USB-laitteiden käytön rajoittaminen Debianissa

Anonyymi

Voiko USB-laitteiden käyttöä jotenkin rajoittaa Debianissa? Eli siis niin, että esimerkiksi vain tietyt USB-tikut sallittaisiin?

15

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Käyttäjän ei ole syytä tökätä tikkua koneeseen jos ei halua sitä käyttää.

      • Anonyymi

        Bioksesta voi kytkee usbit pois.

        Mutta kaikkeahan voi viritellä


    • Anonyymi

      Debianin mainos tämä on. Parin viime viikon aikana on joku trolli urakoinut Debianin paskaa jalustalle, ja tämäkin ketju palvelee samoja tarkoitusperiä.

    • Anonyymi

      Voi. Tee whitelist udeville.

    • Anonyymi

      Kyllä voi. Se onnistuu Debianissa helposti. Debianin omassa virallisessa repositoryssä, eli ohjelmalähteessä, on turvaohjelmisto nimeltä USBGuard, joka on tarkoitettu juuri nimenomaan USB-laitteiden käytön rajoittamiseen. USBGuard on turvaohjelmisto, jonka avulla voidaan sallia ja estää USB-laitteiden käyttö käyttäjän määrittelemien sääntöjen perusteella. USBGuard mahdollistaa esimerkiksi sen, että vain omat tunnetut USB-laitteet sallitaan ja kaikkien muiden USB-laitteiden käyttö estetään. USBGuard mahdollistaa myös esimerkiksisen, että tietyn tyyppiset USB-laitteet estetään tai sallitaan, eli esimerkiksi voidaan sallia muut USB-laitteet paitsi USB-massamuistit kuten USB-tikut. USBGuardin avulla on myös mahdollista estää ns. Bad USB -tyyppiset hyökkäykset, joissa esimerkiksi USB-tikku alkaakin yhtäkkiä toimia näppäimistön ja verkkokortin tavoin.

      USBGuard löytyy suoraan Debianin virallisesta ohjelmalähteestä ja sen voi asentaa näin:

      apt install usbguard


      Lisäksi Debianin repositorystä löytyy graafinen käyttöliittymä USBGuardille. Kun se on asennettuna ja otettuna käyttöön käyttäjältä kysytään lupa, jos tietokoneeseen kytketään tuntematon USB-laite. Eli tuo käyttöliittymä on työpöydällä ajossa taustalla. Jos tietokoneeseen sitten kytketään tuntematon USB-laite käyttäjälle näytetään ikkuna, jossa käyttäjä voi joko sallia tai estää kUSB-laitteen käyttämisen. Käyttäjä voi tehdä joko pysyvän tai tilapäisen valinnan, eli laite voidaansallia tai estää joko pysyvästi tai tilapäisesti. Jos laite sallitaan tilapäisesti, niin lupaa kysytään taas seuraavalla kerralla kun laite kytketään tietokoneeseen. USBGuardin graafisen käyttöliittymän voi asentaa komennolla:

      apt install usbguard-applet-qt

      USBGuardin asentamisen jälkeen heti ehdottomasti ensimmäinen asia mikä PITÄÄ tehdä on USB-laitteiden sallivien ja estävien sääntöjen sisältävän asetustiedoston alustava generoiminen. Säännöt sisältävän asetustiedoston generoiminen on syytä tehdä ennenkuin tietokonetta esimerkiksi käynnistetään uudelleen, tämä siitäkin huolimatta että Debianissa USBGuardin pääasetustiedostossa USBGuardin asetukset on määritelty oletuksena niin, että vahinkoa ei synny vaikka säännöt määrittelevä asetustiedosto jäisikin heti tekemättä. Varmuuden vuoksi on kuitenkin syytä generaoida säännöt sisältävä asetustiedosto heti asennuksen jälkeen, koska muuten voi pahimmillaan käydä niin että USB-liitäntäisen hiiren ja näppiksen käyttö estetään. Lisäksi pitää muistaa, että esim läppäreissä on sisäisiä osia, jotka on USB-väylässä nekin. Eli alustva sääntöjen generointi on syytä tehdä heti asennuksen jälkeen ennekuin tehdään mitään muuta. Säännöt voi generoida root-käyttäjänä komennolla:

      usbguard generate-policy > /etc/usbguard/rules.conf


      Tuo komento luo säännöt sisältävän asetustiedoston ja lisää tunnetuiksi laitteiksi kaikki ne USB-laitteet, jotka oli komentoa ajettaessa kytkettynä tietokoneeseen, mukaanlukien tietokoneen sisäiset USB-väylässä olevat komponentit.

      Määritellyt säännöt voi listata komennolla:

      usbguardd list-rules


      USBGuardin tietokoneesta löytämät laitteet voi listata komennolla:

      usbguard list-devices



      Laitteiden sallimiseen ja estämiseen liittyvä komennot ovat:

      1) Sallitaan laite

      usbguard allow-device laitten_id


      2) Estetään laitteen käyttö:

      usbguard block-device laitteen_id


      3) Estetään laitteen käyttö ja poistetaan laite systeemistä

      usbguard reject-device laitteen_id




      Block ja Rreject eroavat siten, että Block estää laitteen käytön, mutta laite näkyy edelleen tietokoneeseen kytkettynä. Reject estää laitteen käytön ja estää laitetta näkymästä käyttikselle.


      Määriteltynä olevan säännön voi poistaa komennolla:

      usbguard remove-rule säännön_id


      Uuden säännön voi luoda myös komennolla:

      usbguard add-rule säännön_sisältävä_teksti

      Muista USBGuardin komennoista saa lisätietoa komennolla:

      usbguard -h



      USBGuardin säännöt sisältävä asetustiedosto on siis:

      /etc/usbguard/rules.conf



      USBGuardin pääasetustiedosto on:

      /etc/usbguard/usbguard-daemon.conf



      Kun USBGuar on asennettu ja alustavat säännöt on generoitu on aika tutustua USBGuarddin pääasetustiedostoon. Sitä asetustiedostoa muokkaamalla on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi siihen kuka voi käyttää USBGuardin graafista käyttöliittymää, siihen kuinka USBGuard käsittelee niitä USB -laitteita, jotka on kytkettynä tietokoneeseen tietokonetta käynnistettäessä ja niin edelleen. Asetustiedoston lukeminen ja sen mieleisekseen muokkaaminen on erittäin suositeltavaa, jotta USBGuardista saa kaiken hyödyn irti haluamallan tavalla.

      USBGuardille voi tosiaan tehdä myös esim sääntöjä, joilla kaikki tietyn tyyppiset laitteet voi sallia tai estää ja paljon muuta. Kannattaa lukea asiasta lisää netistä.

      Kannattaa muuten huomata, että riippuen tehdystä säännöstä silläkin voi olla merkitystä mihin USB-porttiin laite kytketään tietokoneessa.

      USBGuard ei tietenkään pysty estämään tietokoneen käynnistämistä esim USB-tikulta, mutta se voidaan tehdä tietokoneen BIOS asetuksista.

      T. miksuh

    • Anonyymi

      Lisään vielä sen, että kannattaa miettiä hyvin tarkkaan onko järkevää asentaa tuota USBGuardin graafista käyttöliittymää vai onko parempi olla sentamatta sitä, ainakaan nykyisellään sen käyttöä ei kannata sallia kenelle tahansa ja mieluummin vain käyttäjälle jolla muutenkin on tietokoneelle ylläpito-oikeudet. Syy on se, että nykyisellään tuo graafinen käyttöliittymä ei kysy salasanaa, mikä tarkottaa että käyttäjä voi itse antaa USB-laitteen käyttämiselle luvan tarvitsematta syöttää salasanaa vahvistukseksi. Eli tuo graafinen käyttöliittymä vesittää nykyisellään USBGuardin antamaa suojaa. On siis parempi joko olla käyttämättä sitä, tai sitten kannattaa miettiä tarkkaan kenelle antaa pääsyn graafiseen käyttöliittymään vai olisiko parmpi, että vain erillinen ylläpitäjäkäyttäjä voi sitä graafista käyttöliittymää käyttää.

      Tuo ei ole vain Debianin puute, vaan puute on tuossa USBGuardin käyttöliittymässä itsessään.
      Paljon parempi on siis sallia USB -laitteet komentoriviltä root -käyttäjänä jollon tavallisella käyttäjänä ei voi kukaan USB-laitteita sallia. Tuolla tavalla ei vesitetäUSBGuardin antamaa suojaa.

      Tuosta asiasta on USBGuardin kehittää tietoinen jatoivottavasti hän lisää salasanakyselyn tuleviin USBGuard versioihin.


      Mutta jokatapauksessa ei tuo laitteiden salliminen komentoriviltä edes ole vaikeaa, ja kerranhan ne omat laitteet vain tarvitsee sallia, sen jälkeen asiaa ei tarvitse enää miettiä ja tuntemattomat laitteet estetään samalla kun omat oimii.
      T. miksuh

    • Anonyymi

      Kiitoksia. Tuo usbguard kuulostaa juuri siltä mitä hain. Lähtee asennukseen ja kokeiltavaksi.

      • Anonyymi

        Mihin hiivattiin moista ominaisuutta tarvit?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mihin hiivattiin moista ominaisuutta tarvit?

        Debian paskan mainsotukseen.


    • Anonyymi

      Niin tuosta graafisesta käyttöliittymästä vielä se, että jos sen asentaa, niin onhan sekin tietenkin jo parannus, että tietokone kysyy lupaa USB-laitteen käyttöönotolle. Sekin on jo parannus siihen ettei lupaa kysyttäisi. Mutta tosiaan parempi olisi, jos tuo graafinen käyttöliittymä vaatisi salasanan syöttämisen. Lisäksi , graafisen käyttöliittymän käyttämiseen voi tosiaan antaa luvan esimerkiksi vain yhdelle käyttäjälle joka on tietokoneen pääasiallinen käyttäjä, lupaa ei tarvitse antaa tietokoneella oleville muille käyttäjille. Esimerkiksi jos koneella on erillinen käyttäjätunnus vieraita varten, niin vieraille ei tarvitse antaa pääsyä graafiseen käyttöliittymään joten vieraat ei myöskään pysty antamaan omien USB-laitteidensa käytölle lupaa. Eli vaikka tuo graafinen käyttöliittymä olisikin asennettuna, niin USBGuard suojaa koneen tuntemattomilta USB-laitteiltakunhan ei päästä ketä tahansa käsiksi siihen graafiseen käyttöliittymään.

      T. miksuh

      • Anonyymi

        "että tietokone kysyy lupaa USB-laitteen käyttöönotolle."
        Pitäskö käyttäjän taas "sudotella" ja antaa lupa? selvä huonnushan se olisi?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "että tietokone kysyy lupaa USB-laitteen käyttöönotolle."
        Pitäskö käyttäjän taas "sudotella" ja antaa lupa? selvä huonnushan se olisi?

        Debianisti ei sudottele vaan on tarvittaesa miehekkäästi root.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Debianisti ei sudottele vaan on tarvittaesa miehekkäästi root.

        Debianisti onkin sellainen Miesten Mies ja Windowsin käyttäjä on Naisten Mies.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Debianisti onkin sellainen Miesten Mies ja Windowsin käyttäjä on Naisten Mies.

        Suomen kielen taitosi on vähän ruosteessa. Kuuluisi sanoa


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6263
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4006
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      263
      2416
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1960
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1413
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1316
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1060
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe