Verkkokalvon irtauman ja repeymän kokeneita

Anonyymi

Moikka,
Halusin avata uuden ja hieman tuoreemman keskustelun kohtalon tovereilleni, joilla on ollut verkkokalvon repeymää ja/tai irtaumaa.

Olen 28-vuotias ja kuukausi sitten vasemmasta silmästäni löydettiin muutama verkkokalvon repeämä ja alkanut verkkokalvon irtauma. Vuosia sitten silmälääkärissä todettiin rappaumaa kummankin silmän verkkokalvon reunoilla. Minulla on likinäköisyyttä ( noin -4 kummassakin silmässä + hajatataitto), mutta silloin lääkärin mukaan, vaara repeymille ja irtaumalle oli erittäin pieni ikäni vuoksi.

Minulla ei nytkään ollut mitään oireita, vaan ongelmat löydettiin vuosittaisessa rutiinitarkastuksessa. Silmä laaseroitiin välittömästi ja jälkikontrollissa todettiin silmän parantuneen normaaliksi. Vasempaan silmään jäi edelleen "heikkoja kohtia" ja oikeassa silmässä on samanlainen riski repeymiin rappeumien takia.

Lääkäri kehotti jatkamaan aivan normaalia elämää, mitä nyt nyrkkeilyä ja päähän kohdistuvia iskuja kannattaa välttää. Vaikka olen onnekas ja tiedän, että silmä saatiin ainakin hetkellisesti korjattua eikä tulevaisuudesta on turha murehtia, meinaa jatkuva silmän ja näön tarkkailu tuskastuttaa. Silmissäni on aina ollut paljon lasiaisen samentumista tulevia langanpätkiä ja muita, mutta tuntuu, että laseroinnin jälkeen nämä ovat vain lisääntyneet.

Kaipaisinkin siis kohtalon tovereita. Millaisilla fiiliksillä te olleet repeymien/irtaumien jälkeen olleet? Vaikka lääkärini oli todella asiantunteva ja vastaili kaikkiin kysymyksiin, tuntuu, että pää on edelleen täynnä kysymyksiä ja pohdintoja, joita haluaisin jonkun kanssa jakaa. Miten teidän elämät ovat jatkuneet? Väheneekö huoli silmistä ja näöstä ajan mittaan ja oletteko uskaltaneet urheilla ja elää aivan normaalia elämää?

7

51

Vastaukset

 • Melko innottomia tuntuvat olevan ihmiset kirjoittelemaan

  Täällä on aikanaan kirjoiteltu sekä aiheesta että aiheen vierestä, esim:

  https://keskustelu.suomi24.fi/t/8092371/pari-nokihiutaletta-liikkuu

  Yhtä innotonta keskustelua:

  https://keskustelu.suomi24.fi/t/8963161/vitreous-floater

  Itselläni on vain lasiaisen irtauma kummassakin silmässä, ikää on yli 60v. ja muutenkin huono terveys, että eipä oikein jaksa kirjoitella.

  Vanhan uutisjutun mukaan lasiaisen irtauma tulee varsinkin sitten iän myötä useimmille:

  https://yle.fi/uutiset/3-6914837

  🤕

 • Minulla on verkkokalvo irronnut, mutta siitä on 20 vuotta, että varmaan lääketiede on kehittynyt noista ajoista.

 • Minulla todettiin todettiin toisessa silmässä verkkokalvon irtaumia, kun olin toisen silmän vuoksi tutkimuksissa noin 3 vuotta sitten. Ei siis haitannut mitenkään, enkä edes tietäisi asiasta ellen olisi kuvauksiin joutunut, kun nestekuplat eivät ole tarkan näön alueella ja haittaa näköä. Sitä on nyt seurattu vaihtelevasti mutta ei laseroitu kun toisinaan näyttää paranevan itsestään ja toisinaan ei.

 • Hei,olin itse leikkauksessa 3.12.Lasiainen poistettiin ja verkkokalvo kiinnitettiin.Nyt 120.12 on tarkastus.Miten pian näön pitäisi palautua silmään.Aika samea on silmä.Pelkään,ettei verkkokalvo ole kiinnittynyt tai on irronnut.ajaos jollain kokemuksia,kirjoita asiasta,kiitos.

 • Ei se näkö heti ole kirkas. Silmässä on turvotusta leikkauksen jälkeen. Tarkastauksessa sitten näkevät, onko verkkokalvo paikallaan. Usein taitaa näkö jäädä heikommaksi kuin ennen irtaumaa. Korjattu ei ole koskaan ehjän veroinen. Tsemppiä!

  • Yleisimmät silmäsairaudet on. Jokin niistä vie näön. Aika näyttää sille, joka näkee. En usko, että hermot kestää näön himmenemistä, kun jo on tiukkaa


 • Minulta irtosi toisesta silmästä verkkokalvo kokonaan. Leikkaukseen pääsy viivästyi kolmisen viikkoa jalassa olleen tulehduksen vuoksi. Myöhemmin silmään tehtiin ryppykalvoleikkaus. Nyt vuoden kuluttua tilanne on se, että leikatulla silmällä näkee melko hyvin kauaksi ja lasit tulevat vielä parantamaan tilannetta. Sen sijaan tarkan näön aluetta ei saatane entiselleen leikkauksen viivästymisen takia, joten mm. älypuhelimen käyttö ja lehden lukeminen jäänee terveen silmän varaan. Lisäksi leikattu silmä näkee kaiken vähän pienempänä kuin terve silmä, mutta se ei tunnu haittaavan normaalioloissa.

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  178
  3531
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1074