Kuinka sykkeet kuriin hiihdossa?

Anonyymi

Olisi kysymys sykkeistä teille hiihdon harrastajille, toivottavasti osaatte auttaa.
Eli taustani on seuraava: olen hiihtänyt lapsena (pertsaa) ja kouluaikoina inhosin hiihtoa, kuten varmaan aika moni muukin niihin aikoihin. Moneen vuoteen ei siis hiihtoa tullut harrastettua, mutta nyt yli 10v tauon jälkeen muutama talvi sitten tuli ostettua jälleen pertsasukset, karvapohjamallia, koska hiihtohan on oikeasti mukava harrastus. Nyt olen siis muutamana talvena käynyt hiihtämässä muutamia kertoja, mutta paljon vähemmän kuin haluaisin, sillä sykkeitä on ihan mahdotonta saada pysymään alhaalla. Olen jatkuvasti maksimualueella, parhaimmillaan vain muutaman lyönnin päässä maksimisykkeestä, helpossakin maastossa. Harrastan paljon muutakin liikuntaa (punttia, pyöräilyä, nyrkkeilyä, jne), eli en ole mitenkään rapakunnossa. Tekniikkani ei varmasti ole mikään loppuun asti hiottu, mutta paljon hiihtävä kaverini on kuitenkin katsonut, että se näyttää päällisin puolin melko hyvältä, eikä mitään suuria virheitä tai isoa korjattavaa ole. Ja vauhtia pidän matalana - porukkaa tulee ohi vasemmalta ja oikealta, ja jos lasken oikein lenkin pituuden ja käytetyn ajan mukaan, niin keskivauhti on noin 8km/h luokkaa..
Aiempina vuosina olen käyttänyt voideltavia suksia, jotka ovat olleet minulle hieman liian löysät. Siksi tuota luistoa ei ole kunnolla ollut ja eteenpäin meno on ollut työlästä. Mutta sama juttu on nyt myös noiden oikein valittujen ja hyvin liukuvien karvapohjasuksienkin kanssa, eli sykkeet eivät pysy kurissa niidenkään kanssa, vaikka kuinka rauhallisesti yrittää. Mikä siis neuvoksi? Onko kyse vain "alkushokista", kun kroppa ei ole tottunut juuri tämäntyyppiseen liikuntaan, joten sykkeet väkisinkin ovat alkuun korkealla? En ole tämän takia kovin usein hiihtänytkään, sillä MK-treenejä tulee muissakin (tärkeämmissä) lajeissa. Pitäisikö siis sitkeästi koittaa hiihtää alkuun niin paljon kuin mahdollista, hieman muiden treenien kustannuksella, jotta kroppa tottuisi hiihtoon ja näin ehkä alkaisi sykkeetkin laskea? Ja koittaa vain hiihtää vaikka kävelyvauhtia, tekniikkaa koko ajan hioen?
Tavoitteeni olisi saada hiihdosta sen verran kevyttä, että voisin tehdä pitkiäkin pk-lenkkejä. Sykemittari on käytössä.

Kiitos avusta!

4

93

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ei tuohon ole oikein muuta selitystä, kuin että kuntosi on vaan niin huono. Perinteinen hiihto helpossa maastossa, esim. jäällä tai muualla missä ei isoja mäkiä ole, on hölkkääkin paljon kevyempää. Kuntosali ei kasvata peruskuntoa ollenkaan, sen itsekin todennut.
      Eihän siinä auta, kun mennä vaan niin rauhallista vauhtia, että syke pysyy alhaalla ja nostaa vauhtia kunnon kasvaessa. Itsellä on luisteluhiihdossa sama ongelma, jos menen maastoon missä on paljon mäkiä. Syke nousee lähelle maksimia helposti. Ei varmasti tekniikkakaan ole ihan virheetön, vaan vedän voimalla, enkä osaa liukua tarpeeksi. Tasaisella pystyy pitämään sykkeen kurissa. Mutta eipä täällä ole luntakaan nyt, että pääsisi hiihtämään, joten peruskunto rapistuu, koska teen pelkkää salitreeniä.

      • Anonyymi

        Mulla on sykkeet kanssa älyttömän korkealla hiihdossa. Kun hölkkään 7km helpossa maastossa aikaan n. 40 min keskisyke on 144. Kun hiihdän pertsaa saman matkan samaan aikaan keskisyke on 162. Suksista on siis vain haittaa. Hölkkäämällä rasittuisi vähemmän. Mun maksimisyke on 190.


    • Anonyymi

      Hiukan oudolta vaikuttaa. Siis mikäli kunto on kohtuullisen hyvä ja sukset sekä tekniikka pelaavat niin?
      Lipsuvatko sukset? Lipsuvilla suksilla ei aloittelijan pertsasta tule yhtään mitään. Luiston puute haittaa alamäessä ja suksen liu`utuksessa. Luiston puutteen kanssa pärjää, mutta pidon puute pitää korvata teräksisillä käsien ojentajalihaksilla..
      Harjoittele/ kokeile sauvoitta hiihtoa. Älä lyki vauhtia sauvoilla. Keskity painonsiirtoon ja suksen liukuun.
      Mikäli sinulla on vielä ne löysät perinteiset voideltavat sukset niin kokeileppas pitoteippiä. Vetäise lyhyehköt pitoteipit ja laita vaikka pikaluistoa luistoalueille. Itse voitelen pakkaskelin luistovoiteella kun viitsin ja sutaisen pikaluistoa joka hiihtokerran jälkeen. Pitovoitelun hoidan teipillä.

      • Anonyymi

        Kiitoksia vastauksista!
        Sukset eivät lipsu, vaan pitävät ja liukuvat erinomaisesti. Ovat Peltosen skinit, jotka ostin joulun jälkeen, ja ovat kyllä aivan huikean hyvät.

        Kirjoittamastani aloituksesta on nyt kuukausi aikaa, ja tänä aikana olen tehnyt useamman lenkin, aina sykemittarin kanssa. Hiihdän aina saman 6km mittaisen lenkin, sillä se ei ole maastoltaan erityisen vaativa, ja haluan samalla myös hieman vertailla, että tapahtuuko ajan mittaan sykkeissä mitään muutosta. Ja kyllä, muutosta tapahtuu! Kun katson sykekäyrää Polar Beat -sovelluksessa, huomaan, että syke on jatkuvasti vähemmissä määrin punaisella eli kaikista korkeimmalla sykealueella. Toki on vielä siellä paljon, mutta minuutit sieltä siirtyvät hiljalleen enemmän keltaiselle alueelle. Esimerkiksi viimeisin lenkki 10min puna-alueella ja 19min keltaisella (loput alemmilla, koska laskut ja lyhyt minuutin tauko), kun taas aivan ensimmäisellä lenkillä vastaavat ajat olivat 15min ja 17min. Samaan aikaan myös keskivauhti on kasvanut vähän alle 8km/h -> 10,5km/h!
        Onhan tästä vielä matkaa niille rauhallisille, pitkille pk-lenkeille, mutta toisaalta on mukava myös huomata, että jotain kuitenkin tapahtuu. Ehkä tosiaan on niin, että korkeat sykkeet ovat monen tekijän summa tekniikasta kuntotasoon, jotka parantuvat vain treenaamalla, mutta merkittävä osasyyllinen lienee myös hermosto ja sen tottuminen. Minulla kun ei mitään sen kummempaa hiihtotaustaa ole, niin onhan kroppa varmasti aluksi kummissaan, kun lihaksia aktivoidaan uudella tapaa. Niinpä aion jatkossakin käydä tekemässä lenkkejä niin usein kuin mahdollista, hyvä palautuminen toki huomioon ottaen. Nyt alkaa vauhdinkin puolesta olla jo ehkä napsun verran varaa "himmailla", jotta sykkeet saisi laskemaan lisää. Salilla käydessä hoidan lämmittelyt ja jäähdyttelyt hiihtolaitteessa, samoin PK-treenit käyn tekemässä samalla laitteella, jotta kroppa tottuu vastaavanlaiseen liikemalliin myös matalammilla tehoalueilla.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      1927
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1672
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1594
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1425
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1173
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe