Pianonsoiton oppiminen aikuisena

Anonyymi

Aina silloin tällöin joku miettii, oppiiko aikuinen soittamaan pianoa. Itselläni on nyt n. 7 vuotta kokemusta asiasta, joten kerron omista ajatuksistani, kokemuksistani ja virheistäni.

Eri ihmisillä oppimistavat ja -kyvyt vaihtelevat. Esim. hahmotuskyvyssä ja muistissa on eroja. Oppimiseen vaikuttaa myös oma käsitys itsestään oppijana ja muut henkiset kyvyt (kuten järjetelmällisyys, kurinalaisuus, kyky noudattaa ohjeita, luovuus jne). Vauva ei tiedä syntyessään maailmasta mitään, vaan hänen on opittava kaikki. Näin ollen ensimmäisinä elinvuosina aivot muokkautuvat parhaiten saatujen ärsykkeiden mukaan. Soiton oppiminen on tehokkaampaa, kun sen aloittaa varhain.

Aikuisena aloittaneissa pianonsoiton oppilaissa on niitä, jotka ovat soittaneet jotain muuta instrumenttia (jopa korkeakoulututkinnon tasolla) ja saaneet muutenkin musiikillisia virikkeitä, ja niitä, jotka ovat saaneet lähes ateistisen musiikillisen kasvatuksen. On selvää, kumpi ryhmä edistyy paremmin. On myös lapsena soittaneita, jotka aloittavat aikuisena uudelleen. Hekin todennäköisesti edistyvät hyvin tai erinomaisesti, mutta ei aina.

On määrittelykysymys, mitä tarkoittaa käsite pianonsoittotaito. Jollekin se merkitsee sointumerkeistä tai korvakuulolta säestämistä, toisille suhteellisen vaativien pianokappaleiden prima vista -soittamiskykyä, jonkun mielestä pianonsoittotaitoinen on vain virtuoosimainen konserttipianisti. Mielestäni kuka vaan voi oppia soittamaan pianoa, mutta saavutettava taitotaso riippuu aloitusiästä, harjoitteluun käytetystä ajasta ja muista henkilökohtaisista ominaisuuksista. Eli myöhään pianonsoiton aloittanut aikuinen voi hyvinkin oppia soittamaan kauniista rauhallisia kappaleita tai säestämään soinnuilla, mutta oppimiseen menee todennäköisesti n. 10 vuotta.

Suosittelen jokaista ottamaan yksityisiä pianotunteja tai menemään opiston ryhmäopetukseen. Itse opiskellessa on sokea omille virheilleen. Esim. soittoasennossa tai muissa teknisissä seikoissa voi olla korjattavaa, josta ajan myötä tulee muuten haittaa (ja jälkeen päin virheiden korjaaminen on paljon hitaampaa kuin virheellisten tapojen oppiminen). Suosittelen opettelemaan kappaleita ulkoa alusta lähtien. Silloin soitto on enemmän kuin taktiikkapeli, jossa oikea kosketin ja nuotti sattuvat kohdalleen.

Suosittelen kaikkia myös suhtautumaan musiikkiin monipuolisesti. Kaikki musiikkiin liittyvä auttaa oppimista. Laulakaa (mieluusti ryhmässä/kuorossa). Opiskelkaa musiikin hahmotusaineita (teoria), käykää konserteissa (opistoilla ym. on paljon vapaan pääsyn tapahtumia), menkää seuraamaan mestarikursseja, jos pääsette. Kuunnelkaa myös muuta kuin ihan omaa mielimusiikkia.

Oma musiikillinen kasvatukseni oli lähinnä ateistinen. Olin lähes 40-vuotias aloittaessani soittamaan. Soitin ensin vuoden ilman opetusta (ensimmäinen virhe). En juurikaan kuunnellut musiikkia (toinen virhe). En ollut riittävän kärsivällinen nuottien luvun suhteen, joten esim, aika-arvot menivät pahasti pieleen (kolmas virhe). Harjoittelin pelkällä sähköpianolla (neljäs virhe). Muistini on varsin huono, joten en ole opetellut kappaleita ulkoa (viides virhe) jne. Eli aloitin kaikin tavoin väärin, ja tuntuu, että vasta nyt alan hitaasti edistyä. Toivon, etteivät muut aloittelijat tee yhtä paljon radikaaleja mokia, kuin itse olen tehnyt. Tällä hetkellä suurin edistys on ajattelun tasolla. Ja kaikki lähtee ajattelusta ja ymmärryksestä. Ei pianosta, nuoteista, vahvoista sormista tms.

7

54

  Vastaukset

  • Motoriikka ratkaisee. Kakiki eivät yksinkertaisesti osu oikeisiin koskettimiin, vaikka miten harjoittelisivat. Vasenkätisyyskin on ongelma.

   • Robottien suunnittelussa on ollut se ongelma, että kahvikupin huulille viennin kaltaiset suoritukset ovat monimutkaisia motorisia kokonaisuuksia, joita robotin on ollut haastavaa saada tekemään. Kävelemisestä puhumattakaan. Eli toisin sanoen jos ihminen osaa sulkea kengännauhat, juoda läikyttämättä kahvia, kirjoittaa ja piirtää, kävellä, ajaa polkupyörällä ja autolla, kirjoittaa kymmensormijärjestelmällä jne, niin on jonkinlainen pianonsoittotaito myös mahdollinen. Puhumattakaan älylaitteista, joiden näppikset ovat mikroskooppisen pieniä. Koskettimet ovat sentään kooltaan huomattavasti suurempia.

    Toki jos ei pysty saamaan kahvikuppia huulilleen, niin silloin minkäänlainen pianonsoittokaan tuskin onnistuu. Olen nähnyt netissä videoita hyvin vaikeasti vammaisista ihmisistä, jotka laulavat ja säestävät itseään koskettimistolla muutamalla soinnulla. Eli on legenda, että "sormet eivät osuisi koskettimille". Oikeille koskettimille osumista täytyy harjoitella oikealla tavalla. Jo pikkulapsi hallitsee pinsettiotteen. Eli jos laitetaan herne keski-C:n päälle, niin lapsi voi sen siitä napata. Jolloin myös koskettimelle osumisella ei ole ongelmaa. Siitähän se herne lähti ihan oikean koskettimen päältä.

    Yleensä virheet opitaan itse väärillä oppimistekniikoilla. Aloitetaan kappale aina alusta sen sijaan, että harjoiteltaisiin vaikeaa kohtaa erikseen. Tällöin aivoissa vahvistuu toiston kautta virhe, eikä oikea toimintatapa.

    Muusikoissakin on sekä vasen- että oikeakätisiä. Ja on pianisteja, jotka ovat menettäneet toisen kätensä. Yhdellä kädelläkin voi soittaa, ja yhtä hyvin vasemmalla kuin oikealla. Monissa sormiharjoituksissa samaa asiaa harjoitellaan molemmilla käsillä. Usein vasurillakin oikealla sujuu paremmin, koska sitä on enemmän treenattu. Tosin jotkut temput voi vähemmän harjaantuneella vasuriharrastajalla sujua paremmin vasurilla, kuten itselläni trilli. Joissakin kappaleissa melodia on vasemmalla kädellä ja säestys oikealla. Eli pianonsoitto ei katso kätisyyttä. Sen näkee aivokuvistakin: viulisteilla kehittyy tietty aivoalue toispuoleisesti, pianisteilla sen sijaan sama sorminäppäryyteen liittyvä muutos on molemmissa aivopuoliskoissa.

    Tarkoitit kakikilla varmaan jotain erikoista apinalajia? Se voi olla totta. Kakikit eivät ehkä soita pianoa.


  • EI kannata. Et opi kuitenkaan

   • Ei tietenkään kannata! Mutta vaikkapa jatkuva viikonloppukännääminen kannattaa, tai pari tuntia päivässä tupakalla räntäsateessa seisten? Sen saman ajan voi ihan hyvin viettää vaikkapa pianon äärellä, tosin makuasioista ei sovi kiistellä. Eihän sukkien kutominenkaan kannata. Langat ovat kalliita, ja loppujen lopuksi niiden tekeminen on niin hidasta, että sillä ei "leiville pääse", jos myydä meinaa. Muitakin esimerkkejä turhuuksista löytyy (lasten harrastusten vuoksi kentä laidalla seisominen, koiran kusettaminen, työmatkaliikenne, shoppailu...).


  • Juuri sitä on tullut mietittyä. Yläkerrassa on nuorison jälkeensä jättämä piano ja kitara. Toinen kitara lähti mukana. Piano kiinnostaa mutta aloittamiskynnys on korkea.
   1. Pitäisi kerrata nuotit. Se lienee ykkösasia.
   2. Sävelkorvani on tarkka.
   3. En aio virtuoosiksi mutta muutama kappale olisi kiva osata soittaa..
   Saa nähdä.

   • Kannattaa tarttua siihen instrumenttiin meinaamisen sijaan! Etenkin jos on omakotitalo, ja kukaan ei ole soittoa kuulemassa, niin mikäs siinä.


  • Nyt oma vastaus vajaan puolen vuoden jälkeen itselle. Elämä ollut pientä kaaosta, joten paljoa en ole soitellut viime aikoina. Sormien notkeuden sekä nuotinlukutaidon ylläpidon vuoksi erilaisia sormiharjoituksia ja helppoa primavista -soittamista jonkin verran harjoittanut.

   Edellisestä vuodatuksesta olen viisastunut sen verran, että musiikin teorian opettelu on todella tarpeellista! Musiikinhahmotusaineiden kurssi (tai aiheen itseopiskelu) auttaa suoraan myös soittamiseen. Vaikka en "kuule" nuotteja, niin asteikkojen ja sointujen ymmärryksen lisääntyminen auttaa myös kappaleen ja nuottien hahmottamisessa.

   Tässä vaiheessa pidän itse arvokkaampana kykyä soittaa jotain ilman nuotteja korvakuulolta kuin nuoteista työläästi tankkaamista. Valitettavasti itselläni tämä ei suju, koska en omaa hyvää nuottikorvaa tai sävelmuistia ole - mutta jatkan silti, omalla tavallani. Se ei oikeasti kenellekään kuulu, soitanko vaiko en. Se on henkilökohtaista aivojumppaani, vastaava kuin vaikka ristikkojen ratkominen. Opin mitä opin, so what!

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sanna Marinin hallituksen hanke tyrmistyttää:

   1680 euron kuukausituloilla pitää maksaa 25000 euron remontti? https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sanna-marinin-hallituksen-hanke-tyrmistyttaa-1680-eu
   Maailman menoa
   299
   4933
  2. Sohvi takaisin Eirassa

   Riita tullut,yöllä lähti koiran kanssa,aamupäivitys eirasta,lakanoista tunnistin,samat mitkä vaihtoi silloin toukokuussa😅
   173
   2963
  3. Sofia muuttaa?!

   Instan mukaan Sofia Berlöff muuttaa taas. Mutta minne tällä kertaa?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   107
   2686
  4. Stefun sisko Charlotta laittoi Sofiasta sydänvideota omaan instaansa

   Stefun suku on ottanut avosylin Sofian sukuunsa. Chaali joka ei ikinä laittanut mitään Martinasta, laittoi julkisena videopätkää omaan instaansa, joss
   Kotimaiset julkkisjuorut
   61
   1463
  5. Sofia nuolee shampanjapulloa instassaan

   Laittoi storyyn, on Stefun ja kavereidensa ja Stefun siskon kanssa bilettämässä Hangossa. Nuolee kallista shampanjapulloa... iljettävä video.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   1409