Aihe

KELA ja pelivoitot

Anonyymi

nyt kannattaa miettiä kahdesti kannattaako pelata:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/99a96be1-b04d-49fa-be04-d4881fdd03f7

Miehen epäillään huiputtaneen Kelaa: nosti asumistukea, eikä kertonut pelivoitoistaan

Nokialaismiehen epäillään erehdyttäneen Kansaneläkelaitosta maksamaan aiheettomasti eläkkeensaajan asumistukea puolen vuoden ajan vuonna 2017. Haastehakemuksen mukaan epäillyllä on kuitenkin kyseisenä aikana ollut huomattavia pelivoittoja nettipokerin ja kasinopelien pelaamisesta.

Tapaus on käsittelyssä Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Miestä epäillään petoksesta.

Vastaajan mukaan hän ei ollut tiennyt pokerivoittojen vaikuttavan tukeen.

Mitä sanoo Kela?
Kysyimme Kelan lakiyksikön eläkeryhmän etuuspäällikkö Pirjo Pirjo Rautelta millaiset tulot tulee ilmoittaa Kelalle, koska ne voivat vaikuttaa etuuksien suuruuteen.

Rauten mukaan eläkkeensaajan asumistuen määrään eivät vaikuta laissa säädetyt, etuoikeutetut tulot kuten esimerkiksi hoito- ja vammaistuet tai osuus kuolinpesän tuotosta.

Kelalle pitää sen sijaan ilmoittaa, jos eläkkeensaajan asumistukea saavalla on esimerkiksi vähintään puolen vuoden mittainen jakso, jonka aikana hän saa jatkuvaa lisätuloa.

Katsotaanko sitten esimerkiksi pullojen kerääminen tai marjojen myynti jatkuvaksi tuloksi?

– Näitä tapauksia on vaikea määritellä. Jos joku erityisen innokas marjojen poimija myy vuosi toisensa jälkeen ämpäritolkulla keräämiään marjoja, voidaan se katsoa toistuvaksi tuloksi.

Entä jos asumistuen saaja voittaa vaikka 10 000 euroa Ässä-arvalla?

– Se voi vaikuttaa asumistukeen, jos tuen saaja esimerkiksi sijoittaa rahaa osakkeisiin ja alkaa saada sitä kautta tuottoa rahoilleen.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa vireillä olevan tapauksen haastehakemuksessa todetaan, että Kela on saanut tiedon epäillystä petoksesta ulkopuolisen asiasta tekemän ilmoituksen perusteella.

Miten Kela toimii saatuaan tällaisen ilmoituksen?

– Ensin lähetämme tuen saajalle kirjeen, jossa kysytään, mitä sanottavaa hänellä on kyseisestä epäilystä. Jos emme saa tyydyttävää vastausta, asia siirretään Kelan yhteisten palvelujen lakipalveluryhmän käsiteltäväksi. Ryhmässä harkitaan, onko tapaus syytä antaa poliisille tutkittavaksi. Jos näin tehdään ja poliisi päättää käynnistää tutkinnan, asia siirtyy Kelalta poliisille ja aikanaan mahdollisesti syyttäjälle.

Rauten mukaan tilanteessa, jossa epäilty ainoastaan vastaisi, että ei ole tiennyt pokerivoittojen vaikuttavan asumistukeen, selvitystä ei pidettäisi todennäköisesti riittävänä, vaan asia siirrettäisiin yhteisten palvelujen lakipalveluryhmän käsiteltäväksi ja edelleen poliisitutkintaan. Kelalla näet on velvollisuus selvittää kaikki epäilyt.

– Jokaisessa tukipäätöksessä lukee aina, että tuen saajan on ilmoitettava Kelalle, mikäli hänen tulonsa muuttuvat.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa ratkaisunsa asiassa myöhemmin.

Juttu on julkaistu alun perin Nokian Uutisissa.

0

84

  Vastaukset

   Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

   Luetuimmat keskustelut

   1. Korona räjähtämässä käsiin 618 uutta tartuntaa 5 uutta kuolemaa

    Marin ja Kiuru karjaisivat kunnille mm. HUS-alueelle viime hetkellä, eivät ne pysty hoitamaan asioitansa vaan tarvitaan Marinin hallituksen tiukkaa oh
    Maailman menoa
    727
    16824
   2. Seiska: Sedu Koskinen vaihtaa nimensä eksoottiseksi Zedu Di Lucaksi!

    No nyt! Ja nimen takana vanha ystävä Andy McCoy... https://www.suomi24.fi/viihde/seiska-sedu-koskinen-vaihtaa-nimensa-eksoottiseksi-zedu-di-lucaksi-ni
    Kotimaiset julkkisjuorut
    134
    13954
   3. Joskus naista ei vaan tajua

    Nainen ostaa netistä tavaraa 30 eurolla kengät ja sitten lähtee hakee niitä 30km päästä eli ajaa 60 km edestakas kun kaupassa samat kengät maksaa 40 e
    Parisuhde
    127
    7842
   4. Helsinkiläiset köyhtyvät vauhdilla, syy vuokralla asuminen

    Helsingissä on erikoinen muutos, nuoret aikuiset tulevat olemaan "varattomampia" kuin aikaisempi sukupolvi. Syy on asuntojen erittäin korkea ostohinta
    Helsinki
    218
    6825
   5. Erätauko: Suomalainen nettikeskustelu julkisuuden henkilöistä - unohtuuko empatia?

    Erätaukokeskustelu tiistaina 1.12.2020 klo 14-16., tervetuloa! Julkisuuteen tavalla tai toisella päätyneistä henkilöistä keskusteleminen netissä tunt
    Viihde ja kulttuuri
    49
    1783