Kyläilemisen kynnys matalaksi

Anonyymi

Raa­mat­ussa suh­tau­dutaan ky­läi­lyyn myön­tei­ses­ti ja kan­nus­taa vie­raan­va­rai­suu­teen. Kes­ti­tes­sään vie­rai­ta voi ko­kea saa­neen­sa en­ke­lei­tä luok­seen. (Hepr. 13:2.)

Ky­läi­ly­kult­tuu­ri elää ajas­sa. Sa­mal­la kun ky­läi­ly­ta­vat ovat mo­ni­puo­lis­tu­neet, koti yk­si­tyi­se­nä alu­ee­na on ai­em­paa sul­keu­tu­neem­pi tila. Pie­ni osa ih­mi­sis­tä ei ha­lua kut­sua vie­rai­ta lain­kaan ko­tiin­sa, vaan ta­paa tut­ta­vi­aan mie­luum­min muu­al­la. Val­ta­o­sa suo­ma­lai­sis­ta käy ky­läs­sä ja ot­taa ko­to­naan vie­rai­ta vas­taan.

Ti­las­to­jen mu­kaan vie­rai­lu­jen mää­rä on las­ke­nut Suo­mes­sa hil­jal­leen vuo­si­kym­men­ten ta­kai­ses­ta. 1990-lu­vun la­man ja 2000-lu­vun vä­lil­lä vie­rai­le­mi­nen ti­las­to­kes­kuk­sen mu­kaan sel­väs­ti vä­hen­tyi, mut­ta ta­saan­tui sen jäl­keen.

Vie­lä joi­ta­kin vuo­si­kym­me­niä sit­ten vie­raat oh­jat­tiin ky­lä­pai­kas­sa eh­kä vain tiet­tyyn huo­nee­seen ja val­miik­si ka­tet­tuun pöy­tään kah­vit­te­le­maan. Ny­kyi­sin vie­raat saat­ta­vat ko­ka­ta ruo­kaa yh­des­sä ta­lon­vä­en kans­sa. Vie­rai­lut ovat ai­em­paa ren­nom­pia, mut­ta ne so­vi­taan yleen­sä hy­vis­sä ajoin etu­kä­teen.

Vie­rai­den kut­su­mi­nen ko­tiin ei ole vält­tä­mät­tä help­poa. So­me­a­jas­sa es­tee­nä voi ol­la oma vaa­ti­mus­ta­so ko­din suh­teen tai ole­tus toi­sen vaa­ti­mus­ta­sos­ta. Ul­koi­set puit­teet ovat kui­ten­kin vain ke­hys ih­mis­ten vä­li­sel­le koh­taa­mi­sel­le, joka on ky­läi­lys­sä ar­vok­kain­ta.

Eri­lais­ten ih­mis­ten koh­taa­mi­nen voi myös jän­nit­tää. Kas­vok­kain ta­paa­mi­nen ja kes­kus­te­le­mi­nen ovat kui­ten­kin eh­kä pa­ras tapa ym­mär­tää eri­lais­ta ja eri­lai­ses­sa elä­män­ti­lan­tees­sa ole­vaa ih­mis­tä. Ky­läi­ly­jen myö­tä syn­ty­neil­lä koh­taa­mi­sil­la on po­la­ri­soi­tu­vas­sa yh­teis­kun­nas­sa eri­tyi­nen ar­vo.

Rau­has­sa py­säh­ty­es­sä on mah­dol­li­suus tuo­da kes­kus­te­luun myös sy­vem­piä tun­to­ja. Jee­sus oli hyvä esi­merk­ki sii­tä, et­tä hän vie­rai­li hy­vin eri­lais­ten ih­mis­ten ko­deis­sa ja suh­tau­tui kai­ken­lai­seen isän­tä­vä­keen kun­ni­oit­ta­vas­ti. Näil­lä vie­rai­luil­la oli­vat pu­hee­na myös elä­män tär­keim­mät asi­at.

Pai­kal­lis­ten rau­ha­nyh­dis­tys­ten ta­sol­la ky­läi­le­mi­sen kyn­nys­tä voi­si ma­dal­taa esi­mer­kik­si ko­ti­py­hä­kou­lu­jen, alu­eom­pe­lu­seu­ro­jen ja vaik­ka­pa liik­keel­le las­ket­tu­jen ky­lä­luu­tien avul­la.

3

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kannattaa kyläillä paljon niin talojen kynnykset kulluu ja sit vanhoillislestaadiolaiset ovelta- ovelle kauppiaat saa myytyä rempan koko talloon
      Se viemärikin on sit hyvä sukittaa samassa yhteydessä. Sillä jos kynnyspuu on kulunu, ni on sitä tavaraa viemärissäki kulukenu. Ja ilmankosteus talossa on noussu vieraihen tähen niin tappii, jotta täytyy se katto vaihtaa. Ja akkunat.
      Ja koska se kynnyspuu on ennää muisto vain, niin on hyvä uusia keittiön kaapit. Sillä kun vieraita on alvariisa rampannu ja kuluttanu kynnystä, nii on heille kaffeakin keitetty ja keittiökaappien saranat on kulunu.

      • Anonyymi

        Enkelit eivät tule kyläilemään sellaisten luona jotka uskottelevat kuulijoille että vain lestadiolainen menee kuollessaan suoraan taivaaseen.
        Jos lahko oikaisee tuon valheen silloin seuraa joukkopako liikkeestä. Heille on valehdeltu.


      • Anonyymi

        Enkelit eivät tule kyläilemään sellaisten luona jotka uskottelevat kuulijoille että vain lestadiolainen menee kuollessaan suoraan taivaaseen.
        Jos lahko oikaisee tuon valheen silloin seuraa joukkopako liikkeestä. Heille on valehdeltu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      0
      7937
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      177
      1755
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1114
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1113
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      62
      1031
    6. Persut petti duunarit

      Kyllä persujen kuuluu nyt mennä häpeämään kun äänestivät lakkolakien puolesta. Vielä muka kehutaan olevan työväenpuolue,
      Perussuomalaiset
      193
      945
    7. Persuille kovaa kyytiä YLEn kannatusmittaus

      https://yle.fi/a/74-20085866 Näin se menee persueliitti. Pettäjän tie on karu, persujen äänestäjät ovat nyt reagoineet
      Maailman menoa
      182
      920
    8. Lindtman runnonut demarit huimaan nousukiitoon!

      Palkansaajat – siis Suomen käynnissä pitävä kansanosa – ei näemmä arvosta EK/SY-sätkyakka Purran saksipelleilyä. Niin
      Maailman menoa
      271
      886
    9. Mitä ajattelen sinusta

      Että olit erilainen kuin muut ja jollakin kummalla tavalla samanlainen kanssani, vaikka ei tunnetukaan. Sinun kanssa tu
      Ikävä
      35
      823
    10. Itkisikö onnesta

      Jos panisin sua kunnolla?
      Ikävä
      86
      707
    Aihe