Koulukiusaaminen jatkuessaan 7 vuotta - on MURHA

Anonyymi

Koulukiusaaminen jatkuessaan 7 vuotta - on MURHA
siksi siihen on vihdoinkin saatava loppu. ___________________________________________

Uusi Suomi kirjoittaa:

"Tekoja koulukiusaamisen kitkemiseksi!
ToniAhva

2.10.2019 21:04
päivitetty 3.10.2019 9:02

KOULUTUS MIELIPIDE
Koulukiusaaminen on vakava asia, johon puuttumista on vältelty aivan liian pitkään.

Samoin yhteiskunnallinen keskustelu koulukiusaamisesta on junnannut paikallaan puuduttavan pitkään. Usein se typistyy siihen, että latteasti julistetaan ettei ketään saa kiusata. Hyvä viesti sekin, mutta arvostaisin itse enemmän toimenpidekeskeistä keskustelua. Fraasit on nyt jo kulutettu loppuun. Koulukiusatut tarvitsevat väliintuloa ja oikeita toimia, eivät niinkään irtopisteitä kalastelevia puheita.

Nimittäin koulukiusaamisen kitkemiseksi on esitetty paljon toimenpiteitä, jotka eivät ole koskaan edenneet mihinkään.

Koulukiusaaminen on myös paljon suurempi ongelma kuin yleensä ajatellaan: peräti 65 % kiusaamista kohdanneista oppilaista kokee, etteivät koulun aikuiset puutu kiusaamiseen (Kouluterveyskysely 2015). Koulukiusaaminen on väkivaltaa, joka voi johtaa vakaviin mielenterveysongelmiin.

Ja jotta tämäkään kirjoitus ei jäisi vain sanahelinäksi, nyt niihin toimenpiteisiin. Tässä toimenpidelista koulukiusaamista vastaan, jotka pitäisi toteuttaa välittömästi:

Kiusaaja vaihtaa koulua – ei kiusattu. Tämä liittyy vakaviin kiusaamistapauksiin – ja onkin keinoista tärkein. Ei voi olla enää niin, että pitkään kestäneen nöyryyttämisen jälkeen kiusattu joutuu itse lähtemään koulustaan. Päätöksen koulun vaihtamisesta tekisi monijäseninen toimielin, joka haastattelisi kiusaajaa, kiusattua ja heidän vanhempia.
Ilmoitusvelvollisuus kiusaamisesta. On otettava käyttöön ilmoitusmenettely, jolla oppilaat ja koulun henkilökunta voivat kertoa näkemästään tai kokemastaan kiusaamisesta. Haasteena myös on, että tällä hetkellä esimerkiksi lukiolaki ei velvoita ilmoittamaan kiusaamisesta kiusatun ja kiusaajan huoltajille.
Puuttumisvelvollisuus kiusaamiseen. Puuttuminen täytyy olla nykyistä vahvempaa sekä koulussa että koulumatkalla tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään. Tarvittaisiin velvoite opettajalle tai rehtorille puuttua kiusaamiseen yhtenäisen ohjeistuksen mukaisesti. Puuttumisen ja laajemmin turvallisen kouluympäristön toteutumista voisi valvoa aluehallintovirasto.
Seurantavelvollisuus. Ei riitä, että koulukiusaamiseen puututaan kerran. Koulukiusaaminen voi jatkua tai kiusaajat voivat vaihtua. Siksi opettajien on seurattava toimenpiteiden vaikuttavuutta ja tarvittaessa lisätä niitä.
Kyse ei siis ole siitä, etteikö koulukiusaamisen kitkemiseksi olisi esityksiä. Esityksiä on, mutta niitä ei ole toteutettu.

Esimerkiksi viime vaalikaudella Tiina Elovaaran tekemä ja yli 100 kansanedustajan tukema koulukiusaamisaloite kaatui. Syynä oli, että kouluille koituisi “hallinnollista taakkaa” koulukiusaajan siirtämisestä. Perustelu on surkea ja loukkaava kaikkia koulukiusattuja kohtaan. Jos koulukiusaamisen estäminen aiheuttaa paperinpyörittämistä, niin antaa aiheuttaa.

Nyt ryhtiä ja toimeen, päättäjät! Kitketään koulukiusaaminen!"

"PS. Emme myöskään tarvitse yhtään uutta virkamiestyöryhmää, strategiaa tai raporttia. Näitä löytyy jo kattava määrä. Tarvitsemme arjen asiantuntijoiden, eli opiskelijoiden ja opettajien, kuulemista. Ja niitä toimia."

3

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sitä mieltä, kauluihin on saatava viisaat tervejärkiset rehelliset a u k t o r i t e e t i opettajiksi,
      sama j ä mä k k ä kurinpito kuin sodan jälkeenkin oli kouluissa,
      jos oepettajat ei pidä jämäkästi kuria, niin kaikki menee plörinäksi,
      opettajan pitää ottaa j ä m ä k k ä ä n ottteseen heti oppilas joka on syylistyny vääryyteen tehnyt jotain tavallaan lainvastaista, joka loukkaa jotain toista oppilasta tai muita oppilaita ,
      RAHA ei saa määrätä rikkaitten lasten suosimista ja sormien välistä katsomista,
      kaikki samalle viivalle oikeudenmukaisesti oli kyseessä sitten kenen lapsi tahansa jos on syylistyny kaoulukiusaamiseen jotain oppilasta kohtaan,
      voikin kysyä,,, missä on tervejärkiset opettajat nykyään,
      onko niitä olemassakaan,,,,,
      pistelee vihaksi kun lapset menee hunningolle nykyisin lepsujen välinpitämättömien jopa arkojen auktoriteetien takia,

      • Anonyymi

        Poliisikn on eri yhteyksissää tuonut vahvasti esiin, että koulukiusaaminen on rikos. Nyt oikeuteen opettajat ja esimiehet, jotka eivät puutu koulukiusaamiseen eivätkä sen jatkeeseen, työpaikkakiusaamiseen. Näitä väkivallantekoja päivitellään, muttei mitenkään ehkäistä. Pelkkää höpötystä ja uhrit syrjäytyvät.

        Tietoja tästä verkkosivustosta
        MTVUUTISET.FI
        HS: Kuopion epäiltyä hyökkääjää kiusattiin koulussa vuosia – "Hän oli päässyt putoamaan turvaverkon läpi"

        - Verkonläpiputoajia riittää. Yhteiskunnan tehtävä on tähän puuttua. Kuinka moni poliitikko on kiusaaja, kun asiaan ei puututa.

        -N iin kauan pitää asiasta puhua, kun kiusaamista jatkuu.
        Vain harvat uskaltavat puuttua ko. asiaan ja vielä harvempi tuoda sen esille. Olen kiitollinen kun asioista puhutaan ja keskustellaan. Kiitollinen poliiseille suunnatuista lisäresursseista.
        Kasvatus lähtee kotoa, mutta mielestäni kiusaamiseen pitäisi aina puuttua ja pyrkiä ehkäisemään kiusaaminen ja siitä ovat vastuussa kaikki eli ei pitäisi kääntää selkäänsä, vaan puuttua kiusaamiseen.
        Onneksi kasvatuksessa ja opetussuunnitelmissa on tähän ohjeet, kunhan niitä muistettaisiin noudattaa.
        Tutkimustietoa on asiasta paljon ja hyviä vinkkejä kiusaamisen ehkäisemiseksi mm. Työniloa kirjassa on faktaa asiaan liittyen.

        - Monta kertaa koulukiusaaminen voidaan korvata sanalla kouluväkivalta. Sekään ei näytä poliiseja kiinnostavan. Joskus aina joudun ihmettelemään, kuinka lapsille voidaan tehdä melkein mitä vain ilman normaalia lain antamaa oikeusturvaa.

        - Miksi luulet että kiusattu pistetään vaihtamaan koulua sen sijaan että kiusaajalle ei mitään tehdä.

        - Lepsusti suhtaudutaan, kuten toteat. Sekin kertoo siitä, että aina lähdetään sovittelussa siitä, että syytä on kiusatussakin! Aina ei todellakaan ole! Sekin pitäisi tunnistaa.

        - On monenlaisia uhreja tässä ketjussa, joka loppui mahdollisimman murheellisesti. Ketjun päätepiste tiedetään. Ketjun alkupään viisas määrittely on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Se on kyin suppilo: alussa laaja ja monitekijäinen, ja lopussa näennäisesti yksitekijäinen. Alkupäähän on puututtava. Akuutti lopputapahtuma ei useinkaan ole estettävissä.

        - Ei kenelläkään ole oikeutta kiusata toista ihmistä. Se on rikos. Siihen pitää puuttua ajoissa, jottei ihmisen mielenterveys järky.


    • Anonyymi

      Järkkyneitä jopa romahtaneita on Suomessa paljon.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      304
      3381
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1629
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      52
      1361
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1250
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1230
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1180
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      45
      1161
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1127
    10. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      158
      1053
    Aihe