Hyvää pontikkaa!

Jukka

Maistoin hiljattain naapurin tekemää pontikkaa,oli tosi hyvää,pehmeän makuista.Muuta lantrinkia en kaivannut,muuta kuin pyykkipoikaa nenään...Haju oli siis aika kaamee.Mutta muuten tosi laatu-tuote.Onko tuo haju sellainen perus-ominaisuus?

12

14271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ex-keitostelija

      Pontikka tehdään yleisimmin pannutislausmenetelmällä. Rankki suljettuun astiaan - kuumennus - höyryt talteen ja jäähdytykseen, jolloin höyrystyneet ainesosat nesteytyvät uudelleen.

      Rankin käymisreaktiossa syntyy toivotun etyylialkoholin (etanolin) ohella myös muita alkoholeja. Niiden kiehumispiste on erilainen. Myrkyllinen metyylialkoholi eli metanoli kiehuu kaikkein alimmassa lämpötilassa eli ensin. Määrä on pieni, mutta vastuullinen pontikankeittäjä heittää nuo ensimmäiset tipat pois. Seuraavana kiehuu etyylialkoholi eli "juotava viina", ja lopuksi torvesta tulee korkeampia alkoholeja eli sikunoita (propanoli, butanoli, mitä heitä lieneekään).

      Sikuna-alkoholit eivät ole sellaisinaan kovinkaan nautittavan makuisia ja -hajuisia. Ne antavat pontikalle sen luonteenomaisen aromin.

      Kun sikunapitoista tislettä varastoidaan useampia vuosia tammitynnyrissä, tapahtuu ihmeitä! Paha maku ja haju jalostuu nautittaviksi tuotteiksi. Sikuna-alkoholit muuttuvat toisiksi aineiksi (estereiksi?) Tähän pitkään tynnyrikypsytykseen perustuu mallasviskin, konjakin, calvadosin ja vastaavien "ruskeiden viinojen" hienostuneisuus.

      Teolliset värittömien neutraalien viinojen valmistajat eivät juuri pannutislausmenetelmää käytä. Heillä on jatkuvatoimiset kolonnit, joihin työnnetään toisesta päästä rankkia - toisesta päästä tulee eri rööreistä varsin puhdasta etyylialkoholia, sikunoita ja voimansa menettänyttä "rapaa". Etyylialkoholi puhdistetaan vielä aktiivihiilen läpi suodattamalla, jolloin sikunapitoisuus vähenee lähes olemattomiin. Tällainen puhdas pirtu tarvitsee vain laimentaa pullotusväkevyyteen (~40 %) puhtaalla lähdevedellä ja siinä se.

      Sikunan haju ja maku jäisivät kotivehkeilläkin vähemmäksi, jos pontikankeittäjä raatsisi lopettaa tislaamisen ajoissa - silloin kun torvesta tulee vielä likimain puhdasta etyylialkoholia! Valitettavasti jakotislaus ei tapahdu täysin jyrkkärajaisesti: "väärää tavaraa" tulee oikean mukana ennen aikojaan ja silloin kun tavaran laatu jo heikkenee uhkaavasti, tulee vielä "sitä ihtiäänkin" väärän tavaran kylkiäisinä. Vaatii kovaluontoisen keittäjän, jotta osaa lopettaa riittävän ajoissa!

      Tislauslaitteiston rakenne vaikuttaa laatuun ja makuun/hajuun hyvinkin ratkaisevalla tavalla. Etevimmissä kotipolttajan systeemeissä on eräänlainen pystykolonni ennen lauhdutinta. Jotkut keitostelijat käyttävät myös aktiivihiilisuodattimia.

      Hyvästä pontikasta voisi siis joka tapauksessa saada hyvinkin kelvollista tuotetta, kun hankkisi jostain laadukkaan tammitynnyrin, täyttäisi sen pontikalla ja malttaisi odotella viisi vuotta - tai kymmenen tai viisitoista...

      • Ponjak

        Olen muutaman kerran maistanut pontikkaa ja olen kuullut,että ensimmäiset tulokset pitää kaataa pois (tai myydä vihamiehelle/naiselle). En ole koskaan maistanut pehmeän makuista pontikkaa, lieneekö tuota olemassakaan.

        Mielenkiintoinen ajatus on tuo säilöminen tammitynnyriin tai kahteen. Jos hyvä keittäjä löytyy, voisin investoida kahteen tynnyriin sekä rankkiin ja odottaa viisi vuotta. Jos tulos maistuu hyvältä, voisin investoida lisää ja odottaa seuraavaa tuotetta taas viisi ja viisi vuotta.

        Lähtisikö Suomi tällä Ponjakilla uuteen talousnousuun? Altialle ilmainen vihje, ja jos vihje menee perille, Altialle vahva OSTA-suositus.


    • Per Saukko

      Pontikassa on aina enemmän tai vähemmän pierujen sukuinen maku ja haju. Laimentaminen alle 50% vahvuiseksi ja laskeminen pestyn aktiivihiilen läpi monta kertaa, parantaa makua ja hajua.

      • Kuikkamies

        Niin mutta siis mitä aineita ja missä mittasuhteessa käytetään aluksi etanolin valmistuksessa? Kiinnostaisi tietää. Aluksi ajattelin valmistaa melko pienen erän lahjaksi. Pari litraa voisi olla sopiva. Eli miten paljön ja mitä aineita? Jos haluan jotain obstwasserin tapaista niin mitä käytän maltaiden sijasta? voinko käyttää esim: punaviinimarjoja?

        Kiitos jo etukäteen.


      • emmä tiä;)
        Kuikkamies kirjoitti:

        Niin mutta siis mitä aineita ja missä mittasuhteessa käytetään aluksi etanolin valmistuksessa? Kiinnostaisi tietää. Aluksi ajattelin valmistaa melko pienen erän lahjaksi. Pari litraa voisi olla sopiva. Eli miten paljön ja mitä aineita? Jos haluan jotain obstwasserin tapaista niin mitä käytän maltaiden sijasta? voinko käyttää esim: punaviinimarjoja?

        Kiitos jo etukäteen.

        jos haluat täysin puhtaan makuista ja hajuista viinaa( ei siis enään maistu tai haise ponulle) tarvit putken n.15cm halk.1.5m pitkän muovi putken johon toiseen päähän sukka ja putken sisään pumpulia,se poistaa tummaa väriä hiilistä.ja sitten pussi n.2litraa aktiivihiliä.ja 2litraa vettä kaadat hiilten läpi ja kun alkaa vesi oleen tippunut niin ponut päälle.huom ei saa olla yli 50% sillä hiilet "palavat" eli lantraa ponu 50 ja sit kaada.eka tippuu loppu vesi pois hiilistä,(maistele siis milloin viinaa alkaa tippumaan) ja siinähän tulee kunnon matskua;)ja sama sit kun viina on tippunut,eli vesi päälle ja maistele milloin alkaa tuleen pelkkää vettä.ei se niin vaikeaa oo ku osaa;)


      • Kimittäjä2
        emmä tiä;) kirjoitti:

        jos haluat täysin puhtaan makuista ja hajuista viinaa( ei siis enään maistu tai haise ponulle) tarvit putken n.15cm halk.1.5m pitkän muovi putken johon toiseen päähän sukka ja putken sisään pumpulia,se poistaa tummaa väriä hiilistä.ja sitten pussi n.2litraa aktiivihiliä.ja 2litraa vettä kaadat hiilten läpi ja kun alkaa vesi oleen tippunut niin ponut päälle.huom ei saa olla yli 50% sillä hiilet "palavat" eli lantraa ponu 50 ja sit kaada.eka tippuu loppu vesi pois hiilistä,(maistele siis milloin viinaa alkaa tippumaan) ja siinähän tulee kunnon matskua;)ja sama sit kun viina on tippunut,eli vesi päälle ja maistele milloin alkaa tuleen pelkkää vettä.ei se niin vaikeaa oo ku osaa;)

        "1.5m pitkän muovi putken johon toiseen päähän sukka ja putken sisään pumpulia,se poistaa tummaa väriä hiilistä"

        Ja ton sukan tulee olla sitten puhdas, ettei siitä tuu sitte mitään hikisiä makuja/hajuja bonantsaan! :D


    • Harrastajat

      a) Hienojakoinen Kivihiili värjää helposti ponun mustaksi. Ne paskanmauthan tulee siitä
      rankista, joten olisi hyvä ( kivihiili-suodattaa ) ensin se rankki ennen höyrttämistä.
      Sikunat höyrytetään ensin ilman kolonia. Sikuna höyrytys aloitetaan 50c ilman kolonia avoimella keitto-astialla, sikunahöyryt haihtuvat tuuliin. Sikunaöyrytyksen ylälämpötilaa nostetaan varovasti aina 75 c saakka. Pannu suljetaan asettamalla koloni tiiviisti paikoilleen . Pannun lämpötila nostetaan 78c - 85c. Pannussa sekä kolonissa oltava lämpomittarit. Lämpömittarit eivät saa ylittää 90c.
      Lue Googlesta (Wicipedia) kolonitislauksesta.

      b) Jos käytät rankin superhiivalla, niin käytä : 22-25 c 7 vuorokautta. Anna rankin kirkastua 2 vuorokautta ennenkuin kaadat sen keittoastiaan.

      c) Jos keität usempia latinkeja, (4-6) satsia, niin kaada ne yhteen ja höyrystä valmiiksi pirtuksi
      ( 85 % ) pirtusta voit sitten laimennella vodkaa taikka erimakuisia puncheja.

    • Anonyymi

      Mitä te rankin käyttämisestä puhutte ? Mäski on oikea nimi.

    • Anonyymi

      Ei ole puheet pontikan hajusta ja mausta on legendaa vanhalta ajalta nykyisillä kunnon laitteilla saa kunnon ainetta

      • Anonyymi

        Olen kerran maistanut pontikkaa, jota tarjoiltiin pohjalaisissa häissä vähän sivummalla. Tislaajat olivat itsekin mukana nautiskelemassa ja selkeästi osasivat taidon. Minusta sen pontikan tuoksu ja maku oli hyvä. Olen maistanut Viskin New Spirittiä (Kilchoman) ja jos tuossa pontikassa olisi ollut savu mukana niin aivan kelpoa New Spirittiä olisi ollut.


      • Anonyymi

        Valmiiseen rankkiin sekoitetaan kaliumbermagnaattia(saa apteekista) niin silloin pahanmakuisten alkoholien kiehumispiste nousee korkeammaksi eivätkä ne enää pääse pilaamaan pontikan hajua sekä makua. Kaliumbermagnaatti värjää rankin violetinpunaiseksi eikä siitä tarvitse huolestua, väri ei siirry lopputisleeseen. Lopeta tislaaminen silloin kun alkoholia ei enää tule putkesta ja tuotanto pitää tauon jolloin lämpötila nousee sataan asteeseen ja tislattua vettä alkaa tulemaan. Helppoa ja laatu on kuin kaupan kirkkaalla.


    • Anonyymi

      Se on pooiijaat ni,et tehkää rankkimäski vaik hevosen kusesta kuhan käy loppuun.Itse teen rankkia 300l kerralla ja tiputan perus pannulla eka sen 87asteisen.Sit nakkaan lennossa lämmöt ma 95teen eri astiaan.Samalla lasken ponun läpi 5cm halkaisijasta 1,5 m pitkästä putkesta läpi joka täynnä aktiivi hiiltä.Itseasiassa olen askarrellut 3eri aktiivi putkea ku niin pirun hitaasti tulee läpi.se hyvä ponu tulee hajuttomaksi mauttomaksi yleensä kerta laskulla mut se hevosn kusi vaatii 2-3 laskua aktiivi hiilen läpi et kehtaa myydä.tiputan kuumemmassa siksi että saattaa tulla jopa lähes puolet lisää tavaraa.Seuraavasta tilistä tilaan täys suljetun jäähdytys/tiputus pannun .Sellainen maksaa 500-800e mut eipä tarvi kytätä et millon tippunu.Yölä käy vaan nostaan lämmöt 95teen et tulee horse poveritki megeen.Tavoite olis tiputtaa kerralla 600l.et kannattaa toi homma.Kivaa kesää.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mihin sinussa haluan koskea

      Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä
      Ikävä
      42
      2256
    2. Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä

      IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi
      Maailman menoa
      228
      2014
    3. Kerro nyt jotain

      Itsestäsi minkä haluaisit kaivattusi tietävän?
      Ikävä
      111
      1548
    4. Toisen ihmisen sydämellä

      leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo
      Ikävä
      144
      1281
    5. On tämä meidän ikäero jo turhan suuri

      Kannattaisi tutustua samanikäisiin.
      Ikävä
      115
      1207
    6. PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan

      kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki
      Ammattiliitot
      138
      1114
    7. Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."

      Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1099
    8. Millaisena luonteena

      Pidät kaivattuasi??
      Ikävä
      74
      1009
    9. Mitä ajattelet kun

      Katsot kaivattuasi silmiin? Mitä näet silmissä?
      Ikävä
      65
      963
    10. Olen otettu, mutta turhaan kulta testailet

      Sinua minä vaan ❤️
      Ikävä
      70
      950
    Aihe