. Tuollainen kolmivaihekone vaatii kolmivaiheinvertterin.
Trukeissa on oikea tasasähkökone ja kommutaattori ja hiiliharjat.
Kyllä tuommoisen invertterin näprääminen on tietysti mahdollista. Onhan niitä ns. harjattomissa tasasähkömoottoreissa. En suosittele jos ei ole aikaisemmin sellaista rakentanut. On sentään kohtalaiset virrat kyseessä ja mitoitus saattaa olla melkoisen haastavaa.
Moottorin uudellenkäämintä on sitten aivan oma lukunsa. Ammattilainen käämii ja eristää tuommoisen koneen suunnilleen kahdessa työpäivässä. Purku ja kasaus tulevat tuohon sitten päälle. Jos ei tuota ole aiemmin nähnyt ja tehnyt niin on syytä unohtaa koko asia. On se sentään niin monivaiheinen asia.
Nimim. Kokemusta on.- Anonyymi
Vanhoissa trukeissa oli tasavirtamoottorit nyt ei enää paljon missään. Vaihtovirta ohjainlaite mulla jo onkin, moottori vaan vaatii vielä pulssilaakerin.
- Anonyymi
Mitä jos käyttäisi sitä voimavirta oikosulkumoottoria sellaisenaan. Valjastaisi moottoria ohjaamaan tavallisen taajuusmuuttajan, poistaisi siitä tasasuuntaajan ja kytkisi akut (400 V) suoraan kapasitanssipiiriin. Akun voisi kasata Teslan tyyliin 18650-kennoista, niitä tarvittaisiin noin sata että 400 V tulee täyteen. Yhdessä sarjassa olisi energiaa ehkä 1 kWh, näitä sarjoja sitten rinnan tarvittava määrä :)
- Anonyymi
Näyttää olevan niin että mitä vähemmän on omaa kokemusta osaamista ja tietoa, sen pitempiä on kommentit !
- Anonyymi
Ei oikein täsmää, tuo sinun kommentti oli varsin lyhyt.
- Anonyymi
Asia tuli todistetuksi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Asia tuli todistetuksi.
Niin, teorian pätemättömyys.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Niin, teorian pätemättömyys.
Minun kommenttini oli lyhyempi kuin sinun.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Minun kommenttini oli lyhyempi kuin sinun.
Minun nyt.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406993
- 323948
- 453330
- 402949
- 172726
- 372238
- 162196
- 412153
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482087- 402058