Työkyvyttömyyseläke - Oikeus harrastaa?

Anonyymi

Aiheesta on hyvin niukasti tietoa ja vieläpä ristiriitaista sellaista. Toivon, että lähinnä kokeneet tai muut tietäjät vastaisivat kysymykseeni:
Onko työkyvyttömyyseläkeläisellä oikeus harrastaa liikuntaa ilman että se vaikuttaa eläkkeeseen?

Itse olen ollut jo jonkin aikaa eläkkeellä mielenterveyssyistä, ja energiaa ei ole juuri ollut tehdä mitään. Nyt kuitenkin on vähän parempi jakso päällä ja haluasin aloittaa jonkin liikunnallisen harrastuksen (lähtien hitaasti liikkeelle, of course). Pelko ja epävarmuus kuitenkin kaivertavat mieltäni, koska, noh, Kelan kanssa ei juurikaan leikitä.
Olen kuullut, että jotkut eläkeläiset harrastavat sählyä surutta, kun taas juoksijoilta tai kiipeilijöiltä eläke on lakkautettu, vaikka kyse ei ole ollut mistään kilpatoiminnasta.

Minun mielestäni sairaatkin ihmiset voivat liikkua ilman tukien menettämisen pelkoa. Se on kuitenkin eri asia kuin työ. Harrastuksissa jokainen itse määrää sen oman tahdin, eikä automaattisesti oleteta, että eläkeläisnyrkkeilijä iskee yhtä kovaa kuin Asikainen.

Olisin iloinen, jos joku harrasteleva työkyvyttömyyseläkeläinen voisi samalla antaa suosituksia erilaisista harrastusmahdollisuuksista, mikäli se on, noh, mahdollista.

Kiitos etukäteen.

10

173

Vastaukset

 • Mun eläkepäätöksessä lukee että "Eläkkeesi jatkuu niin kauan
  kuin eläkkeen saamisen edellytykset täyttyvät"Aika ympäripyöreesti tuo on kuvailtu.Ansioraja on yksi oleellinen tekijä joka rajoittaa tk-eläkkeen saamista.Minä teen kaikkea mitä jaksan täällä kotona,siihen kuuluu polttopuiden hankinnasta pihan hoitoon monenlaista asiaa.Olen maininnut niistä lääkärille ihan rehellisesti ja hänkin toivoo että liikkuisin tarpeeksi.Sairastan autoimmuunisairautta,joten diagnoosit on meillä erillaiset.Eiköhän luonnossa liikkuminen olisi mielenterveysasioiden kannalta ihan ok,siellä mieli rauhoittuu kun kuulee ja näkee asioita.Metsäautotieverkosto on Suomessa tiheä,minä tykkään ainaki niitä hyödyntää.

 • Kysytkö tosissasi?
  Ei se eläke siitä peruunnu, että Kelan virkailija tulee pururadalla vastaan.

  • Ei pururadalla, mutta esim. asumistuen tarkastuksen yhteydessä tiliotteesta voi näkyä, mihin rahansa käyttää. Mutta totta, juokseminen on usein ilmaista, joten siitä ei jää mitään "jälkeä".

   -eri


  • Anonyymi kirjoitti:

   Ei pururadalla, mutta esim. asumistuen tarkastuksen yhteydessä tiliotteesta voi näkyä, mihin rahansa käyttää. Mutta totta, juokseminen on usein ilmaista, joten siitä ei jää mitään "jälkeä".

   -eri

   Eläkkeensaajan asumistuen tarkistuksen yhteydessä ei vaadita tiliotetta eli Kelaa ei todellakaan kiinnosta mihin eläkeläinen rahansa käyttää. Kela saa asumistuen tarkistamiseen tarvittavat tiedot myönnetyistä eläkkeistä eläkeyhtiöistä ja mahdolliset palkkatulotiedot tulorekisteristä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Eläkkeensaajan asumistuen tarkistuksen yhteydessä ei vaadita tiliotetta eli Kelaa ei todellakaan kiinnosta mihin eläkeläinen rahansa käyttää. Kela saa asumistuen tarkistamiseen tarvittavat tiedot myönnetyistä eläkkeistä eläkeyhtiöistä ja mahdolliset palkkatulotiedot tulorekisteristä.

   En ota kantaa rahankäytön valvontaan, mutta tiliote todellakin tulee lisätä liitteisiin hakemisen/tarkistuksen yhteydessä. Toki jos talletuksia ei ole tai muuta rahallista omaisuutta, niin silloin tiliotettakaan ei voi vaatia.
   Tiliotteesta kelan virkailijat haluavat ainakin nähdä korkoprosentit ja saldon, en muista mitä muuta he siitä katselevat.


 • Tk-eläke loppuu, jos sen peruste ei enää ole olemassa. Ei muuten.
  Jos esim tk-eläkkeen perustana on jokin fyysinen vamma ja sitten harrastaa aktiivisesti sellaista urheiluliikuntaa, joka ei pitäisi olla mahdollista tuo eläkkeen perusteena olevan syyn vuoksi, niin herää kysymys onko peruste enää olemassa.
  Vastaavasti muidenkin perusteiden kanssa.

  Kyllä työkyvyttömyyseläke on vain niitä varten, jotka ovat vamman tai sairauden vuoksi estyneitä olemaan työelämässä. Jos vaiva paranee, niin myös työkyvyttömyys loppuu. Kyllä tuo ihan kuullostaa järkevältä ja oikeudenmukaiselta.

  • Olet oikeassa, mutta luulisin ettei näitä aleta tutkimaan uudestaan jos aikoinaan on kattavilla lääkärintodistuksilla työkyvyttömyys todettu.Vaara on tietenki isompi, jos eläkeläinen on nuori jolla olisi vielä hyvää työikää jäljellä kymmeniä vuosia.Uskon että rauhassa saavat myönteisen päätöksen saaneet olla ,kunhan eivät ala huippu-urheilijoiksi :-)


 • No ei kait kenenkään elämää kytätä, harrastatko vai ei .Kauhee ajatus. Eri asia, jos virallisesti tekee töitä ja saa palkkaa, ylittää oman ansaintarajansa, tuolloinhan viranomaisvalvonta iskee. Nauti omasta eläkkeestäsi ja harrasta rauhassa !

 • Minun vaimoni joutui työkyvyttömyyseläkkeelle ollessaan 52v.
  Nyt maaliskuussa tulee 72v täyteen.
  Ulkopuolinen ei havaitse mitään vikaa tai rajoitetta. Peruspositiivinen, aktiivinen, 158cm / 58kg nainen.
  Viikoittain käy harmahapsiklubin mammajumpassa, kutomiskerhossa ja torstaikokouksissa.
  Osallistuu ko. klubin kulttuurimatkoihin.
  Matkustelemme vuosittain 2 x 1kk + 3 x (1-2 ) viikkoa, ainakin.
  "Viihdyttää" minua pari kertaa viikossa.
  Mielestäni suurin piirtein täysipainoinen ihminen ikäisekseen.
  Ei juolahtaneet mieleenkään mitkään eläkemuodosta johtuvat rajoitteet ennen "oikean" eläkeiän täyttymistä.

 • Onpa sinulla outo murhe. En ole ikinä edes ajatellut, mitä saan tehdä ja mitä en. Kehottaisin myös sinua lopettamaan tuollaisen pohdinnan. Saat mennä jopa töihin ja ansaita tietyn rahasumman, löytyy määrä netistä. Ja näin lopuksi, ei sinua kukaan kyttää mitä teet ja missä olet, niin paitsi naapuri.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Maisa menee naimisiin

  Seiska julkaisi että Maisa menee sittenkin naimisiin. Maisalla olisi nyt vauva ja olisi Jm kanssa naimisissa jos ei keskenmenoa olisi tullut . Olisiko
  143
  5981
 2. KORONAVIRUS: 11 milj. asukkaan Wuhan eristetty!

  Kiina on keskeyttänyt Wuhanin kaupungista lähtevän liikenteen. Wuhanin epäillään olevan uuden tappavan koroaviruksen alkulähde. WHO:n mukaan 11 miljo
  Maailman menoa
  153
  1834
 3. Toni Nieminen rakastui 7 lapsen yksinhuoltajaan

  ja muutti tämän taloon. https://www.seiska.fi/Uutiset/Jatti-tylysti-ex-vaimonsa-Toni-Nieminen-iski-seitseman-lapsen-yh-aidin-paparazzikuvat
  31
  771
 4. Zoo aloittaa yt't

  Huonolta näyttää.N.20 työntekijää liikaa.Kylmää on kyyti.
  Ähtäri
  26
  463