Talo yritysrakennuksessa

Anonyymi

Voinko ostaa talon (ja tehdä koko taloon remontteja), josta yli puolet tulisi olemaan yrityskäytössä, yrityslainalla ja ostaa itse sitten asunnon osan omalla asuntolainalla yritykseltä?

5

<50

Vastaukset

  • Et. Sulla ei riitä vakuudet molempiin.

  • Kiinteistön kulut ovat vähennyskelpoisia siinä suhteessa kun ne ne ovat yrityksen käytössä. Kiinteistön omistus voidaan jakaa useille omistajille. Jos olet toiminimiyrittäjä niin omistuksesi on silloin sinun henkilökohtainen juttu. Voit myydä oman osuutesi esim. toiselle omistajalle, mutta myyntivoitosta maksat pääomatuloveron.

  • Eli olisi parempi saada myyjä jakamaan talon osto jo ostovaiheessa kahteen osaan, yritykselle (osakeyhtiö) ja omaan käyttöön? Tuleeko talon "lohkomisesta" lisäkustannuksia?

    • Ei kait mitään lohkomista tarvita jos ei ole kyseessä jokin metsätila tms. Asemakaava-alueella jako tehdään kauppakirjaan sovitulla prosenttiosuuksilla. Lohkominen maksaa, maanmittaus ja virkamiespalkkiot vievät osansa.


    • Talon ja tontin erottelu kahdelle (tai useammalle) onnistuu nätisti hallinnanjakosopimuksella ja kaikki osakkaat voivat sitten käyttää maa osuuttaan vakuutenaan vaikka pankille.


Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.