Voimaa ja rohkeutta Pyhästä Hengestä

Anonyymi

Pyhä Henki on uskovaiselle puolustaja, lohduttaja ja Totuuden henki.
Pääsiäisaterialle kokoontuneet opetuslapset olivat kokeneet poikkeuksellisia asioita. Jeesus oli pessyt heidän jalkansa, kehottanut keskinäiseen rakkauteen, puhunut jotakin käsittämätöntä kavaltamisestaan ja omasta poismenostaan. Heidän opettajansa ja mestarinsa oli myös kertonut tulevista vainon ajoista, jotka koskettaisivat heitä kaikkia henkilökohtaisesti. Ja Juudas oli lähtenyt – johonkin. Nämä yksitoista miestä olivat ymmällään.

Päivän evankeliumitekstissä elämän rosoisuuden ja vaikeuksien keskelle ilmoitettiin lupaus. Tässä lupauksessa opetuslapset saavat jälleen tuntea mestarinsa sanoista kumpuavan voiman. Jeesuksen rohkaisevat ja toivoa herättävät sanat rauhoittivat epäileviä, pelkääviä ja ihmeissään olevia opetuslapsia.

Näille ymmärtämättömille miehille annettiin lupaus Puolustajasta, Lohduttajasta ja Totuuden Hengestä, joka olisi heidän kanssaan ja auttaisi. Tänään myös Jeesuksen seuraajat saavat epäilevinä ja pelkäävinä kokea hänen seurakunnassaan tämän lupauksen todeksi jokaisena päivänä.

Pyhän Hengen olemus

Päivän evankeliumin tapahtuma ajoittuu hetkiin, joissa Jeesus puhui tulevista tapahtumista. Opetuslapset tunsivat turvattomuutta, niin kuin moni tuntee muutosten keskellä. Jeesuksen puhe omasta poismenosta aiheutti orpouden tunteen, olihan tiivis yhdessäolo loppumassa. Tähän tilanteeseen Jeesus lupasi Pyhän Hengen. Millainen tämä Henki on ja kuinka se auttaa opetuslapsia?

Jeesuksen ilmoittama Henki oli opetuslapsille ja on edelleen myös tämän ajan Jumalan lapsille vaikeasti avautuva, käsittämätön ja abstrakti asia. Jumalan kolminaisuutta ei ole helppo ymmärtää. Jeesus selitti Hengen olemusta kuvaamalla ja havainnollistamalla sen toimintaa.

Yksi Pyhän Hengen ominaisuus, jolloin Jeesus käytti sanaa Totuuden Henki, on toimia opettajana. Henki ei puhu omiaan, vaan kertoo sen, minkä Jeesus ilmoittaa (Joh. 16:13–16). Toisen ominaisuuden Jeesus nimeää Puolustajaksi, ja se palauttaa mieleen Jeesuksen opetuksen: ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut” (Joh. 14:26). Toisaalta Henki myös puolustaa Jumalan lapsia uskon vuoksi tapahtuvissa vainoissa ja ahdistuksissa antamalla voimaa ja rohkeutta tunnustaa uskonsa. ”Kun teitä viedään luovutettaviksi viranomaisille, älkää etukäteen olko huolissanne siitä mitä puhuisitte. Puhukaa ne sanat, jotka teille tuona hetkenä annetaan. Silloin ette puhu te, vaan Pyhä Henki.” (Mark. 13:11.)

Pyhä Henki lohduttaa

Pyhä Henki asuu maan päällä vain uskovaisessa sydämessä (Joh. 14:16–17). Samalla Pyhä Henki on Jumalan ja Jeesuksen luona ja liittää yhteen koko jumaluuden ja maanpäällisen Jumalan valtakunnan. Jumalan seurakunta on näin elävässä yhteydessä Kristukseen. Puolustaja lähtee Isästä ja Pojasta ja vaikuttaa uskovaisen ihmisen välityksellä.

Tästä aukeaa näkymä opetuslapsiin Kristuksen todistajina ja evankeliumin työn jatkajina. Tämän saivat kokea opetuslapset Jeesuksen keskustellessa heidän kanssaan kuolemansa jälkeen. ”Jeesus sanoi uudelleen: Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” (Joh. 20:21–23.) Kristuksen työ jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seurakunnassaan.

Evankeliumin keskeinen sanoma on syntien anteeksiantamus, mutta se myös vahvistaa Kristuksen seuraajien uskoa tulevissa koettelemuksissa. Sanoma kuului lohduttavana Jeesuksen opetuslapsille, ja se kuuluu myös tänä päivänä Jeesuksen seuraajille, joita rohkaistaan uskomaan luottavaisesti niin hyvinä kuin vaikeina aikoina. Kristus on luvannut olla Henkensä kautta omiensa keskellä joka päivä maailman loppuun asti (Joh. 14:16).

Mauno Kurunlahti

5

<50

Vastaukset

 • Tuon voisit tiivistää 5-6:een riviin!

  • Totta.
   Koska totuus on vain se, että PH kirkastaa vain Kristusta, ei muita.
   Se kulminoituu Kristuksen opetustesten uusimiseen uudestisyntyneillä.


 • Pyhä Hengi käskee juuri sinua menemään juuri tänään Rauhanyhdistykselle.
  Pyhä Hengi käskee juuri sinua laittamaan kolehtiin ns. hiljaista rahaa (seteleitä).
  Pyhä HengI käskee sinua noudattamaan VL- syntilistaa ihan pilkuntarkasti.
  Pyhä Hengi ei tykkää meikeistä, ehkäisystä, Aku Ankoista, korvakoruista, tanssista eikä rytmisestä musiikista.
  Pyhä Hengi leppää pohjanmaalla.

  • Pyhä Henki osaa myös kirjottaa oikein.


 • Muistutukseksi: Raamatussa sanotaan, että pilkkaa Pyhää Henkeä vastaan ei saa anteeksi, ei tässä eikä tulevassa elämässä! On vakavasta asiasta kysymys.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  138
  2542
 2. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  62
  1545
 3. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  755
 4. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  39
  707
 5. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  11
  479