Vatsa usein löysällä

Anonyymi

Mulla on ollut nyt jo yli vuoden aika ajoin vatsa löysällä. Alavatsassa alkaa tuntua "kuukautiskipumaista" kouristelua, ja täytyy rynnätä pikaisesti vessaan. Uloste on puuromaista, välillä ihan nestemäistä. Jää pönttöön kiinni ja on kohtalaisen vaaleahkoa, ilmaakin tulee paljon mukana. Alavatsakipu hellittää ulostuksen jälkeen.

Välillä menee muutama viikko kun vatsa on ihan ok, sitten voi iskeä useamman päivän ajan löysä vatsa. Joskus taas on ihan kovalla, mutta harvemmin.
Tänäänkin klo 4 aamulla alkoi vatsa kouristella ja pöntölle päästyä uloste "suihkusi" nestemäisenä pönttöön. Sama toistui aamupäivällä. Nytkin vähän tunne että vessa saattaa kutsua pian.

Olen käynyt vaivan vuoksi lääkärissä, ja keliakia ja tulehdukset on poissuljettuja. Olen myös syönyt enimmäkseen laktoosittomia tai vähälaktoosisia ruokia. Lääkäri epäili että voi olla ärtyvä suoli, mille ei voi kuulemma tehdä mitään. Että "kiva" tässä nyt sitten, kun voi iskeä yhtäkkiä kodin ulkopuolella tarve rynnätä vessaan.

Kellään ollut samantapaista vaivaa? Miten olette pärjänneet esim. työelämässä oireiden kanssa?

4

1500

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Syötkö paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä? Itselläni nämä aiheuttavat aina kovan ripulin.
      Saman tekevät myös gluteenijauhot, vaikkei olekaan keliakiaa. Ja makeutusaineet kuten esim. ksylitoli voivat myös olla ripulin syynä.

      Valitettavasti lääketiede on vielä niin kehittymätöntä ettei vatsa- ja suolistovaivoihin ole helppo saada apua. Lääkärit toteavat vaan aina sitä iänikuista ärtyvää suolta diagnoosiksi, kun eivät muusta tiedä, eivätkä viitsi perehtyä asiaan. Kyllähän sen suolen ärtymisen taustalla on jokin elimellinen, toiminnallinen tai bakteereista yms. johtuva syy mikä täytyisi selvittää perin pohjin.

      Kun ei kerran lääkäreistä ole apua niin ainoa keino on toistaiseksi etsiä itse helpotusta esim. ruokavaliokokeiluin. Se on pitkä tie ja vaatii monesti paljosta luopumista, mutta kannattaa, jos vähänkin olo paranee.

      Tsemppiä!

    • Anonyymi

      Ikävä vaiva. Mulla oli aikoinaan 7 vuotta krooninen ripuli, johtuen tosin leikkauksessa sattuneista ongelmista. Tiedän että se rajoittaa elämää tosi paljon. Kun jonnekin on lähdössä niin saa miettiä etukäteen reitit että missä on lähin vessa. Kannattaa tosiaan tarkkailla liittyykö se johonkin ruoka-aineeseen, vaikka toisinaan ei ole kovin helppoa löytää syytä löysään vatsaan. Oletko tietoinen että apteekista saa pillereitä jotka on tarkoitettu ripuliin, minulla oli niistä jonkin verran apua kun oli pakko käydä jossain. Ovat reseptivapaita, esim. Imodium, Imocur, ja on niitä muillakin nimillä. Suosittelen ainakin kokeilemaan.

    • Anonyymi

      Täällä samaa vaivaa, ollut muutaman vuoden. Olen päälle 30v. nainen ja todennäköisesti itsellä ripulimuotoinen ibs eli ärtynyt suoli. Lääkärissä käyty, tähystyksiä ei ole tehty mutta keliakia js laktoosi-intorelanssi pois suljettu verikokeilla. Lääkäri suositteli fodmap ruokavaliota. Myös ravitsemusterapeutilla käyntiä.
      Fodmapia olen testannut vasta lyhyen aikaa joten täysin varma en ole onko siitä hyötyä. Pidän ruokapäiväkirjaa, johon kirjaan myös mahdolliset oireet.
      Ruokavalion lisäksi olen käyttänyt Siligol nimistä valmistetta, lähinnä tasapainottamaan olotilaa. Sekä Sunwicia.
      Ongelma itsellänikin on juuri tuo kivun kanssa toimiva vatsa. Kouristelu ja kipu kun alkaa niin tietää että vessaan on päästävä heti. Vatsa tuolloin löysällä tai ripulia. Kipu hellittää vatsantoiminnan jälkeen. Välillä kipu on niin kovaa että meinaan pyörtyä ja kylmä hiki nousee pintaan. Kipu on enimmäkseen vasemmalla alavatsalla.
      Tuon jälkeen voi olla huonoa oloa pitkän aikaa, pahoinvoinnin tunnetta yms. Joskus itsellä on myös pientä lämpöä.
      Koen että on vaiva on elämää rajoittavaa. Joka paikkaan ei uskalla lähteä kun ei koskaan tiedä milloin nuo kipukohtaukset alkaa.
      Itsellä uutena on tullut myös se että pahoinvointia ja tunnetta että vatsa toimii heti, on tullut pitkien automatkojen aikana.
      Meinaan vielä kokeilla apteekista saatavaa Gelsectan nimistä valmistetta, jos siitä olisi apua vatsakipuihin ja ripulointiin.
      Stressin yritän pitää minimissään vaikka ei sekään aina estä noita tilanteita.

    • Anonyymi

      Edellinen kirjoittaja vielä lisää.
      Eli olen käyttänyt myös Imodiumia pahempien oireiden aikaan. Mutta haluaisin päästä eroon liiallisesta Imodium käytöstä.
      Työelämään vaikuttaa jonkin verran eli välillä tulee poissaoloja, jos olo on niin tukala ja itsearvioin etten selviydy työpäivästä millään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1595
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      172
      1263
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1090
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      1037
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      930
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      68
      861
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      44
      858
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      61
      779
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      753
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      748
    Aihe