Kaupallinen yhteistyö

Sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty * -merkillä.

Mitä eroa on pankkikortilla ja luottokortilla?

Suomeen on tullut viime kuukausien ja vuosien aikana monia uusia luottokortteja ja prepaid-maksukortteja tavallisten pankkikorttien rinnalle. Monelle nämä uudet kortit ovat kuitenkin edelleen aika iso kysymysmerkki. Mitä ihmeen eroa on pankkikortilla, luottokortilla ja prepaid-maksukortilla?

Aloitetaan prepaid-maksukorteista, sillä ne on kaikista uusimpia. *Luottokortit.com -sivuston mukaan prepaid-maksukortit muistuttavat nimensä mukaisesti paljon puhelinten prepaid-liittymiä: kortille ladataan rahaa, jota sitten käytetään ja sen jälkeen sinne voi ladata rahaa uudestaan. Prepaid-maksukorteissa on tavallisiin pankkikortteihin verrattuna kuitenkin se ero, että niihin on linkitetty usein myös aika hyviä etuja. Esimerkiksi ostosten tekeminen euroalueen ulkopuolella on maksutonta ja niin ovat myös käteisnostot. Joissakin prepaid-maksukorteissa on myös bonuksia ja jopa matkavakuutus. Ja mikä parasta, suurin osa niistä on maksuttomia ja ne sopivat myös luottotietonsa menettäneille.

Erinomainen esimerkki prepaid-maksukortista on Revolut Standard. Se on maksuton prepaid-maksukortti, joka ei veloita mitään ylimääräisiä kuluja käteisnostoista tai euroalueen ulkopuolella shoppailusta.

No entäpä sitten luottokortit? Luottokortti eroaa prepaid-maksukorteista ja pankkikorteista siten, että luottokortilla tehtyjä ostoksia ei veloiteta suoraan. Sen sijaan ostokset kerätään yhdelle laskulle, joka täytyy maksaa eräpäivään mennessä. Luottokortti on siis periaatteessa rahan lyhytaikaista lainaamista, mutta huomattavasti pikavippejä ja muita lainoja järkevämpi vaihtoehto. Luottokortilla tehdyille ostoksille saa nimittäin aina korotonta maksuaikaa ja senkin jälkeen korko on hyvin maltillinen.

Suomessa ja Pohjoismaissa yksi suosituimmista luottokorteista on Bank Norwegianin luottokortti. Syy tähän on yksinkertainen: jokainen kortilla maksamasi ostos kerää bonuspisteitä, joita voi käyttää lentomatkojen ostamiseen.

Pankkikortti on varmasti kaikista tutuin monelle suomalaiselle, mutta siihenkin liittyy ominaisuuksia, joista monet eivät ehkä ole tietoisia. Esimerkiksi joidenkin pankkien pankkikorteissa on tuoteturva. Tuoteturva on ominaisuus, joka löytyy yleensä vain luottokorteista ja se korvaa, jos kortilla maksamasi tavara rikkoutuu esimerkiksi 180 päivän kuluessa ostohetkestä. Ehdot vaihtelevat jokaisen pankkikortin kohdalla, joten omat kortin tiedot kannattaa tarkistaa huolella.

Pankkikorteissa ja luottokorteissa on usein monia samoja ominaisuuksia. Luottokorteissa on kuitenkin myös paljon sellaista, mitä pankkikortit eivät tarjoa. Esimerkiksi Komplete Bankenin luottokortissa on monipuolinen bonusjärjestelmä ja mahdollisuus hakea kokonaan korkovapaata maksulykkäystä isommille ostoksille.

Yhteenvetona siis todettakoon, että pankki- ja prepaid-maksukorteilla tehdyt ostokset veloitetaan tililtä heti. Erotuksena näiden kahden kortin välillä on se, että prepaid-maksukorteissa on luottokortille tyypillisiä etuja ja tarjouksia, joita pankkikorteista ei löydy.

Prepaid-maksukortin ja luottokortin välillä on puolestaan se ero, että luottokortilla tehty ostos maksetaan vasta myöhemmin ja prepaid-maksukortilla tehty ostos veloitetaan tililtä heti. Prepaid-maksukorttien ja luottokorttien edut sekä bonukset ovat lähellä toisiaan.

Näin ollen luottokorttien ja pankkikorttien ero siis piilee siinä, että pankkikortilta maksu veloitetaan heti eikä siihen sisälly mitään etuja. Luottokortilla maksettaessa ostokset puolestaan kertyvät yhdelle erikseen maksettavalle laskulle ja luottokorttiin on liitetty erilaisia takuita sekä bonuksia.

2

105

Vastaukset

 • Hirveen pitkä vuodatus pelkkää paskaa. Prepaid luottokorteissa ei ole mitään etuja. Joissain tapauksissa luottotiedottomalle mahdollisuus nettiostoihin ja helppo lahja. Muuten hyödyttömiä.

 • Asiavirhe luottokortteja käsittelevässä osassa. Luottokortin laskua nimenomaan ei tarvitse maksaa kokonaan eräpäivään mennessä toisin kuin teksti antaa ymmärtää. Maksuaikakortit toimivat esitetyllä tavalla.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Aamun kolari ja tienhoito

  Aamulla tapahtui kuolonkolari hiljaisten risteyksen kohdalla. Ajettiin juuri ennen kolaria Kuusamo-Suomusalmi väliä. Ehdittiin Suomussalmelle kun alk
  Suomussalmi
  49
  1345
 2. Oliko autokolarissa ollut...

  ... lapsia? Tämän aamusessa.
  Suomussalmi
  1
  673
 3. Sun katseessa on jotain mikä ei sovi sinne

  Sellaista surumielisyyttä. Vaikka muuten vaikutat olevan iloinen ja puhelias. Kerran aiemmin ajattelin, että se on voisi olla halveksuntaa mua kohtaan
  Ikävä
  31
  563
 4. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  92
  499