Pistorasian outo toiminta

Anonyymi

Asunnossamme on 2-osainen pistorasia, johon on kytketty television pistoke. Jos television päällä ollessa vapaalle puolelle laittaa jonkun toisen sähkölaitteen, esim. imurin ja käynnistää sen niin televisio sammuu samalla hetkellä kun imuri käynnistyy. Olemme juuri muuttaneet asuntoon ja asia ihmetyttää. Onko syytä olla huolissaan?

10

88

Vastaukset

 • Voi olla, että kyseessä on huono liitinkontakti, mikä voi olla pistorasian liittimissä tai kauempana sähköjärjestelmässä. Tämä etenkin silloin, jos imuri käy hekosti kyseisessä pistorasiassa. Pistorasiaan ei tässä tapauksessa kannata kytkeä mitään kuormaa, koska huono liitos jossakin kuumenee tällöin voimakkaasti, ja saattaa aiheuttaa vaikka tulipalon. Liitos voi olla kuitenkin vielä sen verta hyvä, että vain imurin (yleensä isotehoisen) moottorin ottama käynnistyspiikki aiheuttaa jännitteenlaskua. Mutta siltikään pistorasiaa ei pidä käyttää.

  Toinen vaihtoehto on televisioden surkeat virtalähteet, jotka eivät usein siedä pieniäkään häiriöitä tai jännitteen alenemaa.

  Ensimmäisen varalta on parasta korjauttaa pistorasia, sähköasentajahan voi mittareillaan mitata vaikka oikosulkuvirrat turvallisesti ja näin ollen paljastaa onko vika sähköissä, herkässä TV:ssä vai rouheasti virtaa syövässä imurissa. Mutta kunnolla toimiva TV:n ei kyllä pitäisi ottaa häiriöitä. Vanhuuttaan suotokonkatkin tosin menettävät kapasiteettiaan TV:n sisäisessä virtalähteessä.

  Joskus ovat myös loistevalaisimet aiheuttaneet häiriöitä TV:seen johtuen hajonneista häiriönpoitokondensaattoreista loistevalaisimissa. Periaatteessa vanha imuri voi aiheuttaa saman. Sitäkin voi tietysti kokeilla toimiiko imuri ja TV samalla tavalla eri pistorasioissa. TV:n sähkön voi kokeilemisen ajaksi vetää vaikka roikalla (jatkojohdolla) muualta.

  • Tuo että kokeilun vuoksi vetää jatkojohdolla sähkön eri ryhmästä, vaikka pesukoneen pistorasiasta, selvittää missä vika on.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Tuo että kokeilun vuoksi vetää jatkojohdolla sähkön eri ryhmästä, vaikka pesukoneen pistorasiasta, selvittää missä vika on.

   Tälläisia tapauksia varten on sähköalan ammttilaisia.
   Hyviä ja vähän kalliimpia.

   Soitappa sä h kölikkeeeseen.

   Ikuisten lupien mies


 • Jos sulla onlevan vaikka kaksi sähkölaitetta kevyttä vaikka pöytälamppuja kokokeile käyttäytyykö. Rasioiden tilat samalla tavalla.
  Luultavasti toimii samalla tavalla . Uudet rasi t vaan.
  Kuinka v anha t alo.

  • Kokeile kirjoittaa uudestaan ja suomeksi.


 • Pistorasioiden vaihto kuuluu taloyhtiöissä isännöitsijälle.

  Omakotitalossa vaihdat itse jos osaat.

  • Harvemmin kyllä isännötsijöillä oikeuksia on eikä kyllä omakotiloitsijoillakaan.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Harvemmin kyllä isännötsijöillä oikeuksia on eikä kyllä omakotiloitsijoillakaan.

   No sitten isännöitsijä tilaa sen sähköyritykseltä.

   No kyllähän k aikilla sähkömiehillä om talo on parhailla on k aksi o m talo


 • Siinä onpi vikkoo
  Rassooja

 • Hmmm... . Ammattikoululaisten sähköopinkokeeseen vastataessa vastaus lähentyisi tarkentumattomuudessaan seuraavaa: Älä ole huolissasi. Aivan normaali ilmiö kytkettäessä normaalia suuritehoisempi induktiivinen kuorma alimitoitettuun kaksiosaiseen pistorasiaan.

  Ei mitään vaarahuolta. Imuroi imurillasi edelleen ja jos rahatilanne sallii niin vaihda pistorasioihin menevä johtimen poikkipinta kuusineliöiseen. Ei tämän jälkeen pölynimurin aikaansaama virtapiikki käynnistyessään aiheuta haitaketta televisiooriin.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  65
  1122
 2. Mistä Trumpia syytetään?

  Kertokaas nyt tällaiselle politiikasta tietämättömälle se. Onko se tehnyt Ukrainan presidentin kanssa jonkun salaisen sopimuksen missä Ukraina tuhotaa
  Maailman menoa
  77
  485