ElatusTUKI nousee

Anonyymi

Luin juuri uutisen, että budjettiriihessä (syksy 2019) päätettiin, että Kelan maksama elatusTUKI nousee 7e/kk.
Maksan tällä hetkellä lapseni äidin tilille kuukaudessa elatusAPUA 158,74e, eli euromääräisesti saman summan, kuin tuo elatusTUKI on tänä vuonna.
Aikoinaan oikeus on päättänyt elatusAVUN määrän kohdallani saman suuruiseksi, kuin tuo Kelan elatusAPU oli silloin aikoinaan.
Vuosittain elatusTUKEA on korotettu indeksillä. Sama indeksikorotus on oma-aloitteisesti pitänyt lisätä vanhemman maksamaan elatusAPUUN, oli sitten elatusAVUN euromäärä vähemmän, sama tai enemmän, kuin elatusTUKI kyseisenä vuonna.
Tänä vuonna (2019) tuo on siis ollut 158,74e/kk.
Nyt on siis tulossa Kelan elatusTUKIIN tasokorotus 7 e/kk, joka on paljon kovempi, kuin indeksi tulisi olemaan. Aikoinaanhan tuo on päätetty oikeudessa meidän vanhempien elatuskyvyn mukaan ja koska elatusAVUN laskennallinen summa oli niin lähellä tuota Kelan elatusAPUA, niin suostuin, että määrä on sama, ettei äidin tarvitse hakea paria euroa kuukaudessa erotuksena Kelalta.
Nyt kysymykseni on, että joudunko myös nyt (v. 2020) tekemään samanlaisen tasokorotuksen 7e/kk tuohon maksamaani elatusTUKEEN vai riippuuko siitä millä sanamuodoila oikeuden päätöksessä tuo lukee. Eli lukeeko, että isä maksaa kuukausittain elatusAPUNA elatusTUKEA vastaavan summan vai lukeeko, että isä maksaa kuukaudessa xxx.xxeuroa elatusAPUNA?
En muista mitä oikeuden päätöksessä lukee. Pitää varmaan kaivaa paperit jostain esille.
Mutta ajattelin kirjoitella tänne, koska monella vanhemmalla tuo elatusAPU (kansankielellä elari tai ruokkomaksu) on usein kuulemma määritelty samaksi, kuin Kelan maksama elatusTUKI (jos on määrätty pienemmäksi, niin Kelalta on saanut toinen vanhempi hakea erotuksen).
Näin maalaisjärjellä ajateltuna aion tehdä seuraavaa:
Jos oikeuden päätöksessä lukee vain euromäärä, niin lisään tuohon vuoden 2019 maksamaani elariin (158,74e/kk) sen ennen vuoden vaihdetta ilmoitettavan indeksikorotuksen ja muistutan lapseni äitiä siitä, että koska tästä vuodesta eteenpäin maksamani elatusAPU on pienempi, kuin Kelan maksama elatustuki, niin laitappa Kelalle hakemus, että saat tuon noin 7e/kk elatusTUKENA Kelalta.
Jos taas oikeuden päätöksessä lukee, että isän maksama elatusAPU on sama, kuin Kelan elatusTUKI, niin sitten on kai tyydyttävä lisäämään myös se 7e siihen maksamaani elatusAPUUn.
Tuo on kuitenkin merkittävä asia, koska esimerkiksi 15 vuodessa tuo tekee minulle lisää maksettavaa 1260e. Mainittakoon vielä, että lapsen äiti on rikas ja hyvätuloinen, kun taas minä olen köyhä ja pienipalkkainen. En enää jaksaisi taistella asiasta, koska olen jo nykyään asemassa: "pelkkä maksaja", koska lasta en pahemmin saa nähdä, vaikka haluaisin (Lapsen äiti on lapsen vieroittanut isästä ja vienyt toiselle puolelle Suomea).
Nämä viimeiset lauseet lisäsin siitä syystä, että ei tulisi niin paljon niitä kommentteja, että "miksi et halua elättää omaa lastasi?" jne...

8

135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huomasin juuri, että kirjoittaessani meni parissa kohtaa itsellänikin tuo sana APU ja TUKI väärään paikkaan, vaikka oikein yritin korostaa, niitä, että tekstistä tulisi selkeämpi.
      elatusAPU on siis vanhemman maksamaa rahaa lapselle (toisen vanhemman tilille).
      elatusTUKI on Kelan maksamaa tukea, jos elarinmaksajaa ei ole tai maksajalle on määrätty pienempi maksu, kuin elatusTUKI on kuukaudessa (erotus).

    • Anonyymi

      On huomattava, että Kela ei maksa tuota erotusta, jos ei oikeuden päätöksessä tai elatussopimuksessa ole mainintaa siitä, että elatusapu on määrätty pienemmäksi, kuin elatustuki siitä syystä, että "maksaja on pienituloinen/puuttellinen maksukyky" tms...
      Uskoisin, että tällaista mainintaa ei suurimmalla osalla ole, jos euromääräinen elari on ollut sama, kuin tuo elatustuki.
      Eli tämä 7e korotus ei koske kaikkia, jotka ehkä luulevat sellaisen saavansa.
      Eli elarin maksaja -vanhempi maksaa vanhan elarin (joka on ollut 2019 saman suuruinen, kuin Kelan elatustuki indeksikorotuksen, jolloin se jää alle uuden 2020 elatustuen, mutta Kela ei maksa erotusta, jos ei ole mainintaa maksajan puutteellisesta maksukyvystä (kuten ei varmaan monella ole, koska sitä ei ole tarvittu, kun summat ovat aikaisemmin olleet samat ja nousseet aina saman indeksin mukaisesti. )

      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/-/asset_publisher/kg5xtoqDw6Wf/content/elatustuki-ja-elatusapu-nousevat-vuoden-alusta

        Tuossa Kelan laskentakaava vuodelle 2020. Eli, jos on maksanut vuonna 2019 158,74e, niin vuonna 2020 pitää elatusvelvollisen maksaa 159,95e.

        Eli indeksikorotus noin 0,77 prosenttia.

        Sotkut elatusavun ja tuen1, jotka 2 eri asiaa. Elatusapu nousee 0,77 % eli tämän vuoden summa nousee sen verran vaikka elatusapu olisi määrätty aikanaan samansuuruiseksi...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sotkut elatusavun ja tuen1, jotka 2 eri asiaa. Elatusapu nousee 0,77 % eli tämän vuoden summa nousee sen verran vaikka elatusapu olisi määrätty aikanaan samansuuruiseksi...

        Enhän sotkenut, vaan sitä minä tuossa juuri kirjoitinkin, että elatusapu nousee noin 0,77%.
        Tuossa on vielä se laskentakaavakin Kelan sivuilla.
        Jos siis on maksanut lapselle (eli käytännössä toisen vanhemman tilille) elatusapua vuonna 2019 158,74 euroa kuukaudessa, niin tuo noin 0,77% korotus siihen tarkoittaa, että vuonna 2020 pitää maksaa 159, 95e kuukaudessa.
        Tuo laskentakaava on se, jota käytetään. Vaikkakin se on matemaattisista syistä hieman eri, kuin tuo, että lisättäisiin tuo korotus 0,77%.

        Kelan maksama elatusTUKI sitten nousee isommalla prosentilla, kun siihen tuli tuo euromääräinen tasokorotus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Enhän sotkenut, vaan sitä minä tuossa juuri kirjoitinkin, että elatusapu nousee noin 0,77%.
        Tuossa on vielä se laskentakaavakin Kelan sivuilla.
        Jos siis on maksanut lapselle (eli käytännössä toisen vanhemman tilille) elatusapua vuonna 2019 158,74 euroa kuukaudessa, niin tuo noin 0,77% korotus siihen tarkoittaa, että vuonna 2020 pitää maksaa 159, 95e kuukaudessa.
        Tuo laskentakaava on se, jota käytetään. Vaikkakin se on matemaattisista syistä hieman eri, kuin tuo, että lisättäisiin tuo korotus 0,77%.

        Kelan maksama elatusTUKI sitten nousee isommalla prosentilla, kun siihen tuli tuo euromääräinen tasokorotus.

        Kela ei voi korottaa tuomioistuimessa vahvistettua elatusapua yksipuolisesti indeksillä ilman uutta päätöstä - kela ei ole tuomioistuin, kun on määrätty elatusta suoritettavaksi puutteellisen elatuskyn vuoksi.


    • Anonyymi

      Lapsen etu on yhteishuolto, vuoroasuminen, ei elatusta.

      • Anonyymi

        Usein yhteishuolto ja siihen liitetty vuoroasuminenkin (viikko-viikko) pakottaa ns. etävanhemman (jonka luona lapsen osoite ei ole) maksamaan elatusapua sille vanhemmalle, jonka luona lapsen osoite on. Vaikka sen vanhemman tilille tulee toisen vanhemman maksaman elatusavun lisäksi lapsilisä yksinhuoltajakorotuksineen.
        Eli lapsen osoite on aina jomman kumman vanhemman luona, kun Suomessa ei onnistu sama, kuin Ruotsissa, että lapsen osoite voisi olla kahdessa paikkaa yhtäaikaa.
        Ruotsissa lapsilisätkin tällaisessa tapauksessa maksetaan valtion toimesta vanhemmille puoliksi.
        Ruotsi onkin tasa-arvoisempi maa.
        Suomessa lapsilisään tulee yksinhuoltajakorotus, vaikka lapsi olisi yhteishuollossa ja asuminen viikko-viikko systeemillä.
        Sossun tädit ja oikeuslaitos, joka kuuntelee sossun tätejä laskee näitä elareita, joiden suuruutta ei ole laissa määrätty. (On vain ohjeita).
        Eli käytännössä mies maksaa lapsen elämisen luonaan joka toinen viikko ja mies maksaa lapsen elämisen äidin luonaan joka toinen viikko.
        Tämä johtuu yksinkertaistettuna siitä, että sossuntäteillä on ennakkoasenteita ja henkilökohtaista katkeruutta miehiä kohtaan.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      110
      1937
    2. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      9
      1629
    3. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      13
      1569
    4. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      81
      1507
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      151
      1455
    6. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      107
      1390
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      23
      1347
    8. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      649
      1256
    9. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      16
      1187
    10. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      1128
    Aihe