Sähköyhtiö maakaapeli johdin

Anonyymi

Sähköyhtiösi suunnittelee uutta säävarmaa maakaapelia. Sinuun otetaan yhteyttä ja kehotetaan allekirjoittamaan sopimus johtimen sijoittamisesta. Ehkä hankkeesta on hyötyä sinulle tai lähinaapurillesi. Voi myös hyvin olla, että hankkeesta ei hyödy kukaan henkilökohtaisesti tuntemasi. Ottaako päähän? Ei ihme.

Maakaapeleita vedetään metsäteille sen takia, että toimintaan saa julkista tukea, jonka jälkeen siirtohintoja voidaan nostaa. Jos verkkoyhtiö onnistuu toteuttamaan investoinnin yksikköhintoja alemmilla kustannuksilla, saa yhtiö lisätuottoja tekemälleen investoinnille tasapoistojen ja kohtuullisen tuoton laskennassa. Turhat ja ylimitoitetut maakaapeloinnit maksavat veronmaksajat ja sähkönkäyttäjät. Kahdenkymmenen kilovoltin kaapelista saa enemmän kuin pienjännitekaapelista. Maakaapeloimalla helppoja kohteita olemattomaan käyttöön saadaan paras tuotto. Siis parhaat bonukset sähköyhtiön johtajille ja parhaat tuotot yhtiön (ulkomaalaisille) omistajille.

Sinulle tarjotaan olematonta korvausta sijoittamisesta. Asian selvittelyyn menee sinulta aikaa, työt aiheuttavat joka tapauksessa vaivaa, häiriötä ja esteettistä haittaa. Ottaako päähän vielä enemmän? Olet normaali.

Lainsäädäntö turvaa yhteiskunnan toimijoille mahdollisuuden rakentaa infrastruktuuria yhteiseksi hyväksi. Lainsäädäntö turvaa myös yksilön oikeudet prosessiin ja korvauksiin. Sähköyhtiöt yrittävät rakennusvalvontaviranomaisella uhkaamalla saada sinut allekirjoittamaan heille edullisen sopimuksen. Prosessissa ei kuitenkaan ole mitään pelättävää. Se on oikeus, josta kannattaa pitää kiinni ja käyttää hyväksi.

Sähköyhtiöt vetoavat seuraavaan lainsäädäntöön
Maankäyttö- ja rakennuslaki (5.2.1999/132)
161 § Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittaminen
Kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle, jollei sijoittamista muutoin voida järjestää tyydyttävästi ja kohtuullisin kustannuksin. Sama koskee johtoihin liittyviä vähäisiä laitteita, rakennelmia ja laitoksia. … Jollei sijoittamisesta ole sovittu kiinteistön omistajan ja haltijan kanssa, sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. …
Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus saada korvaus 1 momentissa tarkoitetun johdon tai muun laitteen sijoittamisesta aiheutuvasta haitasta ja vahingosta. Jollei korvauksesta sovita, asia ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.

Yksityistielaki (560/2018)
30 § Yhdyskuntateknisten laitteiden sijoittaminen tiealueelle
Tiealueen tiekäyttöön ottamisen jälkeen suostumuksen kiinteistöä tai yhdyskuntaa palvelevan maahan sijoitettavan johdon ja sellaiseen liittyvän vähäisen laitteen sijoittamiseen antaa tiekunta tai, jos sellaista ei ole perustettu, tieosakkaat. Kiinteistön omistajan suostumusta ei tällöin tarvita.

Muilta osin 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden sijoittamiseen sekä niiden muuttamiseen, poistamiseen ja sijoittamisesta maksettavaan korvaukseen sovelletaan, mitä maankäyttö- ja rakennuslain 161 ja 162 §:ssä … säädetään.
Edellä 1 momentissa tarkoitetun suostumuksen tiekunnan puolesta antaa toimitsijamies tai hoitokunta. Ennen suostumuksen antamista toimitsijamiehen tai hoitokunnan on ilmoitettava asiasta tieosakkaille. Ilmoitus on toimitettava tieosakkaille niin kuin tiekunnan kokouskutsu 61 §:n 1 momentin mukaan on toimitettava. Jos joku tieosakkaista vastustaa sijoittamista 21 päivän kuluessa toimitsijamiehen tai hoitokunnan ilmoituksen antamisesta, asiasta on päätettävä tiekunnan kokouksessa. Jos tiekuntaa ei ole perustettu, tieosakkaat päättävät suostumuksen antamisesta yhdessä.

Tiekunnalla ei ole mitään tarvetta antaa sähkönsiirtoyhtiölle tällaista yleistä suostumusta. Se voi aivan hyvin kehottaa tai edellyttää sähköyhtiötä hankkimaan asiaan liittyvien maanomistajien suostumukset maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesti.

15

1808

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      … jatkuu

      Sähköyhtiö ehdottaa sinulle maanomistajana sopimusta sijoittamisesta. Ehdotuksessa voi olla kirjattuna seuraavia asioita:
      ”Aiheutunut haitta ja vahinko korjataan tai korvataan täysimääräisesti.”
      Lunastuslain perusteella lunastettavan omaisuuden omistajalla on oikeus saada täysi korvaus (lunastuskorvaus) lunastuksen vuoksi aiheutuvista taloudellisista menetyksistä. Lunastuskorvaus muodostuu kohteen- ja haitankorvauksesta sekä vahingonkorvauksesta. Lunastuslain tarkoittamat korvaukset ovat rahakorvauksia. Sähköyhtiö laajentaa tässä oikeuksiaan mahdollistaen korjaamisen. Korjaamiseen ei tarvitse etukäteen sopimuksessa suostua, ainahan siitä voi sopia.

      ”Johtoverkon rakenteiden suojelemiseksi maanomistaja ilmoittaa johdonomistajalle hyvissä ajoin sellaisista metsänhakkuu-, räjäytys-, ojitus- ja muista niihin verrattavista hänen puoleltaan suoritettavista töistä, joista johtuen verkko saattaa olla vaarassa vahingoittua. Suorittaessaan verkon rakenteiden läheisyydessä edellä mainittuja töitä maanomistajan on meneteltävä siten, ettei henkilöille tai verkon rakenteille aiheudu vahinkoa. Vahingon sattuessa arvioidaan vastuukysymykset tapauskohtaisesti.”

      Meillä on sopimusvapaus ja melkein mitä vaan voi luvata tekevänsä. Mutta kuka on niin hullu, että yllä olevaan sitoutuisi? Erilaisten urakoitsijoiden töitä ohjaavat heidän velvollisuutensa, eikä siihen kannata mennä omaa vastuutaan lisäämään.

      ”Johdonomistaja on velvollinen ennallistamaan verkon rakentamisen tai kunnossapito- tai käyttötoimenpiteiden yhteydessä aiheutuneet haitat ja vahingot. Osana ennallistamista johdonomistaja huolehtii rakentamistöiden aikana maan pinnalle nousseiden suurikokoisten kivien poisviemisestä. Jos ennallistaminen ei ole mahdollista, johdonomistaja korvaa maanomistajalle/alueen haltijalle verkon rakentamis-, kunnossapito tai käyttötoimenpiteiden yhteydessä aiheutuneet haitat ja vahingot. Ennallistamistöiden toteuttamisesta ja korvausten maksamisesta sovitaan erikseen.”

      Tässäkin sähköyhtiö laajentaa oikeuksiaan päättää ennallistamisesta ja ennallistaa. Lunastuslain tarkoittamat korvaukset ovat rahakorvauksia. Ennallistamiseen ei tarvitse sopimuksessa suostua, ainahan siitä voi sopia. Tässä sanamuodossa sähköyhtiö siis päättää kummalla tavalla se asiaa hoitaa.

      Isot kivetkin lähtevät, vaikka ne ovat rahanarvoista tavaraa. Tämä helpottaa sähköyhtiön urakoitsijan työtä ja säästää rakennuskustannuksia, koska suuria kiviä ei voi laittaa takaisin maajohtojen päälle.

      Tässä sovitaan siitä, että ennallistamisesta ja korvauksista sovitaan. Jos koet asioissa vääryyttä, olet sitonut kätesi. Kenelle valitat?

      ”Maanomistaja on velvollinen ilmoittamaan tämän sopimuksen sisällön nautintaoikeuden haltijalle. Luovuttaessaan omistus- tai nautintaoikeutensa edelleen sitoutuu maanomistaja ilmoittamaan uudelle omistajalle tai nautintaoikeuden haltijalle tähän sopimukseen perustuvat johdonomistajan oikeudet sekä merkityttämään ne luovutuskirjaan tai vuokrasopimukseen.”

      Maankäyttölaissa todetaan, että ”Sopimus 1 momentissa tarkoitettujen laitteiden sijoittamisesta sitoo myös kiinteistön uutta omistajaa ja haltijaa.” Sopimus sitoo, muulla tavalla (prosessin lopputulemana) sähköyhtiön saama sijoitusoikeus ei sido. Muutenkin, mitä jos unohtuu? Kuka näitä muistaa vuosikymmenien jälkeen. Miksi lisätä omia vastuitaan korvauksetta?

      ”Johdonomistajalla on oikeus siirtää tämä sopimus kolmannelle.” Miksi tähän pitäisi suostua. Tällaisia johtoprojektejahan voidaan haalia ja vaikka myydä eteenpäin jollekulle kolmannelle.

      Lunastuslaista (8a Luku, §72c) löytyy pätevä prosessi tähän asiaan: ”Lunastamalla hankittu erityinen oikeus voidaan osapuolten tekemän sopimuksen perusteella siirtää toiselle, jos siirron saajana on julkisoikeudellinen tai 4 §:n 2 momentissa tarkoitettu yksityisoikeudellinen yhteisö ja yhteisö jatkaa sen yrityksen toimintaa, jota varten lunastus on pantu toimeen. Asian ratkaisee Maanmittauslaitos.” Johdon sijoitusoikeuden siirrosta päättää siis lain perusteella Maanmittauslaitos, ei johdonomistaja.

    • Anonyymi

      ... jatkuu 2

      ”Tämä sopimus … on voimassa siihen saakka, kunnes verkon rakenteet poistetaan käytöstä. Johdonomistaja on velvollinen poistamaan johdon maanpäälliset osat ja saattamaan alueen entiseen käyttötapaan soveltuvaan kuntoon.”

      Tässä laajennetaan johdonomistajan oikeutta pitää turhaa johdinta. Oikeus johtimen sijoittamiseen maankäyttö ja rakennuslain mukaan on seuraava: ”Kiinteistön omistaja ja haltija on velvollinen sallimaan yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevan johdon sijoittamisen omistamalleen tai hallitsemalleen alueelle…” Lain kriteeri on siis yhdyskunnan tai kiinteistön palveleminen. Palvelun loppuessa lakiin perustuva sijoitusoikeus loppuu ja johdonomistaja on velvollinen poistamaan vehkeensä.

      Pykälä ”velvollinen poistamaan johdon maanpäälliset osat” on aika kestämätön. Johdon käytön loputtua se on ongelmajätettä. Tässä sovitaan siis siitä, että maan alla oleva johdon poistaminen ja edelleen käsittely jää maanomistajan tai tiekunnan vastuulle. Jätteiden hautaaminen maahan kielletään kuntien jätehuoltomääräyksissä. Kukin voi kysyä kunnastansa, sopisiko, että haudataan parisataa kiloa muoveja ja metalleja maahan. Kuka luulee, että tulevaisuudessa tällainen ympäristöön liittyvä sääntely olisi löyhempää? Tällä sopimusehdolla asia siirretään maanomistajan tai tiekunnan vastuulle.

      ”Tämä sopimus raukeaa, ellei rakentamista ole aloitettu tai korvausta maksettu kahden vuoden kuluessa siitä, kun sopimus on solmittu.” Tällä sopimusehdolla mahdollistetaan projektien haaliminen varastoon – vaikkapa myöhemmin kolmannelle myytäväksi. Maksamalla lähes olemattomat korvaukset sitoutetaan maanomistaja projektiin ikuisesti. Tähän ei ole tarvetta suostua.

      Lunastuslaki (Laki kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta 29.7.1977/603) on kansalaisen kannalta varsin kattava. Siellä määrätään katselmuksista, vahingoista, korvauksista, lisäkorvauksista, ja niin edelleen. Lisäksi välttämättömät kustannukset, jotka lunastettavan omaisuuden omistajalle ovat aiheutuneet hänen oikeutensa valvomisesta lunastustoimituksessa tai haltuunottokatselmuksessa, on määrättävä hakijan (siis sähkönsiirtoyhtiön) maksettavaksi. Kustannusten määrää arvioitaessa on otettava huomioon ansion menetys, matkakustannukset sekä tarvittavien selvitysten laatu ja laajuus samoin kuin asiamiehen käyttämisen tarve.

      Lunastettavan omaisuuden omistajalle myönnetään lunastustoimituksessa ja haltuunottokatselmuksessa oikeusapua siten kuin oikeusapulaissa säädetään.
      Sopimusta asiassa ei kannata tehdä. On parempi, että sähköyhtiö saa oikeuden sijoittaa johdin jonkin prosessin seurauksena. Tällöin myös tulevaisuuden tapahtumat, kuten lisäkorvaukset, ovat saman prosessin alaisia. Kaikkien prosessien lopussa on lunastuslain mukainen menettely.

      Hyvä vastaus sähkönsiirtoyhtiölle on siis yksinkertaisesti ”Emme tee mitään sopimuksia kanssanne. Mahdollisesta johtimen sijoittamisesta päättää kunnan rakennusvalvontaviranomainen. Kaikki korvaukset ratkaistaan lunastuslain mukaisessa järjestyksessä.”

      Sitten vaan odottamaan ja erilaisia maanitteluja torppaamaan. Siinä vaiheessa, kun lunastusprosessi on käynnistynyt, eli ensimmäiset yhteydenotot viranomaisilta maanmittauslaitokselta tulevat, kannattaa hyödyntää oikeusapua tai ottaa asiamieheksi tuttu lakimies kyliltä. Hänen korvauksensa tulee aikanaan lunastuslain perusteella johtimen sijoitusta hakevalta.

      Tällä tavoin toimien et luovu mistään laillisista oikeuksistasi, et sitoudu mihinkään, saat apua ja selviät pienimmällä vaivalla.

      Tätä tekstiä voi vapaasti kopioida, lainata, jakaa, julkaista ja muuttaa.

    • Anonyymi

      👏👍

    • Anonyymi

      Kiitos!

    • Anonyymi

      No joo. Kyllä tuolla vastauksella rojekti jää sähkönjakeluyhtiöltä tekemättä. Ei tule maapiuhaa, ei tarvitse vaivautua, eivätkä siirtomaksut tämän pätkän takia nouse.
      #caruna #loiste #oulunenergia

    • Anonyymi

      Eikös meidän kaikkien kannatais vaan sanoa, että asiat käsitellään kunnan valvonnassa ja sitten tossa lunastusmenettelyssä. Loppuis turha rakentaminen ja vedätys. Se on niin helppoo, ettei vaan laita nimeensä mihinkään.

    • Anonyymi

      Mitäpä sitten käy, että menet kirjoittamaan sopimuksen ja saat korvauksena sen 300€. Puolen vuoden päästä huomaat, että kaiken kaikkiaan paska korvaus, haenpa lisäkorvausta?

    • Anonyymi

      Niin. Noilla teksteillä ei ainakaan heru lisää.

    • Anonyymi

      Ei kannata sopia mistään heidän katselmoinneistaan tai mennä sellaseen. Kirjaavat kuitenkin pöytäkirjoihinsa jotain omiaan, että maanomistajalle sopi se ja tämä. Kirjoittavat niin löyhästi, että kaikki käy sitten myöhemmin. Ottavat vielä röykkiön kuviakin asioiden varmistamiseksi. Peli menetetään jo siinä. Omat maat ja mutkat on tuttuja, eikä niitä tarvitse lähteä kenenkään kanssa katsastelemaan. Seoon vaan nii.

    • Anonyymi

      Eikö tätä sähkönjakeluyhtiöiden touhuilua ruodittu mediassakin. Tuliko mitään lakimuutoksia?

    • Anonyymi

      Taloussanomat 16.10.2021.
      Yksityistien osakkaat tyrmistyivät hutiloiden vedetystä sähkökaapelista: ”Nämä olivat hengenvaarallisia tekeleitä”
      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008330572.html
      "Nämä olivat jopa hengenvaarallisia tekeleitä."
      "Kaiken huippu oli, että aluksi tiehoitokunta yritettiin saada korjaustyön maksajaksi. Me kun olimme kuulemma suunnitelman hyväksyneet."
      "Nämä olivat jopa hengenvaarallisia tekeleitä."

      Ei mulla muuta...

    • Anonyymi

      Noniin. Kiinnittäkääpä huomiota näihin maakaapelointiprojekteihin. Yleensä pelkkää peltoa tai tien reunaa. Matkalla pari hassua käyttäjää tai lopussa vaan yksi ainoa möksä. Käyttäjien maksamia siirtohintoja nostetaan kaapeloitujen metrien perusteella. Tämä turha verkoston uusiminen nostaa kuluttajien maksamaa sähkönsiirtohintaa. Suurinpiirtein puolet verkostosta vielä tekemättä. Ihan nollasta ei aloitettu. Olihan kaikilla varaa maksaa tuplat tai kolminkertaiset siirtomaksut? Omistajat monessa tapauksessa ulkomaalaisia.

      Voisiko joku poliitikko vaikka tehdä jotain?

    • Anonyymi

      Huomaatteko kuinka muuntajapömpelit lisääntyvät teiden varsilla?

      Näyttävätkö ne edullisilta? Sähkönkäyttäjät maksavat nousevina siirtomaksuina verkon maakaapeloinnit ja muut laitteistot. Kärjistäen: Jos kaikki ottaisivat tien päässä olevaan käyttöpaikkaansa tällaisen maakaapeloinnin, siirtomaksuihin lisättäisiin juurikin keskimääräinen laitteistojen ja kaapeloinnin kustannus jollain tuotolla ja takaisinmaksuajalla. Jos sinulta kysyttäisiin haluatko, että nykyisen toimivan sähkönsyötön sijaan saisit maakaapelin hintaan X00 euroa kuukaudessa ja Y0 euroa kilowattitunnilta, niin ottaisitko sen? Muuntajapömpelit, kaapelit ja kaapeloinnit maksavat kymmeniä tuhansia euroja. Sen verran sinä maksaisit sähköyhtiölle. Nyt kaapeloinnit tehdään yksi toisensa jälkeen ja jokaisen uuden hankkeen kustannukset jakautuvat verkkoyhtiön kaikkien sähköasiakkaiden siirtomaksujen korotuksiksi. Jos tämä hulluus ei lopu, niin lopputulema on sama. Kun kaikkien liittymät on "parannettu" tulet sähkönkäyttäjänä maksamaan sen muuntajapömpelin ja maakaapeloinnin tuottoprosentilla lisättynä alueellisena monopolina toimivalle verkkoyhtiöllesi.

      Lopettakaa niiden hankkeiden teko.
      Jonkun lainsäätäjän pitää puuttua tähän nyt heti.

    • Anonyymi

      SAAKO NAAPURIN MAALLE RAKENTAA? NIM. ”PAALUTINKO TURHAAN?”
      https://kiinteistolakimies.fi/artikkelit/saako-naapurin-maalle-rakentaa-nim-paalutinko-turhaan/
      "Sähköyhtiö oli huolimattomuudestaan rakentanut puistomuuntamon osittain asunto-osakeyhtiön omistamalle kiinteistölle. Toisin kuin sähköyhtiö väitti, maankäyttö- ja rakennuslain mukaan maanomistaja ei ole velvollinen sallimaan luvatonta rakentamista vapaaehtoisesti. Muuntomo on siirrtettävä luvanmukaiselle paikalleen tai mikäli sijoittamisesta päästään sopimukseen, maksettava taloyhtiölle aiheutuneesta haitasta täysi korvaus."

    • Anonyymi

      Vieläkö tää jatkuu? Eikö persut tee tälle asialle mitään?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3196
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2926
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2258
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      24
      1795
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe