17 vuotais muuttaa omilleen - miten elatus?

Anonyymi

Poika haluaa muuttaa omilleen. miten elatus menee jatkossa?Isä maksaa elatusmaksuja tällä hetkellä. Mutta ne menevät äidille. Onko Äidillä velvoite maksaa pojalle? vai voiko poika vaan pärjätä asumistuella ja opintotuella? Voihan hän ostaa opintolainat.. koska ne pitää nostaa jotta voi saada toimeentulotukea kun poika täyttää 18vuotta.

Pitääkö äidin maksaa isän elareiden lisäksi jotain muuta?

15

<50

  Vastaukset

  • Pojalle vaan elatusmaksut ja rahaa elämiseen.

   Jos hän opiskelee jne niin kokielkoon omaaelämääeiköhänmoni nuorempikin ole lähtenyt omilleen.

   Sinu lapsesi hän on ei maailman, joten hoida lapsesi asiat kuntoon!

   • Nuorten kanssa työtä tekevänä kommentoin vaan seuraavaa: No ensinnäkin on mietittävä onko 17-vuotias valmis asumaan taloudellisesti yksin. Ja onko siihen varaa. Toiset on ja osa eivät osaa vielä käyttää rahaa oikein tuossa iässä, vaikka sitä olisi kuinka. Huoltaja tai vahnemmat kyllä tietää miten poika on hoitanut asiansa kotona ja onko hän valmis yksin elämiseen. Vuosi aikaa kehittyä siihen voi olla tarpeen ja voi tehdä ihmeitä.
    Jos poika taaas on asioistaan huolehtiva nuorimies, on kuitenkin hyvä miettiä onko siihen varaa vielä vai lähteekö poikayhteiskunnan elätettäväksi. Toisen vanhemman maksama elatusapu maksetaan sinne missä poika elää. Jotkut nuoret tekevät muutaman illan töitä vkossa opiskelun ohessa.


  • Elatusmaksu on tarkoitettu lapsen menoihin, eli joko maksetaan suoraan lapselle, tai jos maksetaan äidille, tulee äidin huolehtia lapsen elatuksesta. Suosittelen käymään lastenvalvojan kautta, sillä kun lapsen asumismenoissa yms. Tulee muutoksia, ne vaikuttavat molempien vanhempien elatusmaksun suuruuteen. Jos virallista paperia ei ole, voi tulla ongelmia Kelan kautta tukia haettaessa.

   • nimenomaan näin. jos itte maksat tenille suoraan, voipi "mamma" mennä lstnvalvojalle ja väittää, ettei saa elatustukea. Huonoilla on maksaja, sillä lstnvalvoja katsoo, että vapaaehtoista on ao. teinille annettu fyffe. Wouti perii pois sen, mitä ei "mammalle" ole sen väittämän mukaan maksettu. Pitää tehdä erillinen, uusi sopimus siitä, että maksaakin suoraanm ao. teinille. Soppari on varm,aan hyvä vahvistaa maistraatissa tai keräjillä. Molempien ao. teinin vanhempien tulee suostua uuteen sopimukseen. Yksipuoleinen "sopimus" kaatuu varmasti, jos sen tässä tapauksessa "mamma" riitauttaa. Ei liene epäselvyyttä, kuka on maksuhenkilö.


   • Eihän 17-vuotias pärjää millään tavanomaisen kokoisilla elatusmaksuilla. Mistä rahat, kun alaikäisen vanhemmilta tullaan varmaan sossun taholta tarkistamaan pankkitilit ja tulot. Tulee vanhemmille kallis lapsen muutto omilleen. Sossu vaatii vanhempia elättämään alaikäinen eri osoitteesta huolimatta. Voi olla että lapsi ei suostu menemään töihin.


   • Anonyymi kirjoitti:

    nimenomaan näin. jos itte maksat tenille suoraan, voipi "mamma" mennä lstnvalvojalle ja väittää, ettei saa elatustukea. Huonoilla on maksaja, sillä lstnvalvoja katsoo, että vapaaehtoista on ao. teinille annettu fyffe. Wouti perii pois sen, mitä ei "mammalle" ole sen väittämän mukaan maksettu. Pitää tehdä erillinen, uusi sopimus siitä, että maksaakin suoraanm ao. teinille. Soppari on varm,aan hyvä vahvistaa maistraatissa tai keräjillä. Molempien ao. teinin vanhempien tulee suostua uuteen sopimukseen. Yksipuoleinen "sopimus" kaatuu varmasti, jos sen tässä tapauksessa "mamma" riitauttaa. Ei liene epäselvyyttä, kuka on maksuhenkilö.

    Tuskin tuollainen rumba kannattaa alle vuoden maksamisen osalta. Teini voi hyvin odottaa täysi-ikäisyyttä ja arvioikoon sitten onko varaa muuttaa omilleen. Yhteiskuntahan tämänkin asumisen taitaa lähinnä maksaa, jotenkin haiskahtaa tukien saannin ammattilaisilta tämä perhe....


  • isän elatusmaksut lapselle ja äiti maksaa samassa suhteessa lapselle elatusmaksua...

  • Joo kannattaa lastenvalvojalla käydä laskettaa elatus uudestaan.

  • ja muuten lapsi alle 18v ei saa asumistukeakaan jos ei ole kelan mukaan hyvää syytä muuttaa ,omilleen esim koulu johon ei pääse kotoa kulkemaan tai työ.

  • Haiskahtas sille, että pojan elarit on olleet tähänkin asti äidin. Ei kai se lapsen sponssaaminen yksin isän vastuulla ole senkään jälkeen kun tuo omilleen muuttaa.

  • Elatusmaksut molemmilta vanhemmilta. Meillä 17v oli koko kesän työssä ja opiskelee toisessa kaupungissa pääsääntöisesti. Asumistuki, opintotuki lisäksi. Käy täyttelee ruokakaappia, isä maksaa puhelinlaskun. Hyvin pärjää.
   Itse muutin kotoa 15 vuotiaana ja 17v olinkin jo itse äiti. Ihan hyvin on pärjätty, senkus tekee vaan töitä ja elää päämääräisesti niin kaikki onnistuu.

  • jos teillä on tiukkaa taloudellisesti, niin miten kokonaistilanne jotenkin helpottuu kun alatte maksamaan vielä ylimääräistäkin vuokraa päälle

   nyt järki käteen, kaikenlaisia haluja on, tämä on nyt helppo ohittaa ja todeta ettei alaikäinen nyt muuta yhtään mihinkään, korkeintaan isälleen

  • Mies ystäväni tyttö 17 v muutti omilleen lukion toisella luokalla, no tyttö täytti kolmen kuukauden päästä 18 v hän hommasi itse asunnon netin kautta, kävi sitä katsomassa, ja vuokrasopimus tehtiin isän kanssa ja isä maksoi vuokratakuut.
   Tyttö sai asumistukea ja opintotukea, koska toinen vanhemmista oli pienellä sairaseläkkeellä ja isä töissä, .elarit makso kumpikin tytölle tuon vajaa neljä kuukautta,
   Isä makso tytön sähköt ja puhelin ja nettimaksut sekä kirjat, kirjoja saatiin myös paljon serkulta joka oli jo abiturientti. Mummu osti Ikeasta tytölle kaikki huonekalut ja liinavaatteita sai kaikilta sukulaisilta sekä keittiötavaraa .Äiti osti tytölle ruokaa ja tyttö kävi myös molemmilla vanhemmilla usein syömässä ja saihan hän koulusta joka päivä myös lämpimän ruoan
   Tyttö pääsi kesätöihin ja oli nuuka pärjäsi oikeen hyvin ja kirjoitti hyvin, nyt hän opiskelee sairaanhoitajaksi ja on jo 21v hyvin pärjää.

  • Äiti maksaa kaiken- isä ei maksa koska vieraannutettuna lapsestaan

  • Tuossa edellä kun kirjoittaja kertoo, että muutti omilleen 15-vuotiaana ja 17-vuotiaana oli jo äiti itsekin.
   Niin murrosikäiset haluvat pois kotoaan ja siihen "vapauteteen", jotta kukaan ei katsoisi perään ja vaatisi mitään.

   Moniko tuon iköinen esim-15-17-vuotias todella ymmärtää vastuun niin omasta itsestään ja taloudellisten asioiden hoidosta. Jari sinkkosen esitelminen ja kirjojen mukaan tuon ikäisen aivot eivät ole vielä kehittyneet vastuullisiksi ajattelemaan näitä kysymyksiä.

   Ei ole varsin viisasta olla äiti 17-vuotiaana, siinä tavallaan on kaksi lasta ja mahdollisesti se isäkin on samanlainen lapsi jos ei ole jo pakoon pötkinyt.
   Miten siinä sitten omaa elämääsi järjestät eteenpäin, pitäisi sentään käydä koulut loppuun, saada ammatti. Kyllä täällä jokaisen aikusien täytyy hankkia oma elantonsam sillä on täysin väärin ajatella, että saa Kelan korvauksia ja tukirahoja, joiden turvin viettää tuoda teinin elämää lopun elämäänsä.
   On entä sitten lapsen kasvatus, miten sitä voi ymmärtää, kun ei ike aikuinen vielä itsekään ja luultavasti monikaan alle 20-kymppinen ei eläomalla palkallaan.

   Tiedän, että moni joutuu pakonkin perästä läjtemään kotoaa, uusperhe uusi kumppani voi vauhdittaa lähtöä, tai lapsi yrittää pakoon sitä elämää ja sitten koulun käynnin jatkoa täytyy mennä suorittamaan toiselle paikkakunnalle, ei ammatikorkekouluja tai yliopistoja ole joka paikkakunnalla. Kuitenkin uskon, että heitä monia tuetaan kotoaan ja järjestetään kohtuulliset olot asumiseen, ja lisäksi seurataan lapsen tilannetta eri tavoin. Siis tuetaan. alkuun.

   Moni nuori kuvittelee autuuden koittavan, kun kukaan ei määräile, mutta väärää ajattelua. Tulevasa työelämässä on määräykset jokaisella työpaikalla ja pomollkain on pomonsa useimmiten, joten täytyy oppi sietämään myös arvostelua ja opettamista. Liina herkällä nahalla lkasvaneet eivät tule prjäämään elämässä.

   Itselläni oli hieno pomo, toki hänelläkin oli yläpuolella omat pomonsa, jotka jakelivat ohjeet ja saatuja tuloksia mitattiin jopa viikotttain "keskusteluissa, joissa myös ruoskittiin sanan voimalla". Hän kuitenkin ymmärsi asian, niin, että itse voimme ajatella hieman toisinkin asioista, vaan työpaikoilla täytyy toimis niin kuin työnantaja määrää ja heidän ohteidensa mukaan.

   Tämän taidon kun oppii jo kotonaan eli ei pakene vanhempien määräämisi, vaan vasta kun on valmis elättämään itsensä omalla tulolla, eikä yhteiskunnan tuilla muuttaa omaan kotinsa, silloin on oppinut sietämään sitä että ei voi itse määrittää kaikkea milloinkaan, niin se vain on.

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   258
   5738
  2. Vuosi Tinderissä oli järkytys

   Ei mikään ihme. Tinder on ihan syvältä. https://yle.fi/uutiset/3-11212319
   Sinkut
   88
   4980
  3. Haavisto aikoo jatkaa

   ulkoministerinä ri­ko­se­päi­lyis­tä huolimatta https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-haavisto-kommentoi-esitutkintapyyntoa-aikoo-jatkaa-ulkomin
   Maailman menoa
   85
   865
  4. Maisa perhelomalla Levillä

   Mikko ilmestyi myös Leville odottamatta. https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ystavanpaivana-avioitunut-maisa-torppa-koki-romanttisen-yllatyksen-per
   Kotimaiset julkkisjuorut
   59
   813
  5. Kokoomuspoliitikko Pauliina Valkovirta nolasi

   itsensä pahanpäiväisesti eilisessä valtuustokokouksessa vaatiessaan sivukylien koulujen lakkauttamista. Tuntui ,että hän ei tajua ollenkaan kyläkouluj
   Haapavesi
   43
   686