Hyvä uuni?

Anonyymi

Paras uuni noin 95 neliön lämmitykseen 80 luvun taloon? Sähkön rinnalle. Tehoa pitää löytyä. Takkaleivinuuneja olen katsellut.

68

85

  Vastaukset

  • Meillä on Terran myymä Region kuoritakka, antaa tunnin polton jälkeen 24 tuntia lämpöä. Takka tulee osina, täytyy itse koota tulilaastia ja normi laastia käyttäen, aikaa menee 1 päivä. Hinta tais olla tonnin kieppeillä. Jaa, meillä onkin lisäkerroksia 3-4 kpl ne makso jonkinverran.

   • Tiiliuuni poltetuista,tietenkin,
    Ylläoleva on aivan höpöhöpöä.
    Anteeksi vaan urpot?
    Mitä se auttaa meidän leveysasteilla;muuta kuin lompakko tuulettuu,


  • Suurin osa takkavalmistajista ei täytä vuoden 2022 alussa voimaan tulevia päästömääräyksiä. Ilmeisesti vasta Tulikivi ja Nunnauuni täyttävät nuo päästömäärykset. Jos ostat nyt takan, joka ei täytä vuoden 2022 määräyksiä, talosi jälleenmyyntiarvo laskee 2022 alusta lähtien. Itse ostaisin vain sellaisten takkavalmistajien takkoja, joiden takat täyttävät vuoden 2022 päästörajat. Pikkuvalmistajat eivät ole pystyneet panostamaan tuotekehitykseen, joten melko karuja ovat niiden takat. Suosittelen pysyttelemään isojen takkavalmistajien tuotteissa.

   • Ei taida takkakauppa sujua kun moista skeidaa jauhat?
    Sen pirtin jälleenmyyntiarvo ei laske minkään sen perusteella kenen valmistama takka sielä on. Määräykset ei koske ennen voimaantuloaan valmistettuja tuotteita. Tuolla sun matematiikallahan täältä saisi ilmaisia pirttejä joka niemestä ja notkosta jos niiden hinta määräytyisi kulloinkin voimaan tulleiden määräysten mukaan.
    Nykyiset rakennusmääräykset vaativat U-arvon saavuttaakseen vällyjä ulkoseiniin niin paljon ettei talo tontille sovi. Putosiko vanhan pirtin hinta sen vuoksi? Ei. Rakennukseen käytettävästä energiasta tulisi ottaa jemmaan uuisen määräysten mukaan tietty %. Putosiko pirtin hinta uusien määräysten vuoksi? Ei.
    Takan päästömääräykset 2022 eivät vaikuta jälleenmyyntihintaan. Saathan sä pyytää ja joku pöhkö sulle maksaakin, mutta keskity sä vaan takkojen myyntiin.
    Yhdestäkään pirtistä ei takkaa pois roudata sen vuoksi, että tulee uusia määräyksiä. Kyse on vain ja ainoastaan isompien valmistajien lobbauksesta.


  • Ottaisin nordpeis salzburg malleista jonkun.
   Älä ota norsua taloon(vuolukiveä) silloin talosi hinta laskee heti, ei tarvitse odotella päästörajoja.

   • Ylikallista Nordpeisiä en ostaisi. Maksat Nordpeisissä betonisista kaivonrenkaista, jotka joudut itse maalaamaan. Eihän ihmiset ensi töikseen maalaa uutta autoaankaan. Nordpeisillä ei ole leivinuuneja. Nordpeisin pesään ei juuri tulitikkua isompaa mahdu.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ylikallista Nordpeisiä en ostaisi. Maksat Nordpeisissä betonisista kaivonrenkaista, jotka joudut itse maalaamaan. Eihän ihmiset ensi töikseen maalaa uutta autoaankaan. Nordpeisillä ei ole leivinuuneja. Nordpeisin pesään ei juuri tulitikkua isompaa mahdu.

    En usko puhettasi. Miksi trollaat, en pidä huonosta puheesta.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Ylikallista Nordpeisiä en ostaisi. Maksat Nordpeisissä betonisista kaivonrenkaista, jotka joudut itse maalaamaan. Eihän ihmiset ensi töikseen maalaa uutta autoaankaan. Nordpeisillä ei ole leivinuuneja. Nordpeisin pesään ei juuri tulitikkua isompaa mahdu.

    Näköjään vuolukiveä saa usealla eri käsittelyllä. Tuo Karelia-sarja on kyllä tyylikäs ja sopi meillä myös vaimon silmään.
    https://www.tulikivi.fi/tuotteet/karelia


   • Anonyymi kirjoitti:

    Näköjään vuolukiveä saa usealla eri käsittelyllä. Tuo Karelia-sarja on kyllä tyylikäs ja sopi meillä myös vaimon silmään.
    https://www.tulikivi.fi/tuotteet/karelia

    Meillä lähtis vaimo vaihtoon jos tuollaisiin mieltyisi. Suoli-palstasta tullut Tulikiven mainoskanava .


  • Porin Matti lämmittää tehokkaasti. Turha mitään leluja laittaa.

  • Uunisepillä on kauniita ja nunnauuneilla.

  • Mikä ero keraamisella ja vuolukivellä? Käykö kumpikin kunnon lämmitykseen vai onko keraaminen vaan koriste?

  • Onhan kivi luonnonmateriaali. Vähän samalla tavalla kuin lattiaan voit laittaa luonnonmateriaalina esim. parkettia.

  • Lämmitykseen paras on perinteinen pönttöuuni. Hyvä hyötysuhde eikä vie paljon tilaa.

   • Pönttöuunit eivät täytä vuoden 2022 alussa voimaan tulevia päästörajoja. Siksi en niitä voisi suositella.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Pönttöuunit eivät täytä vuoden 2022 alussa voimaan tulevia päästörajoja. Siksi en niitä voisi suositella.

    Heh heh. Mistä tiedät? Kerro!


  • "Paras uuni noin 95 neliön lämmitykseen 80 luvun taloon? "

   Kokemuksesta sanon, että jos tarkoitus on oikeasti lämmittää, ota vanha vuolukiviuuni, sellainen, jossa ei ole vielä eristettä kyljessä.

   Ne ovat umpirumia, mutta oikeasti lämmittävät.

   Äläkä usko kuorihuutelijoita. Todellisen lämmitystehon näkee vasta sitten, kun muuta lämmönlähdettä ei ole. Kuoritakat ovat siinä tilanteessa täysin avuttomia, myös eristetyt vuolukiviset takat.

   Lämmitykseen tarkoitetun uunin täytyy päästää lämpö lävitseen suht nopeasti. Siinä auttaa eristämätön rakenne, kiven lämmönjohtavuus ja suuri massa. Silloin kunnon lämmitysteho saavutetaan polttamalla puuta aamuin ja illoin. Tällöin uuni säilyy kuumana tai ainakin voimakkaasti lämpimänä koko vuorokauden.

   Tulikivellä näyttää olevan tarjouksessa noita oikeasti lämmittäviä takkoja. Ne kun eivät nykytaloihin sovi, niin hintoja alennetaan. Juuri ne ovat kuitenkin oikeita valintoja lämmitykseen.

   Monien kuoritakkojen perään huutelijoiden kannattaisi ihan oikeasti kääntää lämmitys pois päältä, niin oppisivat tietämään, kuinka heikkotehoinen tuollainen kuoritakka on. Ei se sovi lämmitykseen, ainoastaan tukilämmitykseen. Sillä voi leikata joitain kymmeniä prosentteja, kun oikeasti lämmittävä takka lämmittää lähes koko kämpän.

   • Aloittaja kysyi takkauunia sähkön rinnalle, ei sähkön sijaan. Tarkoituksena ei siis ollut lämmittää koko talosta saunaa mitä sinä olet tekemässä.


   • Nykytaloissa nopea lämmön luovutus on haitta. Vanhoissa taloissa asia on toisin. 80-luvun talossa sauna on yleensä erikseen, uunilla lämmitetään vain taloa ja lämmön pitää levitä h-i-t-a-a-s-t-i.


  • Siltikin kannattaa hankkia nopeasti lämpönsä antava mahdollisimman massiivinen uuni. Sellaisella lämpötilaa voi säädellä. Kun polttaa useammin vähän puuta, niin homma toimii.

   Toinen vaihtoehto on runkotakka, jossa on samanlainen savukaasujen kierto kuin kuoritakassa, mutta josta puuttuu kuori. Sekin antaa tehokkaasti lämpönsä ulos, mutta pysyy silti puoli vuorokautta selvästi lämpimänä, kun on vain riittävän suuri. Noiden tiilitakkojen ongelma vain on halkeilu.

   On vähän surkeaa, että ihmisille myydään lämmittämiseen takkoja, jotka eivät siihen sovellu. Jos puun kantamisen vaivan näkee, kannattaa samantien leikata lämmittämällä kuluista 70 prosenttia eikä vain 30 prosenttia.

   "Runkotulisijan lämmönluovutus ja varaavuus ovat vertaansa vailla.

   Jo yhdellä pesällisellä runkotulisijan pinta lämpenee nopeasti ja tiilirakenne varaa lämpöä pitkään.

   Runkotulisija soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon, jopa huoneen ainoaksi lämmönlähteeksi."

   http://www.muurarisalminen.fi/Muurarisalminen/Tulisijan_valintaopas.html

   • Jaahas. Tässä taitaa olla taas kyseessä sama kuoritakkojen vihaaja, joka aina välillä putkahtaa palstalle.

    Viimeksi taisi keskustelu jäädä siihen, että kysyin minkähänlaista latoa oikein itse lämmität. Voisitko kertoa tästä tarkemmin?

    Pienen määrän puita polttaminen on aivan kuollut idea. Palotapahtuman tulee olla kuuma, että palo tapahtuu puhtaasti ja hyvällä hyötysuhteella. Kynsitulien pito nyt vain ei toimi. Tuolla tavalla lämmön säätely ei ole yksinkertaisesti järkevää.

    Oleellista takassa on toisiopalotila, jossa palo tapahtuu puhtaasti ja saadaan palotapahtumasta hyvä hyötysuhde. Toinen asia on pitkät poskikanavat, että palotapahtumassa saatu lämpö saadaan talteen. Arina ja toisiopaloilma ovat itsestäänselvyyksiä.

    Kolmannekseen takan pitää olla sopivan kokoinen, että saadaan tasainen lämpö. Mitä isompi takka, sitä enemmän varaavaa massaa. Kun takasta ei tarvitse saada liikaa tehoja, niin villat väliin. Tämä on nykytaloissa välttämättömyys, että huoneiston lämpötila ei nouse liikaa. Aloituksen pienessä talossa, jos ei ole kyseessä hirsitalo, niin villat väliin ehdottomasti.

    Miksi takan pitäisi omakotitalossa lämmittää nopeasti, kuten siteeraat? Aamulla lato viilennyt 10 asteen hujakoille ja kiire saada lämpö ylös?

    OnnellinenSipokki


  • Paikallaanmuuratun takan aika on ohi ja nykyinen aika on tehdastekoisten takkojen. Takat tehdään nykyään valvotuissa tehdasoloissa, niin säilyy laadunvalvontakin hyvänä. Kaukana ovat ajat, missä naapurin Kake tuli latomaan tiiliä ja kuraa vuorotellen koskenkorvapalkalla laadunvalvontannan ollessa olematonta.

   • Keskimäärin paikalla muuratut pönttöuunit ovat kuitenkin parempia kuin "valvotut tehdastakat". Mainosmiehet eivät sitä tietenkään myönnä.


   • 1.1.2022 ei tehdä enää yhtään pönttöuunia, koska eivät täytä tuolloin enää päästömääräyksiä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    1.1.2022 ei tehdä enää yhtään pönttöuunia, koska eivät täytä tuolloin enää päästömääräyksiä.

    Elämme vuotta 2019. Jos määräykset muuttuvat 2022, niin se on sen ajan rakentajien ongelma. Määräykset koskevat vain uudisrakentamista.


  • "Viimeksi taisi keskustelu jäädä siihen, että kysyin minkähänlaista latoa oikein itse lämmität. Voisitko kertoa tästä tarkemmin?"

   Kotiani lämmitän maalämmöllä. 140 neliötä ja kahden hengen käyttövesi lämpiävät 500-600 eurolla vuodessa.

   Projektina meillä on kuitenkin pihapiirimme toisessa nurkassa oleva vanha hirsitalo, jota kunnostelemme vähitellen. Töitä on tehty kymmenisen vuotta ja homma alkaa olla hyvällä mallilla. Purkamista, kuivattamista ja uuden rakentamista on riittänyt.

   Talon perusidea on suunnilleen tällainen:

   https://www.rakennusluoma.fi/pohjalaistalomallit/pohjalaistalo-9-160m2varaus/

   Tuosta vähän poiketen meillä on suuri tupa, kaksi makuuhuonetta ja perällä kylpyhuone, kodinhoitotilat ja vessa. Peruslämmöstä vastaavat sähköpatterit, mutta tuvassa on Tulikiven takkaleivinuuni ja makuuhuoneissa pönttöuunit. Takan lämmitämme kerran vuorokaudessa, pönttöuunit kaksi kertaa sikäli kuin ehdimme.

   https://www.tulikivi.fi/tuotteet/TLU2490_91

   Vaikka taloa on kunnostettu, niin kyllä se edelleen energiaa vie, etenkin kun kaikkia ikkunoita ei ole vielä uusittu. Arvioin, että reippailla pakkasilla 80 wattia per neliö ei ole ainakaan alakanttiin. Yksistään noin 65 neliön tuvassa se tarkoittaa siis tavanomaisen huonelämpötilan saavuttamiseksi 5,2 kilowattia. Tuskin Tulikivi tuota huippunakaan antaa, mutta antaa se nyt kuitenkin paljon enemmän kuin maksimissaan 1-1,5 kilowatin tehoon yltävä kuoritakka.

   Kyllä siinä sähköä kuluu, jos ei ole tulta tukena. Onneksi on omaa metsää ja pojan polttopuubisnes koneineen, niin pysyy puussa.

   • Missä ulkolämpötilassa 65 neliötä vaatii 5,2 kilowatin tehon?
    Mistä kuoritakan maksimiteho 1-,5 kW on saatu, minkä valmistajan takka?


   • Ilmeisesti et nyt ota lämmitykseksi esimerkkinä maalämpötaloa jahka se lämpenisi tuolla kuoritakalla mainiosti?

    Kai nyt itse ymmärrät, että toisella esimerkilläsi ei ole mitään tekemistä 80- luvun pienen talon kanssa? Aloittajan talo on melkein yhtä iso kuin esimerkkisi tupa, ymmärrätkö?

    Et sinäkään tätä vanhaa rakennusta lämmitä yhdellä tulisijalla, vaan niitä on monta. Lämpö nyt vain ei huoneesta toiseen kovin näppärästi kulje, joten näinhän ennenkin toimittiin, eli tuvassa isompi tulisija, kammareissa pönttöuunit, kyökissä leivinuuni ja puuhella ja saattoipa salinpuoleltakin tulisija löytyä, tosin aika usein ne jätettiin kylmiksi.

    Kuitenkin ehdotat tällaiseen pieneen taloon isoa massivista ja tehokasta takkaa? Pientä ristiriitaa? Voisiko ehdotuksesi olla "pikkaisen" ylimitoitettua? Voisiko kenties pienestä takkahuoneesta tulla tällä tavalla sauna?

    Voisiko kuitenkin tällainen kuoritakka, joka luovuttaa vuorokauden 2kW tehon olla parempi vaihtoehto?

    OnnellinenSipokki


  • Te, jotka vannotte nopeaan lämmitykseen, hankkikaa peltikamiina.

   • Peltikamiinan kanssa pikkulapset ja lemmikit ovat vaarassa polttaa itsensä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Peltikamiinan kanssa pikkulapset ja lemmikit ovat vaarassa polttaa itsensä.

    Niinpä mutta lämpiää nopeasti!


  • Minulla oli itsemuuraama 6leivän uuni ja vieressä kulmatakka puulämmitteinen sauna ja 105 neliöinen talo kaikki uunit keskellä taloa ja kolmelasta kaikkihalus jokapäivä saunaan. ei tarvinnu laittaa pattereita päälle viiteentoista vuoteen. massa ratkaisee. mitä isompikivikasa sitaenempi varaa.

  • "Kuitenkin ehdotat tällaiseen pieneen taloon isoa massivista ja tehokasta takkaa? "

   Miksi en ehdottaisi, koska massiivisella nopeasti lämpönsä antamalla takalla lämmönsäätely on helppoa.

   Jos lataa täyden satsin puita, takka lämpenee pinnastaan polttavan kuumaksi.

   Jos polttaa kaksi tai kolme kertaa päivässä, takka on sopivan lämmin.

   Tiilerin kaltaista kuoritakkaa joutuu lämmittämään suurella puumäärällä, eikä sen pintalämpötilaa sittenkään saa kuin noin 40-45 asteeseen, mikä on kovin vaatimattomasti. Siitä puuttuu kokonaan säädettävyys.

   • "Miksi en ehdottaisi, koska massiivisella nopeasti lämpönsä antamalla takalla lämmönsäätely on helppoa. "

    Heh. Massiivisuuttahan käytetään nimenomaan siihen, että lämmön siirtyminen ja myös sitä kautta säätely olisi hidasta. Jos nopeus on se ratkaiseva tekijä, niin kamina olisi pop.

    "Jos lataa täyden satsin puita, takka lämpenee pinnastaan polttavan kuumaksi."

    Polttavan kuumahan tarkoittaa suomeksi sitä, että aloituksen talossa huoneesta tulee sauna.

    "Jos polttaa kaksi tai kolme kertaa päivässä, takka on sopivan lämmin."

    Tuo on aivan järkyttävä energiamäärä aloituksen talossa. Kun pesällisestä saa talteen joku 30kWh, niin 3 pesällistä on 90kWh. Sisällä paistuu.

    "Tiilerin kaltaista kuoritakkaa joutuu lämmittämään suurella puumäärällä, eikä sen pintalämpötilaa sittenkään saa kuin noin 40-45 asteeseen, mikä on kovin vaatimattomasti. Siitä puuttuu kokonaan säädettävyys. "

    Sinulle ilmeisesti säädettävyys tarkoittaa sitä, että poltetaan 2, tai 3 pesällistä putkeen. Ongelmahan on siinä, että se yksikin pesällinen on liikaa nopeasti lämmittävässä tulisijassa ja sen vuoksi lämmön kulkeutumista halutaan hidastaa.

    Tarkoittamasi säätö toimii hyvin ladoissa, joissa lämmöntarve on iso.

    Esimerkiksi omassa yli 10v. vanhassa talossani tarvitaan lämmitystä neliötä kohden +/-0 keleillä n. 8W/m2, eli 2kW riittäisi 250 neliön lämmittämiseen. Tuo siis kuoritakan yhdellä lämmittämisellä n. kerta/päivä.

    Toinen esimerkki. -10 asteessa lämmöntarve on n. 16W/m2, eli kahdella kuoritakalla hoituu sama 250m2 lämmitys.

    Voit sitten aivan itse miettiä kuinka järkevää on 250m2 lämmittäminen yhdellä tulisijalla, mitä se tarkoittaa lämmön jakaantumiseen jne.

    Kun puhutaan eristetyistä taloista, kuten aloituksen, niin kuorellinen takka on ainoa järkevä vaihtoehto. Kun puhutaan harvoista ladoista, kuten esimerkkisi vanha maatalo, niin ainoa oikea tapa puilla lämmittämiseen on nykyaikainen käänteispaloinen puukattila. Lämmittäessä kottikärryllinen puuta kattilaan, kattila hoitaa puhaltimet, peltien sulut, jne. automaattisesti ja lämpö varataan varaajaan. Hyötysuhde on erinomainen (lue paras), päästöt olemattomat, lämmityskerrat vähäiset, lämmitysvälit pitkät, lämpö jakautuu tasaisesti mihinkä halutaan, lämmönsäätö helppoa ja tehokasta, saadaan käyttövesi samalla, roskat jäävät pannuhuoneeseen, jne.

    Taidat vain elää mennyttä aikaa...

    OnnellinenSipokki


   • Tiileri (Seppälän Tiili Oy) ei ole saanut tilinpäätöstään viime tilikaudelta vieläkään julkaistua, vaikka se pitäisi lain mukaan julkaista 4 kk:n kuluessa. Tämä ei hyvältä kuulosta, sillä tällainen viivyttely kertoo usein ongelmista.


  • "Heh. Massiivisuuttahan käytetään nimenomaan siihen, että lämmön siirtyminen ja myös sitä kautta säätely olisi hidasta."

   Vaan kun ei se eristämättömässä massiivisessa vuolukivitakassa ole. Vuolukivi johtaa niin hyvin lämpöä, että se tulee massastakin suht nopeasti läpi. Massa kuitenkin hävittää lämpöpiikit, jolloin oleminen on mukavaa.

   • Itse kumosit samassa kappaleessasi omat kirjoituksesi. Mitäpä tuohon lisäämään.

    OnnellinenSipokki


  • Vertaisin suurta vuolukivitakkaa kamiinaan sillä erolla, että kamiina antaa paljon suuremman lämpöpiikin, kun vuolukivitakka taas tasaa lämpöä.

   Vuolukivitakka toimii periaatteella lämpöä tarvittaessa, kun kuoritakka toimii periaatteella pakko polttaa täysillä, että edes jotain saisi ulos.

   • Jos nyt lähdetään kamiina ja takan (oli sitten vuolukiveä, tai ei) eroista, niin nykyaikaisessa takassa on toisiopalotila, joka siis kamiinasta puuttuu, ja toisekseen kamiinassa ei ole poskikanavia mitkä luovuttavat pitkällä matkalla lämpöenergian palokaasuista tulisijaan. Ei siis mitään tekemistä keskenään.

    Vuolukivitakka ladossasi toimii juurikin mainitsemallasi tavalla, eli hulluna puuta pesää, jolla voidaan säädellä latosi lämpötilaa. Kuoritakka latoosi taasen ei sovi, koska siitä nyt ei vaan lähde tarpeeksi tehoja vaikka kuinka sinne puuta mätkisi.

    OnnellinenSipokki


  • Takkauunin tärkein ominaisuus on että se luovuttaa lämpöä tasaisen hitaasti ja pitkään.

  • """""Monien kuoritakkojen perään huutelijoiden kannattaisi ihan oikeasti kääntää lämmitys pois päältä, niin oppisivat tietämään, kuinka heikkotehoinen tuollainen kuoritakka on.""""""

   Meillä on mökillä kuoritakka, eikä muuta lämmitystä ole kun ei ole sähköjäkään, hyvin lämmittää kun polttaa kerran päivässä. Ei tule kuuma, vaan antaa tasaista lämpöä sen 24 tuntia.

   • Asia on juuri näin.


  • Kun miettii, miten kuuma vesi kovilla pakkasilla menee pattereihin ja kuinka paljon pattereita on, niin kyllä takkaan on saatava kova pintalämpötila, että se oikeasti lämmittäisi.

   Siinä on joku mittaillut Tiilerinsä huippulämpötiloja sen jälkeen, kun siinä on oikeaoppisesti poltettu maksimimäärä puuta.

   Noilla lämpötiloilla ei kummoinen koppi lämpene.

   https://lampopumput.info/foorumi/attachments/pintalämpötilat-jpg.21810/

   • Toistetaan. Kuoritakka villoineen lämmittää tasaisella lämmöllä vuorokauden 2kW teholla. Ei sillä 2kW teholla latoa lämmitetä.

    Jos pukkaa yhteen huoneeseen 5-10kW lämmittävän takan, niin sitä kutsutaan kiukaaksi. Jos joku haluaa aloituksen talossa saunoa takkahuoneessa, niin toki se on valinta sekin.

    Mielenkiintoista, että jotkut ihmiset eivät vain ymmärrä sitä, että asiat ovat erilaisia ja joillakin nyt vain sattuu olemaan eristeitä seinissä.

    OnnellinenSipokki


   • Kuoritakalla ei päästä lähellekään kahden kilowatin vuorokausitehoon. Se on reilusti alle kilowatti.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Kuoritakalla ei päästä lähellekään kahden kilowatin vuorokausitehoon. Se on reilusti alle kilowatti.

    No. Voit vaikka edellä olevasta kuvasta laskea kyseisen tehon niin voit todeta asian. Ja saa sen pinnan lämpimämmäksikin, jos vain osaa takka polttaa.

    OnnellinenSipokki


  • Laitan linkin uudestaan, koska edellinen katkesi.

   https://t.ly/rnnE0

  • Itselläni on hella, uusi varde kiertoilmatakka(ei sama kuin sissikamina) ja varaava pystyuuni. 90m2. Eniten käytän vardeä, lämmittää nopsaa koko kämpän ja ilo kierrättää lämmön joka paikkaan. Vielä tajusin ruveta polttaa brikettejä(174€/1000kg) jotka ovat yliveto toisio ilmalla palaavaan kiertoilmatakkaan. Tehoa voi säätää polttamalla pienemmän määrän. Luultavasti puran pystyuunin ja laitan tilalle conturan korkean mallin powerstone varustettuna. Oman kokemukseni perusteella ilp ja kiertoilmatakka suosittelen.

  • Minä suosin suomalaista. Siksi jätän ulkomaan peltipurkit ostamatta. Samalla työllistän suomalaisen.

  • Kepun kulmuuni, ei pelota paistaa mitä vaan.

  • Kermansaven uuni vai Tiileri?

   • Osta tiileri.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Osta tiileri.

    Ei täytä Tiileri 1.1.2022 voimaan tulevia päästörajoja. Jos ostat Tiilerin takan nyt, asuntosi arvo tippuu 1.1.2022 alkaen.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Osta tiileri.

    Lämmittääkö paremmin


  • Jalanti, Titta, Lasse onko ok?

  • Yllä olevat eivät täytä 1.1.2022 voimaan tulevia päästörajoja. Siksi olisin varovainen noiden suosittelemisessa.

  • Suomessa tulisijoille on hyvin löyhät kriteerit. Euroopassa ihmiset ovat valistuneempia. Siellä kuluttajat haluavat korkeatasoisia takkoja, mikä tarkoittaa vähäpäästöisyyttä. Suomessa koko asiaa ei ole mielletty.
   https://www.hs.fi/koti/art-2000006267658.html

  • Millä firmoilla on sitten vientiä Eurooppaan? Euroopassahan (esim. Saksassa) on ymmärtääkseni jo nyt valmiiksi kovat päästörajat. Näin osaisin ostaa jo nyt takan, mikä täyttää tulevaisuuden päästörajat jo nyt.

   • Osta nordpeis.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Osta nordpeis.

    Minä suosin suomalaista ja jätän Norpeisin rimpulat kauppaan.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Minä suosin suomalaista ja jätän Norpeisin rimpulat kauppaan.

    Svt Kamina, se o paras.


  • Niillä firmoilla on päästöasiat kunnossa, joilla on vientiä kovien päästörajojen maihin. Saksa on kuitenkin suurimpia vientimaita ja Saksassa on Euroopan tiukimmat päästörajat jo nyt. Suomalaisista takkavalmistajista on vientiä vain Tulikivellä (15,7 miljoonaa euroa 2018) ja Nunnauunilla (2,8 miljoonaa euroa 2018).

  • Paikalla muurattu tiiliuuni paras

  • Minusta itsehitsattu auto on paras. En lue mitään Tekniikan Maailman testejä, vaan ostan metallilevyä kaupasta ja hitsaan itse.

   • Miten tuo tähän liittyy


  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Greta Thunberg kritisoi Suomen hallitusta

   ”Tämä on epäonnistuminen”. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006515088.html Thunberg on liittänyt mukaan perustamansa Fridays for Future -liikkeen
   Maailman menoa
   290
   11587
  2. Tiesikö Martina miehensä taustat?

   Turkkilainen miljonääri onkin irakilainen jolla huikea rikostausta? Askarruttaa tiesikö Martina mistä on kyse vai tuliko yllätyksenä. Joka tapauksessa
   223
   7040
  3. Sedu Koskinen aikoo järjestää isot juhlat

   Näihin julkkiksiin ei näköjään päde mitkään lait tai korona tartu. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637821.html Kyllä esim. taviksen ylioppilas
   Kotimaiset julkkisjuorut
   122
   5573
  4. Stefu kärähti taas amfetamiinista!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Eikö tuolle sekoilulle näy loppua? https://www.iltalehti.fi/viihdeuutiset/a/b3a29a6e-ac7d-460f-bd45-23ee51898a72
   Kotimaiset julkkisjuorut
   67
   4752
  5. Vapaavuorelle tuli kiire - Kaikki yleisötilaisuudet kielletään, mutta mites juottolat?

   Pelimies Vapaavuoren loppupeli Helsingin johdossa meni kimuraiseksi koronakriisin vuoksi. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007637875.html "Vapaavuori
   Maailman menoa
   105
   3272