kuinka yrttejä pitäisi kasvattaa? ja kasvaako ne?

minätäällähei.

lauantaina laitoin kukkamultaan kasvamaan tilliä, basilicaa, sitruunamelissaa ja persiljaa. tilli ja persilja olivat vanhoja pusseja, joista päiväys oli jo mennyt, mutta ajattelin että saattaisivat vielä kasvaa. sitruunamelissan ja basilikan ostin vähän aikaa sitten.
nyt olen malttamattomana odotellut, jos alkaisivat itää jo, mutta mitään ei näy. en näköjään osaa myöskään kastella niitä, koska multa tuntuu olevan kaikissa kupeissa joko liian kosteaa, tai liian kuivaa.
mikä meni vikaan? multa on tavallista kukkamultaa, ja ikkunani on pohjoiseen päin. huoneeseen kuitenkin paistaa aurinko jonkun verran. "ruukkuina" käytän tavallisia läpinäkyiä muoviastioita, joissa on reiät pohjassa. siemenet laitoin n. puolen sentin syvyyteen.
eli mikä meni vikaan? vai eikö aurinkoa ole vielä tarpeeksi? ainakin sitruunamelissan pussissa luki, että voi kasvattaa talvellakin.

7

6653

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on varsin

      elinvoimaisia, olen itse saanut vuosia vanhoja siemeniä itämään, tietysti heikommalla prosentilla.

      Ensinnäkin koska sinulla on kukkamultaa, varo kastelemasta liikaa. Se on usein hieman liian vettä pidättävää taimikasvatukseen, joten liikakastelu on uhka. Käytän tosin itsekin tavan kukkamultaa...Jos kylvösi kuitenkin on mennyt pieleen ehdit vielä kylvää uuden satsin, joten älä suotta panikoi. Taimikasvatukseen sopii kukkamultaa paremmin kaktus-/kylvömulta, mutta taimet on sitten vaihdettava parempaan multaan (kukkamulta käy ihan hyvin) myöhemmin.

      Liika kosteus on pahempi kuin liian vähäinen. Itse sumutan istutuksen yhteydessä mullan pintakerroksen ja peitän sen jälkeen ruukun kelmulla,jonka pidän paikoillaan kuminauhalla. Jos kosteutta kertyy uovin alapintaan liikaa - vaivana etenkin muoviruukkuja käytetäessä - ota kelmu joksikin aikaa pois ja anna mullan kuivahtaa. Jos taas multa tuntuu liian kuivalta, sumuta kevyesti.

      Ikkunana ei tarvitse olla koko päivää auringossa, riittää että se on valoisa. Huolehdi myös riittävästä lämmöstä, muttei sitäkään tule olla liikaa. Itämisvaiheessa valtaosa kasveista pitää noin 18-22 asteesta, taimettumisvaiheessa lämpötilan pitää olla alhaisempi tai kasvi haihduttaa itsensä hengiltä. Valoa taas tarvitaan enemmän.

      Älä suotta huoli, ettei mullan pinnalla vielä näy mitään, itämisaika on yleensä vähintään viikko ja usein kaueemminkin. Kylvöksessäsi ei välttämättä siis ole mitään vikaa :)

      Basilika tule vaatimaan paljon lämpöä ja valoa viihtyäkseen, joten joudut keksimään sille pohjoisikkunaa paremman paikan. Taimietäisyys on noin 10cm, joten istuta joko vahvimmat taimet uusiin ruukkuihin tai harvenna kylvöstä kun taimet ovat kehittäneet toisen lehtiparin. Sitruunamelissan kanssa olet jopa etuajassa joten ehdit katastrofin iskiessä tehdä uuden kylvön.

      Suurin virheesi noiden kahden kanssa on siementen kylvö puolen sentin syvyyteen, kumpaakaan ei pitäisi peittää. Joten älä ihmettele jos mitään ei nouse, tee uusi kylvö peittämättä siemeniä mikäli näin käy.

      Kärsivällisyyttä, hiljaa hyvä tulee: kasvit ottavat oman aikansa itääkseen, kaikki ei kasva kuin rairuoho. Onnea kasvatukselle :)

    • Säde

      Hei! Tuttavani on jo vuosia kasvattanut yrttinsä kaupan vihannestiskiltä ostamistaan taimista! Esim. basilika kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun kunnon multaan (tosin sen esikasvatusruukunkin voi jättää paikoilleen). Hyvin ovat kasvaneet ja kesän tullen hän on istuttanut sen ulos. Itse olen menestyksekkäästi kasvattanut kesäsalaatit kaupan vihannestiskiä hyödyntäen, kun salaatti on syöty (muutaman sentin varret voi jättää), istutan sen parvekeruukkuun. Muutaman viikon päästä voin sitten hakea salaattitarpeeni suoraan "omasta puutarhasta". :))

    • Juulia-53

      Kylvä yrttien siemenet hiekansekaiseen, jo edellisenä päivänä kostutettuun, vähäravinteiseen multaan, ruukkuun tai laatikkoon.

      Kun olet täyttänyt kylvöastian, tasoita mullan pinta kevyesti, esimerkiksi laudalla painelemalla.

      Jos siemen on hyvin pientä, sekoita se hienoon hiekkaan tasaisen kylvöksen varmistamiseksi.

      Peitä siemenet ohuella multakerroksella. Pieniä siemeniä ei peitetä.

      Sumuta mullan pinta kosteaksi ja peitä kylvöastia muovikalvolla tai lasilevyllä sekä sanomalehdillä.

      Pidä kylvöastiat paahteettomalla paikalla ja tarkkaile kylvöksiä säännöllisesti.

      Suihkuta tarpeen mukaan. Multa ei saa päästä kuivumaan, mutta se ei saa olla liian märkääkään. Kun itukoukut ilmestyvät mullan pinnalle, poista katteet ja siirrä kylvöastiat valoon.

    • Juulia-53

      Taimien kouliminen tarkoittaa niiden istuttamista uudelleen kylvöalustalta yksittäisiin ruukkuihin.

      Kun ensimmäiset varsinaiset, alkeis- eli sirkkalehtien jälkeen kasvavat, lehdet ovat vahvistuneet, taimet koulitaan eli siirretään omiin ruukkuihinsa. Ruukun koosta ja taimilajista riippuu, laitetaanko samaan ruukkuun yksi vai useampi taimi.

      Käytä apuna teroitettua jäätelötikkua tai pientä, pyöreäteräistä veistä. Työnnä se varovasti taimen sivulta alle. Tartu reippaasti, mutta hellästi kiinni lehtiin ja nosta työkalulla auttaen.

      Tee apuvälineellä riittävän suuri ja syvä reikä ruukun multaan ja laske taimi varovasti reikään, juuri suoraan alaspäin. Jos juuret ovat liian pitkät, voit katkaista niitä hiukan. Tiivistä multa kevyesti taimen ympärille ja kastele.


      Pidä huoli siitä, että taimet eivät pääse kuivumaan liikaa.


      Kun juuret kasvavat ruukun pohjasta ulos, taimet ruukutetaan suurempaan ruukkuun tai lopulliselle kasvupaikalleen.

      Yrtit viihtyvät kevyessä, ravinteikkaassa maassa. Kivet niiden välissä keräävät lämpöä ja parantavat viihtyvyyttä.

      Varaa yrteille lämmin ja aurinkoinen paikka. Käännä maa huolella. Poimi pois monivuotisten rikkakasvien juuret, kovat multapaakut ja suuret kivet. Sekoita maahan kalkki ja muut maanparannusaineet. Yrtit viihtyvät parhaiten ilmavassa, hiekalla ja kompostimullalla kevennetyssä maassa. Raskaasta savimaasta ne eivät pidä.

      Yrttitarhan hoitoa helpottaa, jos rajaat eri lajeille tarkoitetut penkit laatta- tai sorakäytävillä, reunakivillä tai reunalaudoilla. Penkkien korottaminen käytäväpintoja korkeammalle parantaa yrttien viihtyvyyttä ja talvenkestävyyttä.

      Tee vaikka muotopuutarha

      Voit sommitella yrttitarhasi muotopuutarhaksi tai rakentaa sen vapaamuotoiseksi. Yrttitarha voi olla monilajinen tai koostua vain muutamista suosikkiyrteistäsi.

      Monivuotiset yrtit muodostavat tarhan rungon, jota täydennetään yksi tai kaksivuotisilla kasveilla. Tavalliselle perheelle riittää usein vain yksi tai kaksi monivuotisen yrttikasvin, kuten liperin eli lipstikan tai piparjuuren tainta. Yksi- ja kaksivuotisia yrttejä tarvitaan 3-5 tainta lajia kohti.

      Istuta penkkien reunoille mehiläisiä ja perhosia houkuttelevia kasveja, kuten ajuruohoja, iisoppia, kissanminttua tai laventelia. Kokeile myös syötäviä kukkia, kuten tuoksuorvokkia, kehäkukkaa, koristekrassia ja purasruohoa eli kurkkuyrttiä.

      Tai istuta yrtit osaksi kukkapenkkiä

      Jos et halua perustaa varsinaista yrttitarhaa, istuta haluamasi yrtit koristekasvien joukkoon kivikkotarhaan tai kukkamaalle. Jos kivikko on valoisa ja syvämultainen, monet yrtit viihtyvät siellä mainiosti, sillä kivet keräävät lämpöä.

      Kukkapenkissä matalat yrtit sopivat reunuskasveiksi. Voit istuttaa korkeampia, yksivuotisia yrttejä myös sellaisten keväällä kukkivien perennojen eteen ja väliin, jotka ränsistyvät ja menettävät koristeellisuutensa kukinnan jälkeen.

      • minätäällähei.

        entäpä kesällä, kun vien yrtit ulos, millaista mullan tulee olla? pihamme multa opn kovin savimaista, enkä ole saanut siinä kasvamaan _yhtään_ mitään, viime vuonna yritin salaattia, kaalia, porkkanaa, retiisiä... muutama pieni taimi ilmestyi, ja vaikka rikkaruohojakin poistin ahkeraan, ei kasvit oikein menestyneet... epäilen vähän sitä maaperää, koska se on niin savimaista.
        pitäisiköhän minun sitten kaivaa vähän pintaa pois, ja laittaa tilalle puutarhamultaa?


      • savimaa
        minätäällähei. kirjoitti:

        entäpä kesällä, kun vien yrtit ulos, millaista mullan tulee olla? pihamme multa opn kovin savimaista, enkä ole saanut siinä kasvamaan _yhtään_ mitään, viime vuonna yritin salaattia, kaalia, porkkanaa, retiisiä... muutama pieni taimi ilmestyi, ja vaikka rikkaruohojakin poistin ahkeraan, ei kasvit oikein menestyneet... epäilen vähän sitä maaperää, koska se on niin savimaista.
        pitäisiköhän minun sitten kaivaa vähän pintaa pois, ja laittaa tilalle puutarhamultaa?

        on huono kasvualuseta. Ei läpäise vettä riittävän hyvin ja on siis liian märkä. Toisaalta savi kuivuu kivikovaksi.

        Parasta, mitä savimaalle voi tehdä, on kääntää keväällä maan ollessa vielä kosteaa muttei enää ihan velliä sekaan talikolla hiekkaa ja runsaasti orgaanista ainetta sisältävää materiaalia. Kompostimulta lisättynä maatuneella hevosenlannalla taitaa olla ideaali, mutta uskoisin puutarhamullankin käyvän, lisäisin kyllä edelleen hiekkaa maahan.

        Maa kannattaa kääntää vasta keväällä, antaa roudan ja pakkasen hieman murentaa rakennetta talven aikana talikko on lapioa parempi, se ei piikkiensä ansiosta pakkaa savea yhtä tiiviksi kuin lapion yhtenäinen terä. Käännä maa suht syvältä, niin parempaa kasvualustaa riittää myös kasvien juurien alle.

        Toinen vaihtoehto on tehdä kasveille korotettu istutuspenkki lisäämällä runsaasti multaa viettävään savimaan päälle aidattuun penkkiin. Huono puoli on se, ettei huonosti vettä läpäisevä savimaa muutu miksikään.


    • Bazooka

      ....

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      272
      2663
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      72
      1432
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1431
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1189
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      45
      1151
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1141
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1089
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      10
      1070
    Aihe