Jatketaanko kaatuneen Sipilän sotemallin linjoilla vai rakennetaanko järkiperäinen soteratkaisu?
asiaa sotesta
10
<50
Vastaukset
- Anonyymi
Sotessa kannattaisi miettiä tosi leveiden hartioiden ratkaisua. Valtio ottaisi kokonaisvastuun sotesta ja jakaisi toiminnot alueyksiköihin.
Nykyinen suunntelma maakuntamallisena omaa laihat hartiat moni satoine yksityistettyine toimintoineen. Valvonta ja organisaation hoitaminen tuo satoja miljoonia ylimääräisiä kuluja.
Toinen seikka on maksuttoman terveydenhuollon harkitseminen. Väitetään ettei ole varaa. Monista korvaus- ja sääntelybyrokratioista aiheutuu suuria summia ylimääräistä. Jo pelkästään niillä voitaisiin kustantaa perusteydenhuollon maksuttomuus.
Valtio voisi ostaa suurina määrinä reseptilääkkeitä varastoitavaksi terveysekeskuksiin ja keskussairaaloihin. Se auttaisi toimintavarmuutta ja kriisivalmiutta. Pienjakelun sijasta logistiikkakustannukset alenisivat roimasti.
Leveät hartiat takaisivat toimintavarmuuden. Valvonta seuraisi mukana ja tekisi parannusehdotuksia matkan varrella henkilökunnan ehdotusten lisäksi.- Anonyymi
Voisi olla järkevää siirtää erikoissairaanhoito valtion hoidettavaksi ja poistaa se kuntien vastuulistalta. Mielestäni isoin ongelma terveydenhuollon kannalta on valtion rakenteissa.
Eduskunnan ja ministeriöiden superälykkäät ovat aikojen saatossa toimineet niin, että ääniä saadakseen lisäävät lakiin uusia terveydenhuollon vastuita kunnille mutteivät anna riittävää rahoitusta. Jos erikoissairaanhoito olisi valtion vastuulla, niin eduskunnan ja ministeriöiden Einsteinit huomaisivat, kuinka kalliiksi ne käyvät.
Ministeriöiden/valtion kunnille antama rahoitus uusiin vastuisiin on käytännössä aina riittämätöntä. Parhaimmillaan annettavat resurssit ovat kulujen tasolla parina ensimmäisenä vuonna mutta ajan myötä inflaatio tekee tehtävänsä eikä alun perin annettu lisäresurssi riitä enää alkuunkaan. Samaan aikaan kuitenkin on jo uusien vaalien takia lisätty jo uusia vastuita hoidettavaksi, ja taas samanlaisella aliresursoinnilla.
Ajan myötä homma romahtaa, kun valtio ei anna kunnille lisärahoitusta vanhojen vastuiden hoitamiseen, vaikka vanhojen vastuiden kulut ovat ajan myötä kasvaneet. - Anonyymi
Perusterveydenhuollon eräs ongelma on, ettei terveyskeskuksiin eikä pieniin sairaaloihinkaan saada enää lääkäreitä virkoihin. Ne keikkalääkärit ne vasta kalliita ovatkin.
Jos nimenomaan terveydenhoitopuolta ajattelee, niin sote ei ratkaise tuota perusongelmaa vaan ehdotetut sote-mallit vain pahentavat ongelmaa entisestään. Kun erikoissairaanhoito keskitetään muutamaan yliopistosairaalaan sekä muutamiin keskussairaaloihin, niin tavalliset terveyskeskukset ja pienet sairaalat muuttuvat entistä vähemmän houkutteleviksi työpaikoiksi lääkäreille.
Lisäksi valtion toimesta harjoitettu keskittämispolitiikka myös tukee tuota samaa. Kohta voi olla vaikeaa saada lääkäreitä yliopistopaikkakuntien ulkopuolelle ylipäänsä. Sitten terveysfirmat lähettävät keikkalääkäreitä paikalle tuhansien eurojen päiväpalkalla, ja maakunnan tai kuntien on pakko ne ottaa, kun muuten tulee rikkoneeksi lakia, jos ei ole lääkäreitä.
Norjassa valtio on panostanut paljon siihen, että koko maa pidetään asuttuna sekä siihen, että terveyskeskuksissa ja pienissäkin sairaaloissa on uudet tilat ja pelit ja vehkeet. Silloin on helpompi saada nuoria lääkäreitä pienillekin paikkakunnille töihin, kun on käytettävissä uusimmat työkalut.
Vasta sitten, kun lääkärit haluavat töihin mieluummin terveyskeskuksiin tai pieniin sairaaloihin, sote-menojen kasvulle voidaan oikeasti tehdä jotain. Muuten terveysfirmat voivat laskuttaa kunnilta vuokralääkäreistä melkein mitä tahansa.
- Anonyymi
Noin se on.
Soten on pirstaloitettu sikin sokin. Kukaan ei tiedä mikä on valtion rahan tai yksityisen rahan piirissä. Missä vetää yksityinen pääoma valtion kustannuksella tai käytetäänkö varmasti yhteiskunnan varoja tarkoituksenmukaisesti. Mikäli sotea pirstaloitetaan lisää tuomalla uusia väliportaita, sen luojat ovat lähellä hermoparantolaan joutumista.
Peli seis ja mietintämyssy päähän. Valtio vastaa sotesta, Se jakaa maan sotealueisiin. Lähtösijoitus viime vuoden kokonaismenoksi ja siitä lähdetään sirpaloitumisen poistoon ja seurataan kulukehitystä vertailuna viime vuoden palvelutaso. Miljardit, joilla on rahoitettu hyvinvointivaltiota, makaavat nyt verottomina veroparatiiseissa rikkaiden taskussa ja siksi rahvaan puurtajien on maksettava heidän osuutensa veroista ja valtionvelka kasvaa.
Sipilä ainakaan ei välitä, kunhan varat pysyvät kuoren sisällä piilkossa.- Anonyymi
Valtio tätä nykyä kiristää kuntia sotemenoissa. Kunnat joutuvat vaikeuksiin.
Ratkaisuksi otetaan soten yksityistäminen. Jos sama työ tehdään, se ei vähennä kuluja senttiäkään.
Päijät-Hämeen soteyhtiö aikoo ratkaista pulman perustamalla yksityistetyn yhtiön, jossa kunnat ja yksityien suuryhtiö toisena osapuolena. Jos sama työ tehdään, kustannukset eivät voi aleta.
Ehdotus soten valtiollistamisesta on järkevä. Toimet ovat yksissä käsissä. Alhaalla perusyksikkö on kunta. Välissä keskussairaalat yms.. - Anonyymi
Ei taida järkiperäistä ratkaisua voida tehdä millään, kun kaikessa järjettömyydessä vanha läänijärjestelmä (12 lääniä) lakkautettiin. Silloin olisi voinut siirtää sote-palvelut läänin vastuulle ja eri lääneille olisi voinut antaa liikkumavaraa toteuttaa palvelut kyseisen läänin kannalta järkevällä tavalla.
On typerää tuhota satojen vuosien saatossa syntyneitä, toimivia rakenteita. Samaahan tehdään nyt koululaitokselle... Ideologisista syistä "uudistetaan" vuosisatojen saatossa toimiviksi havaittuja menetelmiä ja järjestelyjä, koska halutaan tilalle itse keksittyä uutta ja itselle kivan kuuloista. Miksi ihmeessä tuhota toimivaa? - Anonyymi
Sote:ssa varsinainen ongelma on käsittääkseni erikoissairaanhoito, jonka menot kasvavat holtittomasti, sekä se, ettei pienille paikkakunnille saada virkoihin lääkäreitä muhkeillakaan palkoilla. Sosiaalipuoli voi kai ihan kohtalaisesti lukuun ottamatta joidenkin alueiden sosiaalityöntekijöitä.
- Anonyymi
Päijät-Hämeen Kuntayhtymän hallituksessa hankkeen etenemistä vastustivat hallituksen lahtelainen puheenjohtaja Kari Lempinen (sd) sekä jäsenet Nina Saarinen (sd) ja Jouni Kaikkonen (vihr).
Hankkeen valmistelun puolesta äänestivät Jari Ronkainen (ps) , Sari Niinistö (kok), Kari Sulonen (kok) ja Tarja Tornio (kesk).
Perussuomalainen ratkaisi yksityistämisen puolesta. Kustannukset eivät laske yksityistämällä. Esillä on ollut kolme yksityistä suuryhtiötä, joiska yksi otettaisiin osakkaaksi. Yksityisten mukana voittoja valuisi ulkomaisille omistajille.
Perussuomalaisten puheet isänmaan edusta ovat puheita vailla katetta.
Yksinkertaisin ratkaisu on valtiollinen suuryhtiö. Nyt Päijät-Hämeessä mennään yhdysvaltaiseen suuntaan ja jossa kustannukset taatusti nousevat. - Anonyymi
Soten yhteydessä tulisi käsitellä perustulo - malli.
Monenlaiset tuet lääkkeisiin, toimeentuloon, asumiseen jne. muodostavat suuren lakibyrokratian.
Ihmiset eri tilanteissa tarvitsevat rahallista apua. Perustulo kaikille tietyn suuruisena, byrokratiaa poistetaan, menot laskevat, joten perustuloa voi korottaa. Sen lisäksi tuleva ansiotulo verotetaan päätösten mukaan mutta progressiivisesti. Samoin osinkotulot.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
V*ttuu että mä haluan sua
Jos jotain ihmistä voi kunnolla haluta, niin hän on se. Voi Luoja auta jo! Joku jeesus hjelppa mej!1075856Nolointa ikinä miehelle
On ghostata nainen jonka kanssa on ollut ystävä tai ollu orastavaa tapailua pidemmän aikaa. Osoittaa sellaista moukkamai1844882- 1213580
- 752784
Sattuma ja muutama väärinkäsitys
vaikuttivat siihen millaiseksi tämä kaikki muodostui. Pienet aikanaan huomaamattomat käänteet. Seuraava näytös on jo tul602581On sillä rääpyä
Tuo ex kuntajohtaja Lea Tolonen kehtaakin tulla Ähtäriin. Ajoi laivan Karille. Kari Heikkilä oikaisi taloutta, sai laiva221988- 341654
Toisesta ketjusta syntyi ajatuksia
Annan lähes koko elämäni hänen vuokseen. Alan miettiä olenko menettänyt järkeni enkä vain huomaa sitä? Hyväkin asia mikä161324- 101284
- 101252