Työkyvyttömyyseläke - Oikeus harrastaa?

Anonyymi

Aiheesta on hyvin niukasti tietoa ja vieläpä ristiriitaista sellaista. Toivon, että lähinnä kokeneet tai muut tietäjät vastaisivat kysymykseeni:
Onko työkyvyttömyyseläkeläisellä oikeus harrastaa liikuntaa ilman että se vaikuttaa eläkkeeseen?

Itse olen ollut jo jonkin aikaa eläkkeellä mielenterveyssyistä, ja energiaa ei ole juuri ollut tehdä mitään. Nyt kuitenkin on vähän parempi jakso päällä ja haluasin aloittaa jonkin liikunnallisen harrastuksen (lähtien hitaasti liikkeelle, of course). Pelko ja epävarmuus kuitenkin kaivertavat mieltäni, koska, noh, Kelan kanssa ei juurikaan leikitä.
Olen kuullut, että jotkut eläkeläiset harrastavat sählyä surutta, kun taas juoksijoilta tai kiipeilijöiltä eläke on lakkautettu, vaikka kyse ei ole ollut mistään kilpatoiminnasta.

Minun mielestäni sairaatkin ihmiset voivat liikkua ilman tukien menettämisen pelkoa. Se on kuitenkin eri asia kuin työ. Harrastuksissa jokainen itse määrää sen oman tahdin, eikä automaattisesti oleteta, että eläkeläisnyrkkeilijä iskee yhtä kovaa kuin Asikainen.

Olisin iloinen, jos joku harrasteleva työkyvyttömyyseläkeläinen voisi samalla antaa suosituksia erilaisista harrastusmahdollisuuksista, mikäli se on, noh, mahdollista.

Kiitos etukäteen.

11

939

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mun eläkepäätöksessä lukee että "Eläkkeesi jatkuu niin kauan
      kuin eläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät"Aika ympäripyöreesti tuo on kuvailtu.Ansioraja on yksi oleellinen tekijä joka rajoittaa tk-eläkkeen saamista.Minä teen kaikkea mitä jaksan täällä kotona,siihen kuuluu polttopuiden hankinnasta pihan hoitoon monenlaista asiaa.Olen maininnut niistä lääkärille ihan rehellisesti ja hänkin toivoo että liikkuisin tarpeeksi.Sairastan autoimmuunisairautta,joten diagnoosit on meillä erillaiset.Eiköhän luonnossa liikkuminen olisi mielenterveysasioiden kannalta ihan ok,siellä mieli rauhoittuu kun kuulee ja näkee asioita.Metsäautotieverkosto on Suomessa tiheä,minä tykkään ainaki niitä hyödyntää.

    • Anonyymi

      Kysytkö tosissasi?
      Ei se eläke siitä peruunnu, että Kelan virkailija tulee pururadalla vastaan.

      • Anonyymi

        Ei pururadalla, mutta esim. asumistuen tarkastuksen yhteydessä tiliotteesta voi näkyä, mihin rahansa käyttää. Mutta totta, juokseminen on usein ilmaista, joten siitä ei jää mitään "jälkeä".

        -eri


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei pururadalla, mutta esim. asumistuen tarkastuksen yhteydessä tiliotteesta voi näkyä, mihin rahansa käyttää. Mutta totta, juokseminen on usein ilmaista, joten siitä ei jää mitään "jälkeä".

        -eri

        Eläkkeensaajan asumistuen tarkistuksen yhteydessä ei vaadita tiliotetta eli Kelaa ei todellakaan kiinnosta mihin eläkeläinen rahansa käyttää. Kela saa asumistuen tarkistamiseen tarvittavat tiedot myönnetyistä eläkkeistä eläkeyhtiöistä ja mahdolliset palkkatulotiedot tulorekisteristä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eläkkeensaajan asumistuen tarkistuksen yhteydessä ei vaadita tiliotetta eli Kelaa ei todellakaan kiinnosta mihin eläkeläinen rahansa käyttää. Kela saa asumistuen tarkistamiseen tarvittavat tiedot myönnetyistä eläkkeistä eläkeyhtiöistä ja mahdolliset palkkatulotiedot tulorekisteristä.

        En ota kantaa rahankäytön valvontaan, mutta tiliote todellakin tulee lisätä liitteisiin hakemisen/tarkistuksen yhteydessä. Toki jos talletuksia ei ole tai muuta rahallista omaisuutta, niin silloin tiliotettakaan ei voi vaatia.
        Tiliotteesta kelan virkailijat haluavat ainakin nähdä korkoprosentit ja saldon, en muista mitä muuta he siitä katselevat.


    • Anonyymi

      Tk-eläke loppuu, jos sen peruste ei enää ole olemassa. Ei muuten.
      Jos esim tk-eläkkeen perustana on jokin fyysinen vamma ja sitten harrastaa aktiivisesti sellaista urheiluliikuntaa, joka ei pitäisi olla mahdollista tuo eläkkeen perusteena olevan syyn vuoksi, niin herää kysymys onko peruste enää olemassa.
      Vastaavasti muidenkin perusteiden kanssa.

      Kyllä työkyvyttömyyseläke on vain niitä varten, jotka ovat vamman tai sairauden vuoksi estyneitä olemaan työelämässä. Jos vaiva paranee, niin myös työkyvyttömyys loppuu. Kyllä tuo ihan kuullostaa järkevältä ja oikeudenmukaiselta.

      • Olet oikeassa, mutta luulisin ettei näitä aleta tutkimaan uudestaan jos aikoinaan on kattavilla lääkärintodistuksilla työkyvyttömyys todettu.Vaara on tietenki isompi, jos eläkeläinen on nuori jolla olisi vielä hyvää työikää jäljellä kymmeniä vuosia.Uskon että rauhassa saavat myönteisen päätöksen saaneet olla ,kunhan eivät ala huippu-urheilijoiksi :-)


    • Anonyymi

      No ei kait kenenkään elämää kytätä, harrastatko vai ei .Kauhee ajatus. Eri asia, jos virallisesti tekee töitä ja saa palkkaa, ylittää oman ansaintarajansa, tuolloinhan viranomaisvalvonta iskee. Nauti omasta eläkkeestäsi ja harrasta rauhassa !

    • Anonyymi

      Minun vaimoni joutui työkyvyttömyyseläkkeelle ollessaan 52v.
      Nyt maaliskuussa tulee 72v täyteen.
      Ulkopuolinen ei havaitse mitään vikaa tai rajoitetta. Peruspositiivinen, aktiivinen, 158cm / 58kg nainen.
      Viikoittain käy harmahapsiklubin mammajumpassa, kutomiskerhossa ja torstaikokouksissa.
      Osallistuu ko. klubin kulttuurimatkoihin.
      Matkustelemme vuosittain 2 x 1kk 3 x (1-2 ) viikkoa, ainakin.
      "Viihdyttää" minua pari kertaa viikossa.
      Mielestäni suurin piirtein täysipainoinen ihminen ikäisekseen.
      Ei juolahtaneet mieleenkään mitkään eläkemuodosta johtuvat rajoitteet ennen "oikean" eläkeiän täyttymistä.

    • Anonyymi

      Onpa sinulla outo murhe. En ole ikinä edes ajatellut, mitä saan tehdä ja mitä en. Kehottaisin myös sinua lopettamaan tuollaisen pohdinnan. Saat mennä jopa töihin ja ansaita tietyn rahasumman, löytyy määrä netistä. Ja näin lopuksi, ei sinua kukaan kyttää mitä teet ja missä olet, niin paitsi naapuri.

    • Anonyymi

      Liikunta ja varmaan monet muutkin harrastukset on lääke moniin sairauksiin. Pitää muistaa että kaikki vakavatkaan sairaudet ei todellakaan näy ulospäin. Joku sairaamman näköinen voi olla terveempi kuin toinen joka näyttää terveemmältä mutta on todella vaivainen ja sairas.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      816
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe