Avoin kysymys poron omistajille

Anonyymi

Ihan aito kysymys, ei mitään piruilua:

Nyt on alkamassa vuoden synkin porokolariaika. Teitä suolataan, on pimeää ja märkää. Huono näkyvyys ja poroja kaikkein eniten tiellä. Valtaosa porokolareista ajetaan juuri tänä lyhyenä ajanjaksona erotusten ja kotitarhaan keräämisen välisenä aikana.

Nyt juuri on menossa poroerotukset ja porokarja käytetään aitauksissa.

KYSYMYS: Miksi porot päästetään vielä vapaaksi juuri tähän pahimpaan aikaan kun ne nyt juuri kerätään aitoihin erotusta varten? Parin kuudauden sisällä ne kerätään jokatapauksessa taas kotitarhoihin talveksi. Jotenkin tuntuu, että väitteeltänne on pohja pois kun sanotte, että kolariporo on kulu myös poron omistajalle. Miksi ette kuskaa porojanne kotitarhaan erotusaidasta?

12

67

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä on kyllä aiheellinen kysymys. Voisiko joku poromies vastata.

    • Anonyymi

      Ei meitä kiinnosta kunhan saamme hyvät sivuansiot autojen ja petojen tappamista phoroista.

      • Anonyymi

        Lisäyksenä vielä että kunhan meidän sivuansiomme on maksettu tavallisen veronmaksajan kukkarosta.


    • Anonyymi

      Taitaa olla liian kiusallinen kysymys. Tiedetään kyllä, että poromiehiäkin lukee tätä palstaa.

    • Anonyymi

      Niinhän siinä taas käy. Erotukset alkaa olemaan ohi, porokarja on käytetty aidassa. Tiet on silti jälleen teurastuskenttiä kun pimeässä suolan perässä laumat haalautuu tielle.

      Poromies kerää rahat taskuun, autoilijat maksavat vakuutusmaksuissaan vahingot ja auton arvon aleneman.

      Ja kaiken huipuksi poromiehet vielä kehtaa väittää, että kolariporo olisi kulu myös poron omistajalle. Sallikaa minun nauraa! Eiköhän porot menisi erotusaidalta kotiaituukseen jos kolarista ei saisi kunnon tuottoa. Olisi helppo nyt viedä kotiin kun erotusaidassa käytetään, parin kuukauden sisällä ne kerätään joka tapauksessa aitaan uudestaan ja viedään talveksi kotiin.

      • Anonyymi

        Syynä irtipäästämiselle on myös se, että porot kotona tarkoittasi sitä että joutuisi tekemään töitä elukoidensa eteen samoin, kuin muut eläinten omistajat. Tämähän ei poromiehelle sovi ollenkaan. Mutta toki suurin syy on rahapotti joka kilahtaa tilille kolariporosta.


    • Anonyymi

      Porot on jouduttu aina ruokkimaan talviaikaan koko poronhoitoalueella, lukuunottamatta maan pohjoisimmílla rajoilla olevia puuttomia tunturiylänköjä. Poronhoito on nuori "elinkeino", jos sitä järjettömän tukimäärän perusteella elinkeinoksi voi edes sanoa. Poro ei selviä havumetsävyöhykkeella talven aikana, ei ole koskaan selvinnytkään, tulokaseläin kun metsäsuomessa on. Aikoinaan vähintään 8000-vuotta sitten täällä asuneet suomalaiset saivat tärkeimmän toimeentulonsa nimenomaan metsäpeurasta, joka pn poroa isompi, jolla on huomattavasti pidemmät jalat ja pärjää omillaan paksun lumen aikana metsässä. Sairaan porokiiman aikana 1800-luvun lopussa tämä alkuperäiseläin ammuttiin Suomessa sukupuuttoon, häpeällistä. Sitä on yritetty palauttaa Venäjän puolen metsäpeurakannalla heikoin tuloksin. Ehkä sama väki vieläkin vainoaa alkuperäiseläintä, Suomen elättäjää.

      • Anonyymi

        Poronomistajat kasvattaa kantturoitaan upean mutta uhanalaisen Mehtäpeuran mailla. Villi peura ei pääse leviämään takaisin pohjois-suomeen koska risteytyy tuon inhottavan kotieläimen kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Poronomistajat kasvattaa kantturoitaan upean mutta uhanalaisen Mehtäpeuran mailla. Villi peura ei pääse leviämään takaisin pohjois-suomeen koska risteytyy tuon inhottavan kotieläimen kanssa.

        Ei poro ole luontaisesti mitenkään inhottava. Poro ei vain sovellu näin etelään, paksulumiselle asutulle metsävyöhykkeelle. Luontaisessa elinympäristössään lapissa poro on uljas eläin.

        Inhotun porosta eteläisillä palkisilla tekee välinpitämättömät omistajat jotka eivät paimenna karjaansa samoin, kuin oikeat poromiehet lapissa. Tämä yhdistettynä porolle soveltumattomaan elinympäristöön aiheuttaa massiivisia haittoja ja vaaratilanteita josta johtuu inho sinänsä syyttömiä poroja kohtaan.


    • Anonyymi

      Pysyisiköhän nuo porot poissa tienvarsilta suolaa etsimästä jos omistajat järjestäisivät niille nuolukivet sopiviin paikkoihin etäälle maanteistä? Ainakin muinoin lasna maalla ollessa lehmillä oli nuolukivet ja uskonpa, että pian porotkin sellaisille oppisivat ja muistaisivat, missä sitä herkkua on aina saatavilla.

      • Anonyymi

        Ei tule tapahtumaan. Ensinnäkin nuolukivet pitäisi maksaa jonkun muun kuin poromiehen ja toiseksi kolarirahat jäisi saamatta.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 151
      4305
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      113
      3904
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2671
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1881
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1747
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1649
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1625
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1543
    9. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1531
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe