Lyhyt vai pitkä rikinen moottori

Anonyymi

Veneeni on tasaperäinen , pituus 4,1 m ja leveys perässä 125 cm , vesirajassa n. 1m. Eli aika kapea. Kantavuus ei ole kovin suuri varmaankaan. Siksi ajattelin laittaa 2-tahtisen perämoottorin , jolloin 15 hp painaisi alle 35 kg.
Mitta takareunan yläosasta köliin on 46 cm. Kannattaisiko kokeilla lyhytrikistä , jolloin olisi pienempi vastus vai käykö niin , että liukuvauhdissa potkuri nousee liian ylös?

6

73

Vastaukset

 • Onko oikeasti "köli", vai vaan v-muotoinen pohja? jos v-muotoinen pohja, rikipituus veneessä 46 senttiä, niin lyhyellä saattaa käydä juuri noin ja lisäksi ei välttämättä saa kunnolla jäähdytysvettä otettua. Pitkärikisellä koneella luultavasti roiskii aika tavalla vettä liian syvässä kulkiessaan ja menettää myös tehoja. Laita jompikumpi ja muuta veneen riki niin että moottorin kavitaatiolevy on kölilinjan tasolla, sentti yli tai ali, ei vielä paljoakaan vaikuta.

  • Jäähdytysvesi ei ole ongelma. Lyhytrikisen perälauta on yleensä hiukan yli 40 cm. 46 on jo aika paljon, mikä voi aiheuttaa pito-ongelmia potkurille. Ei kuitenkaan missään tapauksessa pitkärikisen perälauta ja 15 hv kone on aika harvinainen pitkärikisenä.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Jäähdytysvesi ei ole ongelma. Lyhytrikisen perälauta on yleensä hiukan yli 40 cm. 46 on jo aika paljon, mikä voi aiheuttaa pito-ongelmia potkurille. Ei kuitenkaan missään tapauksessa pitkärikisen perälauta ja 15 hv kone on aika harvinainen pitkärikisenä.

   Löytyy noita, minullakin on oikein erikoispitkä 15 heppanen mercury. Ei sitä perälautaa tietenkään kannata muuttaa ennen kuin kone on ostettu, sen mukaan sitten. Ja ne perusrikipituudet ovat 15 ja 20 tuumaa, 38,1 senttiä ja 50,8 senttiä. Tuo erikoispitkä mikä mulla on, on 25 tuumainen.


  • Anonyymi kirjoitti:

   Löytyy noita, minullakin on oikein erikoispitkä 15 heppanen mercury. Ei sitä perälautaa tietenkään kannata muuttaa ennen kuin kone on ostettu, sen mukaan sitten. Ja ne perusrikipituudet ovat 15 ja 20 tuumaa, 38,1 senttiä ja 50,8 senttiä. Tuo erikoispitkä mikä mulla on, on 25 tuumainen.

   Tietysti niitä löytyy pitkinä, mutta melko harvinainen se on, varsinkin vanhana 2T-koneena.

   Virallinen lyhyt on tosiaan 38 cm, mutta sille tehdyn veneen perälauta on lähes aina yli 40 cm.


  • Kyllä se kai enemmänkin on V-muotoinen pohja, se "köli" alkaa pikkuhiljaa kohota n. 10 cm päässä perälaudasta ja se on ehkä 3 cm korkea sitten keulaan saakka. Edelleen mietin , että uskaltaako laittaa 20 hv koneen, joka painaa jo 45 kg vai uikohan liian syvällä. Ei kai auta muu kuin ostaa sellainen ja kokeilla. 10-15 hp o aika vähän tarjolla.


 • Jos löydät hyvän moottorin niin koneen korkeus on kyllä mahdollista kohtuu helposti säätää oikeaan korkoon. Tapauskohtaisesti korkeussäätöpaloilla tai potkurilla.

  https://moottoriveneily.foorumi.eu/

suomi24-logo

Osallistu keskusteluun

Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

Luetuimmat keskustelut

 1. Työssäkäyvien köyhyys

  oli uutisissa. Jopa 200 000 ihmistä saattaa ajoittain tarvita sosiaaliapua "pärjätäkseen palkallaan". Silppu- ja osa-aikatyöt eivät lyö leiville.
  Maailman menoa
  176
  3512
 2. Eerikäisen postaukset

  Onko oikeesti kivaa Vikkelle kun isukki postaa kokoaika someen siitä kuvii.😑 Ei saa ees kaverinsa kanssa rauhassa leikkii ettei Esko oo laittamas "ma
  18
  1072