Kuka kirjoitti Mooseksen kirjat?

Anonyymi

Tosiaan, pitkään kun nimittäin uskottiin että kirjat on täytynyt kirjoittaa joku muu, sillä ne päättyvät Mooseksen kuolemaan. Sitten reformaation valistuksen aikaan Martti Luther keksi että kirjoja voisi alkaa kutsua Mooseksen kirjoiksi sillä Mooses oli näissä kirjoissa keskeisin ja näkyvin henkilö. Se johti myöhemmin protestanttisissa liikkeissä siihen väärinkäsitykseen että kirjat ovat Mooseksen kirjoittamia sillä ne on hänen mukaansa nimetty.

Yhä edelleen silti esimerkiksi katolisessa kirkossa on käytössä näiden kirjojen vanhat alkuperäiset nimet Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri ja Deuteronomium. Kirjojen nimet tulevat juutalaiseen tapaan ensimmäisen lauseen ensimmäisestä sanasta. Mutta kuten eivät sen enempää juutalaisetkaan kuin ei varhaiskirkossakaan tiedett kuka nämä kirjatnon kirjoittanut. Jotkut ovat epäilleet Samuelia ja toiset Joosua tai Joosuan aikaista ylipappia, mutta mitään oikeaa tietoa kirjoittajasta ei ole vaikka protestanttisissa raamatuissa näitä kirjoja nimitetäänkin harhaanjohtavasti Mooseksen kirjoiksi Martti Lutherin antaman esimerkin mukaisesti.

34

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No se on varmaa, että Mooseksen kirjojen kirjoitta kärsi vakavasta mielisairaudesta. Onhan se sen verran väkivaltaista ja sekopäistä sepustusta kauttaaltaan. Täysin kajahtaneen henkilön vuodatusta.
      Onneksi Raamattu on 110 prosenttisesti sepitettyä satua, joten satujen ei tarvitsekaan olla tervejärkistä sepustusta.

      • Anonyymi

        kyllä osittain sillä maailma on pahan vallassa. mutta esim. ihmispalvonta on hulluutta . kuolevia ihmisiä !!!!! Freud olikin oikeasti ihan muu persoona eli
        juutalainen jeesuksen kieltänyt shlomo . jos nyt katsoo niin hullut lukee tätä kuollutta miestä väärällä nimellä esiintynyttä ja vetää siitä tuomioita apua hakeville ihmisille hulluusnimillä . avioeronnut petetyksi tullut terve on freudilla käynnin jälkeen kaksisuuntainen psyko ja työkyvytön narsissi.. mikäs neuroosi sulla...... se käytti itse potilaitaan seksuaalisesti ja kokaiinia. usko vaan ihmisiin .


    • Anonyymi

      5Moos.34:5-7 Ja Mooses oli kuollessaan sadan kahdenkymmenen vuoden vanha, mutta hänen silmänsä eivät olleet hämärtyneet, eikä hänen elinvoimassa ollut kadonnut. Alaviite: 5Moos.31:2. Siis joku muu kirjoitti?

      • Anonyymi

        Mihinkäs se Mooses sitten kuoli, kun se oli kuollessaan niin elinvoimissaan?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mihinkäs se Mooses sitten kuoli, kun se oli kuollessaan niin elinvoimissaan?

        Ainoastaan Mooses, Elia ja Jeesus on Jumala nostanut tyköönsä taivaaseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ainoastaan Mooses, Elia ja Jeesus on Jumala nostanut tyköönsä taivaaseen.

        Johonkinhan se kuitenkin ensin kuoli, koska tuossa sanotaan "Mooses oli kuollessaan sadan kahdenkymmenen vuoden vanha"...eli siis mies vielä ihan parhaassa iässään...

        Kävi siis pyörähtämässä haudan kautta sinne taivaaseen ja kirjotti siellä loppuosan kirjoistaan Raamatun viitekehyksessä.


    • Anonyymi

      Mooses. Sen on Herra ja Jumala sanonut näin pyhässä kirjassaan. Piste.

      • Anonyymi

        Kirjoittiko Mooses kuoltuaan ne luvut, jotka käsittelivät aikaa hänen kuolemansa jälkeen?


    • Anonyymi

      koska kaikki hmiset varastaa ja huoraa niin niitä käskyjä on kaikki rikkonut joten ne on antanut Luojan Jumalan henki ja Poika Jeesus . käskyt oli opiksi ja silti kaikki on syntisiä ja laki saa aikaan vihaa mutta Jeesus toi armon eli sovituksen mikä rauhoittaa sielun . jo abraham pani orjan paksuksi ismail ja haagar mikä on orjuuden kuva Egyptistä ja saaran joka synnytti iisakin mistä Jeesus syntyi ja keturan jolle 6 lasta . siis synti on olemassa aina vaikka ensimmäinen ihmisjoukko hukkui huoraamiseen ja sodoman ja gomorran joukko tulta taivaasta tuli niiden päälle mistä mm. kaaban musta kivi ja kuollut meri muistuttaa sekä aavikko sillä se alue oli ennen väkivaltaa raiskaajia ja homoja vihreä puutarha sitten siitä tuli hiekkaa synnin tähden ja niinivekin tuhottiin synnin tähden . jeesus on enemmän kuin joona eli jeesus oli tuonelassa 3 päivää 3 yötä ja nousi kuolleista . siinä on sovitus ja ne pelastuu ku uskoo muut ei jotka pilkkaa. amen. jumala osaa kyllä kirjoittaa kivitauluun yhtähyvin kuin paperiinkin. oikeesti kun jeesus tulee sydämeen niin viha ja pelko sekä lain kirous poistuu ja tulee rauhaa sekä itsensä
      hillintää ettei heti käy kiroomaan tai pystyy miettimään ensin. sisäistä rauhaa siis eikä ulkoista mutt se näkyy uloskin rauhana. sellainen jeesus . aloita lukea uutta testamenttia kuin kunnon syntinen huorintekijä ja varas lain rikkoja niin saat levon sielullesi. yleensä kun vanhat proffat kirjoitti jumala puhui niille että kirjoita. tai niillä oli avustajia jotkakirjoitti . vanhassa testamentissa on paljon juutalaisten synneistä miksi ne joutui pakkosiirtolaisuuteen tai sekaannukseen tai miksi nytkin temppeliä hallitsee babylon Egypti faaraot.

    • Anonyymi

      ja esim . jeesus on davidia suurempi . ja esim.psalmeja onkirjoittanut monet eikä vaan davit ne nimet lukee alussa . ja taas sana tarkoittaa jeesusta .nimi jeesus on pelastaja ja sana joka tuli ihmiseksi . ei tarvita enää eläinuhreja muut kun uskottomat .

      • Anonyymi

        Oo oh


    • Anonyymi

      vastaus kai tähänkin on että Päivi Räsänen

      • Anonyymi

        tai Kanada


    • Eiköhän Mooses Mentula ole ihan itse kirjansa kirjoittanut.

    • Anonyymi

      5Moos.31:2 Biblia (1776) Ja hän sanoi heille: minä olen tänäpänä sadan ja kahdenkymmenen ajastaikainen, en minä vain enää käydä ulos ja sisälle; siihen on Herra myös sanonut minulle: ei sinun pidä menemän tämän Jordanin ylitse. 5Moos.34:7 Biblia Ja Moses oli sadan ja kahdenkymmenen ajastaikainen, kun hän kuoli; ei hänen silmänsä olleet pimenneet, ja hänen elämänsä neste ei ollut lakastunut.

    • Anonyymi

      Mooseksen kirjoissa, kuten myös muissa Vt:n alkupään kirjoissa, esiintyy usein ilmaisu "vielä tänäkin päivänä". Tämä osaltaan kertoo, ettei kirjoja ole kirjoitettu tuoreeltaan tapahtumien aikaan, vaan vasta paljon myöhemmin.

    • Anonyymi

      1Moos.35:20 Biblia (1776) Ja Jakob pani patsaan hänen hautansa päälle: tämä on Rakelin haudan patsas hamaan tähän päivään asti. 1Moos.47:26 Biblia Ja Joseph teki sen määrän koko Egyptin maalle, hamaan tähän päivään asti, että Pharaolle piti annettavan viides osa; paitsi pappien maata, se ei tullut Pharaon omaksi.

    • Anonyymi

      Ap.t.2:29 Biblia Te miehet, rakkaat veljet, olkoon lupa rohkiasti teille puhua patriarkista Davidista! hän on sekä kuollut että haudattu ja hänen hautansa on meidän tykönämme hamaan tähän päivään asti. 1Kun.2:10 Ja sitten Daavid meni lepoon isiensä tykö, ja hänet haudattiin Daavidin kaupunkiin. 2Sam.5:7

    • Luettelemasi Mooseksen kirjojen nimet ovat latinaa eivätkä siis alkuperäisiä. Ne eivät myöskään ole latinankielisessä käännöksessä kirjojen ensimmäisiä sanoja. Tooran kirjojen perinteiset nimet eivät hepreaksikaan ole kaikilta osin aivan ensimmäisiä sanoja.

      Laitan tähän alkuperäiset nimet translitteroituna, hepreaksi vokaalimerkein ja suomenkielisen merkityksen.
      1. Bereshit ( בְּרֵאשִׁית ) = "Alussa"
      2. Shemot ( שְׁמֹות ) = "Nimet"
      3. Vajikra ( וַיִּקְרָא ) = "Ja Hän kutsui"
      4. Bemidbar ( בְּמִדְבַּר ) = "Autiomaassa"
      5. Devarim ( דְּבָרִים ) = "Sanat" tai "Asiat"

      Kirjojen alkuperä on vähitellen kehittyneessä suullisessa kansanperinteessä. Kokoaminen ja kirjalliseen asuun saattaminen on muistuttanut Elias Lönnrotin tekemää Kalevalan syntyprosessia. Lähteitä on siis ollut useita ja kirjoittaja on yrittänyt rakentaa niistä luontevan ja yhtenäisen oloisen kokonaisuuden. Mutta kirjoittaja ei ole sama kuin kertomusten keksijä.

    • Anonyymi

      5Moos.9:10 Ja Herra antoi minulle ne kaksi kivitaulua, joihin oli kirjoitettu Jumalan sormella..... 2Moos.34:27-28. Joos.8:32 Ja hän kirjoitti siellä kiviin jäljennöksen Mooseksen laista, jonka tämä oli kirjoittanut israelilaisille. Alaviite: 5Moos.31:9

      • Anonyymi

        Ensimmäiset taulut Mooses siinä sadussa heitti vuorelta alas.
        Olisi kannattanut jättää homma sikseen ja sanoa Jahvelle, että saa suksia vittuun.
        No sinne se Jahve sitten lopulta suksi, kun Jeesuksen siitti.
        Eikä ole herraa sen koomin näkynyt, eikä kuulunut.


      • Anonyymi

        Noitten kirosanojen kanssa on kyllä niin, että ne ei Jumalaa loukkaa, jos ne ei loukkaa toista ihmistä. Jumala niistä vähät välittää. Mutta jos sinä loukkaannut jostakin väärästä toisen käyttämästä sanasta voi myös olla, että sinulle on joku opettanut, että siitä tulee loukkaantua. Jotkut voivat myös olla herkkähipiäisempiä kuin toiset. Toisille kiroilu ei ole lainkaan loukkaavaa ja tiedän joitakin uskoviakin, jotka käyttävät voimasanoja ihan jokapäiväisessä kielenkäytössä. Se, että korvaa vittu-sanan kettu-sanalla, ei tee siitä yhtään vähemmän kirosanaa. Siinä uskovainen kiroilee yhtä ronskisti kuin ei-uskova kiroilijakaverinsa.

        Mutta jätetään tuo tuomitseminen sille Jumalalle, jookos?


    • Anonyymi

      2Kor.3:3 Biblia Ja te olette ilmoitetut, että te Kristuksen lähetyskirja olette, meidän palveluksemme kautta valmistettu, ei pläkillä kirjoitettu, vaan elävän Jumalan hengellä, ei kivisiin tauluihin, vaan lihallisiin sydämen tauluihin. Pläkki: (vanhentunut) muste, kirjoitusmuste. Jer.3:16. 31:33.

    • Anonyymi

      2Moos.4:22-23 Sano silloin faraolle: Näin sanoo Herra: Israel on minun esikoispoikani; sentähden minä sanon sinulle: Päästä minun poikani palvelemaan minua: Mutta jos kieltäydyt päästämästä häntä, niin katso, minä tapan sinun esikoispoikasi. 2Moos.11:4-7

    • Anonyymi

      Matt.2:15 ja hän oli siellä Herodeksen kuolemaan asti; että kävisi toteen, mitä Herra on puhunut profeetan kautta, joka sanoo: Egyptistä minä kutsun poikani. Hoos.11:1 Kun Israel oli nuori, rakastin minä sitä, ja Egyptistä minä kutsuin poikani.

    • Anonyymi

      Läskimooses ei jaksanut kivuta vuorelle, joten hän päätti oikaista.

    • Anonyymi

      Me seurakunnan sisaret laulamme seurakunta laulaa laulukirjasta Hesuksellemme:

      "Käy sisään vain jää asumaan... Kylvä aamusella, illan kastehella, kylvä hyvä siemen luottavasti vain." aaaaaaaaaaaaaaaahhhhh!!

    • Anonyymi

      Mooses kirjoitti suurimman osan tekstistä. Joosua muokkasi tekstiä ja teki siihen lisäyksiä.

    • <<. Jotkut ovat epäilleet Samuelia ja toiset Joosua tai Joosuan aikaista ylipappia, mutta mitään oikeaa tietoa kirjoittajasta ei ole vaikka protestanttisissa raamatuissa näitä kirjoja >>

      Mooses kirjoitti kirjat. Ensimmäisen kirjan maailman synnystä ym. saneli itse Herra Moosekselle. Mooseksen kuoleman jälkeisin osan kirjoitti todennäköisesti Joosua.

      • Yksi_usko kirjoitti: «Ensimmäisen kirjan maailman synnystä ym. saneli itse Herra Moosekselle.»

        Kovin varmaan sävyyn kirjoitat. Mistä "tietosi" on kotoisin?

        Ainakaan Raamatussa ei ole mitään, mikä tukisi tätä käsitystä.

        Se ajattelutapa, että Mooses oli kirjoittaja, on melko myöhäistä perinnettä. Ja se on ihan vain ravistettu hihasta.


      • Vielä reilut 2000 vuotta sitten, kenenkään (edes juutalaisen) pieneen mieleen ei ollut tullut että Mooses olisi nuo kirjat kirjoittanut.

        Kuten v.aari sanoi, VARSIN myöhöistä hapatetta.


    • Anonyymi

      Mooseksen syntymä. 2Moos.2:1-10 Mutta kun lapsi oli kasvanut, toi hän sen faraon tyttärelle, ja tämä otti sen pojaksensa ja antoi hänelle nimen Mooses, sillä hän sanoi: Minä olen vetänyt hänet ylös vedestä. Ap.t.7:21. Ei ainakaan, Mooseksen ensimmäistä kirjaa kirjoittanut.

    • Anonyymi

      5Moos.32:39 Katsokaa nyt, että minä, minä olen, eikä yhtäkään jumalaa ole minun rinnallani. Minä kuoletan ja minä teen eläväksi, minä lyön ja minä parannan; eikä ole sitä, joka pelastaisi minun käsistäni. 5Moos.4:35. 1Sam.2:6. Jes.45:5. Hoos.6:1

    • Anonyymi

      Kyllä Mooses pysyi viriilinä, osallistui veljensä Aaronin kanssa spatinrikkojien kivityksiin, söi savustettuja jyviä ja kävi liitonarkissa. Vai mikä vekotin se olikaan. Ja naista käytti kuin mies! Sitä ei raamattu kiellä.
      Hyvän ja pahantiedon puu on kummastuttanut minua. Mitekä kävi puun? Hakattiinko polttopuiksi vai saiko lahota omine aikoineen, söikö sen tupajumi? Näihin polttaviin kysymyksiin en ole saanut minkään laista rukousvastausta!
      Voisiko joku kielilläpuhuja kertoa lepän kohtalon?

    Ketjusta on poistettu 15 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1866
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe