Miksi suomenkieliset ääntävät ja puhuvat tavallisesti niin heikosti muita kieliä?

"Suomalaiset puhuvat lähes täydellistä japania. Japanin kielessä on lähes sama äänneavaruus kuin suomessa ja puheen rytmi ja intonaatio on samankaltainen. Samoin suomalaiset puhuvat pääsääntöisesti erittäin hyvää espanjaa, tosin yleensä ääntäen c:n ja z:n s:nä amerikanespanjan tapaan.

Oikeastaan vain germaaniset ja slaavilaiset kielet tuottavat suomalaisille vaikeuksia.

Suomalaisten (oletettu) huono kielitaito johtuu siitä, että tavallisin vieras kieli on englanti, ja englanti eroaa sekä kieliopiltaan, äänneavaruudeltaan että rakenteeltaan rajusti suomesta. Englannissa on 24 konsonanttifoneemia ja noin 20 vokaalifoneemia, sekä runsaasti sananalkuisia konsonanttiklustereita. Suomessa ei ole soinnittomia frikatiiveja, soinnillisia klusiileja ja sananalkuisia konsonanttiklustereita muualla kuin lounaismurteissa ja Helsingin puheessa.

Suurten ikäluokkien yleisin koulussa oppima vieras kieli on ollut saksa, ja englanti on opittu vasta jälkeenpäin. Niinpä sen ääntämys ja kielioppi on tuottanut heille (sekä vanhemmalle sukupolvelle) vaikeuksia. Varsinkin b, g, j (dzh) soinnittomat frikatiivit (f ja th) ja vokaalienvälinen svaata edeltävä s (zh) ovat vaikeita, sillä suomessa ei pääsääntöisesti niitä ole. Svaa äännetään yleensä ö:nä (mikä ei varsinaisesti ole väärin). Tästä termit “tankeroenglanti” ja “rallienglanti”.

Mutta suomalaisten puhuma englanti, vaikkakin puutteellisesti äännettyä, on erittäin selkeää ja helposti ymmärrettävää. Germaanisen kielialueen ulkopuolelta juurikin suomalaiset puhuvat ehkä selkeintä englantia.

Tilanne on muuttunut X- ja Y- sukupolvien myötä. He ovat sekä opiskelleet lapsesta saakka vieraita kieliä että seuranneet televisiota (Suomessa ohjelmia ei dubata vaan tekstitetään), lukeneet kirjallisuutta sekä surffanneet Netissä vierailla kielillä, joten nuoren polven suomalaiset pääsääntöisesti puhuvat sangen hyvin vieraita kieliä.

Itselleni eniten vaikeuksia ovat tuottaneet portugalin nasaalivokaalit.

Käsittämätön tai vaikeastiymmärrettävä kieli on suomessa täyttä hepreaa. Siksi, että heprean opinnot kuuluvat pakollisina teologisen tiedekunnan opintoihin, ja hepreassa tehdään suunnilleen kaikki päinvastoin kuin suomessa (kirjoitetaan oikealta vasemmalle, attribuutti tulee subjektin jälkeen, vain konsonantit kirjoitetaan jne)."

Ralliruotsia unohtamatta.

Eli jos opiskelisimme espanjaa tai japania niin ääntäminen menisi kuin vettä vain. Miksi meille siis tyrkytetään väkisin germaanisia kieliä?

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihan hyvä kielianalyysi sinulta! Jopa asiantuntijatasoa.

      Voisi lisätä sen, että suomihan on ns. foneettinen kieli eli sanat lausutaan juuri siten kuten kirjoitetaan. Se on tutkitusti hyvä piirre kielessä varsinkin lasten kielenoppimisen suhteen.

      Esim USA:ssa ovat yleistä tavauskilpailut, joissa vain lahjakkaimmat lapset onnistuvat tavaamaan vaikeimpia sanoja oikein. Suomessahan sellaiset kilpailut olisivat naurettavan helppoina turhia.

      Muuten. Monet turistit ovat kehuneet suomalaisten englannin kielen taitoa. Eikä kukaan heistä ole valittanut "rallienglanista" eli huonosta ääntämisestä. Se on svekotahojen ja -median keksimä nimitys.

      • Ikävä kyllä oli lainaus joten kiitokset menköön tekijälle. Hyvä teksti kyllä kaikin puolin.


    • Anonyymi

      "Suomalaisten (oletettu) huono kielitaito"

      Auttamattoman vanhanaikainen käsitys on, että suomalaisilla olisi jotenkin erityisen huono kielitaito. Tällaisen väittäjä ei ole tutustunut maailmaan, eikä ole nähnyt virallisiakaan vertailuja kielten osaamisesta eri kansakuntien välillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      100
      7060
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      30
      2741
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2313
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      87
      1996
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      14
      1717
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      9
      1515
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1397
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1361
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1314
    10. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      32
      1298
    Aihe