Koulukiusaaminen jatkuessaan 7 vuotta - on MURHA

Anonyymi

Koulukiusaaminen jatkuessaan 7 vuotta - on MURHA
siksi siihen on vihdoinkin saatava loppu. ___________________________________________

Uusi Suomi kirjoittaa:

"Tekoja koulukiusaamisen kitkemiseksi!
ToniAhva

2.10.2019 21:04
päivitetty 3.10.2019 9:02

KOULUTUS MIELIPIDE
Koulukiusaaminen on vakava asia, johon puuttumista on vältelty aivan liian pitkään.

Samoin yhteiskunnallinen keskustelu koulukiusaamisesta on junnannut paikallaan puuduttavan pitkään. Usein se typistyy siihen, että latteasti julistetaan ettei ketään saa kiusata. Hyvä viesti sekin, mutta arvostaisin itse enemmän toimenpidekeskeistä keskustelua. Fraasit on nyt jo kulutettu loppuun. Koulukiusatut tarvitsevat väliintuloa ja oikeita toimia, eivät niinkään irtopisteitä kalastelevia puheita.

Nimittäin koulukiusaamisen kitkemiseksi on esitetty paljon toimenpiteitä, jotka eivät ole koskaan edenneet mihinkään.

Koulukiusaaminen on myös paljon suurempi ongelma kuin yleensä ajatellaan: peräti 65 % kiusaamista kohdanneista oppilaista kokee, etteivät koulun aikuiset puutu kiusaamiseen (Kouluterveyskysely 2015). Koulukiusaaminen on väkivaltaa, joka voi johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin.

Ja jotta tämäkään kirjoitus ei jäisi vain sanahelinäksi, nyt niihin toimenpiteisiin. Tässä toimenpidelista koulukiusaamista vastaan, jotka pitäisi toteuttaa välittömästi:

Kiusaaja vaihtaa koulua – ei kiusattu. Tämä liittyy vakaviin kiusaamistapauksiin – ja onkin keinoista tärkein. Ei voi olla enää niin, että pitkään kestäneen nöyryyttämisen jälkeen kiusattu joutuu itse lähtemään koulustaan. Päätöksen koulun vaihtamisesta tekisi monijäseninen toimielin, joka haastattelisi kiusaajaa, kiusattua ja heidän vanhempia.
Ilmoitusvelvollisuus kiusaamisesta. On otettava käyttöön ilmoitusmenettely, jolla oppilaat ja koulun henkilökunta voivat kertoa näkemästään tai kokemastaan kiusaamisesta. Haasteena myös on, että tällä hetkellä esimerkiksi lukiolaki ei velvoita ilmoittamaan kiusaamisesta kiusatun ja kiusaajan huoltajille.
Puuttumisvelvollisuus kiusaamiseen. Puuttuminen täytyy olla nykyistä vahvempaa sekä koulussa että koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään. Tarvittaisiin velvoite opettajalle tai rehtorille puuttua kiusaamiseen yhtenäisen ohjeistuksen mukaisesti. Puuttumisen ja laajemmin turvallisen kouluympäristön toteutumista voisi valvoa aluehallintovirasto.
Seurantavelvollisuus. Ei riitä, että koulukiusaamiseen puututaan kerran. Koulukiusaaminen voi jatkua tai kiusaajat voivat vaihtua. Siksi opettajien on seurattava toimenpiteiden vaikuttavuutta ja tarvittaessa lisätä niitä.
Kyse ei siis ole siitä, etteikö koulukiusaamisen kitkemiseksi olisi esityksiä. Esityksiä on, mutta niitä ei ole toteutettu.

Esimerkiksi viime vaalikaudella Tiina Elovaaran tekemä ja yli 100 kansanedustajan tukema koulukiusaamisaloite kaatui. Syynä oli, että kouluille koituisi “hallinnollista taakkaa” koulukiusaajan siirtämisestä. Perustelu on surkea ja loukkaava kaikkia koulukiusattuja kohtaan. Jos koulukiusaamisen estäminen aiheuttaa paperinpyörittämistä, niin antaa aiheuttaa.

Nyt ryhtiä ja toimeen, päättäjät! Kitketään koulukiusaaminen!"

"PS. Emme myöskään tarvitse yhtään uutta virkamiestyöryhmää, strategiaa tai raporttia. Näitä löytyy jo kattava määrä. Tarvitsemme arjen asiantuntijoiden, eli opiskelijoiden ja opettajien, kuulemista. Ja niitä toimia."

3

3

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sitä mieltä, kauluihin on saatava viisaat tervejärkiset rehelliset a u k t o r i t e e t i opettajiksi,
   sama j ä mä k k ä kurinpito kuin sodan jälkeenkin oli kouluissa,
   jos oepettajat ei pidä jämäkästi kuria, niin kaikki menee plörinäksi,
   opettajan pitää ottaa j ä m ä k k ä ä n ottteseen heti oppilas joka on syylistyny vääryyteen tehnyt jotain tavallaan lainvastaista, joka loukkaa jotain toista oppilasta tai muita oppilaita ,
   RAHA ei saa määrätä rikkaitten lasten suosimista ja sormien välistä katsomista,
   kaikki samalle viivalle oikeudenmukaisesti oli kyseessä sitten kenen lapsi tahansa jos on syylistyny kaoulukiusaamiseen jotain oppilasta kohtaan,
   voikin kysyä,,, missä on tervejärkiset opettajat nykyään,
   onko niitä olemassakaan,,,,,
   pistelee vihaksi kun lapset menee hunningolle nykyisin lepsujen välinpitämättömien jopa arkojen auktoriteetien takia,

   • Anonyymi

    Poliisikn on eri yhteyksissää tuonut vahvasti esiin, että koulukiusaaminen on rikos. Nyt oikeuteen opettajat ja esimiehet, jotka eivät puutu koulukiusaamiseen eivätkä sen jatkeeseen, työpaikkakiusaamiseen. Näitä väkivallantekoja päivitellään, muttei mitenkään ehkäistä. Pelkkää höpötystä ja uhrit syrjäytyvät.

    Tietoja tästä verkkosivustosta
    MTVUUTISET.FI
    HS: Kuopion epäiltyä hyökkääjää kiusattiin koulussa vuosia – "Hän oli päässyt putoamaan turvaverkon läpi"

    - Verkonläpiputoajia riittää. Yhteiskunnan tehtävä on tähän puuttua. Kuinka moni poliitikko on kiusaaja, kun asiaan ei puututa.

    -N iin kauan pitää asiasta puhua, kun kiusaamista jatkuu.
    Vain harvat uskaltavat puuttua ko. asiaan ja vielä harvempi tuoda sen esille. Olen kiitollinen kun asioista puhutaan ja keskustellaan. Kiitollinen poliiseille suunnatuista lisäresursseista.
    Kasvatus lähtee kotoa, mutta mielestäni kiusaamiseen pitäisi aina puuttua ja pyrkiä ehkäisemään kiusaaminen ja siitä ovat vastuussa kaikki eli ei pitäisi kääntää selkäänsä, vaan puuttua kiusaamiseen.
    Onneksi kasvatuksessa ja opetussuunnitelmissa on tähän ohjeet, kunhan niitä muistettaisiin noudattaa.
    Tutkimustietoa on asiasta paljon ja hyviä vinkkejä kiusaamisen ehkäisemiseksi mm. Työniloa kirjassa on faktaa asiaan liittyen.

    - Monta kertaa koulukiusaaminen voidaan korvata sanalla kouluväkivalta. Sekään ei näytä poliiseja kiinnostavan. Joskus aina joudun ihmettelemään, kuinka lapsille voidaan tehdä melkein mitä vain ilman normaalia lain antamaa oikeusturvaa.

    - Miksi luulet että kiusattu pistetään vaihtamaan koulua sen sijaan että kiusaajalle ei mitään tehdä.

    - Lepsusti suhtaudutaan, kuten toteat. Sekin kertoo siitä, että aina lähdetään sovittelussa siitä, että syytä on kiusatussakin! Aina ei todellakaan ole! Sekin pitäisi tunnistaa.

    - On monenlaisia uhreja tässä ketjussa, joka loppui mahdollisimman murheellisesti. Ketjun päätepiste tiedetään. Ketjun alkupään viisas määrittely on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Se on kyin suppilo: alussa laaja ja monitekijäinen, ja lopussa näennäisesti yksitekijäinen. Alkupäähän on puututtava. Akuutti lopputapahtuma ei useinkaan ole estettävissä.

    - Ei kenelläkään ole oikeutta kiusata toista ihmistä. Se on rikos. Siihen pitää puuttua ajoissa, jottei ihmisen mielenterveys järky.


  • Anonyymi

   Järkkyneitä jopa romahtaneita on Suomessa paljon.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mitä Päivi Räsänen todella sanoi a-studiossa

   ”Eutanasian sisällyttäminen hoitotoimenpiteiden joukkoon sotisi Päivi Räsäsen mielestä lääkärien etiikkaa vastaan. – Lää
   Luterilaisuus
   490
   1935
  2. Nyt alkaa näyttämään

   Siltä että se on oikeasti ohi.
   Ikävä
   130
   1906
  3. Olen pahoillani

   Että sinulla on ollut vaikeaa. Todella pahoillani. Onneksi sinulla on toivottavasti oikeat ihmiset tukena. Aidot ja rehe
   Ikävä
   93
   1410
  4. Himputti ku mä katoin kyllä

   että tutun näköinen mutta silti en muka siinä hetkessä tajunnut että se olitkin sinä ☹️🥺🤯🤦‍♀️
   Ikävä
   26
   1391
  5. Kukka ajoi rekan keulaa 13 tiellä?

   Liekö ajovirhe vai rekan etuvalot koukuttaneet kuljettajaa mikä johti tähän tapahtumaan.
   Kokkola
   26
   1225
  6. Kuinka herkkä olet itkemään?

   Itketkö koskaan, jos katsot vaikka lasten leffoja, mainoksia tai kuulet jonkin kappaleen, johon liittyy muistoja tai jok
   Sinkut
   213
   1059
  7. En edes tiedä

   Mitä susta haluan. Silti olet vapaamatkustajana mielessäni. Naiselle
   Ikävä
   74
   970
  8. Olet niin kaunis, että ihanuutesi on

   Eräänlainen kiinnekohta elämässäni ja muistutus siitä että elämällä on tarkoitus, siinä on järkeä. Olen onnellinen siitä
   Ikävä
   57
   957
  9. Kannattaa muistaa nainen

   Vanha Patu on vanha Patu. Nuorempi aina parempi.
   Ikävä
   98
   867
  10. Oho! Farmi Suomi -kisassa yllätyskäänne - Myös Wallu Valpio lankeaa ansaan: "En tiedä, kumpi..."

   Nyt kisa kovenee ja kierrepalloja tulee, jopa Wallulle! Farmi Suomi onkin kaivannut lisää buustia ja nyt sitä tulee. Lu
   Tv-sarjat
   4
   843
  Aihe