Voimaa ja rohkeutta Pyhästä Hengestä

Anonyymi

Pyhä Henki on uskovaiselle puolustaja, lohduttaja ja Totuuden henki.
Pääsiäisaterialle kokoontuneet opetuslapset olivat kokeneet poikkeuksellisia asioita. Jeesus oli pessyt heidän jalkansa, kehottanut keskinäiseen rakkauteen, puhunut jotakin käsittämätöntä kavaltamisestaan ja omasta poismenostaan. Heidän opettajansa ja mestarinsa oli myös kertonut tulevista vainon ajoista, jotka koskettaisivat heitä kaikkia henkilökohtaisesti. Ja Juudas oli lähtenyt – johonkin. Nämä yksitoista miestä olivat ymmällään.

Päivän evankeliumitekstissä elämän rosoisuuden ja vaikeuksien keskelle ilmoitettiin lupaus. Tässä lupauksessa opetuslapset saavat jälleen tuntea mestarinsa sanoista kumpuavan voiman. Jeesuksen rohkaisevat ja toivoa herättävät sanat rauhoittivat epäileviä, pelkääviä ja ihmeissään olevia opetuslapsia.

Näille ymmärtämättömille miehille annettiin lupaus Puolustajasta, Lohduttajasta ja Totuuden Hengestä, joka olisi heidän kanssaan ja auttaisi. Tänään myös Jeesuksen seuraajat saavat epäilevinä ja pelkäävinä kokea hänen seurakunnassaan tämän lupauksen todeksi jokaisena päivänä.

Pyhän Hengen olemus

Päivän evankeliumin tapahtuma ajoittuu hetkiin, joissa Jeesus puhui tulevista tapahtumista. Opetuslapset tunsivat turvattomuutta, niin kuin moni tuntee muutosten keskellä. Jeesuksen puhe omasta poismenosta aiheutti orpouden tunteen, olihan tiivis yhdessäolo loppumassa. Tähän tilanteeseen Jeesus lupasi Pyhän Hengen. Millainen tämä Henki on ja kuinka se auttaa opetuslapsia?

Jeesuksen ilmoittama Henki oli opetuslapsille ja on edelleen myös tämän ajan Jumalan lapsille vaikeasti avautuva, käsittämätön ja abstrakti asia. Jumalan kolminaisuutta ei ole helppo ymmärtää. Jeesus selitti Hengen olemusta kuvaamalla ja havainnollistamalla sen toimintaa.

Yksi Pyhän Hengen ominaisuus, jolloin Jeesus käytti sanaa Totuuden Henki, on toimia opettajana. Henki ei puhu omiaan, vaan kertoo sen, minkä Jeesus ilmoittaa (Joh. 16:13–16). Toisen ominaisuuden Jeesus nimeää Puolustajaksi, ja se palauttaa mieleen Jeesuksen opetuksen: ”Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut” (Joh. 14:26). Toisaalta Henki myös puolustaa Jumalan lapsia uskon vuoksi tapahtuvissa vainoissa ja ahdistuksissa antamalla voimaa ja rohkeutta tunnustaa uskonsa. ”Kun teitä viedään luovutettaviksi viranomaisille, älkää etukäteen olko huolissanne siitä mitä puhuisitte. Puhukaa ne sanat, jotka teille tuona hetkenä annetaan. Silloin ette puhu te, vaan Pyhä Henki.” (Mark. 13:11.)

Pyhä Henki lohduttaa

Pyhä Henki asuu maan päällä vain uskovaisessa sydämessä (Joh. 14:16–17). Samalla Pyhä Henki on Jumalan ja Jeesuksen luona ja liittää yhteen koko jumaluuden ja maanpäällisen Jumalan valtakunnan. Jumalan seurakunta on näin elävässä yhteydessä Kristukseen. Puolustaja lähtee Isästä ja Pojasta ja vaikuttaa uskovaisen ihmisen välityksellä.

Tästä aukeaa näkymä opetuslapsiin Kristuksen todistajina ja evankeliumin työn jatkajina. Tämän saivat kokea opetuslapset Jeesuksen keskustellessa heidän kanssaan kuolemansa jälkeen. ”Jeesus sanoi uudelleen: Rauha teille! Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät. Sanottuaan tämän hän puhalsi heitä kohti ja sanoi: Ottakaa Pyhä Henki. Jolle te annatte synnit anteeksi, hänelle ne ovat anteeksi annetut. Jolta te kiellätte anteeksiannon, hän ei saa syntejään anteeksi.” (Joh. 20:21–23.) Kristuksen työ jatkuu Pyhän Hengen työnä hänen seurakunnassaan.

Evankeliumin keskeinen sanoma on syntien anteeksiantamus, mutta se myös vahvistaa Kristuksen seuraajien uskoa tulevissa koettelemuksissa. Sanoma kuului lohduttavana Jeesuksen opetuslapsille, ja se kuuluu myös tänä päivänä Jeesuksen seuraajille, joita rohkaistaan uskomaan luottavaisesti niin hyvinä kuin vaikeina aikoina. Kristus on luvannut olla Henkensä kautta omiensa keskellä joka päivä maailman loppuun asti (Joh. 14:16).

Mauno Kurunlahti

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tuon voisit tiivistää 5-6:een riviin!

      • Anonyymi

        Totta.
        Koska totuus on vain se, että PH kirkastaa vain Kristusta, ei muita.
        Se kulminoituu Kristuksen opetustesten uusimiseen uudestisyntyneillä.


    • Anonyymi

      Pyhä Hengi käskee juuri sinua menemään juuri tänään Rauhanyhdistykselle.
      Pyhä Hengi käskee juuri sinua laittamaan kolehtiin ns. hiljaista rahaa (seteleitä).
      Pyhä HengI käskee sinua noudattamaan VL- syntilistaa ihan pilkuntarkasti.
      Pyhä Hengi ei tykkää meikeistä, ehkäisystä, Aku Ankoista, korvakoruista, tanssista eikä rytmisestä musiikista.
      Pyhä Hengi leppää pohjanmaalla.

      • Anonyymi

        Pyhä Henki osaa myös kirjottaa oikein.


    • Anonyymi

      Muistutukseksi: Raamatussa sanotaan, että pilkkaa Pyhää Henkeä vastaan ei saa anteeksi, ei tässä eikä tulevassa elämässä! On vakavasta asiasta kysymys.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      361
      4274
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1799
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1546
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      64
      1539
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1370
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1341
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1329
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      205
      1325
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1215
    10. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    Aihe